Wat. Een. Week. In slechts zeven dagen explodeerde de bitcoinkoers met zo’n 28 procent omhoog, tot een lokale top net boven de 56.100 dollar. Wat wij verwachten dat nu staat te gebeuren? We zijn voor deze Roundup diep de on-chain metrics ingedoken op zoek naar het signaal in de prijsruis. Lees mee!
Marktupdate
Woensdag steeg de bitcoinkoers met een knal naar boven de 53.000 dollar. Die stijging was betekenisvol:
- De vorige top in deze uptrend lag op 52.920 dollar
- De marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar werd bereikt bij 53.080 dollar per bitcoin
Dat maakt het groene vierkant op de onderstaande kaart nogal langwerpig. Het verschil tussen het laagste punt vorige week vrijdag van 43.200 dollar en het hoogste punt van 56.100 dollar is 12.900 dollar. Dat is zo’n 30 procent.
Smart money
Hype onder consumenten is nog grotendeels afwezig. Er is nog geen versnelling van instroom van kleine accounts zichtbaar op de blockchain, er zijn nog geen wachtrijen voor transacties, er is nog weinig gekte van allerlei idiote onzinmuntjes en Google Trends laat nog weinig activiteit zien.
Naar een idee van Glassnode-analist @_Checkmatey_ heb ik Google Trends en koers onder elkaar gezet. De divergentie tussen zoek-activiteit en prijs is opvallend.
De analist voegt eraan toe: “Als je nog steeds bitcoin koopt, en niet afgetaaid bent in de afgelopen zes maanden: goed gedaan, je bent smart money”.
De term smart money verwijst normaliter naar professionele investeerders die ervaren en goed geïnformeerd zijn. Ze baseren hun beslissingen niet op emotie maar op een plan en gegevens. Zij kopen in stilte en verkopen aan luidruchtige amateurs die doorgaans de markt binnenvallen vlak voor het feestje voorbij is: dumb money.
Marktkapitalisatie
We hadden het hierboven over de market cap van 1 trillion dollar, of 1 biljoen dollar in het Nederlands. Volgens sommige marktkenners is dit de ondergrens voor investeerders en vermogensbeheerders die grote vermogens beheren, en daarom een belangrijke grens.
De market cap noemen we in het Nederlands marktkapitalisatie, beurswaarde of marktwaarde. Het verwijst naar de waarde van alle uitstaande aandelen van een bedrijf op de beurs. Anders gezegd: market cap = koers x aantal aandelen (of: aantal munten).
In het geval van bitcoin zijn er nu 18.837.325 bitcoins in omloop. Met een koers van 52.086 dollar levert dat een market cap op van precies 1.000.000.000.000 dollar.
Je voelt misschien wel aan dat dit een wankel getal is. Als de koers met 30 procent stijgt, zoals afgelopen week, dan is er niet ook 300 miljard dollar aan vermogen bitcoin ingestroomd. En andersom kan de koers razendsnel dalen als maar een deel van de 18 miljoen bitcoins verkocht wordt.
Ik zal later nog eens een Alpha wijden aan het precieze verband tussen het aantal gekochte/verkochte effecten en de market cap. Onderdeel van dit verband is de liquiditeit (preciezer: transactievolume en volatiliteit). Hoe minder liquiditeit een markt heeft, hoe heftiger de koers reageert op een bepaalde order.
Dat is overigens de reden dat de market cap van de meeste altcoins geen bal zegt. Voor een heel overzichtelijk bedrag kan iemand de koers enorm de hoogte in ‘pompen’ en op papier is het project ineens heel waardevol.
Terug naar bitcoin. Bij bitcoin kunnen we iets bijzonders doen, iets wat bij aandelen onmogelijk is. We kunnen benaderen wat er voor elke bitcoin betaald is door elke keer als een bitcoin in een transactie zit de aankoopkoers van dat moment als uitgangspunt te nemen. Als je dan al die individuele aankoopkoersen bij elkaar optelt kom je op de realized cap.
De realized cap kun je vergelijken met de market cap. Als de market cap veel sneller stijgt dan de realized cap dan zijn er steeds meer bitcoinbezitters voor wie hun portefeuille op winst staat. Maar dat is ongerealiseerde winst: pas als ze verkopen, is de winst gerealiseerd en wordt het onderdeel van de realized cap.
Op de grafiek hieronder zie je beide: market cap (zwart) en realized cap (blauw). De realized cap stijgt vaak en daalt lichtjes in de periode dat mensen met verlies verkopen. Als de market cap onder de realized cap komt dan staat men gemiddeld op verlies.
Merk op dat onderdeel van de realized cap ook de munten van Satoshi zijn en de andere vroege munten die verloren zijn geraakt. Die hebben een kostenbasis van hooguit een paar dollar en drukken de realized cap omlaag.
Waar ik het nu even over wilde hebben is hoe de verhouding tussen de market cap en de realized cap door deze bullmarkt heen verandert.
