De afgelopen maanden ging het vaak over web3.0, maar deze week was het tijd voor capitulatie2.0: nadat een maand geleden Terra onderuit ging was het nu de beurt aan lending gigant Celsius. De vraag is natuurlijk: was dit het of moet het ergste nog komen? In deze alpha leggen we uit wat er aan de hand is en doen we een poging een antwoord te geven op deze vraag.

Marktupdate

Dit was de turbulentste week voor bitcoin in tijden, en zeker sinds de start van Bitcoin Alpha.

Het begon met een bescheiden daling van de koers, in lijn met de verliezen op de rest van de financiële markten. De oorzaak was het verwerken van de Amerikaanse inflatiecijfers die vrijdag 10 juni bekend werden.

De CPI-inflatie in de VS was met 8,6 procent in de maand mei hoger dan verwacht, en de markt trok daaruit twee conclusies. De Federal Reserve zal agressiever ingrijpen dan tot nu toe gedacht om de heilige missie van inflatiebestrijding te volbrengen. En dat zal de economie vrijwel zeker versneld in een recessie brengen.

Aandelen, obligaties, bitcoin en de euro verloren hoogte doordat de markt zich aanpaste aan deze nieuwe toekomstverwachting. De door de markt ingeprijsde waarschijnlijkheid van een 75 bps renteverhoging steeg in een paar dagen van 4 procent naar 98 procent.

Data: CME

De rente op staatsobligaties steeg spectaculair snel en dat zorgde voor stress op verschillende plekken in het financiële systeem.

In Japan moest de centrale bank alle registers opentrekken om de rente op de tienjaars staatsobligaties op 0,25 procent te houden. Ze hadden eerder aangegeven onbeperkt budget te hebben voor dit opkoopprogramma, en moesten dat nu bewijzen. Deze vorm van stimulering heet yield curve control en heeft als doel de financieringscondities gunstig te houden ook voor langlopende leningen. Geen overbodige luxe met een staatsschuld van 260 procent van het BBP.

Dicht bij huis zagen we het renteverschil tussen de Duitse en Italiaanse staatsobligaties snel oplopen, een aanwijzing voor fragmentatie in de Eurozone. Daardoor heeft hetzelfde monetair beleid een verschillende uitwerking op de economie wat sturen lastig maakt. In ECB-taal: ‘fragmentation that can impair the transmission of monetary policy’.

De ECB onderstreepte dinsdag bij monde van directielid Isabel Schnabel het belang om de verschillen tussen de lidstaten in toom te houden: ‘Our commitment to the euro is our anti-fragmentation tool. This commitment has no limits’.

Een dag na deze ‘whatever it takes’-achtige uitspraak volgde een spoedvergadering van de ECB hierover, met als uitkomst dat ze ‘een instrument ontwikkelen om de renteverschillen tussen eurolanden niet uit de hand te laten lopen’, zoals het FD beschreef. Een soort gerichte QE in een periode zonder QE. De markten lijken er wat door gerustgesteld.

’Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked’ — Warren Buffett

Bij de koersdalingen afgelopen weekend werd zichtbaar dat een aantal grote cryptodienstverleners geen zwembroek aan heeft. Ze hebben teveel risico genomen, zijn te gretig geweest, en moeten nu over de brug komen met kapitaal dat ze niet liquide hebben.

Dat wil niet eens per se zeggen dat ze meer schulden hebben dan bezittingen, en dus insolvabel zijn, maar de bezittingen zitten vast en de schulden moeten nu worden afbetaald. En als dat niet kan, dan volgt gedwongen verkoop.

Op maandag 13 juni kwam Celsius in de problemen en bevroor de tegoeden van de klanten, zodat die niets meer konden opnemen. De koersdaling van bitcoin en andere crypto-assets versnelde, deels door onzekerheid en paniek, deels door liquidaties. En misschien ook wel door grote spelers die de markt verder omlaag duwen om later te profiteren van goedkope bitcoins en ethers.

