Na een paar turbulente weken was het deze week rustig op de bitcoinmarkt. De koers schommelde rond de 84.000 dollar. Bitcoin raakt met het verstrijken van de dagen steeds nauwer ingeklemd tussen twee trends: de dalende trend op korte termijn en de stijgende trend op lange termijn.
Op 28 maart schreven we over twee uitgangspunten:
Op lange termijn zitten we in een bullmarkt tot het tegendeel is bewezen. Daarvoor kijken we naar acceptatie onder het 50-weekse gemiddelde (de handrem).
Op korte termijn zitten we in een dalende trend tot het tegendeel is bewezen. Een belangrijk bewijsstuk daarvoor is acceptatie boven 92.000 dollar.
Die analyse is vandaag nog steeds actueel. In de drie weken die volgden, zagen we een voortzetting van de dalende kortetermijntrend, met 74.420 dollar op 7 april als voorlopig dieptepunt. Maar ook de stijgende langetermijntrend is intact gebleven. De koers is wel even onder het 50-weekse gemiddelde geweest, maar het weekslot lag erboven.
De grafiek hieronder toont de steeds kleiner wordende ruimte tussen het 10-weekse en het 50-weekse gemiddelde. Het eerste begeleidt de trend op korte termijn en het tweede de trend op lange termijn.
De overeenkomsten met augustus 2024 zijn opvallend. De bodem iets onder het 50-weekse gemiddelde markeerde toen het dieptepunt van de correctie. Daarna volgde de spectaculaire stijging van meer dan 100% van 52.000 dollar naar 109.500 dollar.
Vanaf hier zou je twee paden kunnen onderscheiden:
- De komende weken keert de trend op korte termijn van dalend naar stijgend (A). Dat zou het begin kunnen zijn van net zo’n periode van stijging als in de herfst van 2024, maar een langere periode zijwaarts is ook mogelijk.
- De komende weken breken we verder omlaag (B). De trend op lange termijn keert van stijgend naar dalend. We gaan de markt dan behandelen als een bearmarkt.

Al de hele week duwt de koers van onderaf tegen de dalende trend aan, maar van een uitbraak is nog geen sprake. Een omkering van de trend zou je in drie stappen kunnen opdelen:
- Boven de 86.000 dollar. Dan zitten we boven de 50-daagse gemiddelden en de dalende trendlijn. Dit is een vroeg maar niet erg betrouwbaar signaal.
- Boven de 89.000 dollar. Dan zitten we boven de top van 24 maart; voor het eerst een hogere top na een reeks van telkens lagere toppen.
- Boven de 92.000 dollar. Dit is de terugkeer in het prijsbereik waar we van november tot februari in zaten. Hiermee is de daling die volgde op de dubbele top achter de rug.
Blijven we hangen bij de eerste stap, dan ligt voor de hand dat we eerst op zoek gaan naar een volgende bodem in de dalende trend. Een hoopvol signaal zou zijn als die bodem ruim boven de 76.000 dollar blijft. Dan hebben we voor het eerst een hogere bodem na een reeks van telkens lagere bodems.

Voor beleggers heeft bitcoin twee gezichten. Is het als digitaal goud en enige digitale vorm van outside money een vluchthaven in geopolitiek tumult? Of is het als opkomende technologie de ‘hot sauce’ van de portefeuille?
Als het karakter van digitaal goud ooit zou gaan overheersen, dan zou dit een logische tijd zijn. Het gaat vaker dan ooit over de ontkoppeling van tech-aandelen en de rol van bitcoin als strategische reserve.
In de koers is dit nog niet overtuigend zichtbaar. Goud maakte de afgelopen week opnieuw een sprong omhoog en steeg naar boven de 3300 dollar. Daardoor is het verschil met aandelen én bitcoin nog groter geworden dan het al was. Zou bitcoin het midden opzoeken tussen aandelen en goud, dan moet de koers stijgen naar rond de 100.000 dollar.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Sentiment of cijfers: wie heeft er gelijk?
- Donald Trump wil China isoleren
- Altcoins blijven achter
- On-chain: beleggers optimistischer