Deze week gingen we weer over de 50k, maar toch niet helemaal. De koers blijft een beetje hangen, in afwachting van een uitbraak. Welke kant op? Daar doet Bert deze week onderzoek naar. Peter heeft natuurlijk weer alle nieuwtjes op een rijtje gezet en de mannen hebben samen weer een paar prachtige lees en luistertips opgezocht. Daarnaast ga ik (Bart) vandaag naar El Salvador. Een plan heb ik nog niet, dus ik ben heel erg benieuwd. Ik ben ook heel benieuwd wat jullie willen weten! Waar moet ik heen? Wat moet ik uitproberen? Wat moet ik vragen aan de mensen? Laat het weten in een reactie of in een e-mail. Natuurlijk hou ik jullie de komende week op de hoogte. Adiós!

Marktupdate

De afgelopen week slingerde de bitcoinkoers rond de 49.000 dollar. Soms iets erboven, soms iets eronder. Gisteren en vandaag zagen we af en toe eventjes de 50.000 op de borden, maar een resolute doorbraak naar boven zat er nog niet in.

Het zijwaarts bewegen is in lijn met de verwachting die wij hadden. Maar het moment waarop de markt kleur bekent, komt wel dichtbij nu. We zitten nu in een periode van vrij stabiele koersen. De Bollinger Bands laten dat mooi zien in de grafiek hieronder. Historisch volgt na een periode van lage volatiliteit vaak een vrij stevige koersbeweging.

De Bollinger Bands zeggen niets over de richting van die beweging, daarvoor moeten we kijken naar andere aanwijzingen over de markt. In de vorige Roundups hebben we verschillende trends beschreven die wijzen op een nieuwe maandenlange periode van koersstijgingen. Bijvoorbeeld de instroom van nieuwe entiteiten op het netwerk, de uitstroom van bitcoin van exchanges af en de long term holders die bitcoin kopen. Het meest voor de hand ligt daarom een beweging naar boven.

De vorige keer op 50.000

Terwijl we geduldig wachten hoe de markt z’n gedachten opmaakt over wat we met die grens van 50.000 dollar aanmoeten, kunnen we wel eens kijken naar het verschil met de eerste keer dat de koers op dit niveau stond.

Toen de koers op 16 februari 2021 voor het eerst dit niveau bereikte, was dat na vier maanden van stijging:

  • 16 oktober: 11.500 dollar
  • 16 november: 16.000 dollar (+40%)
  • 16 december: 21.000 dollar (+30%)
  • 16 januari: 36.000 dollar (+71%)
  • 16 februari: 50.000 dollar (+39%)

De marktkapitalisatie (market cap) was toen 910 miljard dollar: 18,2 miljoen bitcoin x 50.000 dollar. Dat is nu zo’n beetje hetzelfde, zo enorm veel bitcoin is er in de tussenliggende periode niet bijgekomen.

Maar dat betekent beslist niet dat er ook daadwerkelijk 18,2 miljoen keer 50.000 dollar is betaald. Wat er wel is betaald kunnen we benaderen door elke keer als een bitcoin in een transactie zit de aankoopkoers van dat moment als uitgangspunt te nemen. Als je dan al die individuele aankoopkoersen bij elkaar optelt kom je op de ‘realized cap’.

Het woord realized, of gerealiseerd in het Nederlands, wijst naar het moment dat iemand zijn winst of verlies realiseert. Stel dat je 1 bitcoin koopt voor 10.000 dollar en op 16 februari 2021 is die 50.000 dollar waard. Dan is je vermogen op papier 40.000 dollar gestegen. Maar die 40.000 dollar is ongerealiseerde winst. Pas als je daadwerkelijk verkoopt, realiseer je die winst.

Wat je vaak ziet in de loop van een periode van sterke stijging is dat investeerders en handelaars eigenlijk willen verkopen, maar besluiten dat moment uit te stellen. Morgen krijg je immers meer voor je investering dan vandaag, zo is het vermoeden. Er ontstaat een steeds groter stuwmeer aan ongerealiseerde winst die men binnenkort zal gaan nemen.

