De Amerikaanse bitcoinfondsen schrijven al zestien dagen achtereen groene cijfers. Afgelopen handelsweek sloot op vrijdag met een instroom van 331 miljoen dollar naar de fondsen. Meer dan de helft daarvan ging naar BlackRock (IBIT), dat met een totale instroom van 5,36 miljard dollar de groep nieuwe ETF’s leidt.

De enige smet op deze buitengewone staat van dienst is de uitstroom uit Grayscale’s fonds – 7 miljard dollar tot dusver. Woensdag kreeg Genesis van de faillissementsrechter toestemming om daar nog een schepje bovenop te doen met de verkoop van de GBTC-aandelen die het bezit. In totaal gaat het om een bedrag tussen de 1,5 en 3 miljard dollar aan aandelen. Met de verkoop wil het failliete leenbedrijf de tegoeden van crediteuren veiligstellen.

Het nieuws zorgde voor wat ongerustheid onder speculanten, die de gevolgen van de eerdere verkoopgolf van GBTC-aandelen nog scherp op het netvlies hebben staan. Analisten proberen die ongerustheid weg te nemen door op de grote vraag naar de ETF’s te wijzen. “De veerkracht die bitcoin de afgelopen weken liet zien, bewijst het hoge niveau van de vraag in de markt”, aldus Miguel Morel, ceo van Arkham Intelligence.

De experts laten na om de ongerustheid met een beter argument aan te kaarten. Ze melden niet dat veel van de crediteurs van Genesis hun tegoeden het liefst terugzien in de vorm waarin ze het aan Genesis uitleenden. Daar verwijst Genesis expliciet naar in het verzoek om de aandelen die het bezit te mogen liquideren:

Deze dynamiek verkleint de kans aanzienlijk dat de geplande uitstroom uit GBTC de bitcoinprijs hard raakt. Over die prijs gesproken: die beweegt al een tijdje rond de 52.000 dollar. Een paar jaar geleden was dat reden voor opwinding, nu lijkt het de meeste mensen koud te laten. In ieder geval is het nog geen reden voor consumenten om massaal de portemonnee te trekken. Een sentiment dat deze week ook op X werd onderstreept:

Voor deze gangmakers is de rust op sociale media een signaal dat deze bullmarkt nog in de kinderschoenen staat. Die overtuiging wordt versterkt door serieuze analisten die de prestaties van de bitcoinfondsen verslaan.

Zo maakte Bloomberg-analist Eric Balchunas een vergelijking met de lancering van $GLD, de eerste spot goud ETF. Die had meer dan 2 jaar nodig om het kapitaal te vergaren dat nu al in het bitcoinfonds van BlackRock is gestald.

En Hunter Horsley, de ceo van Bitwise, schreef over de ervaringen van zijn medewerkers. Die ondersteunen de financieel adviseurs bij banken en broker dealers en vertellen Horsley dat ze het bitcoinfonds van Bitwise wel wíllen verkopen, maar dat nog niet kunnen. “A huge unlock is coming”, schrijft Horsley op X.

Het zijn berichten waar de gangmakers graag mee aan de haal gaan.

Datzelfde gebeurde met het bericht dat de Amerikaanse senator Elizabeth Warren, fervent crypto-opponent, een certificaat ter ere van Satoshi Nakamoto zou hebben ondertekend.

Image

Helaas, Warren heeft afgelopen week geen eureka-moment ervaren. In de VS bieden senatoren hun kiezers de mogelijkheid om vlaggen te kopen die vervolgens per vliegtuig boven het stralend witte Capitool in Washington verschijnen. De aankoop gaat gepaard met een ondertekend certificaat. Jaarlijks worden 100.000 van dat soort verzoeken ingediend bij het Capitol Flag Program.

Afijn, dat dit certificaat serieus doorgelicht werd, onthult dat er misschien toch sprake is van een beetje dronkenschap tijdens deze tot nu toe hypeloze bullmarkt.

Om te ontnuchteren reizen we af naar Brussel.