Gisteren kwam er opeens leven in een oud bitcoindossier. Bitcoin developer Luke Dash Jr. opende een pull request voor BIP 300. Klinkt ingewikkeld. In normale mensentaal komt het erop neer dat Dash Jr. gaat werken aan de implementatie van Drivechain. Daarachter schuilt een manier om bitcoin te voorzien van sidechains, zodat het mogelijk wordt om functionaliteit aan bitcoin toe te voegen zonder de basislaag aan te passen. Een drivechain is dus, net als bijvoorbeeld het lightningnetwerk, een tweede laag bovenop bitcoin. In deze Insights leggen we je uit wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Het concept is niet nieuw. Al in 2015 publiceerde Paul Sztorc het idee op zijn website. In 2017 volgde het Bitcoin Improvement Proposal (BIP) om sidechains mogelijk te maken (BIP 300) en in 2019 kwam daar een tweede voorstel bij voor merged mining (BIP 301). Beide wijzigingen hebben een soft fork nodig om geïmplementeerd te worden. Volgens Sztorc is het daarna mogelijk om met sidechains te werken op het bitcoinnetwerk. Daarnaast kunnen gebruikers bitcoin versturen van en naar deze sidechains. Je zou ze kunnen zien als altcoins die gebruikmaken van bitcoin in plaats van een eigen token, schrijft Sztorc.

Wat zijn de voordelen?

Maar waarom willen we dat überhaupt? Die vraag is in onze ogen simpel te beantwoorden. Er zijn namelijk nogal wat eigenschappen die bitcoin niet bezit. Zo is het tegenwoordig vrijwel onmogelijk om anoniem gebruik te maken van bitcoin. Dat heeft te maken met de strenge Know Your Customer (KYC)-regels waar cryptobedrijven aan moeten voldoen. Maar daar stopt het niet: blockchainanalysebedrijven hebben tegenwoordig zulke geavanceerde technieken om je te identificeren dat het voor de normale gebruiker niet te doen is om anoniem te blijven. Hier kunnen bijvoorbeeld de shielded transactions van Zcash een uitkomst zijn.

Een ander voorbeeld zijn de smart contracts van ethereum. Veel van de innovaties op blockchaingebied vinden we in die context terug. DeFi, NFT’s & stablecoins zijn hier goede voorbeelden van. En dan hebben we het nog niet eens gehad over nieuwe schaalbaarheidoplossingen zoals rollups en zero knowledge proofs.