Bij bitcoin kun je dat zien door de realized cap te vergelijken met de market cap. Op 16 februari was de market cap grofweg gelijk aan nu, maar de realized cap was een stuk lager: 267 miljard vs. 414 miljard dollar. Dat betekent dat er nu veel minder winst ‘boven de markt hangt’. Anders gezegd: er staan minder verkopers te wachten tot het gouden uitstapmoment. Er is minder verkoopdruk bij verdere stijging.

Hier is ook een indicator van gemaakt: de MVRV-ratio, waarbij MVRV staat voor market value to realized value. Deze ratio ligt nu iets boven de 2, namelijk de 910 miljard gedeeld door de 414 miljard.

Hiervan afgeleid is de MVRV Z-score die iets zegt over hoe hoog of laag dat is in historisch perspectief. Dat vormt een aanwijzing voor bodems en toppen. Hieronder zie je dat hoewel de koers hetzelfde is als op 16 februari bitcoin toch een stuk ‘goedkoper’ is dan toen.

Er zijn hiernaast nog een boel andere verschillen met 16 februari. Zo is er nu veel minder leverage in de markt. En de hefboomhandelaars die er zijn, gebruiken vaker stablecoins als onderpand in plaats van bitcoin. Dat laatste maakt hun waaghalzerij nog risicovoller, omdat bij een daling van de bitcoinkoers niet alleen je positie gevaar loopt, maar ook je onderpand in waarde daalt.

Een ander verschil is dat in februari de long term holders aan het verkopen waren, en nu aan het kopen. Deze ‘ervaren bitcoiners’ verkopen doorgaans aan het eind van een lange periode van stijging, en kopen voorafgaand aan een periode van stijging.

De meerderheid van de verschillen tussen februari en nu wijzen erop dat de markt toen uitgeput was van een lange stijging, en nu fris en fruitig klaar is voor een volgende ‘leg up’!

In de media

Wat is de kracht van bitcoin?

Deze week was Bert te gast bij de podcast van Jarno Duursma, bekend als trendwatcher, TEDx-spreker en auteur. In zijn podcast ‘Listening to the Future’ kijkt Jarno samen met een gast naar de toekomst, door de lens van digitale technologie. Het thema van deze aflevering: de in potentie ontwrichtende werking van cryptovaluta en blockchaintechnologie. Leuk gesprek voor een ontspannen wandeling!

Wat is Decentralized Finance? Welk probleem lost DeFi op? Podcast
Wat is Decentralized Finance? Wat is de kracht van Bitcoin? Welke DeFi initiatieven zijn er? Wat zijn de usecases? Dat hoor je in deze podcast.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: De economie als complex systeem

Economieën in de moderne wereld zijn ongelooflijk complexe systemen. Om zoiets ongrijpbaars toch behapbaar te maken, lijkt het logisch dat economen zoeken naar ongecompliceerde manieren om een economie te duiden en beïnvloeden. Ze zoeken daarom naar betrouwbare relaties tussen kleine aantallen variabelen, naar evenwichten, en simplificaties die ons iets vertellen over de gezondheid van het geldsysteem.

Maar die benaderingen werken niet altijd in complexe systemen. “Soms moeten we methoden gebruiken die specifiek zijn aangepast aan de uitdagingen van complexiteit”, vertelt W. Brian Arthur, een pionier op het gebied van complexiteitseconomie. Volgens die leer is een economie nooit in evenwicht, bestaat hij niet uit homogene actoren, en wordt het systeem voortdurend bijgewerkt door de actoren die erin actief zijn. Kortom, zegt Brian tussen de regels door, met de manier waarop we sinds het begin van de vorige eeuw de economie proberen te kwantificeren, houden we onszelf voor de gek. “Het past niet bij de aard ervan.”

Luister deze podcast voor een introductie in het vakgebied van Brian. Je leert hoe het verschilt van de huidige standaard en wat het ons leert over de werking van échte economieën. Interessant!

161 | W. Brian Arthur on Complexity Economics – Sean Carroll

Podcast: Zou een bitcoineconomie falen tijdens een recessie?

