De prijs van bitcoin viel deze week tot ruim onder de 30.000 dollar en de schrik zat er her en der goed in. Is de markt hierdoor structureel veranderd? Of zijn er juist bullish signalen zichtbaar geworden? In deze Alpha Roundup een uitgebreide marktanalyse en genoeg leesvoer om een grijs weekend door te komen.
Maar eerst: bericht van de CEO!
Marktupdate
De afgelopen week daalden de koersen, en dat is altijd reden voor mensen om op zoek te gaan naar verklaringen voor die daling. Is het China die miners het land uit zet? Hangt het samen met de sterkere dollar, net als bij goud en zilver vaak het geval is?
Op korte termijn kunnen dit soort gebeurtenissen zeker invloed hebben, alleen al omdat er handelaars zijn met trading bots die kopen en verkopen op basis van de koppen van nieuwsberichten.
Maar de vraag is altijd: is het ruis of is het signaal?
En voor het antwoord op die vraag moeten we achterhalen of de structuur van de markt wezenlijk is veranderd door de gebeurtenis. Dat kan gebeuren als voor een grote groep marktparticipanten de onderbouwing wordt geraakt waarop hun positie gestoeld is. Meestal is dat gekoppeld aan risico’s, die ineens wegvallen of juist aangescherpt worden.
De daling van 65.000 naar 30.000 dollar tussen half april en half mei valt zeker in die categorie. Velen hadden verwacht dat correcties niet dieper zouden gaan dan een procent of 30 tot 40 en hooguit een week of zes duren. Voeg er wat onruststokerij van Musk bij en het plaatje is compleet. Een flinke groep aan nieuwe bitcoiners begon te verkopen, uiteindelijk zelfs tegen verlies. Een duidelijke trendbreuk.
Dat zagen we deze week niet. De markt zit al bijna 5 weken grofweg tussen de 31.000 en 41.000 dollar. Dat is de trading range.
Grote handelaars bespelen de markt door telkens op zoek te gaan naar plekken waar veel mensen hun koop- of verkooporders hebben staan. In een range is dat net boven de bovenkant en net onder de onderkant van de range.
Afgelopen dinsdag zagen we dat heel mooi aan de onderkant van de range. De prijs werd onder de 31.000 dollar gedrukt, en een groot aantal automatische verkooporders zorgde voor een snelle duikeling verder naar beneden tot ruim onder de 29.000 dollar.
Het volume was groot, maar zo snel als de koers daalde, steeg die ook weer. Dezelfde grote handelaars kochten met een brede glimlach de goedkope bitcoins op. Op de kaart herinneren alleen een lange wick en hoog volume nog aan dit uurtje paniek. Daarna is de koers keurig in de trading range gebleven. En daarmee is er structureel niets veranderd aan de markt.
Divergentie
Het thema van deze week is divergentie. Dit woord wordt in uiteenlopende vakgebieden gebruikt en is het broertje van convergentie. Divergentie betekent ‘uit elkaar wijken’ en convergentie betekent ‘naar elkaar toe gaan’.
Bij het onderzoeken en analyseren zijn we op zoek naar patronen en afwijkingen. Als bepaalde datareeksen vaak samen dezelfde kant op bewegen, en ineens niet meer, dan is dat interessant, en is daar misschien wel iets aan de hand.
Zo noemden we een tijdje terug dat er een periode divergentie kan bestaan tussen het sentiment in de markt en wat er zichtbaar is aan de hand van on-chain data. Normaal zien we bijvoorbeeld dat met het positiever worden van het sentiment ook het aantal nieuwe gebruikers en het transactievolume stijgt. Stel nu dat het sentiment omslaat naar negatief, maar het aantal nieuwe gebruikers blijft onverminderd hoog, dan is die afwijking interessant.
Zo’n afwijking wordt vaak een divergentie genoemd omdat op een grafiek de twee lijnen, die eerst samen met elkaar mee bewogen, ineens uit elkaar gaan lopen.
Deze week kwam ik een aantal divergenties tegen. Laten we die eens bekijken.
Allereerst de spent output profit ratio (SOPR) en de koers. De SOPR vertelt ons wat de verhouding is tussen de mensen die met winst verkochten en mensen die tegen verlies verkochten. Het zegt iets over sentiment. Je verkoopt alleen tegen verlies als je in paniek bent of verwacht dat het verlies alleen maar groter wordt.
