Bitcoin zweeft rond de $21.000 en dan rijst al snel de vraag: was dit het einde van de bear markt? Bert schetst in de marktupdate een aantal scenario's om deze vraag te beantwoorden. Verder bespreken we in deze Alpha het gedeeltelijke faillissement van Genesis (die gaan namelijk een chapter 11 procedure in) en hebben we een prachtig artikel van MIT Technology Review over bitcoin mining in Congo voor je klaarstaan. Veel plezier!

đŸ§Ÿ
Deze Roundup samengevat:
De bitcoinkoers is dit jaar met 30 procent gestegen naar 21.500 dollar. Terug op het niveau van voor de FTX-crash en boven de realized price. We hebben nu een typische bearmarkt achter de rug. Blijft het hierbij?

Vandaag sprong de strijd tussen Genesis en diens crediteuren in het oog. Genesis heeft een Chapter 11-procedure aangevraagd terwijl de onderhandelingen nog lopen. Het is onduidelijk of de betrokken partijen tot een overeenkomst komen voordat het proces start.

Het artikel dat je deze week moet lezen komt van MIT Technology Review en gaat over het Virunga National Park in Congo, waar ze na het wegvallen van de inkomsten uit het toerisme het hoofd boven water houden middels bitcoin mining.

Markt

Sinds 1 januari 2023 is de bitcoinkoers 30 procent gestegen, van 16.500 dollar naar 21.500 dollar. De 7-daagse stijging lag een paar dagen rond de 24 procent. Dat is de snelste stijging sinds oktober 2021.

De koers is door deze stijging boven het 200-daags gemiddelde gekomen, voor het eerst sinds 28 december 2021. Dit zou een vroege aanwijzing kunnen zijn van een verandering van de trend van bearish naar bullish.

De bitcoinkoers in de afgelopen 9 maanden

Maar is het ook het einde van de bearmarkt?

Je zou een bearmarkt kunnen verdelen in drie stukken. Het begin, het midden en het eind.

Het begin is het dalende stuk vanaf de top naar de bodem. De eerste maanden noemen we het nog niet eens bearmarkt. Het zou nog een correctie in een bullmarkt kunnen zijn. Daarna volgt een waterval van capitulaties waarbij beleggers in paniek verkopen.

Het midden is de periode waarin de bodem gevormd wordt. De koers ligt onder de realized price wat betekent dat de gemiddelde bitcoin op verlies staat. Het sentiment is op z’n dieptepunt.

Het eind is de periode waarin de markt langzaam opkrabbelt. De schrik zit er nog goed in, beleggers zijn voorzichtig. De koers herstelt in zo’n anderhalf jaar naar een nieuwe all-time high.

We hebben het middenstuk van een typische bearmarkt van bitcoin achter de rug.

We kijken daarvoor naar drie grafieken:

  1. Van top naar bodem
  2. De periode onder het 200-daagse gemiddelde
  3. De periode onder de realized price

In de eerste grafiek staat het aantal dagen tussen de top en de bodem. Dat is telkens ongeveer een jaar. De laatste cyclus lag de top op 10 november 2021 en de bodem op 21 november 2022. In totaal 376 dagen.

De bitcoinkoers in de afgelopen 10 jaar

In de tweede grafiek kijken we naar het 200-daagse gemiddelde. Die wordt veel gebruikt om te bepalen of er een bullish of bearish trend zichtbaar is.

Een hiervan afgeleide indicator is de Mayer Multiple (MM) die vertelt hoe de koers zich verhoudt tot het 200-daagse gemiddelde. Een MM boven de 1 betekent een koers boven het 200-daagse gemiddelde.

Op 28 december 2021 dook de koers eronder, en op 13 januari 2023 kwamen we er voor het eerst weer boven. Een totaal van 381 dagen. Dat is 5 dagen minder dan die periode in de bearmarkt van 2018-2019, toen was dat 386 dagen.

Bron: Glassnode

In de derde grafiek zien we de koers en de realized price. Die laatste wordt wel gezien als psychologisch belangrijke grens tussen op winst en op verlies staan.

In elke bearmarkt duikt de koers enige tijd onder de realized price. Dat gebeurde op 13 juni 2022, en sinds 13 januari 2023 zitten we er weer boven. In eerdere bearmarkten zagen we totalen van 134 tot 301 dagen onder de realized price. Met 179 dagen zitten we daar tot nu toe netjes tussenin.

Bron: Glassnode

Je zou deze drie manieren om naar het begin en midden van de bearmarkt te kijken tegelijk in een grafiek kunnen zetten. Dat laat je in een blik zien in welke mate de bearmarkten op elkaar lijken. Dat zie je hieronder.

Het middenstuk van de bearmarkt is onprettig. Verschillende soorten ellende volgen elkaar op. Velen haken af. Na zo’n periode volgt niet zomaar meteen een nieuwe bullmarkt. Er is tijd nodig voor herstel.