Op 13 juni kwam Celsius in de problemen

Woensdag 15 juni was een belangrijke dag. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de beleidsrente met 75 bps naar een bandbreedte tussen de 1,50 en 1,75 procent, de grootste rentestijging in 28 jaar.

En de economie kan dergelijke klappen makkelijk hebben, zo bezwoor Fed-voorzitter Powell in de persconferentie: ‘The American economy is very strong and well positioned to handle tighter monetary policy’. Volgens Powell zijn er geen voortekenen van een recessie en is de groei nog steeds gezond.

De Fed zal doorgaan met verhogen van de rente tot er overtuigend bewijs is dat de inflatie daalt, te zien in de maand-op-maandcijfers. Powell verwacht in juli een stijging van 50 of 75 bps en daarna zou het afhangen van de data.

We won’t declare victory until we see a series of consecutive, sharp declines in the monthly rate of inflation.
—  Jerome Powell op 15 juni

De vraag is dus wat we in juli en augustus in ‘de data’ gaan zien. Er zijn inmiddels wel wat aanwijzingen voor demand destruction, het omlaag brengen van de vraagzijde van de economie door consumenten te pijnigen. Maar een groot deel van de inflatie die we nu zien ligt aan de aanbodzijde van de economie, en wordt niet beïnvloed door monetair beleid. Onzeker dus hoe dat zich ontwikkelt.

Dan de bruisende, supersterke economie waar Powell steeds mee dweept. De economische groei in het eerste kwartaal was al vastgesteld op -1,5 procent. Woensdag maakte de Atlanta Fed bekend dat hun nowcast van de economische groei in het tweede kwartaal naar beneden is bijgesteld naar 0 procent. Een klein tikje en we hebben twee kwartalen van krimp: een recessie.

De Atlanta Fed verwacht dat kwartaal 2 van dit jaar uitkomt op 0% economische groei

Zo lijkt Powell een beetje op de violisten op de Titanic. Het schip zinkt maar de muziek gaat door. De lijst van signalen dat de Amerikaanse economie grote klappen krijgt is eindeloos. Dat heeft twee kanten.

Het is op korte termijn negatief voor bitcoin omdat beleggers wellicht het aandeel van risicovolle beleggingen in hun portefeuille omlaag brengen. Het geeft de Fed echter ook de mogelijkheid om snel te draaien naar minder agressief verkrappend beleid zodra de inflatie iets omlaag komt.

En dat brengt ons bij de volgende vraag…

Is dit nu de bodem van de bearmarkt?

We zouden wat vaker moeten verdwalen, zo bepleitte een filosoof pas in de krant. Het bleek een aanklacht tegen een overmatig geregeld leven. Maar echt verdwaald zijn is niet fijn. Aan een kaart alleen heb je niet genoeg, je moet eerst weten waar op die kaart je je bevindt voordat je een route kunt plannen.

Waar staan we op de kaart van de bearmarkt? Wat ligt er achter ons en wat nog voor ons?

Laten we onze positie proberen te bepalen aan de hand van de vijf manieren waarop wij naar de markt kijken: sentiment, technisch, on-chain, fundamenteel en macro-economische context.

Het sentiment is somber. De verhalen van mensen die (bijna) alles zijn kwijtgeraakt zijn schrijnend. Bijna elke keer is de oorzaak gretigheid en daardoor teveel risico genomen.

Inmiddels is 98,8 procent van de ruim 12.000 munten op coingolive.com meer dan 99 procent in waarde gedaald ten opzichte van hun all-time high. Er zijn wat grote altcoins die het vrij aardig doen, maar het merendeel heeft harde klappen gekregen.

De kans dat bitcoin nu stopt te bestaan is vele malen kleiner dan dat een klein DeFi-project ermee ophoudt. Het idee van ‘gewoon hodlen’ is voor lang niet alle projecten een goed advies. Het merendeel zal nooit meer een all-time high neerzetten en de komende jaren wegkwijnen als illiquide gefaald project.

Maar als we het vergelijken met eerdere bearmarkten dan gaat het met teveel projecten nog niet slecht genoeg. De lucht is er nog niet helemaal uit. De bosbrand van de bearmarkt heeft nog niet volledig zijn louterende werk gedaan.

