Vlak na het einde van de maand is een goed moment om naar de grote lijn te kijken. De maand is dan net gesloten waardoor je kunt kijken naar signalen die op maandniveau werken.
Eigenlijk is het vreemd dat je bij bitcoin naar week- en maandsluitingen kijkt. Bitcoin wordt in alle tijdzones tegelijk verhandeld en de handel gaat 24/7 door. Wanneer ‘sluit de beurs’ eigenlijk voor bitcoin? De meeste beurzen en dataverzamelaars kiezen voor middernacht in tijdzone UTC. Dat is 2:00 uur in Nederland en 17:00 uur in San Francisco.
Toch hechten we er waarde aan. Het helpt bij het scheiden van signaal en ruis. En het is belangrijk omdat veel anderen er ook naar kijken: het is een gedeeld ijkpunt. Denk nog even terug aan de schoonheidswedstrijd van Keynes.
Hieronder staat de maandgrafiek van bitcoin. De candle van juli is klein, wat betekent dat de koers nauwelijks van z’n plek is gekomen. In de uitsnede kun je dat goed zien: de slotkoers ligt maar 4% onder de openingskoers.
De koers is netjes boven het 20-maands gemiddelde gebleven, een aardige scheiding tussen langdurig stijgende en dalende trends. Ook de MACD geeft nog steeds een gunstig signaal, met een positief momentum.
Zowel het 20-maands gemiddelde als de MACD op de weekgrafiek zijn traag bewegende indicatoren, die daardoor ver achteruit kijken en vooral bedoeld zijn om een trendomkering te bevestigen. En dat doen ze vooralsnog. Ze suggereren dat we na de bodem in november 2022 begonnen zijn aan een nieuwe stijgende trend.
Dat de maandgrafiek al een paar maanden niet spectaculair is, past uitstekend bij de huidige fase van de marktcyclus. De meeste volatiliteit zien we in de razende bullmarkt waarin ongekend grote aantallen nieuwe gebruikers en beleggers instromen. Tijdens de hype is de handel volatiel door de snelle en schoksgewijze stijgingen.
Vorige week hadden we het even over reflexiviteit, het zelf-versterkende mechanisme dat hogere prijzen voor meer interesse zorgen, en dus voor hogere prijzen. Je zou het effect daarvan als volgt kunnen samenvatten: