De afgelopen weken bevond de prijs van bitcoin zich tussen de 59.000 en 63.000 dollar. ‘Een saaie stablecoin’, zeggen sommigen. Wij zien iets anders. De markt bouwt kracht op, zoals een veer die wordt gespannen. Wanneer die wegspringt? Dat onderzoeken we in deze Roundup.
Marktupdate
Het was de saaiste week in tijden voor bitcoin. In de markt gebeurde er weinig noemenswaardigs en ook de koers kwam nauwelijks van z’n plek en schoof zijwaarts rond de 62.000 dollar.
In de grafiek hieronder zie je de situatie waar we nu in beland zijn. Vanaf eind juli zitten we in een stijgende trend met hogere toppen (HH) en hogere bodems (HL).
Na de stevige stijging van 40.600 dollar op 29 september naar 67.000 dollar op 20 oktober was er veel ongerealiseerde winst: mensen die op winst stonden en hun beslissing om te verkopen even hadden uitgesteld door de sterke stijging en het positieve sentiment.
Je zou de afgelopen twee weken kunnen zien als een zijwaarts correctie. Wat er verkocht wordt, wordt gretig opgekocht waardoor de koers nauwelijks daalt. Technisch leek een correctie naar 53.000 realistisch, maar daar zijn we niet eens in de buurt gekomen.
Het doet een beetje denken aan vorig jaar rond deze tijd. Eind november bereikte de koers na een zelfverzekerde stijging de all time high van 2017, vaak getekend op 19.600 dollar. Een paar weken zijwaarts onder die grens en daarna als een raket ervandoor.
In de grafiek hieronder zie je de Bollinger Bands rondom de koers getekend. De breedte van de strook geeft een indicatie van de volatiliteit van de koers: smaller betekent minder beweeglijkheid. Twee observaties.
Ten eerste moeten we helemaal terug naar september 2020 voor een eerdere periode van zo weinig volatiliteit als nu.
Ten tweede volgt na een periode van relatieve stabiliteit vaak een stevige, betekenisvolle beweging.
De Bollinger Bands zeggen niets over de timing en de richting van een eventuele uitbraak: zo’n periode van stabiliteit kan best een paar weken duren. Maar intussen stijgt wel de spanning: wat staat ons te wachten?
TXMC, on-chain analyst bij Glassnode, vergeleek de markt op basis van on-chain data met een veer - eenmaal op spanning gebracht dan zal die de opgeslagen energie met een schok vrijgeven. Ik wil twee voorbeelden uit zijn draadje delen.
Allereerst onderstaande grafiek waarin je het transactievolume ziet als deel van de realized cap, het bedrag dat alle bitcoiners bij elkaar voor hun bitcoins hebben betaald. Historisch gezien is het boven de drie procent komen een indicatie van een begin van een bullmarkt.
Als tweede de MVRV van de long term holders. In eerdere bullmarkten bereikte de marktwaarde van hun bitcoins een veel hoger niveau ten opzichte van de aanschafwaarde dan dit jaar voordat de bullmarkt eindigde. De situatie nu is vergelijkbaar met die in 2013. Toen volgde ook kort op een eerste stevige stijging een tweede.
TXMC sluit af met de volgende woorden: ‘het is niet erg dat er weinig on-chain activiteit is rond de all time high. We hebben de particuliere investeerders niet nodig om die te doorbreken. De vraag is voor welke prijs HODLers van hun muntjes afstand willen doen’.
In die vraag zit een belangrijk mechanisme opgesloten dat we al vaker in de Roundup hebben besproken.
Rond de bodems op lange termijn neemt het saldo van long term holders toe. Dit blijft toenemen tijdens de eerste periode van stijging. ‘Stacking sats’, zou je kunnen zeggen. Pas in de laatste fase van de bullmarkt neemt het saldo af. De prijs is bereikt waarvoor ze afstand doen van hun bitcoins.
Waar dat punt ligt, weten we natuurlijk niet. Maar hier in elk geval niet. HODLers tonen geen enkele interesse in verkopen. Hun posities worden zelfs nog steeds groter. Saldo’s op exchanges dalen.
