Op 19 april organiseren we samen met de mensen achter Bitcoin Amsterdam een mooi feest in onze hoofdstad. Onder het genot van een hapje en een drankje staan we stil bij de vierjaarlijkse halvering van de inkomsten van miners. De halving!
Kom je ook? Je kunt hier je kaartje kopen. Kost je 21 euro en levert ongetwijfeld prachtige herinneringen op!
“De hoogste waarschijnlijkheid heeft het scenario waarin de correctie verder doorzet, en we nog lagere koersen gaan zien.”
Met deze vooruitblik sloten we vorige week de Alpha Markets af. We hadden toen net de eerste dag van zwakte achter de rug. Het bleek niet de laatste.
Op de dag ervoor, donderdag 14 maart, bereikte de koers van bitcoin nog de hoogste stand ooit op 73.800 dollar. Maar de vermoeidheid van de trend was toen al duidelijk zichtbaar. Er was weinig voor nodig om het tij te keren. Inmiddels is deze correctie acht dagen oud en werd 60.800 dollar als diepste punt genoteerd, een daling van 18%.
Dat is op geen enkele manier een schande. Beleggers hebben een geweldige tijd achter de rug. Dit zijn de resultaten van de afgelopen tijd:
- Sinds 23 januari 2024: +90%
- Sinds 1 september 2023: +200%
- Sinds 1 januari 2023: +350%
Natuurlijk kiezen we nu wat gunstige startpunten, maar het aardige van een all-time high is dat op dat punt helemaal niemand op verlies staat. Zelfs de pechvogel die in november 2021 exact op de top van de bullmarkt kocht zag groene cijfers.
Tussen 23 januari en 14 maart steeg de koers met 90%. Door die snelle stijging is de koers een flink stuk boven de voortschrijdende gemiddelden uitgestegen. Dat visualiseert het gevoel van ‘bitcoin is duur’ en ‘het is tijd voor een correctie’. Daar zitten we nu middenin.
Met 18% is dit tot nu toe een milde correctie. De vier eerdere correcties in deze marktcyclus waren allemaal grofweg even diep met dalingen tussen 20% en 22%. Komt deze correctie daar ook op uit, dan daalt de koers verder tot 58.000 dollar. Het zou ook niet vreemd zijn als we een keer een stevigere correctie zien. Aan het eind van deze Markets werken we drie scenario’s verder uit.
Hieronder staat de weekgrafiek van bitcoin. Opmerkelijk is dat de koers op Binance, het handelsplatform met het grootste volume, nog geen enkele week boven de all-time high van 2021 gesloten is. Op zondag 10 maart was het weekslot 68.955 dollar en op 17 maart was het weekslot 68.353 dollar. Een weekslot boven de 69.000 dollar zou een aanwijzing zijn dat deze correctie achter de rug is.
Vorige week vroegen we ons af wat de ETF-beleggers zouden doen in een correctie. Houden ze hun aandelen vast of nemen ze wat winst? Of blijven ze wellicht onverminderd hard bijkopen?
Met de eerste vier dagen van deze week in de boeken hebben we een aardig beeld. De handelsvolumes bleven goed overeind. Maar voor elke ETF verschoof het zwaartepunt van kopers naar verkopers. De instroom was kleiner en de uitstroom groter. Alles bij elkaar opgeteld zagen we elke dag uitstroom. Er zit nu ongeveer 12.600 bitcoin minder in de gezamenlijke kluizen.
Dat is een alleszins overzichtelijk getal. In de drie weken hiervoor is er ruim 99.000 bitcoin bijgekomen. In een periode van stijging komt er meer bij dan dat er in een periode van daling af gaat. Dat verraadt een onderliggende neiging tot groei.
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Premium Members:
- Volgers op sociale media als indicator
- Long-term holders verkochten al 735.000 BTC
- Rentedragende stablecoins in opkomst
- Coinbase de verrassing van Nasdaq?
- Zó gaat bitcoin verder: drie scenario’s