De meeste van jullie hebben wel van Umbrel gehoord. Sinds de introductie twee jaar terug is het de meest populaire manier geworden om je eigen bitcoin en lightning node op te zetten. Umbrel is gebruiksvriendelijk, ziet er mooi uit en heeft alle functionaliteit die je als gebruiker nodig hebt. Maar wist je al dat je met Umbrel niet alleen de macht over je geld, maar ook over je data kan terugnemen? In deze Alpha Insights geven we je zeven redenen om nu een Umbrel node op te zetten.

👀
Wist je dat we vorige week een Discord Community gestart zijn? Inmiddels zijn er al 350 Alpha's actief in de community. In de community bespreken we vanalles, waaronder dit artikel. Laat je daar weten wat jouw favoriete Umbrel app is?

Het is bijna herfstvakantie. Wij vinden dat altijd het ideale moment om een leuk doe-het-zelfproject uit te kiezen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis te verwarmen met een bitcoinminer of om een biertap met lightningbetalingen in elkaar te sleutelen. Er is echter ook een andere optie: je eigen bitcoin node maken. Sinds een aantal maanden zijn de Raspberry Pi’s weer op voorraad. Je kan er zelfs voor kiezen om voor de gloednieuwe Raspberry Pi 5 te gaan. Het opzetten van je eigen node is super leerzaam en met onze tutorials een fluitje van een cent:

De missie van Umbrel was in eerste instantie om mensen de macht te geven over hun eigen geld. Be your own bank. In de loop der jaren is die missie breder geworden. Ondertussen kan je het beter omschrijven als: Own your data and be your own cloud. We zijn de afgelopen jaren veel te afhankelijk geworden van grote techbedrijven als het gaat om de opslag van onze foto’s, media, software en communicatie. De boodschap van Umbrel is dat we dat met bitcoin alleen niet redden; we moeten ook de macht over onze data terugpakken.

Daarom geeft Umbrel gebruikers de mogelijkheid om naast een bitcoin en lightning node ook tal van andere applicaties te draaien. Vandaag geven we je de zeven applicaties die volgens ons het proberen waard zijn.

🚨
Let op: wij zijn in het verleden een aantal keer kritisch geweest op de veiligheid van Umbrel. Umbrel is een grote speeltuin, met de bijbehorende voordelen en nadelen.

Dat betekent dat je naar hartelust kan experimenteren met het opzetten van een lightning node, maar doe dat met kleine bedragen. Ook voor de andere applicaties zouden wij naar een alternatief kijken (homeserver/NAS) op het moment dat je er intensief gebruik van gaat maken.

Bitcoin/Lightning Node

Natuurlijk beginnen we met de bitcoin (en lightning) node. Er zijn tal van redenen om een bitcoin node te draaien. Om te beginnen draag je met het draaien van een node bij aan het robuuster maken van het bitcoinnetwerk. Met een node heb je namelijk een complete backup van alle bitcointransacties. Zelfs als alle andere nodes ter wereld verdwijnen, kunnen we vanuit jouw kopie het systeem herstellen. Daarnaast kan je met je eigen node transacties versturen zonder gebruik te maken van een tussenpartij. Wij vinden het ook leuk om onze eigen mempool te draaien, zodat we transacties zelf op kunnen zoeken.

Een bitcoin node is ook nodig om een lightning node op te zetten. Het lightningnetwerk is een tweede laag bovenop bitcoin die snelle, goedkope microtransacties mogelijk maakt. Je kan bijvoorbeeld je wallet op je telefoon koppelen aan de lightningnode om betalingen te doen bij Café de Roemer in Haarlem, je te laten knippen bij Mudly’s in Rotterdam of een donatie te doen aan Satoshi Radio.

LLamaGPT

De hype rondom kunstmatige intelligentie kan je niet ontgaan zijn. Het afgelopen jaar heeft deze technologie een enorme vlucht gemaakt. Van het genereren van afbeeldingen tot aan het maken van nieuwe muziek; kunstmatige intelligentie lijkt alles te kunnen. De KI die wij het meest gebruiken is ChatGPT. Het is enorm handig om even snel een vraag te kunnen stellen aan deze chatbot. Het probleem? ChatGPT is closed source en kan je niet op je eigen machine draaien. Dat betekent dat je data in de black box van OpenAI verdwijnt en dat je daar verder niets over te zeggen hebt.

LlamaGPT is een open source taalmodel. Dat betekent dat het hele (!) model draait op je Raspberry Pi. Je data blijft dus op je eigen hardware. We moeten wel toegeven dat het niet zo snel gaat als je gewend bent van ChatGPT. Een Raspberry Pi is wat dat betreft net wat te beperkt. Het geeft echter wel een kijkje in de toekomst, waar het mogelijk wordt om op redelijk goedkope hardware een large language model te draaien.