Op 14 maart bereikte de koers van bitcoin met 73.800 dollar het hoogste punt ooit, bijna het dubbele van zes weken eerder, toen de koers nog onder de 40.000 dollar stond. De recordkoersen haalden de journaals en kranten, net als de nog nooit vertoonde instroom van kapitaal in de Amerikaanse ETF’s.

Het was hoog tijd voor een correctie: een periode waarin het stof neer kan dalen en beleggers hun posities kunnen overdenken. Wil ik misschien wat verkopen? Of juist wat bijkopen? In een markt waarbij de koers elke dag een stukje hoger is dan de dag ervoor is het aantrekkelijk om die beslissing uit te stellen. Een correctie brengt iedereen weer bij zinnen.

Correcties zijn nuttig net zoals kleine bosbranden nuttig zijn. Ze ruimen het droge hout op dat zich verzameld heeft op de bodem en maken zo ruimte voor nieuwe groei. Zou je elke bosbrand meteen blussen, dan neemt de hoeveelheid brandbaar materiaal toe totdat op enig moment een bescheiden brand escaleert naar een inferno.

Het brandbare materiaal is de ongerealiseerde winst. De honderden miljoenen beleggers die bij elkaar op honderden miljarden aan papieren rijkdom zitten. Er komt een keer een moment waarop de stemming omslaat, en dan rent iedereen tegelijk naar de nooduitgang. Iedereen wil tegelijk zijn winst realiseren, de koers keldert en een groot deel vist achter het net.

Deze dynamiek is niet uniek voor de cryptomarkt, maar is zichtbaar in elke markt aan het eind van een stevige bullmarkt. Denk aan de bekende “wall street cheat sheet”. De laatste fase van de bullmarkt kenmerkt zich door oververhitting, en dat uit zich op twee manieren:

  • Sentiment. Beleggers zijn euforisch, haast dronken. Ze verliezen de realiteit uit het oog en worden overmoedig. De bomen groeien tot in de hemel. We spreken van een manie, een hype en een bubbel.
  • Gedrag. Beleggers nemen meer en meer risico. In plaats van dat ze wat winst nemen, kopen ze bij. In de cryptomarkt kunnen we dat gedrag meten en zichtbaar maken met on-chain analyse. Straks meer over de cijfers achter oververhitting.

Zo zal ook deze bullmarkt eindigen. Maar nu nog niet. Nu heeft de markt nog de nuchterheid om na een stijging van meer dan 90% wat winst te nemen.

De correctie duurt nu drie weken en bracht op het diepste punt een verlies van 18%. Dat is nog alleszins redelijk. Het kan op allerlei manieren verder gaan. De correctie kan zich verdiepen, of nog weken zijwaarts gaan. Of we breken snel uit en hervatten de stijgende trend. Maar wat het ook wordt, de meeste data wijzen in de richting van een normale tussenstop in een gezonde bullmarkt.

Afgelopen zondag was de laatste dag van de week, van de maand en van het kwartaal. Het meetpunt waar we vorige week over schreven. Het klinkt misschien wat gek dat een slotkoers nog steeds een grote rol speelt. Vroeger was het logisch, toen de slotkoers in de krant gepubliceerd werd. Nu is er realtime data, ook op de financiële markten buiten crypto.

Toch worden er nog allerlei beslissingen genomen op basis van de slotkoers. Analisten gebruiken hem in algoritmen en indicatoren. Hij wordt gebruikt voor settlement en het bepalen van de onderliggende waarde van een fonds. Hij is een meetpunt voor het bepalen van de prestaties van een vermogensbeheerder. En beleggers baseren er beslissingen op, denk aan het herbalanceren van een portefeuille of aan- en verkoopbeslissingen.

Voor bitcoin is de maand maart prima geëindigd. Het is met 71.300 dollar het hoogste maandslot ooit, en bovendien boven de all-time high van de bullmarkt van 2021 op 69.000 dollar. Voor de zevende keer op rij stijging!

Maar waarom is de koers deze week dan juist gedaald? Zou een slotkoers niet richtinggevend moeten zijn?
 
Een maandslot heeft betekenis in de tijdslijn van maanden. Je zou kunnen zeggen: alles wat er binnen een maand gebeurt, is ruis. Daarom kunnen we tegelijk concluderen dat bitcoin in een gezonde bullmarkt zit, én accepteren dat we nu in een correctie zitten die nog even tijd nodig heeft.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Premium Members:

  1. Goud en zilver breken uit, wat zegt dat?
  2. Waarom deze bullmarkt gezonder wordt
  3. De ‘omega candle’ multiplier
  4. Dalende volatiliteit: stilte voor de storm?
  5. S&P-500 fractal voorspelt spoedige uitbraak