En dat is twee! En drie! Zowel de Centraal-Afrikaanse Republiek als Panama geven aan een wettelijke status aan bitcoin te geven en daarmee de adoptie van de munt te stimuleren. Interessant! Voor de rest gaat Bert dieper in op de valutamarkten (incl. bitcoin) en hebben we een fantastische longread gelezen. Veel plezier!

Marktupdate

Een belangrijk verhaal op de financiële markten deze week was de dynamiek op de valutamarkten. De euro, yuan en yen werden snel minder waard ten opzichte van de dollar. Dat was goed te zien in de dollar-index DXY die snel steeg.

Achter deze bewegingen zitten allerlei krachten, zoals oorlog in Oekraïne en hoge energieprijzen (Europa), problemen met productie en logistiek (China), agressieve strijd tegen oplopende rente (Japan) en zeker ook het verschil tussen monetair beleid in de VS en elders.

Dit betekent twee dingen voor ons als Europese bitcoiners.

Ten eerste is er een verband tussen het sterker en zwakker worden van de dollar en de primaire trend van bitcoin. Op de grafiek hieronder zie je dat periodes van sterker worden de dollar zwakte voor bitcoin betekenen. Overigens niet alleen voor bitcoin, als de dollar duurder wordt, dan wordt alles goedkoper. Het is immers de noemer waarin we alles uitdrukken.

Opvallend is dat bitcoin tijdens de snelle stijging van de dollar in de afgelopen maanden uitstekend overeind bleef. Komt de crash nog? Of is het koersverloop de optelsom van een daling door de dollar en een stijging door nieuwe adoptie?

Mocht de DXY hier een top neerzetten en terugkeren naar z’n langjarig gemiddelde, dan is dat wind in de rug voor bitcoin.

Bitcoin en de dollar-index in de afgelopen 8 jaar

Ten tweede profiteren we van het koersverschil tussen euro en dollar. De DXY is een index van de dollar tegen een mandje aan valuta, en de euro maakt daar met een kleine 60 procent het grootste deel van uit. Met het stijgen van de DXY zien we ook de euro flink zwakker worden. Kreeg je in mei vorig jaar nog 1,22 dollar voor een euro, gisteren was dat nog maar 1,05 dollar.

Dat is vervelend als je in de VS op vakantie gaat of spullen importeert. Maar de bitcoinbezitter profiteert. Een bitcoin van 39.000 dollar leverde je een jaar geleden nog 32.000 euro op, en nu 36.500 euro!

Bitcoin in USD (zwart) en bitcoin in EUR (grijs)

Bitcoin doet het eigenlijk zo slecht nog niet, de woelige omstandigheden in acht genomen. Als je de laatste twee maanden bekijkt, grofweg vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne, dan doet bitcoin het beter dan de grote Amerikaanse aandelenbeurzen.

Moet de klap nog komen? Was bitcoin eerder al onevenredig hard gedaald? Of hebben we de bodem al gehad en zien we hier de opbouw van kracht voor een nieuwe periode van stijging?

Bitcoin vs. Amerikaanse aandelenindexen

Laten we eens naar de grafiek van bitcoin zelf kijken. Hieronder zie je de koers van bitcoin sinds het begin van 2022. De steeds hogere bodems liggen aardig op een lijn. Aan de bovenzijde ligt het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, dat in de Mayer Multiple de grens markeert tussen goedkoop en duur.

De bitcoinkoers in 2022

Vorige week openden we de Roundup met ‘boring, sideways’ als sentiment op de markt. Dat zien we ook als we de Bollinger Bands erbij pakken, die de volatiliteit visualiseren. Dat doen ze door een standaarddeviatie boven en onder een voortschrijdend gemiddelde van de prijs te tekenen.

Op de grafiek hieronder zie je bovenin de Bollinger Bands en onderin de breedte ervan. Vaker ging een periode van lage volatiliteit vooraf aan een sterke beweging, de groene pieken in de onderste grafiek.

Historisch gezien zou het nog een periode van een tot twee maanden ‘boring, sideways’ kunnen zijn. Daarmee komen we langzaam in de buurt van het einde van deze fase.

Welke richting we mogen verwachten? Tsja, je zou miljardair zijn als je dat met zekerheid kon zeggen.

Zoals eerder besproken zijn de krachten buiten bitcoin nu zo groot (oorlog, grondstoffen, energie, voedsel, inflatie, rente, recessie) dat er gebeurtenissen kunnen plaatsvinden die de beweging binnen bitcoin volledig overstemmen.

Maar zonder black swan (positief of negatief!) van buiten wijzen de meeste metrics in de richting van een nieuwe periode van stijging. De adoptie blijft toenemen, door huishoudens, bedrijven, financiële instellingen en landen.

Maar het zijn niet alleen nieuwe geïnteresseerden. Opvallend is vooral hoe vastberaden hodlers blijven hodlen. Zo is de uitstroom van exchanges af op hoog niveau, een signaal van partijen die niet van plan zijn spoedig te verkopen.

Het is maar één van de vele signalen. In Roundup #50 toonden we een heel rijtje aan metrics die het signaal geven dat hier stevige accumulatie plaatsvindt: het fenomeen dat smart money koopt rond de bodem, om het later te verkopen rond de top.

Laten we ten slotte nog kijken naar de fair value op basis van de wet van Metcalfe. In deze Alpha hebben we met behulp van deze wet het verband beschreven tussen de omvang van het bitcoin-netwerk en de waarde. Zo kun je een uitspraak doen over het verschil tussen de prijs en de waarde. En dus bepalen of bitcoin nu relatief goedkoop of duur is.

Iedereen wil kopen als het goedkoop is toch?

Tsja, de praktijk laat juist zien dat velen kopen als het duur is. Arm en rijk, jong en oud, de menselijke psychologie verleidt je via angst en hebzucht om precies op de verkeerde momenten te handelen.

Pas bij een paar grote groene candles en na een flinke stijging van de koers worden mensen weer wakker. Nu kopen. FOMO. De boot niet missen. Even twijfelen en toch doen. Gekocht op de top.

Als (!) je de overtuiging hebt dat bitcoin over 10 jaar nog bestaat en dat de adoptie in de tussentijd toeneemt, dan is deze periode bij uitstek geschikt om een positie op te bouwen!

In de media

Cryptotakkies: ‘Waarom de bitcoin blockchain anders is dan andere blockchains’

Bart was deze week te gast bij Raoul Essenboom, die samen met podcastbedrijf de Stroom een nieuwe podcastserie over cryptocurrency maakt. Raoul richt zich al jaren op de wat jongere laag (middelbare scholieren) van de samenleving. In deze aflevering hebben ze het over bitcoin, blockchains en waarom deze twee voor altijd aan elkaar verbonden zijn. Luisteren doe je hier.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Hoe ziet de wereld eruit nadat bitcoin geadopteerd is

Jeff Booth is wat ons betreft een van de meest interessante gasten in de bitcoin wereld. Toen we in Miami waren vonden we zijn panel discussie ook al één van de betere panels die we gezien hadden. In deze podcast schuift hij aan bij één van de revelaties van de afgelopen bull markt: analist Will Clemente. Een leuk (en lekker behapbaar) gesprek over de toekomst van bitcoin:

Artikel: Hoe een buitenstaander naar Bitcoin Maximalisten kijkt

Zoals jullie weten waren wij aanwezig op BTC2022 in Miami. Elizabeth Lopatta, auteur bij The Verge, was daar ook aanwezig. Ze schreef haar bevindingen op in een artikel, dat deze week het levenslicht zag. Wij vonden het persoonlijk erg grappig om de ervaringen van een buitenstaander op een bitcoin conferentie te lezen. Hoewel we het met de diepere ondertoon van het artikel niet eens zijn, kunnen we ons best vinden in de impressies die ze heeft opgedaan. Of, zoals deze Twitteraar het zei:

Crypto is winning, and Bitcoin diehards are furious about it
Among the Bitcoin Maxis in Miami Beach

Longread: Hoe de mythe van "anonieme betalingen" stuk viel

Prachtige longread in WIRED deze week. Andy Greenberg, auteur van onder andere Sandworm (AANRADER), is bezig aan een nieuw boek: Tracers in the Dark. Dit boek gaat over het gebruik van cryptocurrency door criminelen en hoe de verschillende opsporingsinstanties hier mee om gaan. Het boek komt pas in november uit, maar dit artikel is een klein voorproefje. Een voorproefje wat voor ons betreft naar (veel) meer smaakt.

