Voor veel mensen is het kerstvakantie, even een paar dagen het tempo omlaag. Op de cryptomarkt is het ook rustiger. Stilte voor de storm, met de beslissing over de bitcoin ETF van BlackRock op komst?

Voordat we de koersen induiken, willen we eerst twee dingen onder de aandacht brengen. Vergeet niet je vrienden en familie te tippen over onze kerstactie waarmee zij een maand gratis mogen meelezen. En markeer dinsdag 9 januari om 20:00 uur in de agenda, dan is de volgende Live Q&A in Discord.

Bitcoin

De koers van bitcoin is 42.500 dollar, precies in het midden van het prijsbereik tussen 40.000 dollar en 45.000 dollar. Je kunt de toppen en bodems met elkaar verbinden, zodat een symmetrical triangle zou kunnen ontstaan.

Dit is een consolidation pattern, dat betekent dat de markt de stevige prijsstijging van oktober tot begin december eerst moet verwerken voordat een nieuwe trend ingezet kan worden. Volgens Bulkowski breekt dit patroon in 60% van de gevallen naar boven uit. In het algemeen wordt dit patroon als een continuation pattern gezien. Vaak gaat de koers erna in dezelfde richting verder als ervoor.

In de eerste alinea spraken we over “zou kunnen ontstaan”, want een patroon is pas af als die is bevestigd door de daarop volgende prijsactie. Voor die tijd kan het ene patroon makkelijk overvloeien in een ander, groter patroon. Geen voorbarige conclusies dus, slechts scenario’s.

In dit geval is die terughoudendheid belangrijk, omdat we twee belangrijke gebeurtenissen voor de boeg hebben. Eerst op 1 januari om 2 uur ’s nachts het einde van het oude jaar en het begin van een nieuw jaar. Daarna tussen 8 en 10 januari een beslissing van de SEC over de ETF-aanvragen. Beide kunnen voor volatiliteit zorgen.

De bitcoinkoers in de afgelopen maand

De stilte voor de storm zien we ook terug in de cijfers. Het handelsvolume is de laatste weken iets afgenomen en de volatiliteit is weer terug op het basisniveau van september en oktober. Dat zie je in onderstaande grafiek onderin aan de breedte van de Bollinger Bands, die een maat zijn voor de gerealiseerde volatiliteit.

Om een goed beeld te geven van waar de koers zich bevindt, moeten we uitzoomen naar een grafiek van de afgelopen twee jaar. Pas dan zien we de betekenis van de boven- en ondergrens van het huidige prijsbereik.

De ondergrens ligt op 32.500 dollar, de scheidslijn tussen de bullmarkt van 2021 en de bearmarkt van 2022. Alle ellende van de bearmarkt heeft zich onder deze koers afgespeeld. De markt heeft zeven maanden nodig gehad om daar doorheen te komen.

De bovengrens ligt op 48.000 dollar, in het eerste half jaar van 2022 het hoogste punt. Op 48.500 dollar ligt de golden ratio, precies 61,8% van het verschil tussen top en bodem, afgeleid uit de fibonacci reeks. Op financiële markten zien we vaak dat de koers op dit niveau draait of pauzeert. Dat gebeurde ook in de vorige twee cyclussen.

In de grafiek hebben we al een tijdje bij vijf draaipunten een duidelijke gebeurtenis geschreven: Luna, Celsius, FTX, SVB en BlackRock. Sinds juni ontbreekt zo’n aanduiding. De koers kroop rustig omhoog zonder grote schokken. Zal begin januari opnieuw een bijschrift leveren?

De bitcoinkoers in de afgelopen twee jaar

Terugblik op de scenario’s voor 2023

Met het einde van het jaar voor de boeg is het aardig om eens terug te kijken naar de scenario’s die we aan het begin van het jaar maakten.