Laten we nog even wat aanwijzingen op een rijtje zetten. Dit hebben we al in meer of mindere mate gezien:

  • Schadenfreude van boomers: ‘fijn, het piramidespel van die onnozele millennials stort eindelijk in’.
  • Cryptobedrijven ontslaan medewerkers of worden overgenomen door grotere concurrenten.
  • Ongelofelijke hoeveelheid geruchten, waarvan je weet dat een deel onzin is, je weet alleen niet welk deel.
  • Brand die van de ene partij overslaat op de andere omdat ze verweven blijken te zijn.
  • Vermogensbeheerders die te gretig zijn geweest en gedwongen worden een deel van hun assets te verkopen.

Het volgende hebben we nog niet gezien:

  • Exchanges die zo overspoeld worden dat de systemen uitvallen en het handelen niet meer werkt.
  • Grote influencers die stilvallen, weggaan, afwezig zijn (Saylor, PlanB, Ammous, Bukele)
Bron: @Mikelppolito_

Ook technische indicatoren staan in de regio waar zich eerder bodems vormden. Sommige laten de slechtste waarden ooit zien, andere hebben nog best wat ruimte voor verdere daling.

Een paar voorbeelden. Hieronder zie je het 200-weekse voortschrijdende gemiddelde en de realized price. In 2015 kwam de koers daar nog 15 procent onder en in 2020 zelfs 30 procent.

De RSI, een momentum indicator die aangeeft of een markt overbought of oversold is, staat op verschillende tijdsresoluties op het laagste punt ooit. RSI-waarden van deze omvang zagen we eerder steeds bij de bodems.

We bekijken regelmatig on-chain indicatoren die iets zeggen over waar we zitten in de cyclus. Om een stortvloed aan grafieken te voorkomen heb ik er een uitgekozen die we vaker hebben bekeken, namelijk de MVRV Z-score, die aangeeft hoe uitzonderlijk de huidige koers afwijkt van de realized price.

Eerder concludeerden we telkens dat die nog wel een stuk lager kon om op het niveau te komen waar de vorige bodems vielen. In dat gebied zitten we inmiddels.

Bron: lookintobitcoin.com

Dan naar fundamentele analyse. Er zijn allerlei modellen die helpen om een beeld te krijgen van de fair value van bitcoin. Vaak zijn dergelijke waarderingsmethoden te herleiden tot feitelijk gebruik (intensiteit) of adoptie (aantal mensen).

In februari schreven we een stuk over waardering met behulp van de wet van Metcalfe, en noemden daarin het model dat Timothy Peterson gemaakt heeft. De huidige koers zit onder de ‘long term adoption estimate’, vergelijkbaar met maart 2020.

Bron: @nsquaredmacro

Het duurt maanden

Het is onmogelijk om precies te voorspellen op welke datum en op welke koers de bodem zal vallen. Achteraf zijn er natuurlijk altijd mensen te vinden die aardig in de richting zaten, maar doen alsof dat het gevolg is van expertise in plaats van geluk is een voorbeeld van survivorship bias.

Veel kansrijker is om in grote lijnen te bepalen in welke periode en welk prijsbereik de bodem vermoedelijk valt. Daar kunnen we inmiddels wel wat over zeggen. De meest grove vorm hiervan ligt opgesloten in deze vraag:

Wat denk je, liggen over 18 maanden de hoge inflatie en recessie achter ons of zitten we er dan nog middenin?

De gebeurtenissen van afgelopen week hebben mij ertoe verleid om hier ja op te antwoorden. En dat betekent dat (ruim) voor die tijd het monetair beleid neutraal of zelfs stimulerend is geworden, wat de ruimte geeft aan risicobezittingen zoals bitcoin om snel te herstellen.

Op 15 december 2018, een jaar na de top van de bullmarkt, daalde de koers van bitcoin naar 3200 dollar. Een maand eerder was het nog boven de 6000 dollar. Het bleek de bodem te zijn.