How Bitcoin Tracers Took Down the Web’s Biggest Child Abuse Site
Welcome to Video’s customers thought their payments were untraceable. They couldn’t have been more wrong. The untold story of the case that shredded the myth of Bitcoin’s anonymity.

Podcast: Hoe werkt Taro eigenlijk?

Deze podcast kan je kijken op eigen risico. De gast, Olaoluwa Osuntokun, praat namelijk op dubbele snelheid. Wij moesten zelf onze Youtube player op 0.75 snelheid zetten. Met de disclaimer achter de rug blijft er echter nog zat over om over te praten, Olaoluwa is namelijk een CTO bij Lightning Labs. Daar werken ze aan Taro (Taproot Asset Representation Overlay), waarmee er mogelijk stablecoins op het lightning netwerk gebruikt kunnen worden.

Podcast: Bitcoin voor institutionele investeerders?

Sluiten we af met een podcast voor de liefhebbers van grafieken, candles en markten. Jeroen Blockland (ex Robeco) vertelt in de Extraordinary Investors podcast over hoe hij zijn macro, sentiment en valuation framework gebruikt om de wereldeconomie in te schatten en daarop te kunnen handelen. We verklappen alvast: bitcoin heeft een plekje in zijn multi asset portfolio.

#112 - Jeroen Blokland - Downgrading Equities, ‘MSV’, & Asset Allocation Amid Market Turmoil — Opto Sessions: Stock market | Investing | Trading | Stocks & Shares | Finance | Business | Entrepreneurship | ETF — Overcast

Nieuwsoverzicht

HUGE BREAKING NEWS. Dat is wat we deze week op Twitter lazen. De Centraal-Afrikaanse Republiek had namelijk besloten om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. De eerste dagen was er veel verwarring en legitieme bronnen die het nieuws bevestigden waren er niet te vinden. Uiteindelijk bleek het toch te kloppen: na El Salvador zijn ze het tweede land dat bitcoin introduceert als wettig betaalmiddel.

In de aankondiging van de wet geeft president Faustin-Archange Touadéra aan dat hij “The adoption of Bitcoin as an official currency represents a decisive step towards openbing up new opportunities for our country” ziet. In het kielzog van bitcoin komt er ook een cryptocurrency wet aan, waar nog weinig over bekend is. Op Twitter laat de president in ieder geval zien dat de Bitcoin for presidents starter pack veilig vanuit El Salvador is aangekomen:

Dan een paar feitjes over het land: er wonen ongeveer 6 miljoen mensen. De hoofdstad is Bangui, waar ongeveer 600.000 mensen wonen. Met een BBP van 4 miljard Dollar is het een van de armste landen ter wereld. Daarnaast is het land al sinds 2012 verzeild in een burgeroorlog. De afgelopen decenia zijn er verschillende coups geweest waar de toenmalige president is afgezet. Ondanks dat er weinig mensen wonen is het wel een enorm land: dik 600.000 vierkante kilometer, die vooral bestaan uit savannes en bos. Er wordt betaald met de CFA-frank, een overblijfsel uit het koloniaal verleden. Overigens wordt er ook in Kameroen, Chad, Congo, Equatoriaal Guinea en Gabon met diezelfde munt betaald. Nog even over het koloniaal verleden: sinds 1960 is het land onafhankelijk van Frankrijk. Het gemiddelde inkomen ligt op $400 per jaar, hoewel er ook een groot gedeelte van de economie niet terugkomt in de cijfers op papier. Laatste feitje: maar 11% van de bevolking heeft toegang tot het internet.