Als we die periode heel ruim nemen, dan is het de tijd van de bodem van de bearmarkt tot aan de nieuwe all-time high. De laatste maanden daarvan zijn het begin van de bullmarkt. Als we dit tijdvak ook in de grafiek tekenen, dan ziet dat er zo uit.

Je ziet rechts de drie gekleurde pijlen staan. Want nu komen we bij de kern van de zaak. We begonnen namelijk hiermee: “We hebben het middenstuk van een typische bearmarkt van bitcoin achter de rug”.

De grote vraag is of deze bearmarkt een typische bearmarkt is of dat deze uit de toon zal vallen door een veel langere periode van zwakte.

Zal de koers opnieuw onder het 200-daagse gemiddelde en de realized price dalen? Zullen we nog een latere (en lagere) bodem zien dan de 15.400 dollar op 21 november?

Het is goed mogelijk. Er zijn nog allerlei schokken denkbaar, van binnen en buiten de cryptowereld, die beleggers ertoe kunnen brengen bitcoin te verkopen.

Het verblijf in het prijsbereik boven de 19.500 dollar is ook nog erg pril. Het is te vroeg om stellig van een definitieve bodem te spreken. Veel beleggers zullen eerst wachten op een test van de zojuist doorbroken weerstanden als nieuwe steun. Denk aan het eerder genoemde 200-daagse gemiddelde en de realized price rond de 19.700 dollar.

Ook ligt er rond 19.500 een CME gap. Dat is een ‘gat’ in de koers van de bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange. Zo’n gat kan ontstaan omdat de handel bij CME gebonden is aan de handelstijden van de traditionele financiĂ«le sector. En vaak worden dit soort gaten gevuld doordat de koers er nog eens komt.

Stel dat een test van 19.500 dollar houdt, dan zullen de vroegste en meest opportunistische beleggers gaan instappen. Een grotere groep zal wachten tot er meer bevestiging is van een nieuwe trend. En misschien wel tot het macro-economische beeld is gedraaid naar stimulerend. En dat kan best nog een jaar duren.

Tot twee weken geleden was ons basisscenario dat we de bodem van de bearmarkt nog niet gezien hebben. De ontwikkelingen van de afgelopen twee weken hebben de waarschijnlijkheden verschoven in het voordeel van het scenario dat de bodem achter ons ligt. We geven beide scenario’s nu een gelijke waarschijnlijkheid.

De komende maand moet uitwijzen of deze verschuiving doorzet. Alles bij elkaar best een interessante periode die voor ons ligt!

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 maanden

Verdieping

Vorige week tipten we in deze rubriek een artikel in het FD over bitcoin mining in Kenia. Deze week hebben we een artikel met dezelfde strekking, alleen dan nog uitgebreider dan het artikel in het FD. In het beboste oosten van Congo ligt Virunga National Park, de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Een team parkwachters beschermt de natuur onder meer tegen gewapende milities en stropers. Helaas is daar steeds minder geld voor beschikbaar. “We hebben daarom een duurzame economie opgezet, die gekoppeld is aan parkbronnen”, vertelt parkdirecteur Emmanuel de Merode. Op het park staan nu containers gevuld met bitcoinminers, die draaien op stroom van de recent aangelegde waterkrachtcentrale. Met de opbrengsten worden salarissen betaald en wegen aangelegd. “Zonder bitcoin waren we failliet gegaan”, aldus De Merode. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over dit onderwerp? Luister dan deze aflevering van What Bitcoin Did waar Erik Hersman van Gridless te gast is.

Gorillas, militias, and Bitcoin: Why Congo’s most famous national park is betting big on crypto
In an attempt to protect its forests and famous wildlife, Virunga has become the first national park to run a Bitcoin mine. But some are wondering what the hell crypto has to do with conservation.

We hebben het al vaker benoemd in de marktupdate: na jaren van globalisering zien we nu juist een beweging naar protectionistische maatregelen. De recente Inflation Reduction Act en de Chips Act van president Biden zorgen voor vele miljarden subsidie voor de Amerikaanse industrie. Op die manier wil met de VS minder afhankelijk maken van China, maar een bijwerking is dat Europa vreest voor oneerlijke concurrentie. The Economist gaat dieper op de situatie in in deze podcast.

‎Money Talks from The Economist: Money Talks: How globalisation gave way on Apple Podcasts
‎Show Money Talks from The Economist, Ep Money Talks: How globalisation gave way - Jan 19, 2023

Later in deze Alpha gaan we in op de situatie rondom Genesis. Vorige week hadden we het over de open brieven die Cameron Winklevoss schreef aan Barry Silbert, CEO van DCG. In die brieven had hij het over de Kamikaze GBTC Trade. Klink spectaculair, maar wat bedoelt hij daar precies mee? Dat heeft te maken met de GBTC Premium & Discount. In deze aflevering van Odd Lots leggen de hosts je het haarfijn uit.

