Vorige week woensdag daalde de prijs van bitcoin op onstuimige wijze naar 56.500 dollar, het laagste punt van deze correctie. Snel daarna keerde de markt door een combinatie van de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, en een zwak banencijfer in de VS.
Het draait daarbij allemaal om de vraag hoe hard de Fed de rem intrapt. Tot nu toe keek de centrale bank vooral naar de inflatie, die moest eerst maar eens naar beneden komen. Woensdagavond vertelde Powell dat hij vanaf nu ook weer naar het tweede deel van zijn opdracht kijkt, de werkgelegenheid. Loopt de werkloosheid op, dan is dat een argument om de rente te verlagen.
De dagen daarna, op donderdag en vrijdag, kwamen de banencijfers uit. De werkloosheid was iets hoger dan verwacht en er waren minder banen bijgekomen dan marktvorsers hadden voorzien. Slecht nieuws is goed nieuws, in dit geval. Financiële markten maakten een sprong omhoog. De koers van bitcoin lag al snel weer rond de 63.000 dollar, terug in het prijsbereik waar de munt tien weken geleden in terecht kwam.
Alles bij elkaar staat de teller nu op een daling van 23% ten opzichte van het hoogste punt van deze bullmarkt van 73.800 dollar op 14 maart. Dat is de grootste correctie van deze marktcyclus.
Na het tumult op de financiële markten van vorige week volgden een paar rustige dagen. Deze week waren er geen schokkende gebeurtenissen, gingen koersen grotendeels zijwaarts en werd het sentiment weer neutraal.
De rust op de cryptomarkt is teruggekeerd, maar voor hoe lang?
Sommigen verwachten spoedig een energieke uitbraak naar nieuwe recordkoersen. Anderen zien eerst nog een luidruchtige daling naar de bodem van deze correctie. Laten we eens kijken welke grenzen we kunnen gebruiken als signalen voor deze twee scenario’s.
Aan de bovenkant wordt de koers begrensd door het 50-daags gemiddelde, nu op 65.500 dollar.
Bij veel grafieken van aan crypto gerelateerde activa lijkt dat de scheidslijn te zijn tussen voortzetting van de correctie en het vroege begin van een nieuwe stijgende trend. We zien dat niet alleen bij bitcoin, ether, solana en een hele lijst van kleinere altcoins, maar ook crypto-aandelen zoals Coinbase en MicroStrategy en aggregaten zoals de totale marktwaarde van alle crypto’s.
De grafiek hieronder laat zien dat de koers van bitcoin nu een week of vier onder het 50-daagse gemiddelde ligt. Dat bevestigt dat de stijgende trend van februari en maart voorbij is, te herkennen aan de reeks van steeds lagere toppen en lagere bodems. Op de grafiek hebben we die aangegeven met LH (lower high) en LL (lower low).
Een eerste vroege aanwijzing dat we het diepste punt van de correctie gezien hebben, is een uitbraak tot boven het 50-daags gemiddelde en een hogere top dan op 6 mei. Met een dagslot boven de 67.000 dollar zou dat scenario flink aan waarschijnlijkheid winnen.
Aan de onderkant zou de volume weighted average price (VWAP) vanaf de bodem van deze correctie een dynamische grens kunnen zijn. Die ligt nu rond de 60.000 dollar.
Komen we daaronder, dan ligt een nieuwe stevige daling voor de hand. Nog één daling zou goed passen bij de timing van de daily cycle van bitcoin, die gemiddeld genomen zo’n 60 dagen duurt. Een volgende daily cycle low zou dan in de tweede helft van mei vallen.
Op woensdag 15 mei worden er nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers bekend gemaakt. Wellicht geven die de markt richting.
Laten we tot slot nog even flink uitzoomen en kijken naar de maandgrafiek. De maand april was de eerste ‘rode maand’ na zeven maanden van stijging. En flink ook: alle koerswinst van maart is in april ongedaan gemaakt.
Maar ook na een daling van 15% ziet deze grafiek er nog prima uit. De koers ligt ver boven het 10-maandse gemiddelde en de momentum-indicator staat riant in het groen. Op korte termijn zien we wellicht wat zwakte, op lange termijn is er nog niets aan de hand!
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- ‘Tot rust gekomen’ in drie grafieken
- De multiplier van bitcoin
- Een tweesprong voor de cryptomarkt
- Video: de bitcoin power law
- Wat vertelt de weekgrafiek?