Toch duurde het nog maanden voordat iedereen daar ook van overtuigd was. Op 7 februari 2019, bijna twee maanden later, stond er nog 3370 dollar op de borden. Begin april 2019 brak de koers met kracht uit boven de 4000 dollar. Voor de mensen die er nog bij waren was duidelijk dat het ergste achter de rug was.

(overigens vond ik het leuk om eens terug te lezen wat we toen schreven, in het diepst van de bearmarkt, bijvoorbeeld deze: Nul is het foute getal!)

Waar we de komende maanden op letten is of we in het prijsbereik waar we nu zitten een solide bodem gaan vormen. Geen nieuwe paniek, liquidaties en capitulaties. Steeds meer rust, tot het haast saai wordt.

De financiële markten om bitcoin heen zullen nog maanden onrustig blijven als gevolg van de schoksgewijze aanpassingen van monetair beleid en turbulente veranderingen in de wereldeconomie door oorlogen, crisissen en problemen met productie en logistiek. Wat we willen zien is dat de impact daarvan langzaam afneemt, en bitcoin wel meebeweegt, maar niet telkens lagere bodems neerzet.

Als je gelooft in de potentie van decentrale technologie op de lange termijn, en verwacht dat bitcoin niet meer zal verdwijnen, dan is deze periode en dit prijsbereik uitermate geschikt om voor de lange termijn te kopen.

De meeste aanwijzingen suggereren dat de bodem van deze cyclus ergens in de komende 6 maanden zal vallen. Er zijn best argumenten waarom de koers nog een stuk lager kan komen te staan. Als de koers onder de 20.000 dollar komt, dan kan het hard gaan. Maar als dat gebeurt, dan is dat vermoedelijk niet voor lang.

In de media

NRC: Heel rijk dankzij crypto... maar voor hoelang?

Nee, dit gaat niet over ons. Afgelopen week zette NRC een artikel online over een nieuwe generatie miljardairs, rijk geworden dankzij hun vaak nog jonge bedrijven. Denk aan CZ, de CEO van Binance, maar ook Sam Bankman-Fried, die in 2019 het handelsplatform FTX oprichtte. Bert komt kort aan het woord om uit te leggen waar het succes van deze bedrijven aan te danken is. Het is overigens geen toeval dat het stuk deze week online gekomen is; de inhoud is al meer dan een maand geleden tot stand gekomen.

Heel rijk dankzij crypto (maar voor hoelang?)
Cryptovermogens: De crypto-industrie brengt een nieuwe generatie miljardairs voort. Hun bedrijven zijn jong, maar al duizelingwekkende bedragen waard. Toch is hun toekomst niet zonder zorgen. Wat als hun munten instorten?

AD: ‘Dan sla je de plank echt mis’

Dat het in de sportwereld gebruikelijk is geworden om geld op te halen bij cryptobedrijven en -producten is al breed uitgemeten. Heel opvallend is het natuurlijk niet; sportclubs zijn altijd al gretig geweest met het ophalen van sponsorgeld. Toch blijft dit onderwerp de aandacht trekken. Peter kreeg nog eens de vraag zich uit te spreken over de deals die gesloten worden, en plaatst daarbij vooral kanttekeningen bij sportclubs die met specifieke projecten in zee gaan. In het AD is achter een betaalmuur het hele artikel te lezen; voor wie geen toegang heeft, zijn de teksten van Peter ook te vinden op andere websites. Kennelijk was het de moeite waard om die op te pikken!