Wanneer wel? Wie zal het zeggen. Misschien is zelfs het magische getal van 100.000 dollar geen einde van de bullmarkt. Misschien is het zelfs pas het begin van de manie-fase waarin je je ogen niet gelooft van de gekkigheid. Wij zijn in elk geval heel benieuwd!
Komende week
We hebben het idee dat handelaars de afgelopen weken even bij bitcoin zijn weggelopen op zoek naar assets met meer volatiliteit. Want daar kun je geld verdienen.
Een aanwijzing hiervoor is dat de open interest van bitcoin-futures wat afneemt en de funding laag blijft.
Een andere aanwijzing is dat de bitcoin dominance wat daalt. Andere assets doen het beter dan bitcoin. Zoals bijvoorbeeld ether die deze week een paar keer een nieuwe recordkoers op de borden zette, en gisteren even 4660 dollar waard was.
Ook zag je een stevige reactie op het nieuws van Facebook dat het bedrijf voortaan als Meta door het leven zal gaan, omdat ze zich vol op de metaverse gaan storten. Microsoft volgde een paar dagen later met een video waarin ze hierbij aansloten. Crypto-assets die gerelateerd zijn aan metaverseprojecten stegen honderden procenten. Bijvoorbeeld Decentraland (MANA) en The Sandbox (SAND) die beide initieel meer dan 200 procent stegen.
We verwachten dat als bitcoin van z’n plek komt, dat handelaars alles laten vallen en snel terugkomen. Wat natuurlijk weer extra brandstof is voor de ingezette stijging. Voeg daar wat shorts bij die geliquideerd worden en het kon wel eens snel gaan!
In de media
Woensdag was voor ons een speciale dag. Ons geld is stuk kwam binnen in de Nederlandse Bestseller 60, en niet zomaar: op plek 1. Een ongelofelijk resultaat, niet in de minste plaats vanwege de inspanningen van de (Alpha-)community. Veel dank daarvoor! Je begrijpt, er is wat media-aandacht voor het boek geweest. Dat gaan we hier niet allemaal opsommen, maar één stuk lichten we graag uit.
FD: ‘Het bitcoinglas is halfvol’
Gisteren is de eerste review verschenen van Ons geld is stuk, en wel in het FD. Journalist Joost van Kuppeveld heeft het boek verslonden en is blij verrast door de inhoud, de toegankelijke schrijfstijl en hoe het boek in elkaar zit. Kortom, een buitengewoon constructieve boekbespreking, met als klap op de vuurpijl het benoemen van het potentiële publiek: “Een misschien onvermoede doelgroep is de beginnende bitcoin-scepticus. Die kan lezen dat hij niet meer aan kan komen met de argumenten die een aantal jaar geleden nog valide waren.”
Telegraaf: ‘Hierom stijgen prijzen cryptomunten’
In de Telegraaf praat Peter met Theo Besteman over ontwikkelingen in de markt, van prijsstijging tot aan de volwassenwording van infrastructuur en wet- en regelgeving. Het gesprek verscheen gisteren in de vorm van een kort vraaggesprek in De Financiële Telegraaf.
Parool: ‘Pump & dump, een klassieke truuk’
Afgelopen week stapte Ajax directeur Overmars op als adviseur van het dubieuze en schimmige Xpose. ‘Wat moest hij daar überhaupt?’, vroeg Het Parool zich af. Bert legt uit wat er is gebeurd, en waarom Xpose naar de achtergrond verdwijnt: “De oprichters hebben gecasht, de pot is leeg, en dan hoor je nooit meer iets van ze.”
Peter werd in de context van deze berichtgeving geciteerd in een artikel van Business Insider. Dat was overigens geen verse content, maar een citaat uit een eerder gepubliceerd artikel in de Quote.
Univers: ‘Crypto is een niet te stoppen revolutie’
Univers is het online (nieuws)magazine van de universiteit van Tilburg. Daarin ging het afgelopen maandag uitgebreid over ‘crypto’ en de ontwikkelingen in deze ‘overspannen sector’. Het gaf Peter de gelegenheid om te vertellen waarom bitcoin een bijzondere positie heeft, wat netwerkeffecten zijn, en op welke manieren bestaande markten ontwricht kunnen worden.