Op de grafiek hieronder zie je dat (A) op 1 november 2020 de realized cap ongeveer de helft was van de market cap. Bij (B) de all time high op 14 april was die verhouding heel anders: velen hadden hun winst nog niet gerealiseerd. Anders gezegd: er hing nog veel ongerealiseerde winst boven de markt - allemaal mogelijke verkopers.
Bij (C) zie je dat op 1 oktober 2021 de verhouding weer ongeveer 1 op 1 is. Als bij een volgende periode van stijging de koers evenveel stijgt als tussen november 2020 en april 2021, dan komt de koers ongeveer 4,6 keer zo hoog uit, en stijgt van 48.000 naar 220.000 dollar. Als de timing ook vergelijkbaar is, dan valt dat half maart.
On-chain metrics
Voordat we naar de komende weken kijken, duiken we nog even in de on-chain data. De hash rate is hersteld van de miners die door China het land uitgejaagd zijn. In juni daalde de rekenkracht van het netwerk zo’n 40 procent door de apparatuur die uitgezet werd van rond de 150 EH/s naar 90 EH/s.
In de afgelopen drie maanden kwam er op andere plaatsen op de wereld miningapparatuur online (waaronder in El Salvador) en inmiddels is de rekenkracht weer hersteld naar 150 EH/s. Dat miningbedrijven nieuwe operaties opzetten is een signaal dat ze vertrouwen hebben in de winstgevendheid in de toekomst.
De miners hebben een korte periode achter de rug waarin ze netto iets verkochten. Dat is nu weer terug bij netto vasthouden. Miners hebben professionele schatkistbewaarders in dienst die goed weten wanneer ze moeten verkopen. Je ziet op de grafiek hieronder dat ze stevig begonnen te verkopen tegen het eind van de stijging van 10.000 naar 60.000 dollar.
Overigens is er ook een trend zichtbaar dat miningbedrijven geld lenen of ophalen bij beleggers voor de operationele kosten zodat ze geen bitcoin hoeven te verkopen. Op de middellange termijn haalt dat verkoopdruk weg.
We hebben het vaak gehad over long term holders en short term holders, en de geldhoeveelheid die ze vasthouden.
Analist TXMC tweette deze week over de verdeling van de sovereign supply. Dat is het deel van alle bitcoins dat niet op een exchange gehouden wordt, en (dus) in eigen beheer. Over soevereiniteit, lees deze Alpha nog eens terug.
Van de sovereign supply kun je weer kijken hoe die verdeeld is over long term en short term holders. Als de long term holder veel ervan in bezit hebben, dan voorspelt dit dat er maar weinig bitcoin overblijft om spoedig te worden verkocht. Oftewel: een tekort aan goedkope bitcoins.
Pas als de prijs weer stevig is gestegen zijn deze long term holders genegen om iets van ‘their precious’ af te geven aan nieuwkomers. Dat zit er voorlopig nog niet in: de long term holders bezitten het grootste deel van de sovereign supply ooit.
Een all time high in oktober?
De komende week let ik op de funding rates. Die zijn weer iets aan het oplopen, wat betekent dat er weer een meerderheid met geleend geld speculeert op verdere prijsstijging. We zitten op het niveau van begin september waar een long squeeze ons een aardig stukje omlaag bracht.
Voor het perspectief heb ik de periode wat groter gemaakt zodat je ook ziet hoe veel groter de funding rate en prijsbewegingen deze zomer waren.
Dan de vraag die op ieders lippen brandt: zien we deze maand een nieuwe recordkoers op de borden?
Zoals jullie inmiddels weten doen wij niet aan zekerheden maar aan waarschijnlijkheden. Als we naar de verschillende soorten aanwijzingen kijken die we hebben, dan ziet het komende kwartaal er goed uit.
- On-chain: bijna niemand staat meer op verlies, de spelers die wilden verkopen hebben dat kunnen doen, in alle geledingen wordt nu gekocht.
- Fundamenteel: de grote negatieve verhaallijnen van de afgelopen maanden zijn uitgespeeld, zoals China, energieverbruik en regulering in de VS.
- Technisch: er zitten geen verontrustende technisch niveau's meer tussen waar we nu zitten en de all time high.
- Sentiment: overenthousiaste, impulsieve consumenten zijn weg. Of ze zijn gestopt of ze zijn door de mini-bearmarkt veranderd in vastberaden hodlers. Ook is er een gedeeld geloof in een sterk vierde kwartaal.
Vanaf hier is er nog een kleine 25 procent stijging nodig voor een nieuwe all time high. Dat is op zichzelf prima te doen in een paar weken. Maar voor de hand zou liggen dat dit niet in één ruk gebeurt, vooral omdat we al een flink stuk stijging achter de rug hebben.
Mijn inschatting is dat voor een nieuwe all time high in oktober een katalysator nodig is, een gebeurtenis die er in een keer voor zorgt dat mensen een long positie innemen. Denk aan een ETF die wordt goedgekeurd. Als dat niet gebeurt, en de omstandigheden blijven ongewijzigd, dan zou ik eerder de all time high begin november zien.
