Vorige week beschreven we de koersval op 24 juni van 64.500 dollar naar 58.500 dollar, en het snelle herstel dat daarop volgde. Hadden we het dieptepunt achter de rug, en stonden we aan het begin van een nieuwe periode van stijging?
Het antwoord is overduidelijk nee.
De koers steeg vorig weekend eerst nog naar 63.500 dollar. Maar woensdag viel de prijs alweer terug naar 60.000 dollar. Dat was al niet zo’n heel mooi plaatje, maar donderdag werd het pas echt lelijk. De koers viel loodrecht naar beneden naar 53.500 dollar.
Daarmee is de koers in vier dagen 15% gedaald en stond op het laagste punt 28% onder de top van 73.800 dolar. Daarmee is dit de grootste correctie sinds de bodem van de bearmarkt in november 2022. Eerdere correcties waren steeds rond de 20%.
Op de grafiek hieronder staat ook het handelsvolume weergegeven van de BTC Index van TradingView, waarin data van Bitstamp, Coinbase, Bitfinex en Kraken is verwerkt. Je ziet dat het handelsvolume bij elke koersval wat lager wordt.
Het is kenmerkend voor een periode van consolidatie dat het volume daalt. Een maandenlang gelijk blijvende koers prikkelt steeds minder mensen om te kopen of verkopen. De koers moet flink dalen óf flink stijgen om nieuwe kopers aan te trekken en bestaande beleggers te laten verkopen. Een lagere liquiditeit betekent dat de koers gevoeliger is voor plotselinge veranderingen in vraag en aanbod. En daar zijn we nu getuige van.
Met de daling van gisteren zijn we duidelijk buiten het prijsbereik van 60.000 dollar tot 73.800 dollar gekomen. Dat is op zichzelf geen ramp. Het dwingt de markt om kleur te bekennen. Zijn koersen onder de 60k acceptabel? Of zijn er voldoende kopers om de koers snel weer terug het prijsbereik in te duwen?
In juni en september 2023 gebeurde dat ook. De ondergrens van het prijsbereik lag toen op 25.300 dollar. Beide keren kwam de koers daar een dag onder, maar werd de volgende dag terug omhoog geduwd.
Ook in mei 2024 zagen we dat, maar nu duurde het drie dagen tot de koers weer naar boven de 60.000 dollar geduwd werd. Zou dat nu ook gebeuren? Dan willen we binnen een paar dagen weer koersen boven de 60.000 dollar zien, en in elk geval zondag een weekslot daarboven.
Nieuw hoofdstuk
De grafiek hierboven doet vermoeden dat de situatie anders is dan in 2023. Het zou goed kunnen dat we voor langere tijd het prijsbereik hebben verlaten en aan een nieuw hoofdstuk zijn begonnen.
Bij een nieuw hoofdstuk hoort een nieuw regime met zijn eigen verhalen en zijn eigen dynamiek. Zo begon in oktober het hoofdstuk waarin de spot bitcoin ETF’s centraal stonden. De verhalen gingen over ‘walls of money’ en ‘omega candles’. En de halving die voor een ‘supply shock’ zou zorgen.
Wij hebben die verhalen altijd stevig ontkracht: ze klopten gewoon niet. Maar het duurt een tijdje voordat iedereen weet dat iedereen weet dat ze niet kloppen. En tot die tijd is er een groep die doet alsof de keizer wel kleren aan heeft.
Ons basisscenario was dat we dat hoofdstuk konden sluiten met een ‘correctie door tijd’, waarin een lange periode zijwaarts de markt voldoende afkoelt. De prijsactie van de afgelopen dagen vertelt ons dat we – hoogstwaarschijnlijk – toch nog een ‘correctie door prijs’ krijgen.
Die waren in eerdere bullmarkten de standaard. In 2016 en 2017 zagen we zeven keer een correctie van meer dan 30%. In 2020 en 2021 was het nog een stuk rommeliger. In maart 2020 daalde de koers in de coronacrash met 63%, en in mei 2021 bracht het miningverbod in China de koers 55% lager.