Aan de ene kant vinden we de aankondiging een positieve ontwikkeling. Naar onze mening is het nooit erg om bitcoin als extra betaaloplossing te hebben in een land. We vragen ons echter wel af het land wel klaar is om bitcoin te gebruiken. Zoals we eerder al zeiden: maar 11% van de mensen heeft toegang tot internet. Kan je van mensen verlangen dat ze zichzelf een nieuw betaalsysteem eigen maken in een land met zo veel geweld, corruptie en armoede? Wij spraken er uitgebreider over in de laatste Satoshi Radio.

Genoeg over de Centraal-Afrikaanse Republiek en over naar de rest van het nieuws van deze week:

  • Ook in Centraal-Amerika was er een aankondiging van een land: Panama heeft een wet goedgekeurd die het gebruik van cryptocurrency moet reguleren. Nadat de president de wet heeft afgetekend is het de bedoeling dat het makkelijk wordt om te betalen met bitcoin. Het verschil met El Salvador is dat bedrijven daar bitcoin moeten accepteren. In Panama mogen ze het gaan accepteren.
  • Nu we het toch over El Salvador hebben, we kwamen deze week een interessant onderzoek tegen van het National Bureau of Economic Research. Ze hebben namelijk 1.800 huishoudens in El Salvador geïnterviewd om te kijken hoe het, 7 maanden na de implementatie, gaat met de adoptie van bitcoin. Leuk om even terug te lezen.
  • Dat is pech, miner weg. Vorige week schreven we al over de sancties die opgelegd waren aan het Russische mining bedrijf Bitriver AG, maar deze week zien we ook de implicaties. Compass Mining, een bedrijf waar je miners kan kopen die zij daarna beheren, moest door de sancties direct alle contracten met dit bedrijf verscheuren. Gevolg? $30 miljoen aan mining apparatuur van klanten staat nu in Rusland. Het is nog niet duidelijk of die hun geld terug gaan krijgen.
  • Gelukkig gaan er ook dingen goed in mining land: Crusoe Energy haalt $505 miljoen op om hun flare-mining technologie verder vooruit te brengen. Ze haalden $350 miljoen op met een Series C en $155 met een lening. Ze willen hiermee in ieder geval 100 nieuwe werknemers aannemen, bovenop de 150 werknemers die ze al hebben.
  • Gedoe rondom een nieuwe bitcoin upgrade: OP_CTV. Op 17 april jongstleden zet bitcoin core developer Jeremy Rubin de gemeenschap op stelten door aan te geven dat de software builds voor de activation client op 24 april beschikbaar komen. Ben je benieuwd wat er nu precies aan de hand is? Lees dan dit artikel van Bitmex Research even door.
  • Dan wat leuk ligtning nieuws. Een paar weken geleden introduceerde Kraken withdrawals en deposits via het lightning netwerk. Dat hebben we natuurlijk direct uitgeprobeerd en we waren best onder de indruk. Alleen de fee van 1000 sats per opname vonden we aan de hoge kant. Kraken zelf blijkbaar ook, want ze hebben de fee inmiddels verlaagd naar 0 sats.
  • Nog meer gave ontwikkelingen uit de lightning wereld: Amboss Technologies (van amboss.space) hebben een lightning liquidity platform gemaakt: Magma. Via dit platform kan je gemakkelijk channels "leasen" van mensen die liquiditeit over hebben. Wij hebben het direct geprobeerd en het werkt als een trein. Heb je een lightning node? Check het dan hier.

Artwork van de week

Een keer wat anders dan de meme van de week. Dit fantastische kunstwerk is gemaakt door community member Thomas (NoGood). Zie jij dit ook wel aan jouw muur hangen? Check dan https://www.nogood.store/shop/

Ten slotte

Zo, dat was hem weer. Best een onstuimig weekje, maar dat is ook wel eens lekker na die komkommertijd van de afgelopen weken. Overal waar je kijkt gebeuren interessante dingen (lightning, on-chain, politiek) en daar genieten wij met volle teugen van. Zoals je van ons gewend bent laten we je het direct weten als we iets zien waarvan we denken dat je op de hoogte moet zijn. Dank voor de support en een fijn weekend!

Groet,
Bert, Bart, en Peter