Crypto-expert waarschuwt FC Twente: “Dan begeef je je op glad ijs”
Afgelopen december presenteerde FC Twente een sponsordeal met het cryptobedrijf Floki. Een deal die als geroepen kwam nadat de stadions weer waren gesloten door het fors toegenomen aantal coronabesmettingen. Floki was het afgelopen halve seizoen te zien op de LED-boarding en backdrops. Waar de deal…
FC Twente krijgt kritiek om cryptodeal: “Dan sla je de plank echt mis”
Lees nu | Eind 2021 werd cryptomunt Floki gepresenteerd als sponsor van FC Twente. Peter Slagter, expert digitale valuta, vindt dat het minder vanzelfsprekend zou moeten zijn dat je als club een specifieke cryptomunt aan gaat prijzen. FC Twente kwam namelijk zwaar onder vuur te liggen vanwege een…

Netwerk Mediawijsheid: Jongeren & digitaal geld

Twee weken geleden was Peter uitgenodigd om deel te nemen aan een seminar van het landelijke Netwerk Mediawijsheid. Daarin sprak hij een publiek toe die hij normaliter niet zo snel tegenkomt: een divers palet aan professionals gericht op jongeren. Denk aan schoolcoördinatoren, maatschappelijk werkers, hulpverleners, enzovoorts. De hamvraag: wat moeten zij weten over digitaal geld en bezit? Je leest hier een kort verslag en kunt het verhaal van Peter hieronder terugluisteren in de vorm van een podcast!

‎Netwerk Mediawijsheid: 1. In gesprek met Peter Slagter | Netwerksessie Crypto en NFT’s 1 juni 2022 on Apple Podcasts
‎Show Netwerk Mediawijsheid, Ep 1. In gesprek met Peter Slagter | Netwerksessie Crypto en NFT’s 1 juni 2022 - Jun 12, 2022

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: ‘Dit is waarom de ECB vast zit’

Diverse grote centrale banken zitten vast in een val die ze zelf hebben gezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Fed en de Japanse centrale bank. Maar de uitdaging waar de ECB voor staat, kent eigenlijk geen gelijke. Europa is op allerlei fronten veel meer versnipperd dan de Verenigde Staten, waardoor de opluchting voor de één een verzwaring voor de ander betekent. Meer hierover lees je van de hand van Lyn Alden, die het onderwerp zoals gebruikelijk aan een doorwrochte analyse heeft onderworpen.

The European Central Bank is Trapped. Here’s Why.

Podcast: ‘We gaan een diepe recessie tegemoet’

Hoewel de marktupdates van onze eigen Bert onovertroffen zijn, is het soms prettig om een ander erover te horen oreren. In The Macro Trading Floor kwam deze week Jesse Felder aan het woord, een bekende in het wereldje van geldbeheerders. Hij stelt dat een sterke dollar, forse rentepieken, en stijgende grondstofprijzen erop wijzen dat er een diepe recessie in het verschiet ligt. Felder legt uit waarom hij denkt dat een Fed pivot waarschijnlijk is, en vertelt over zijn macrothesis over aandelen, obligaties en edelmetalen. Interessant!

‎The Macro Trading Floor: We Are Headed For A Deep Recession | Jesse Felder on Apple Podcasts
‎Show The Macro Trading Floor, Ep We Are Headed For A Deep Recession | Jesse Felder - 12 Jun 2022

Podcast: ‘Een inkijkje in crypto heists

De trouwe luisteraar weet dat Darknet Diaries een favoriet is op de Alpha redactie. Ons hart maakt dus altijd een sprongetje als ze weer eens een bitcoin gerelateerd onderwerp behandelen. Deze week duikt host Jack Rhysider samen met journalist Geoff White in de wereld van cryptocurrency heists. Waar we bij een heist vroeger dachten aan een overal zoals in de film Oceans Eleven, wordt tegenwoordig veel geld verdiend met cryptocurrency hacks. Hoe gaat dat in zijn werk?

Hot Wallets – Darknet Diaries
In this episode we hear from journalist Geoff White who talks about some of the recent crypto currency heists that have been happening. Geoff has been tracking a group of thieves for some time and shares his knowledge of what he’s found.

Podcast: ‘Wat zijn de voordelen van web3?’

Marc Andreessen is een Amerikaanse ondernemer die al vroeg de impact van het internet zag (en daar ook naar handelde). Hij zag ook de impact van bitcoin, maar is inmiddels (met zijn investeringsbedrijf Andreessen Horowitz) vooral geswitched naar web3. Misschien heb je deze week dit fragment op twitter langs zien komen, waarin hij eigenlijk niet uit kan leggen wat het voordeel van web3 ten opzichte van web2 is. Benieuwd naar de rest van de aflevering? Luisteren doe je hieronder.