Zouden we nu ook weer dat soort dalingen zien? Of is dit misschien zelfs het einde van de bullmarkt van 2024?
Een gedetailleerd antwoord op deze vragen vind je in het gedeelte voor onze Premium Members. Maar de korte samenvatting willen we wel alvast met je delen:
- Dit is waarschijnlijk een dip in een bullmarkt (70%)
- Dit is misschien een zeldzame, diepe correctie in een bullmarkt (20%)
- Dit is heel misschien het begin van een nieuwe bearmarkt (10%)
Een genuanceerd antwoord, want met respect voor de complexiteit van financiële markten praten we over waarschijnlijkheden en niet over zekerheden.
Hoe kun je dan het beste handelen, in deze onzekerheid? Door het maken van scenario’s. En die zullen van persoon tot persoon verschillen. De keuzes die je daarin maakt hangen af van je risicobereidheid, je instapkoers, je plan voor de lange termijn, je overtuigingen over de toekomst van bitcoin, enzovoorts.
Daarover straks meer. We willen het voor iedereen toegankelijke deel van de Markets afsluiten met de oorzaak van deze daling.
De oorzaak van de daling
We horen allerlei redenen langskomen. De Duitse overheid verkoopt duizenden bitcoins. De miners verkopen duizenden bitcoins. De hedgefunds wikkelen hun ‘futures basis trade’ door de future te kopen en spot bitcoin te verkopen. Volgens het FD zijn het de ‘machtige cryptomiljonairs die de koersen manipuleren ten koste van argeloze kleine beleggers’. En dan zijn vandaag ook nog de uitkeringen aan crediteuren van Mt.Gox begonnen.
Maar een paar duizend bitcoins in de verkoop betekent niet automatisch dat de koers moet kelderen. In een sterke markt absorbeert de markt met gemak tienduizenden bitcoins per dag. In maart werd er op verschillende dagen meer dan vier miljard dollar aan winst gerealiseerd. On-chain, dus dat is nog exclusief wat zich op handelsplatforms afspeelt.
Deze daling wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van (1) een zwakke markt en (2) zorgen over aangekondigde verkoopdruk en (3) de eerste daadwerkelijke verkopen.
Daardoor is er een opvallend verschil ontstaan tussen wat je zou verwachten op basis van wat er buiten crypto gebeurt, en wat de koers doet.
Deze week daalde de rente. Aandelen zetten all-time highs op de borden. Goud en zilver sprongen omhoog. Met de zwakte van Biden verliest de anti-crypto army wat grip. Grote bitcoinminers breiden hun capaciteit uit. En zelfs met al die wind in de rug struikelt de cryptomarkt naar de laagste koersen sinds februari.
Wij denken dat de relatieve zwakte (van crypto ten opzichte van andere markten) pas echt omdraait naar relatieve kracht op het moment dat er een grote groep nieuwe beleggers gaat meedoen.
Dat zou het verhaal kunnen zijn van het volgende hoofdstuk. Wat dat verhaal precies wordt, en wanneer dat hoofdstuk precies begint, weten we natuurlijk niet. Maar we kunnen wel scenario’s maken. Wat zijn logische koersdoelen voor deze daling? Wanneer stap je definitief uit? Waar houdt een normale correctie op en begint een nieuwe bearmarkt? Waar koop je bij?
P.S. wil je meer weten over waarom markten van hoofdstuk naar hoofdstuk gaan? Luister de marktupdate in de Satoshi Radio van deze week, waarin we vertellen over hoe de markt als een zwerm vogels van het ene naar het andere regime kan gaan.
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Zitten we nu wel of niet in een nieuwe daily cycle?
- Koersdoelen voor deze daling
- Wanneer stap je definitief uit?
- Is dit het einde van de bullmarkt?
- Of... buy the dip?
- Hoe kan de rest van de bullmarkt eruit zien?