Op de grafiek hieronder zie je dat de koers de afgelopen weken daalde, terwijl de SOPR steeg. We kijken daarbij naar de bodems van beide. Bij een gelijkblijvend sentiment verwacht je ook een lagere SOPR bij een lagere koers. Maar blijkbaar zijn er steeds minder mensen bereid om tegen verlies te verkopen. De divergentie tussen koers en SOPR is een bullish signaal.
Willy Woo tekende de verhouding tussen ‘strong hands’ en ‘weak hands’ - ook wel de liquid supply ratio genoemd. Bij een hogere ratio is er minder bitcoin waarvan we kunnen verwachten dat die spoedig op de markt komt.
De divergentie tussen de koers en de liquid supply ratio is een bullish signaal. De koers daalt terwijl steeds meer bitcoin verdwijnt in zakken van langetermijninvesteerders.
We hebben nu twee divergenties gezien op on-chain data, maar veel vaker zie je dit toegepast worden op marktdata. In de grafiek hieronder zie je dat de koers steeds lagere bodems maakt, terwijl de RSI steeds hogere bodems maakt.
De RSI is een momentum-indicator die iets vertelt over de verhouding tussen de sterkte van de prijsdalingen en prijsstijgingen in de afgelopen periode. Als de koers nog daalt terwijl de RSI alweer stijgt dan is dat een bullish signaal, de kracht van de verkopers neemt af.
Komende weken
Vorige week hadden we het over het tij dat aan het keren was. Die trend zet door. Een toenemende hoeveelheid bitcoin is ‘illiquid’, dat wil zeggen dat het minder waarschijnlijk is dat die spoedig verkocht gaat worden. Ook wel ‘strong hands’ of ‘Rick Astley’ genoemd, naar zijn bekende liedje.
Opvallend is dat ook het aantal nieuwe entities (bedrijven of personen) weer sterk aan het groeien is de afgelopen week. Burgers in El Salvador? Nieuwe investeerders? Wie het zijn weten we niet, maar toenemende adoptie hoort bij een bullmarkt.
Dan even kijken naar de verwachting die we hebben voor de komende maanden. De dump van afgelopen week heeft niets wezenlijks veranderd aan ons scenario voor de middellange termijn.
Veel on-chain metrics waren flink afgekoeld, zijn nu gestabiliseerd en beginnen weer heel rustig wat positiever te worden. Dat heeft tijd nodig. Het duurt even voordat de gebruikers met overtuiging en ervaring de bitcoins hebben gekocht van hen die er vanaf willen.
In de media
Het is even geleden, maar deze week waren er geen Alpha-gezichten te zien op televisie of te horen op de radio. Dat laatste scheelde niet veel, maar het tijdstip van het radioprogramma viel middenin de liveshow van Satoshi Radio; prioriteiten!
FD & NOS: China pakt cryptomarkt aan
In de media werd afgelopen week uitvoerig geschreven over de stappen van de Chinese overheid tegen bitcoin. De bitcoinprijs daalde flink en het kwam aan het licht dat grote miningbedrijven daadwerkelijk aan het vertrekken waren richting de VS, Canada en buurlanden.
In het FD nuanceert Bert de koppeling van de prijsdaling aan de ontwikkelingen in China, zonder aan de kant te schuiven dat China wel degelijk zijn greep op de cryptomarkt versterkt. Later die dag mocht Bert ook toelichting geven aan een stuk dat op NOS.nl werd geplaatst.
FD: verstandig (crypto)beleggen
Dinsdag verscheen een uitgebreid stuk in het FD over beleggen in cryptovaluta. De vraag die centraal werd gesteld: kan dat ook op een vestandige manier? Kan je in bitcoin beleggen zonder onverantwoord grote risico’s te nemen?
Vanuit de sector kwamen Egbert-Jan de Vries van het fonds Crypto Index en onze eigen Bert aan het woord. Zijn advies: begin voorzichtig. “Koop bij wijze van experiment eens bitcoin met een paar tientjes die je kunt missen. En probeer de munten eens naar iemand anders te sturen. Zoek uit hoe je crypto’s koopt, bewaart en verstuurt.”
Kijk-, lees-, en luistertips
Podcast: bitcoin als vervanger van ons geldstelsel
In aflevering 9 van Het Nieuwe Geld zoekt Reinjan Prakke naar een antwoord op de vraag wat voor wereld we creëren als bitcoin ons geldsysteem zou vervangen. Een aflevering waarin je meer hoort over de gelijkenissen tussen bitcoin en goud, maar ook de verschillen worden belicht. In deze aflevering is Bert uitvoerig aan het woord; zeker het luisteren waard!