‎Odd Lots: The ‘Widowmaker’ Crypto Trade That Helped Blow Up an Industry on Apple Podcasts
‎Show Odd Lots, Ep The ‘Widowmaker’ Crypto Trade That Helped Blow Up an Industry - Jan 20, 2023

Sluiten we af met een artikel over de rol van schuld in de bitcoin mining industrie. Een interessant onderwerp, omdat er de afgelopen maanden meerdere miners in de problemen zijn gekomen omdat ze hun schulden niet meer konden betalen. In dit artikel wordt het ontstaan van een debt market voor bitcoin miners uiteengezet en de huidge en toekomistige situatie uitgelegd.

Debt Capital Markets in Bitcoin Mining (Part 1) | Braiins
In this two-part series, we will provide a high-level overview of the past, present, and future of debt in bitcoin mining. Part I explores the genesis of debt in bitcoin mining and the most common structures. Part II discusses key considerations for borrowers and lenders, the effects of leverage on


Nieuws

Vlak voor het weekend heeft Genesis Global Holdco, we kennen dit leenbedrijf kortweg als Genesis, haar Chapter 11-faillissement aangevraagd. Wie iedere vrijdag de Roundup leest, zag dit waarschijnlijk al een tijdje aankomen.

De eerste signalen ervan kwamen afgelopen weken binnen. Het openbare deel van de onderhandelingen werd steeds vuriger, tot op het vijandige aan toe. Nadat Cameron Winklevoss de tegenpartij uitmaakte voor fraudeur, oplichter, en leugenaar, leek een oplossing zonder faillissement van de baan.

Woensdag maakte Bloomberg bekend dat Genesis zich “voorbereidt op een herstructurering” en daar “mogelijk deze week al mee begint”. Om het heft in eigen handen te houden, wordt dergelijke informatie vaak door het getroffen bedrijf zelf naar de media gelekt. Een kleine 24 uur later was het zover.

Genesis’ Crypto Lending Businesses File for Bankruptcy Protection
The collapse of FTX in late 2022 was the final straw for Genesis, which earlier that year reportedly suffered losses of several hundred million dollars due to its exposure to failed crypto hedge fund Three Arrows Capital.
Rapportage van CoinDesk over het aangevraagde faillissement. Merk daarbij op dat CoinDesk onderdeel is van dezelfde groep bedrijven als Genesis; de Digital Currency Group is van beide het moederbedrijf.

Volgens informatie die donderdag bij diverse media belandde, is de faillissementsprocedure de uitkomst van de onderhandelingen die achter de schermen gevoerd zijn. Het zou om een zogeheten prepack bankruptcy gaan.

Die term slaat op de manier waarop een bedrijf zichzelf het faillissement in stort. Men spreekt over een free fall bankruptcy als dat abrupt gaat, zonder dat er afspraken zijn gemaakt met crediteuren. Een recent voorbeeld hiervan is het faillissement van FTX. Een prearranged bankruptcy is al wat minder acuut. Het bedrijf heeft dan de tijd genomen om de belangrijkste crediteuren te informeren en de contouren van de herstructurering staan al op papier. Met een prepack bankruptcy gaat een bedrijf het best voorbereid het faillissement in. In principe is de gehele herstructurering dan al uitonderhandeld met een grote meerderheid van de crediteuren.

Je voelt al aan je water aan dat zo’n prepack bankruptcy veel minder tijd, geld en energie kost dan de twee alternatieven. Gemiddeld duurt zo’n zaak 30 tot 90 dagen. Weken, in plaats van maanden of jaren. In Nederland wordt zo’n proces daarom ook wel een flitsfaillissement genoemd. Daarnaast is de impact op de markt een stuk kleiner. Omdat alle puzzelstukken al gelegd zijn, kunnen er geen nare verrassingen meer uit de hoge hoed getoverd worden.

De hamvraag is of er daadwerkelijk sprake is van een uitonderhandeld faillissement. De reactie van Cameron Winklevoss op de start van de Chapter 11-procedure suggereert van niet:

Ook Bitvavo, naast Gemini Ă©Ă©n van de grootste schuldeiders, meldt in haar laatste update dat er nog geen witte rook is: “Afgelopen nacht [donderdagnacht] zijn er verdere gesprekken geweest. Die hebben helaas niet geleid tot een algehele overeenstemming die voor alle betrokkenen werkt.”

Is een flitsfaillissement dan helemaal van tafel? Dat niet. De partijen hebben nog tot aanstaande maandag de tijd om tot een overeenkomst te komen. Lukt dat niet, dan gaan de onderhandelingen door in de rechtbank, onder leiding van een onafhankelijke derde partij. Het proces zal dan langer duren dan de crediteuren vooraf hoopten.

