Dit artikel is onderdeel van een serie over sparen en beleggen. In het eerste artikel van deze serie over beleggen legden we uit waarom iedereen (gedwongen) een belegger is geworden en wat er aan de hand is. Welke fenomenen van ons financiële systeem leiden tot de devaluatie van ons spaargeld en wat je zelf kunt doen.
In dit tweede artikel verkennen we wat beleggen is en waarom de ene strategie de andere niet is.
Wat is beleggen?
Beleggen betekent je geld aan het werk zetten. Het is een alternatief op sparen voor de groei of het behoud van je vermogen. Door bewust en weloverwogen risico te nemen, kun je op de financiële markten een rendement behalen dat hoger is dan de reële rente op je spaargeld. Als belegger smelt jouw ijsblokje dan niet of minder snel. Zo bescherm je jezelf tegen geldontwaarding. Ben je nog niet bekend met ons metafoor van smeltende ijsblokjes? Lees dan het eerste artikel uit deze reeks.
Jezelf beschermen tegen verlies is misschien wel belangrijker dan de kans op winst te vergroten.
De ene beleggingsstrategie is de andere niet
‘Geld maakt geld’, klinkt het gezegde. Maar beleggen is niet alleen slapend rijker worden, het kent ook risico’s. Het is daarom belangrijk om beslagen ten ijs te komen. Jezelf beschermen tegen verlies is misschien wel belangrijker dan de kans op winst te vergroten. Met andere woorden: risico en rendement moeten met elkaar in balans zijn. Welk risico ben je bereid te nemen? En slaap je dan ook nog lekker als het minder goed gaat? Een plan maken helpt daarbij.
Een plan maken betekent dat je vooraf je beleggingsstrategie vaststelt. Zo voorkom je impulsieve handelingen en beteugel je een hele menselijke eigenschap die de gemiddelde belegger niet verder helpt: hebzucht.
Niet alle beleggingsstrategieën zijn hetzelfde. Iedere belegger heeft een ander doel, risicotolerantie, tijdshorizon en marktverwachting. Jouw mogelijkheden en uiteindelijke plan zal daarom uniek zijn. Voor de beeldvorming een aantal situaties die ik om mij heen zie:
- Wim (59) is een traditionele belegger. Hij heeft als ondernemer zijn bedrijf verkocht en is nu aan het rentenieren. Zijn doel is om zijn vermogen in stand te houden en te leven van het gegenereerde rendement. Hij heeft zelf weinig affiniteit met de economie of financiële markten. Met zijn vermogen neemt hij weinig risico en belegt daarom op advies van zijn bank voorzichtig.
- Nick (36) heeft graag zelf de touwtjes in handen. Hij vindt dat de wereld om zich heen snel verandert. Hij is kritisch op de gebaande paden en gelooft sterk in digitalisering. Hij woont in een koophuis met zijn gezin en wil vooral sparen voor later. Een concreet doel heeft hij nog niet. Zijn beleggingshorizon is met meer dan tien jaar gericht op de lange termijn. Hij is bereid om nu meer risico te nemen met oog op hogere rendementen. Hij gelooft in innovaties als bitcoin, crypto en AI.
- Peter (48) is een echte maximalist. Peter voorziet een onrustige toekomst en gelooft vooral in de toekomstige schaarste van grondstoffen. Hij belegt naast indextrackers in fondsen gericht op goud, vastgoed of bitcoin. Hij houdt van een gezonde balans tussen defensief en agressief.
Zo zie je maar, iedereen gaat op zijn eigen manier om met geld. Jouw plan, je beleggingsstrategie, geeft houvast, focus en rust. Stel jezelf een aantal vragen:
- Beleggingsdoel: Wat wil je bereiken met je beleggingen? Bijvoorbeeld: vermogen opbouwen voor pensioen, een huis kopen, of gewoon extra rendement genereren. Hoeveel kapitaal heb je nodig om je doel te bereiken?
- Risicotolerantie: Hoe comfortabel voel je je bij mogelijke verliezen? Kan je omgaan met schommelingen in de markt zonder in paniek te raken? Wat is je financiële buffer buiten je beleggingen? Heb je voldoende spaargeld voor noodgevallen, zodat je je beleggingen niet hoeft te verkopen? Ben je bereid om meer risico te nemen voor potentieel hogere rendementen, of geef je de voorkeur aan stabiliteit?
- Tijdshorizon: Hoe lang wil je je geld in beleggingen vastzetten voordat je het nodig hebt? En wat als je je geld voortijdig zou moeten opnemen vanwege onverwachte uitgaven? Hoe kan je tijdshorizon van invloed zijn op je beleggingsstrategie? Een langere tijdshorizon kan bijvoorbeeld het risico van volatiliteit verkleinen door te investeren in een trend.
- Marktverwachting: Wat zijn je verwachtingen van de markt op korte en lange termijn? Geloof je dat de markt binnenkort gaat dalen of stijgen? Hoeveel waarde hecht je aan economische trends en marktanalyse bij het nemen van beleggingsbeslissingen? Ben je bereid je portefeuille aan te passen als de markt zich anders ontwikkelt dan verwacht?
Jouw plan gaat je ook helpen bij het evalueren van je prestaties.
Het spanningsveld tussen risico en rendement
We hadden het er hiervoor al even over. Jezelf beschermen tegen verlies is misschien wel belangrijker dan de kans op winst te vergroten.
Leer nog meer over sparen en beleggen. Registreer je gratis!
Een defensieve strategie is gericht op vermogensbehoud; het risico is laag, maar het verwachte rendement is ook laag. Een offensieve strategie is gericht op vermogensgroei; het risico is hoog, maar het verwachte rendement ook. Let wel, een laag risico wil niet zeggen dat je geen geld verliest. En een hoge rendementsverwachting betekent niet dat je dit ook krijgt.