Voor de liefhebber heb ik beide scenario's even schematisch in de grafiek hieronder getekend. Mocht je willen traden, houd dan uiteraard ook rekening met een onverwachte negatieve gebeurtenis door je risicomanagement op orde te hebben!
In de media
Metro: ‘Moet cryptovaluta in de ban?’
China die bitcoin voor de zoveelste keer verbiedt en een CPB-directeur die oproept tot een algeheel bitcoinverbod; voor jullie waarschijnlijk niet onbekend. Voor de redactie van Metro - die krant die vroeger op alle stations voor het grijpen lag - aanleiding om de volgende stelling aan een Metro-panel voor te leggen: ‘Nederland moet cryptovaluta in de ban doen’. Peters inbrengt: “Met een verbod zet je jezelf totaal voor schut op het wereldtoneel”.
Kijk-, lees-, en luistertips
Longread: de worsteling tussen autonomie en autoriteit
Niet deze week gepubliceerd, maar alsnog is dit stuk van Aaron Segal zeer de moeite waard om te lezen. Hij beschrijft belangrijke maatschappelijke en economische trends, zoals de teloorgang van vrije markten door 20e-eeuwse autoritaire instellingen. De visie van Segal: bitcoin ontpopt zich tot tegengestelde kracht, en stelt autonomie tegenover die toegenomen centrale autoriteit. Een mooi stuk over de staat van de wereld(economie) en waar bitcoin daarin past.
Podcast: voorzitter VBNL over WOB verzoeken DNB en Financiën
Een titel vol afkortingen, dan weet je dat het saai gaat worden. Niets is echter minder waar: Patrick van der Meijde is te gast bij Herbert in de Cryptocast om te praten over de communicatie tussen de Nederlansche Bank en het ministerie van Financiën omtrent de toezichtkosten die de Nederlandse bitcoin bedrijven moeten betalen. In de Alpha van vorige week kon je zelf de stukken lezen, maar Patrick geeft in deze podcast een goede samenvatting van de hoofdpunten.
Podcast: Maxi's versus ETH fanaten - Round 1
Peter McCormack, host van de What Bitcoin Did podcast, zat met een probleem. Ondanks dat hij een bitcoin maximalist is, vind hij niet dat alle andere projecten scams zijn. Hij stoort zich eraan dat wel een vereiste lijkt te zijn om onderdeel van de bitcoin community te blijven. Om dit (en meer) te bespreken heeft hij een bont gezelschap uitgenodigd voor een panel discussie. Zowel bitcoiners als ethereum fans komen aan het woord. Bij vlagen een erg interessante discussie.
In het kort
Op de prijs na was het een rustige week. Hieronder in vogelvlucht de, in onze ogen, belangrijkste nieuwtjes:
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de inflatiecijfers van september bekend gemaakt: consumentengoederen en -diensten waren in september 2,7% duurder dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de steeds verder oplopende energieprijzen.
- Een paar leuke bitcoin statistieken, anders dan de prijs: de mempool liep weer vol, na maanden leeg geweest te zijn. Transactiekosten waren voor het eerst in maanden meer dan 10 sat per vbyte. De capaciteit van het Lightning Netwerk is voor het eerst gestegen tot boven de 3.000 bitcoin. En dat terwijl we pas 3 maanden terug door de grens van 2.000 bitcoin gingen. Om af te sluiten: de hashrate is weer gestegen tot 145 EH/s. Dat is nog maar 35 EH/s onder het hoogste punt ooit. Het lijkt dus alsof de hash power die vertrokken is uit China inmiddels weer online komt.
- We hebben eerder in deze nieuwsbrief al de Cryptocast met voorzitter van de VBNL Patrick van der Meijde aangeraden. In die podcast ging het vooral over de WOB verzoeken en de communicatie tussen DNB en het ministerie van Financiën. Deze week werd echter ook bekend dat de VBNL een handhavingsverzoek heeft ingediend tegen de Rabobank bij de Autoriteit Consument en Markt. Reden? De bank maakt zich schuldig aan machtsmisbruik door alle zakelijke klanten die iets doen met cryptovaluta buiten te sluiten.
- We sluiten af met een aantal interessante onderzoeken: Arcane Research deed onderzoek naar de huidige staat van het Lightning Network, the National Bureau of Economic Research doet onderzoek naar high frequency bitcoin transacties en the Bank of America brengt de markt van digital assets in kaart.
Meme van de week
Ten slotte
Zo, met de langste Alpha-marktupdate op zak ga je beslagen ten ijs het weekend in. Het ziet er naar uit dat het een zonnig weekend wordt. We sluiten deze week daarom af met wat laatste Alpha: wat de koers ook doet, vergeet niet van die zonnestralen te genieten!
Groet,
Bert, Bart en Peter