Bitvavo herhaalt dat klanten niet geraakt worden door het bankroet van Genesis. De keerzijde daarvan is dat Bitvavo zelf is blootgesteld aan het geweld tussen Genesis en Gemini. Met 280 miljoen euro op het spel is dat verre van een gewenste situatie. Bitvavo zelf klinkt hoopvol: “In de aankomende periode blijven we in gesprek en in onderhandeling. Een overeenkomst kan ook tijdens een Chapter 11-procedure gesloten worden.”

We volgen dit op de voet!

In ander nieuws:

  • Bitcoinmining voorkomt faillissement nationaal park Congo. In het beboste oosten ligt Virunga National Park, de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Een team parkwachters beschermt de natuur onder meer tegen gewapende milities en stropers. Helaas is daar steeds minder geld voor beschikbaar. “We hebben daarom een duurzame economie opgezet, die gekoppeld is aan parkbronnen”, vertelt parkdirecteur Emmanuel de Merode. Op het park staan nu containers gevuld met bitcoinminers, die draaien op stroom van de recent aangelegde waterkrachtcentrale. Met de opbrengsten worden salarissen betaald en wegen aangelegd. “Zonder bitcoin waren we failliet gegaan”, aldus De Merode.
  • Cryptobank Silvergate maakt miljardenverlies. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de bank. Silvergate heeft relatief veel cryptobedrijven als klant en is daardoor bovengemiddeld blootgesteld aan de marktbeweging naar beneden. Om de eigen liquiditeit op peil te houden en te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag om cash moest de bank financiĂ«le producten tegen verlies verkopen. Naar eigen zeggen een transformational shift waar ze onvoldoende rekening mee hield.
  • Voormalig 3AC-oprichters willen nieuwe exchange starten. Kyle Davies en Su Zhu zijn op zoek naar 25 miljoen dollar aan startkapitaal voor de bouw van GTX (een grappig bedoelde werktitel). Het idee is dat daar claims op failliete cryptobedrijven verhandeld kunnen worden. Het komt erg clownesque over: aan een nieuw bedrijf beginnen terwijl de scherven van het vorige bankroet nog bij elkaar geveegd moeten worden.
  • Duitse neobank N26 start cryptohandel in vijf nieuwe landen. Het gaat om Duitsland, Zwitserland, BelgiĂ«, Portugal en Ierland. Op het handelsplatform van N26 zijn inmiddels bijna 200 cryptoactiva beschikbaar. N26-ceo Valentin Stalf: “Cryptoactiva blijven in trek voor investeerders en zijn een groeiend onderdeel van het financiĂ«le systeem.”
  • SEC onderzoekt zorgvuldigheid van investeerders in FTX. De toezichthouder wil weten hoe durfkapitalisten tot hun beslissing gekomen zijn om er geld in te steken. De VC’s komen daarmee in een catch 22 te zitten. Als ze zeggen zorgvuldig te hebben gehandeld, lijkt hun zogeheten due diligence-proces inadequaat. Maar als ze zeggen dat ze geen of half onderzoek deden, kan hen nalatigheid verweten worden.
  • Republikeinen starten comitĂ© gericht op digital assets. Daarmee komt wet- en regelgeving gericht op de cryptosector concreter op de Amerikaanse politieke agenda te staan. De voorzitter en vice-voorzitter van het nieuwe comitĂ© zijn uitgesproken voorstanders van bitcoin en de onderliggende technologie. De Democraten richtten eerder een soortgelijk comitĂ© op. Zij leggen de nadruk op de risico’s die cryptoactiva met zich meebrengen.
  • Leenbedrijf Nexo in problemen na inval autoriteiten. Volgens het Openbaar Ministerie van Bulgarije liggen er verdenkingen rond witwassen, belastingfraude, en bankieren zonder vergunning. Bij de inval waren volgens het OM meer dan 300 mensen betrokken. Nexo ontkent alle beschuldigingen en stelt dat het Bulgaarse onderzoek “politiek gemotiveerd” is.

Meme van de week

De Amerikaanse Department of Justice kondigde woensdag met veel bombarie een international cryptocurrency enforcement action aan. Het bleek een actie tegen Bitzlato, een exchange waar niemand ooit van gehoord heeft, maar kennelijk wel een spil was in de verwerking van aan het darkweb gerelateerde geldstromen.

Ten slotte

Zo, dat was weer een bewogen week. Dit keer niet alleen vanwege misĂšre. De bitcoinkoers bewoog, en ook nog de goede kant op. Het voorzichtige optimisme dat daardoor ontstaat, is een prettige afwisseling van de bearmarktvibes van de afgelopen maanden. Geniet ervan zolang het duurt!

Groet, goed weekend,
Peter, Bert, en Bart