Goed nieuws, het weekend ging voorbij zonder omvallende banken of nieuwe commotie rond het traditionele financiële systeem. Het risico op financiële instabiliteit is verhoogd, dus we blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

Voor de gevallen Silicon Valley Bank (SVB) is een koper gevonden. Alle deposito’s en kantoren worden overgenomen door First Citizens. Opvallend in het persbericht van banktoezichthouder FDIC is dat SVB’s val een gat slaat van 20 miljard in haar depositogarantiefonds. In deze context gaat het de boeken in als duurste bankfaillissement in de geschiedenis van de VS.

First-Citizens Bank & Trust Company, Raleigh, NC, to Assume All Deposits and Loans of Silicon Valley Bridge Bank, N.A., From the FDIC
First-Citizens Bank & Trust Company, Raleigh, NC, to Assume All Deposits and Loans of Silicon Valley Bridge Bank, N.A., From the FDIC

Het mag intussen duidelijk zijn dat bankdiensten voor Amerikaanse cryptobedrijven niet meer vanzelfsprekend zijn. Ze zoeken daarom hun uitvlucht bij buitenlandse banken.

Zo meldt CNBC dat deze cryptobedrijven massaal uitwijken naar Zwitserland. Volgens hun bronnen worden Zwitserse banken “overspoeld met nieuwe aanmeldingen”. Hongkong lijkt zich ook te positioneren als veilige haven. Chinese banken, waaronder de Bank of China, zoeken proactief contact om cryptobedrijven als klant te winnen. Het is opvallend dat Chinese bedrijven hieraan deelnemen, gezien het verbod op handel in crypto dat geldt binnen het vasteland van China.

Er gaan geruchten dat er binnen de Verenigde Staten ook naar oplossingen wordt gezocht voor de bankproblemen van cryptobedrijven. “Naar verluidt werkt gouverneur Ron DeSantis met banken in Florida [..] om ze meer open te stellen voor crypto”, zegt Cathie Wood in de meest recente aflevering van In the Know, een productie van ARK Invest.

In Europa is de toegang tot bitcoin via banken juist wat makkelijker geworden. De Deutsche WertpapierService Bank (dwpbank) lanceerde deze week wpNex, een platform waarmee meer dan 1200 partnerbanken de handel in bitcoin kunnen aanbieden aan hun klanten. Dwpbank is een transactiebank die de effectenverwerking voor financiële instellingen afhandelt. Met 5,34 miljoen effectenrekeningen is ze de Duitse marktleider op dit gebied.

In de pilotfase is enkel bitcoin beschikbaar op het platform. “Ongeacht hoe individuele cryptoactiva zich ontwikkelen, gedigitaliseerde activa zullen in de toekomst steeds belangrijker worden”, zegt dwpbank-ceo Heiko Beck. “Bitcoin is als gevestigde cryptocurrency met ’s werelds grootste marktkapitalisatie het meest geschikt voor de pilot, maar zal niet het enige activum blijven dat we beschikbaar stellen voor handel.”

Frankrijk valt op met haar positionering als Europese cryptohub.