Het was een onverwacht onstuimige week op de cryptomarkt. Vorige week vrijdag zat bitcoin nog middenin de mooie stijging van 91.300 dollar op 30 december naar 102.000 dollar op 7 januari. Dat was afgelopen dinsdag. En toen gebeurde er iets wat we eerder gezien hebben.
In de VS kwamen macro-economische cijfers uit die vertellen dat de economie en de arbeidsmarkt sterker zijn dan verwacht, en dat er aanwijzingen zijn voor hogere prijzen in de toekomst.
Financiële markten verwerkten deze informatie met een hogere rente op langer lopende staatsobligaties, een duurdere dollar en lagere koersen van aandelen. Inmiddels verwacht de markt dit jaar nog maar één renteverlaging. Half december waren dat er nog vier.
Wanneer we dit eerder gezien hebben? Op 18 december, toen Jerome Powell de economische verwachtingen van de Amerikaanse centrale bank met de pers besprak. De robuuste economie, dynamische arbeidsmarkt en langzaam dalende inflatie waren argumenten om een strenger beleid te voeren en minder renteverlagingen in te tekenen.
Zo slingeren financiële markten tussen hoop en vrees. Nieuwe economische groei of toch een opdoemende recessie? Gaan centrale bank en overheid de economie stimuleren en voorzien van voldoende liquiditeit of liggen er problemen op de obligatiemarkt of in de bankensector in het verschiet?
In de dagen na 18 december daalde de koers van bitcoin met 12% van 104.000 dollar naar 92.000 dollar (A). Dat is vergelijkbaar met de daling van 11% van 102.000 dollar naar 91.000 dollar in de dagen na 7 januari (B).
Zoals we vorige week bespraken moet bitcoin het de komende tijd op eigen kracht doen:
Van de omstandigheden moeten we het op dit moment niet hebben. Macro-economische zwakte, geopolitieke onrust, afnemende global liquidity, en spanningen op financiële markten zijn geen ideale voedingsbodem voor een explosieve bullmarkt.
Bitcoin moet het deze keer wellicht wat meer hebben van idiosyncratische krachten. Dat zijn invloeden die specifiek gerelateerd zijn aan bitcoin. Verhalen en gebeurtenissen die in het bijzonder betrekking hebben op bitcoin, en in sommige gevallen ook op de rest van de cryptomarkt.
Denk aan de doorbraak van bitcoin als digitaal goud, het verder beschikbaar komen van de bitcoin ETF’s, een constructievere houding van toezichthouders in de VS, en de oprichting van strategische bitcoinreserves.
Veel van deze verhaallijnen zijn gekoppeld aan het aantreden van de regering Trump op 20 januari. Deze datum komt nu aardig in de buurt.
Maar de komst van Trump is niet automatisch meteen positief voor de cryptomarkt. Het zou ons niet verbazen als Trump in de eerste maanden de dure dollar gaat gebruiken als wapen in onderhandelingen met andere landen. Die hebben daar namelijk nog veel meer last van dan Amerika zelf.
Uiteindelijk zal ook Trump graag een goedkopere dollar willen zien, en het beleid daarop richten. Hij meet zijn succes immers onder andere aan de prestatie van financiële markten. Maar het zou ons niet verbazen als dat pas later in het jaar is.
Dat zou pleiten voor een paar maanden van zwakte voor de cryptomarkt. We bespraken dat scenario uitgebreid in de Markets van 27 december. In de grafiek hieronder hebben we de potentiële hoofd-en-schouders-top bijgewerkt naar hoe het er nu voor staat.
Acceptatie onder de neklijn op 91.000 dollar is een bevestiging van dit patroon, met een koersdoel van 75.000 dollar. Dat zou een test zijn van de zone rond de all-time high van maart 2024. We blijven dan nog netjes boven het 50-weekse gemiddelde, tot nu toe een effectieve scheidslijn tussen bull- en bearmarkten.
Het scenario van een wat diepere en langere correctie gaat prima samen met een voortzetting van de bullmarkt daarna. In de Markets van 20 december bespraken we dat onder het kopje ‘Hoe diep en hoe lang wordt deze correctie?’.
Een daling naar 75.000 dollar zou de koers op 31% onder de top brengen. In eerdere bullmarkten kwamen correcties van dat formaat geregeld voor. Op de weekgrafiek hieronder zie je dat ook dan de stijgende trend op lange termijn nog intact zou zijn.
In dit scenario zijn we de komende weken op weg naar een weekly cycle low. Dat is vaak een periode waarin het sentiment somber is en de markt grillig. Het goede nieuws is dat daarna een nieuwe weekly cycle van zo’n 26 weken begint.
De afgelopen drie weekly cycles begonnen met ongeveer een verdubbeling van de koers:
- Van 24.900 dollar naar 49.000 dollar (+97%) na september 2023
- Van 38.500 dollar naar 73.800 dollar (+92%) na januari 2024
- Van 52.600 dollar naar 108.000 dollar (+105%) na september 2024
Zo’n diepe correctie is echter niet noodzakelijk voor een weekly cycle low. Soms is een periode waarin de koers zijwaarts beweegt voldoende om de sentiment, positionering en momentum te resetten. Een goed voorbeeld is januari 2024.
Hieronder vergelijken we 2023-2024 met 2024-2025. De zomer was in beide gevallen een periode waarin de koers ‘choppy’ zijwaarts bewoog, met een laagste punt in september. Daarna volgde in beide gevallen een sprong omhoog met een hoogtepunt rond de jaarwisseling.
Zou het vervolg ook rijmen? Dan speelt het scenario van het hoofd-en-schouders-patroon niet uit. Dan zou de koers, eventueel na een kort uitstapje naar 85.000 dollar, binnenkort een nieuwe periode van stijging ingaan. We zijn benieuwd!
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Verhoging Amerikaans schuldenplafond bearish voor bitcoin?
- De rentes moeten omlaag of de aandelenmarkt moet omlaag
- Nieuwe periode van lage instroom voor ETF’s?