Podcast: in gesprek met president Nayib Bukele
Na de aankondiging van de El-Salvadoraanse president Bukele om bitcoin als wettig betaalmiddel aan te nemen, was Peter McCormack er als de kippen bij: hij wilde de jonge president voor zijn microfoon krijgen. En dat is hem gelukt. De hamvraag: waarom wil Bukele dat El Salvador bitcoin omarmt? Zijn antwoord, en meer, hoor je hier.
Podcast: zó wordt bitcoin doorontwikkeld
Bitcoin heeft geen directeur of bedrijf achter zich. Wie beslist dan wat er ontwikkeld wordt? Welke nieuwe features halen het wel en welke niet? Wat heeft er prioriteit? Aaron van Wirdum en Sjors Provoost praten met elkaar over het BIP-proces; Bitcoin Improvement Proposals. Interessant gesprek als je wil leren hoe ideeën uiteindelijk tot wijzigingen aan bitcoin kunnen leiden.
Podcast: nieuwe realiteit in de wereldeconomie?
Bert was recent te gast bij Drive, de podcast van Mark Tuitert. Mark en Bert doken in de complexe economische realiteit van vandaag. Hoe werkt een economisch systeem? Wat is de functie van geld? En op welk punt staan we vandaag de dag? Een korte samenvatting van de podcast lees je hier, en de podcast kan je hier beluisteren.
Longread: bitcoin als currency of decolonization
Van de hand van Alex Gladstein komt een indrukwekkend stuk over de invloed van geld op het dagelijks leven van grote groepen mensen. Gladstein gebruikt een koloniale munt als voorbeeld, de CFA-franc. Voor de Franse en Afrikaanse elite een uitkomst, maar burgers worden opgezadeld met armoede en een grote democratische tekort. Bitcoin fixes this?
"For the first time, we have a weapon to fight back against oppression and colonialism. Money of the people, not controlled by governments. “This,” he said, “is exactly what we need.”
In het kort
Dit zijn de nieuwsberichten die afgelopen week de cryptowereld bezig hielden:
- De BIS wil graag dat digitaal centralebankgeld er komt. Waarom? Om te voorkomen dat de macht over geld richting bigtech-bedrijven verschuift.
- John McAfee is overleden. McAfee staat voor de meeste mensen nog bekend als softwarepionier en creator van de gelijknamige antivirussoftware. Maar diegene die al wat langer in de cryptowereld rondloopt, kent hem ook van zijn opvallende bitcoin- en altcoin-escapades. Ook na zijn dood houdt McAfee zijn volgers nog bezig: heeft hij een dead man’s switch gehad, en ligt er nu een grote hoeveelheid belastende informatie op straat?
- Twee Zuid-Afrikaanse broers, oprichters van een handelsplatform voor cryptomunten, zijn met meer dan 2 miljard euro aan bitcoins verdwenen.
- Volgens Marietje Schaake, voormalig lid van het Europees Parlement, wordt het net rond bitcoin de komende tijd strakker getrokken: meer regels.
- Paraguay zou het volgende land moeten worden waar bitcoin in gebruik gaat worden als wettig betaalmiddel. Een ietwat rooskleurig vergezicht: het voorstel komt van een partij met 2 zetels. Kleine kans dat het door de kamer heen komt.
- In Portugal komt de deur beetje bij beetje verder open te staan voor de cryptomarkt. De eerste partijen hebben van de centrale bank een licentie ontvangen.
- In El Salvador wordt een airdrop georganiseerd voor burgers. Alle Salvadoranen krijgen 30 dollar aan bitcoin bij het in gebruik nemen van de door de overheid ontwikkelde wallet.
- In Latijns-Amerika is de eerste bitcoin ETF gelanceerd.
- Michael Saylor’s MicroStrategy heeft voor het eerst meer dan 100.000 bitcoin in bezit. De laatste aankoop kostte het bedrijf 489 miljoen dollar.
Komende week
We weten nog niet precies wát ons precies te wachten staat, maar dát we weer een bewogen week voor de boeg hebben, lijkt vast te staan. Op alle borden wordt een schaakwedstrijd gespeeld, en je kan ervan op aan dat je via ons over de belangrijkste zetten hoort.
Goed weekend, doe rustig aan. Je hoort van ons!
Bert, Peter en Bart