In deze episode van The Bitcoin Standard Podcast praat host Saifedean Ammous over een aantal veelgehoorde kritieken van hoofdstroom-economen op geldsystemen gebaseerd op een schaars goed, zoals goud of bitcoin. Het gesprek gaat over de onwil van hoofdstroom-economen om de oorzaken van de crisis van de jaren ’30 aan te pakken, waarom ze ten onrechte de duur en impact ervan toeschrijven aan de gouden standaard, en hoe de Oostenrijkse conjunctuurtheorie de enige coherente verklaring biedt voor wat er is gebeurd.

Podcast: debat over bitcoin-maximalisme

Je kent het vast wel: iemand praat over een altcoin en ontvangt daarvoor diverse gestrekte benen van onversneden bitcoiners die je er kortaf en scherp op wijzen dat je het over een shitcoin hebt. Dit fenomeen, beter bekend als ‘toxisch maximalisme’, wordt door de een als afschuwelijk en door de ander als onmisbaar beschouwd. Perfect voer voor een debat tussen een voor- en tegenstander, met als motie: ‘Toxisch maximalisme is goed voor bitcoin’. Aan welke kant sta jij?

Motion: Toxic maximalism is great for Bitcoin (Giacomo Zucco vs. Paul Sztorc) - The Blockchain Debate Podcast
Guests:Giacomo Zucco: twitter.com/giacomozuccoPaul Sztorc: twitter.com/truthcoinHost:Richard Yan (twitter.com/gentso09)Today’s motion is “Toxic maximalism is great for bitcoin.”I hear many no-coiners say that “the worst thing about bitcoin is the ...

Podcast: Raoul Pal is een shitcoiner

Oprichter van RealVision ('YouTube voor macroeconomie') Raoul Pal was de afgelopen weken in een paar podcasts te gast om zijn gedachten te delen over de cryptomarkt in het komende half jaar. Hij begrijpt prima wat bitcoin de wereld te bieden heeft, maar kijkt zelf naar bitcoin en andere crypto-assets als investeerder. Hij gebruikt het netwerkeffect (het aantal gebruikers) om de waarde te bepalen.

Zijn hypothese: het komende half jaar zal ethereum sneller groeien dan bitcoin, en de koers van ether dus sneller stijgen dan de koers van bitcoin. Interessant om eens een puur financieel perspectief te horen van een macro-investor die best wat invloed heeft. En om te horen hoe hij zelf z'n portefeuille inricht. Voor mij persoonlijk (Bert) blijft bitcoin de hoofdmoot van mijn portefeuille, omdat dit een investering is voor lange termijn. Mocht je op korte termijn willen proberen om bitcoin te verslaan (en dus meer sats te verzamelen), dan zou dit een optie kunnen zijn.

🎙80 - Ethereum is the Greatest Trade | Raoul Pal
Market Cycles, Technology, Adoption, and Allocation

Boek/Podcast: Leven in Noord-Korea

Deze week heb ik het boek: "In Order to Live" van Yeonmi Park gelezen. Yeonmi groeide op in Noord-Korea en vluchtte op jonge leeftijd naar China. In dit boek vertelt ze over haar jeugd, de ontsnapping, haar leven in China en later Zuid-Korea. Het is een enorm aangrijpend verhaal en alleen daarom al het lezen waard. Het geeft echter ook een inkijkje in één van de meest mysterieuze landen ter wereld. Ik vond het interessant om te zien dat ook in Noord-Korea verschillende markten zijn ontstaan waar van alles verhandeld. Ook wordt duidelijk hoe belangrijk geld is voor een overheid die mensen onder de duim wil houden. Mocht je niet willen lezen dan kan je het verhaal van Yeonmi ook bij beluisteren, ze was namelijk te gast bij Joe Rogan.

In het kort

Moeite gehad om de bitcoinwereld te volgen afgelopen week? No worries. Pak een kop koffie, neem een kwartier de tijd, en je bent weer op de hoogte.