Kijk-, lees-, en luistertips
Podcast: bitcoin als Trojaans paard voor mensenrechten
Waarschijnlijk heb je als Alpha wel eens een artikel van Alex Gladstein gelezen; die tippen we hier namelijk regelmatig. Deze podcast met Lex Fridman stond al een tijdje op mijn lijstje – Bart hier –, maar ik kwam er door de lengte (02:30:00) niet aan toe. Deze week heb ik hem geluisterd en ik kan je vertellen dat het de moeite waard is. Vooral de invalshoek van Lex Fridman als niet-bitcoiner maakt het verhaal van Alex net wat anders dan in andere bitcoin-podcasts.
Podcast: thuisnetwerk tips voor bitcoiners
Stephan Livera gaat in gesprek met k3tan (mede-oprichter Ministry of Nodes) over maatregelen die je als bitcoiner moet nemen om je thuisnetwerk veilig te houden. Tor en VPN, praktische tips, zelfbouw-nodes en hardware: allemaal passeren ze de revue. Ben je een Alpha met een eigen node? Dan moet je deze podcast zeker luisteren!
Boek: Game of Thrones meets Wall Street
We moeten bekennen dat we het boek nog niet helemaal uit hebben, maar dat gaat niet lang meer duren. Het is best een dikke pil, met zo rond de 600 pagina's. Dit boek, geschreven door financieel journalist Andrew Ross Sorking, gaat over de val van Lehman Brothers in 2008. In plaats van een saaie opsomming van feiten, vertelt de auteur het verhaal uit de ogen van de hoofdrolspelers: CEO's, toezichthouders en politici. Zeer de moeite waard.
Boek: de échte Metaverse
Deze week stond in het teken van de Metaverse. Het leek wel alsof iedereen er opeens iets over te melden had. Zelfs aan talkshowtafels ging het erover. Wij kregen bij vlagen plaatsvervangende schaamte bij het aanhoren van die verhalen. Wil je écht weten waar de term vandaan komt en wat het zou kunnen betekenen voor onze toekomst? Lees dan Snow Crash, het boek waar auteur Neal Stephenson je meeneemt in de alternatieve digitale wereld die hij de Metaverse noemde.
In het kort
Afgelopen week werd de markt overspoeld met een wirwar van nieuws. We hebben al die ruis voor je verslonden, door ons filter gehaald, en het belangrijkste op een rij gezet:
- De inflatiecijfers blijven oplopen. Het CBS laat weten dat we te maken hebben met de hoogste stijging in 20 jaar: 3,4% ten opzichte van vorig jaar.
- Geld lenen met bitcoin als onderpand? Dat kon al bij verschillende lending platforms zoals BlockFi, maar kan binnenkort ook bij Coinbase. De exchange bracht dat nieuws deze week naar buiten. Voorlopig alleen beschikbaar voor klanten in de VS.
- Hiep hiep, hoera! De bitcoin whitepaper was deze week jarig en werd 13 jaar. Tijd om hem weer eens terug te lezen?
- Amerikaans toezichthouders zien een stablecoin run als mogelijk systeemrisico. Dat is nogal wat! Daarom schrijven we er dit weekend een Alpha over. Tot die tijd kan je hier meer lezen.
- De Commonwealth Bank van Australië gaat bitcoinproducten en -diensten aanbieden. Het is de grootste bank Down Under, met meer dan 6 miljoen klanten.
- Twee Amerikaanse congresmannen hebben een brief naar de SEC gestuurd met daarin een pleidooi om spot ETF’s toe te staan op de bitcoinmarkt. Kleine kans dat het gaat gebeuren; het signaal is dat bitcoin politiek is geworden.
- Over politiek gesproken. De nieuwe burgemeester van New York wil dat zijn eerste drie maandlonen uitbetaald worden in bitcoin. Hij lijkt daarmee de strijd aan te gaan met zijn collega uit Miami, die op iets soortgelijks zinspeelde.
- Facebook zet vol in op de metaverse en dat begint bij de (toepasselijke) nieuwe naam "Meta". Hier kan je de volledige presentatie terugkijken.
Meme van de week
Ten slotte
Dat was het weer! We hopen dat je veel plezier hebt gehad met het lezen van deze Alpha. Dit weekend kan je een extra editie verwachten, waar we dieper ingaan op het stablecoin rapport van de Amerikaanse toezichthouder.
Goed weekend, en tot volgende week,
Peter, Bert, en Bart