Marc Andreessen on Learning to Love the Humanities (Ep. 152)
The real challenge to building on the frontier? Figuring out human behavior.

In het kort

Terwijl de temperatuur in Nederland deze week naar ongebruikelijke hoogtepunten steeg, daalde die flink bij Celsius. Het bedrijf van Alex Mashinsky stond deze week centraal in het nieuws. Binnen de bitcoinwereld leverde dat vooral spanning op, want met meer dan 150.000 BTC in de kluis is een crash van Celsius mogelijk ook van invloed op méér dan enkel het imperium van Mashinsky. Buiten de bitcoinwereld was het smullen; het kaartenhuis waar men het altijd over heeft, staat dan eindelijk op omvallen.

De temperatuur bij Celsius daalt tot onder het nulpunt
In korte tijd is de koers van bitcoin meer dan 10 procent gedaald. Natuurlijk, alle financiële markten staan maandag in het rood, maar rond bitcoin staat één naam de afgelopen 24 uur in de schijnwerpers: Celsius. Wat is er aan de hand?

Terwijl het stof rond Celsius nog aan het neerdalen was, kwam het bedrijf Three Arrows Capital (3AC voor ingewijden) in het nieuws. 3AC is een zogeheten proprietary trading firm. Dat is een bedrijf die van eigen geld méér eigen geld wil maken door zich direct bloot te stellen aan financiële markten. 3AC deed dat onder meer door kapitaal in de DeFi-wereld aan het werk te zetten, en werd daarin een belangrijke speler als lener van assets. Aan de andere kant van de lening staat een partij die in de assets heeft voorzien, en dus begrijp je waarom er zorgen ontstaan. Als de miljoenen die door 3AC aan het werk zijn gezet verdampen, kan dat een bloedig effect hebben op de partijen die daar direct of zijdelings aan blootgesteld staan.

Het lastige aan de situatie rond 3AC is dat er heel weinig informatie is over de kapitaalpositie van het bedrijf. Zhu Su, een van de oprichters ervan, heeft op Twitter gezegd dat ze zich “volledig inzetten om de ontstane situatie vlot te trekken”. Met soortgelijke statements van Do Kwon (Terra) nog vers in het geheugen, heeft dat niet direct een geruststellend effect. Tegelijkertijd zijn Zhu Su en Do Kwon totaal niet met elkaar te vergelijken. 3AC en de mensen erachter worden gezien als serieuze en slimme marktdeelnemers; om die reden komen de zorgen hieromtrent als “totaal onverwacht”.

Komende week leren we ongetwijfeld meer over het lot van 3AC. Maar zelfs daarmee is het einde van de FUD nog niet in zicht. BlockFi is de volgende waar men zich zorgen over maakt. Het bedrijf zou last krijgen van het Celsius-effect (mensen die hun geld weghalen bij soortgelijke bedrijven), van blootstelling aan 3AC, én van haar eigen sterk speculatieve posities.

Afijn, lees bovenstaande draadjes door en je krijgt een redelijk beeld bij het sentiment in de markt en waar de FUD om draait. Dikke kans dat na BlockFi een ander leenbedrijf in de schijnwerpers komt te staan, want ze opereren allemaal op een soortgelijke manier. Maar laten we niet speculeren over waar men volgende week over gaat speculeren; voor je het weet zijn we verdwaald in de mist. We beperken ons daarom tot de feiten en praten jullie daarover bij zodra die bij ons in beeld zijn. Net zoals we dat met MicroStrategy deden, bijvoorbeeld.

Kan MicroStrategy deze bearmarkt overleven?
Peak FUD, zo kunnen we de huidige fase van de markt wel classificeren. Niet zo gek ook, met een koers vlak boven de 20.000 dollar en centrale banken die spoedvergaderingen houden. Maar hoe zit het met MicroStrategy en hun 129.218 bitcoins? Overleven die een bearmarkt?

