Begin juni schoof Pantera Capital-ceo Dan Morehead aan bij een panel op Bloombergs jaarlijkse Invest-conferentie in New York. Hij zat daar samen met Jay Clayton, voormalig voorzitter van toezichthouder SEC en voorganger van Gary Gensler. Ter afsluiting van het gesprek stelde discussieleider Carol Massar de volgende vraag aan Morehead:
De afgelopen jaren zijn er dingen gebeurd die niemand zag aankomen. Een pandemie, lockdowns, financiële crises. Wat is het black swan event dat we op onze radar moeten houden?
Anders dan verwacht hield Morehead geen doempreek. Morehead vertelde over de periode waarin hij met Nassim Taleb samenwerkte als Wall Street-handelaar. Taleb maakte de term ‘black swan’ populair met zijn gelijknamige boek. Een zwarte zwaan is een zeldzame, onwaarschijnlijke gebeurtenis met enorme impact.
“Iedereen negeert black swans, tot er een plaatsvindt. En dan wil iedereen ineens praten over wat het volgende is dat misgaat”, zei Morehead. “Ik zou zeggen dat de grootste verrassing is dat we al verschillende rampen achter de rug hebben – het zal niets geks zijn. Maar als ik iets moet kiezen, denk ik dat duidelijkheid op regelgevingsgebied het enige is dat niemand verwacht.”
Eind augustus kwam Morehead terug op zijn gesprek met Clayton en Massar. In een brief aan investeerders concretiseert hij daarin zijn verwachting, alsof het 3 maanden eerder onderdeel was van zijn voorspelling: “Er loopt al drie jaar een rechtszaak tussen de SEC en Ripple Labs. De uitspraak kan elk moment komen. We zijn al sinds het begin investeerder in Ripple en ik heb geen voorkennis. Het lijkt 50/50, toch?”
Het is een beetje vreemd om jezelf met terugwerkende kracht wat te laten zeggen, maar Moreheads profetie klopte in die zin dat de afgelopen twee maanden in het teken stonden van uitspraken van rechters. Eerst leed de SEC verlies in de zaak tegen Ripple, en later floot een panel van drie rechters de toezichthouder unaniem terug in de zaak tegen Grayscale.
Grayscale beheert een bitcoinfonds (GBTC) dat investeerders de mogelijkheid biedt om in bitcoin te investeren zonder zelf bitcoin te hoeven aanschaffen en bewaren. In plaats daarvan kopen ze aandelen in het fonds en laten ze de beheersactiviteiten over aan Grayscale, die daar een ruime vergoeding voor opstrijkt. Momenteel bevat het fonds 623.750 BTC, meer dan 3 procent van alle bitcoins die nu in omloop zijn.
In tegenstelling tot een ETF heeft Grayscale’s fonds geen mechanisme waarmee de aangekochte aandelen ingewisseld kunnen worden voor de bitcoin die Grayscale in de kluis heeft liggen. Dat heeft tot gevolg dat de prijs van zo’n GBTC-aandeel afwijkt van het onderliggende goed. De investeerder betaalt dan een meerprijs (premium) of een korting (discount). In de bearmarkt liep de korting op tot bijna 50 procent.
Vanwege deze prijsverschillen, die sterk kunnen fluctueren, vervult GBTC zijn rol als alternatief voor een spot ETF niet goed. Zo’n fonds is veel eenvoudiger en transparanter. Koopt iemand een aandeel? Dan wordt er op de achtergrond bitcoin aangekocht. Worden er aandelen verkocht? Dan worden ook de onderliggende bitcoin van de hand gedaan. Zo houdt een spot ETF gelijke tred met de actuele prijs van bitcoin. En dat is precies wat investeerders willen: blootstelling aan de prijs van bitcoin, en niet aan de inefficiënties en randzaken die andere fondstypen met zich meebrengen.
Maar als een spot ETF hét panacee is, waarom is die er dan nog niet?