  • Uit een gelekte screenshot van een betaversie van de Twitter-app voor iOS blijkt dat bitcoin tips (fooi) eraan komen. Kayvon Beykpour, hoofd productontwikkeling bij Twitter, heeft bevestigd dat aan deze feature gewerkt wordt. Belangrijke ontwikkeling: in potentie voor miljoenen gebruikers de eerste keer dat ze met het lightningnetwerk in aanraking komen.
  • SEC-voorzitter Gary Gensler heeft maandag een comité van het Europese Parlement toegesproken, onder andere over ‘crypto assets’. “Deze innovatie is een katalysator geweest voor veranderingen in de financiële sector, en kan dat blijven zijn”, vertelt hij. Omdat het speelveld per definitie globaal is, zoekt hij afstemming met Europa rond wet- en regelgeving. In een vraaggesprek na zijn toespraak kwam het energieverbruik van bitcoin aan de orde. Gensler noemde de ecologische gevolgen van bitcoin uitdagend en stelde Proof-of-Stake voor als energiezuinig alternatief. Dit zou het idee kunnen voeden om specifiek Proof-of-Work aan banden te leggen.
  • Vast Bank heeft een primeur: het is de eerste Amerikaanse bank die bitcoin en andere digitale assets geïntegreerd heeft met reguliere bankdiensten. Vast is een relatief kleine bank uit Tulsa, Oklahoma.
  • Volgende week dinsdag is het zover: bitcoin is dan officieel wettig betaalmiddel in El Salvador. Afgelopen woensdag bereikte de overheid overeenstemming over een belangrijke bouwsteen waar de infrastructuur op rust, de bitcoin trust ter waarde van 150 miljoen dollar. Dit fonds dekt het valutarisico af dat Salvadoranen mogelijk lopen als ze wisselen tussen bitcoins en dollars.
  • Nu we het toch over El Salvador hebben: niet alle inwoners zijn blij met de komst van bitcoin. Deze week waren er meerdere protesten, met in totaal enkele honderden deelnemers. De kritieken zijn divers, van algemene ontevredenheid over president Bukele, tot aan specifieke kritiek gericht op de verplichtingen die voortvloeien uit de wet en het gebruik van publiek geld om dit plan mee te bekostigen.
  • In de categorie speculatie: ‘men’ verwacht in oktober de komst van de eerste bitcoin ETF. Als dat gebeurt, is de kans groot dat het om een versie gaat gebaseerd op futures of andere derivaten. Voor de onversneden bitcoiner is dat half werk.
  • Avanti, een op bitcoin en digitale assets gerichte bank die opereert vanuit het cryptovriendelijke Wyoming, heeft een aanvraag ingediend bij de Federal Reserve om zogeheten Member Bank te worden. Daarmee zou de neobank toegang krijgen tot de gehele Amerikaanse markt. Volgens oprichter Caitlin Long een belangrijke stap voor de legitimering van de cryptomarkt.
  • Apple heeft regels rond in-app betalingen aangepast. Dat deed ze niet van harte overigens; het is onderdeel van een juridische schikking. Het gevolg is dat app-ontwikkelaars buiten Apple om aankopen mogen afhandelen. En dat zet weer de deur op een kier voor de integratie van bitcoinbetalingen in iOS apps.
  • Facebook heeft Facebook Pay gelanceerd. Dit kan de eerste stap zijn in een hernieuwde toetreding van Facebook in de cryptomarkt, met als klap op de vuurpijl de introductie van een eigen munt, zoals de diem (voorheen libra).
  • BlockFi heeft het zwaar. Het bedrijf ligt onder vuur van diverse Amerikaanse toezichthouders, die stellen dat het belangrijkste product van het bedrijf onder de effectenwet valt en daarom nu onrechtmatig aan de markt wordt aangeboden. Daar bovenop zijn de rentes die door BlockFi uitgekeerd worden sterk gedaald, en werd deze week duidelijk dat een onafhankelijk directeur 4 maanden na zijn aanstelling weer is opgestapt.

Meme van de week

Vanavond laat stapt onze eigen Bart in het vliegtuig richting Mexico, om na een korte stop door te vliegen naar El Salvador. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot ;-)

Ten slotte

Met deze editie openen we een nieuwe maand. Kijken we naar de prijs van bitcoin, zien we dat september ‘traditioneel’ zwak is. Tussen 2011 en 2021 kleurde de koers zeven keer rood. Sinds 2017 is het ieder jaar raak geweest. Breken we dit jaar die rode reeks? We gaan het ontdekken, met de marktanalyse als primaire wapenfeit, en we zijn blij dat jij erbij bent. Dank daarvoor!

Goed weekend,
Bert, Peter, en Bart