De bullmarkt voor bitcoin — en de bredere cryptomarkt — moet nog beginnen. Of hij komt niet natuurlijk, dat kan ook. Maar als we aannemen dat ook deze marktcyclus weer een periode bevat waarin de koersen met euforisch sentiment naar recordhoogtes stijgen, dan kunnen we niet anders dan vaststellen dat die nog moet komen.
We zijn op het verkeerde been gezet door de opwinding over de Amerikaanse spot bitcoin ETF’s en de opvallend snelle koersstijgingen die ermee gepaard gingen. Zo snel na de bodem van de bearmarkt hadden we nog nooit een nieuwe all-time high gezien. En een nieuwe all-time high was telkens het begin van de bullmarkt.
Maar hebben we wel écht een nieuwe all-time high gezien? En was dat wel het begin van de bullmarkt? Er is veel voor te zeggen dat bitcoin wat op de zaken vooruit liep toen we in maart naar koersen boven de 70.000 dollar stegen. Drie perspectieven daarop.
Ten eerste de dynamiek onder beleggers. Na een diepe bearmarkt zien we vaak een gestaag herstel tot aan de vorige all-time high. Beleggers komen een voor een weer boven water en koersen die eerder betekenisvol waren, zijn dat nu weer. Er is tijd en handelsvolume nodig om elk koersniveau ‘uit te spelen’.
Snijd je in één streep van 30.000 dollar naar 75.000 dollar, dan sla je een paar stappen over. Een tijdje gaat dat goed door de reflexiviteit van zo’n snelle stijging: “Waarom zou ik vandaag verkopen als ik er morgen meer voor krijg?” Maar eens komt de kater. Beleggers blijken toch graag te willen verkopen terwijl er nog onvoldoende nieuwe vraag is. Voilà: acht maanden chopsolidation.
Ten tweede de vraag of we wel echt een all-time high gezien hebben. Ja, in dollars uitgedrukt wel. Maar als je die dollars nou eens compenseert voor inflatie? Of ze vergelijkt met een hurdle rate zoals rente op kortlopende staatsobligaties of het rendement van aandelenmarkten?
Dan niet. Dan hebben we de afgelopen maanden een consolidatie gezien onder de top van 2021. De grafiek hieronder toont de koers van bitcoin gecompenseerd voor de Amerikaanse CPI. Het prijspeil van consumentenbestedingen is tussen de top van april 2021 en nu een dikke 19% gestegen.
Ten derde de bredere cryptomarkt. Waar bitcoin in dollars uitgedrukt tot een nieuw record steeg, zaten de meeste altcoins nog ver onder het hoogste punt in 2021. Zelfs snelle stijgers zoals solana.
Dat is relevant omdat opwinding en sensatie op de bredere cryptomarkt onderdeel is van het optimistische sentiment van de bullmarkt. Of het cryptocasino de bullmarkt aanvoert, versterkt of slechts zichtbaar maakt, dat laten we hier even in het midden.
De grafiek hieronder toont de totale marktwaarde van de cryptomarkt exclusief bitcoin en ether. De kleinere jongens dus. Die zit nu precies waar je hem in deze fase van de marktcyclus zou verwachten, in een consolidatie op de lange weg naar nieuwe records. Als die komen, want voor de duidelijkheid, dat is slechts een hypothese.
Het is mogelijk dat we de top van deze marktcyclus al gezien hebben, dat de cryptomarkt nog jaren blijft kwakkelen, dat we aan het begin staan van een lange, diepe bearmarkt. En een goede belegger houdt ook met dat scenario rekening.
Met de data die wij nu hebben, kennen we aan dat scenario een kleine kans toe. Het merendeel van de aanwijzingen pleit voor een voortzetting van de bullmarkt. Maar veel tijd is er niet meer. Nog een paar maanden zijwaarts zou veel van die cijfers onder druk zetten. In dit kwartaal moet bitcoin kleur bekennen. We gaan het nauwgezet volgen!
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Hoopvolle signalen
- Inflatie: herhaling van de jaren ’70 in de maak?
- Bescherming tegen inflatie: bitcoin vs. indexfondsen
- MicroStrategy als leading indicator?