We gaan door met het andere nieuws van deze week:

  • De markt van stablecoins wordt gedomineerd door aan de dollar gekoppelde munten. Niet zo gek, want een business model rond de euro is een stuk lastiger rond te rekenen. Leg dollars in een kluis en je vangt er (ruim) voldoende rente op om je organisatie mee te draaien. Doe je hetzelfde met euro’s moet je er geld op toeleggen; de rente op grote saldi is nog steeds negatief. Circle, de uitgever van USDC, blijkt er een oplossing voor gevonden te hebben. Op 30 juni lanceert Circle de Euro Coin (EUROC), een welkome toevoeging aan het assortiment van stablecoins voor Europese gebruikers.
  • Volgens blockchainanalysebedrijf CipherTrace is het aandeel van illegale transacties met cryptovaluta het afgelopen jaar afgenomen. Het bedrijf schat in dat het aandeel gedaald is naar tussen de 0,10 en 0,15% in 2021. Daarbij is ook gekeken naar hacks in de DeFi-wereld. Dat leverde hackers in een jaar tijd maar liefst 2,4 miljard dollar op.
  • De burgemeester van de stad New York is van plan om de gouverneur van de staat New York te vragen om een veto uit te spreken tegen het verbod op bitcoin-mining. “We kunnen niet doorgaan met het opwerpen van barrières voor partijen die mogelijk miljarden in de economie van de staat willen pompen”, aldus burgervader Eric Adams.
  • Edward Snowden kwam op Consensus 2022 met een tip voor het publiek: investeer niet in bitcoin, maar gebruik het. Ook deelde hij een rechter uit in de richting van de lobbygroep die onlangs met de oproep kwam om bitcoin strenger te reguleren; “ze begrijpen de technologie opzettelijk verkeerd en herhalen sterk verouderde en achterhaalde argumenten om hun doel te bereiken”.
  • TBD (onder leiding van Jack Dorsey) slaat Web4 over en kondigt Web5 aan: ‘an extra decentralized web platform’. Het doel is om gebruikers weer de baas te laten zijn over hun eigen data. Maar dat hoorden we toch ook bij Web3? Het grootste verschil is dat Dorsey & co gebruik willen maken van bitcoin. Daarmee zetten ze Web3 neer als de DINO-versie – decentralized in name only – van Web5. Interessant om te volgen!
  • Het bericht die je wist dat zou komen: Ethereum’s difficulty bomb is weer met twee maanden naar achteren verplaatst. Het is de zesde keer dat de ijstijd op het originele Ethereum-netwerk is uitgesteld. De merge – de overgang naar Proof of Stake – zou nu eind juli moeten gaan gebeuren.
  • Deze week sprak Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse SEC, met de Wall Street Journal over de ambitieuze agenda van zijn agentschap. Van minuut 07:45 tot 18:15 in deze video zijn een aantal uitspraken te horen over bitcoin en de bredere cryptowereld. Buiten bitcoin zijn volgens Gensler de meeste crypto’s “niet-geregistreerde effecten”.
  • Nu we het toch over de SEC hebben, even wat over Hester Peirce. Deze collega toezichthouder van Gensler is kritisch op het beleid van haar eigen agentschap. Op de aanvraag wanneer de eerste spot ETF voor bitcoin op de markt mag verschijnen, vertelt ze in deze speech dat wat haar de tijd rijp is. “Het wordt tijd dat de SEC stopt met het categorisch ontkennen van op de beurs verhandelde crypto-producten”, aldus Peirce.

Meme van de week

Zo eenvoudig is dat HODL’en nog niet... toch?

Ten slotte

Zo, dat was het weekje wel. En geen teken dat het volgende week minder spannend wordt. We gaan daarom een poging doen om dit weekend de batterij op te laden, zodat we jullie komende week weer van de laatste informatie kunnen voorzien. Met het voorspelde zonnetje moet dat toch goed komen. We wensen jullie een goed weekend toe!

Groet,
Bert, Peter, en Bart