Het jaar zit er weer op. Wat een jaar was het: El Salvador, de China ban en Tesla. In de Alpha van afgelopen week keken we terug naar deze gebeurtenissen. Volgende week krijgen jullie onze vooruitblik. In deze Alpha pakken we de draad gewoon weer op en kijken we op de kortere termijn. Wat gebeurde er deze week? Natuurlijk kan je zoals altijd ook een mooie berg podcasts, artikelen en nieuwtjes verwachten. Veel leesplezier!

Belasting over je bitcoins

Laten we deze Roundup eens met een onpopulaire deur in huis vallen: belasting! Morgen is het 1 januari, de peildatum voor de waarde van je cryptoportefeuille voor de Nederlandse inkomstenbelasting.

De Nederlandse belastingdienst zegt er dit over: ‘Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.

In je aangifte inkomstenbelasting gebruik je de totale waarde van je portefeuille op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. In 2023 doe je aangifte over 2022 en daarvoor moet je te zijner tijd de waarde van je portefeuille weten per 1 januari 2022.

Het is daarom handig om elk jaar meteen op 1 januari een overzichtje te maken. Nu weet je immers nog precies welke crypto-assets je bezit en is het eenvoudig om de koers op te zoeken. Je neemt daarvoor de openingskoers van 1 januari op het door jou gebruikte handels- of bewaarplatform. Of de koers op coinmarketcap.com als je ze zelf in beheer hebt.

Als voorbeeld hebben we voor jullie deze Google Sheet gemaakt. Morgen de koers in euro's opzoeken en invullen. Je eigen saldi erin. Je zou de adressen (op de blockchain) erbij kunnen zetten om het in de toekomst makkelijk te kunnen verifiëren.

We horen vaak de vraag of het wel nodig is om je bitcoins in je IB-aangifte op te nemen als je maar een klein beetje hebt. Maar juist dan is het handig om het netjes aan te geven. Je betaalt niets (of weinig) en mocht de waarde van je portefeuille dan nog eens keer tien gaan, dan kun je je nieuw verworven rijkdom keurig verklaren.

Heb je een bijzondere situatie? Twijfel je? Neem contact op met een belastingadviseur. Een kleine moeite met mogelijk grote opbrengsten!

Een voorbeeld-spreadsheet voor het vastleggen van je portefeuille (bron)

Marktupdate

Het is de laatste vrijdag van het jaar 2021. Achter ons ligt een bewogen jaar voor bitcoin en het bredere crypto-ecosysteem. De scherpe toppen en dalen vind je niet alleen in de koersen maar ook in het sentiment en in de gebeurtenissen rondom bitcoin in de economie en maatschappij.

Hoe beleggers dat beleefden laat de fear & greed index mooi zien. In de grafiek hieronder staat het verloop van deze indicator door het jaar heen. Onder de 25 is er sprake van extreme fear en boven de 75 van extreme greed.

De fear and greed index door het jaar heen. Origineel van Arcane Research

Dat was anders dan de meesten hadden verwacht - een verwachting die men baseerde op de eerdere bullmarkten van bitcoin. En de geschiedenis herhaalt zich, toch?

Afhankelijk van hoe je de bullmarkt vergelijkt met eerdere cycli zou er ergens in dit kalenderjaar een knaller van een eindsprint gemaakt worden, gedreven door hype en fear of missing out onder particuliere beleggers. Met daarbij passend koersdoelen tussen de 120.000 en 500.000 dollar.

Maar zoals we in onze Roundups al eerder concludeerden, er is sinds het begin van de zomer al geen sprake meer van de sterk versnellende interesse van nieuwe particulieren die nodig is voor zo'n explosief einde van de bullmarkt. Er was groei, maar dan van het rustige, gestage soort.

En bij afwezigheid van hype valt het tot stand komen van de koers terug op de meer alledaagse vraag- en aanbodfactoren op de marktplaats, gedreven door allerlei ontwikkelingen op de korte termijn. Van dagelijkse nieuwtjes tot hefboomhandelaars en institutionele beleggers die aan het eind van het jaar herbalanceren en hun belastingpositie optimaliseren.

Want dat is de andere kant van de medaille: we hebben geen extreem hoge koersen gezien, maar ook geen 85% koersdaling zoals in 2018. Dat zou de koers vanaf de top op 64.900 dollar van 14 april hebben teruggebracht naar 9735 dollar.

Vergelijking van bitcoins bullmarkten (bron)

Het passeren van de totale marktwaarde van 1 biljoen dollar bij de koers van rond de 53.000 dollar is daarmee meer dan symbolisch gebleken. Bitcoin vertoont de eerste tekenen van een macro-asset.

Dat betekent onder andere dat de koers meer dan voorheen meebeweegt met economische en geopolitieke ontwikkelingen. Je zou daar als volgt over kunnen redeneren. Een klein bedrijf kan sterk groeien ook als de sector waarin het zich begeeft krimpt. Een bedrijf als Coca-Cola is zo groot dat als de vraag naar frisdrank afneemt, dat zijn omzet automatisch ook afneemt.

Dat is geen ramp, sterker nog, het is onvermijdelijk op de route van een experiment naar een in de wereldeconomie verankerde beleggingscategorie.

Laten we eens kijken naar het afgelopen jaar. In de media zien we veel berichten waarin de prestatie van bitcoin in dit kalenderjaar wordt genoemd. We staan nu zo’n 70% boven de openingskoers van rond de 29.000 dollar.

De prestatie van bitcoin dit jaar, vergeleken met Amerikaanse aandelen en goud (bron)

In vergelijking met andere beleggingscategorieën is dit een belachelijk goede prestatie. Een koersstijging van 70 procent is voor bitcoin echter in historisch perspectief maar een heel mager jaar. Van de afgelopen 11 jaar zijn maar 3 jaar slechter.

Laten we eens kijken naar bitcoin alleen. In de grafiek hieronder zien we het verloop van het jaar. De openingskoers van zo'n 29.000 dollar speelde eind januari en in de zomer nog een paar keer een rol. En als je nog even terugscrollt naar het verloop van fear & greed dan zie je dat het logisch in elkaar valt.

De koers van bitcoin in 2021

Hoewel een kalenderjaar meer dan een willekeurige afbakening is, kunnen we niet negeren dat het startpunt dit jaar enorm hoog was in vergelijking met de maanden ervoor. In november en december 2020 verdubbelde de koers van een kleine 14.000 naar 29.000 dollar. Hieronder zie je dezelfde grafiek opnieuw maar nu met het laatste stuk van 2020 erbij.

De koers van bitcoin van zomer 2020 tot nu

En omdat we nu toch bezig zijn met uitzoomen, wil ik ook de laatste stap maken en de koersontwikkeling van bitcoin laten zien van alle 11 jaar dat we koersinformatie hebben.

De koers van bitcoin van 2011 tot nu

Merk op dat de verticale as een logaritmische schaal heeft, en op gelijke afstand verdubbelingen weergeeft. Dat is nodig omdat de groei van bitcoin een exponentieel karakter heeft. Dat betekent dat er tussen verdubbelingen van de koers grofweg een gelijk aantal maanden zit. Niet helemaal gelijk, de tijd tussen twee verdubbelingen wordt telkens iets groter, wat je ziet aan de lichte bolling van de grafiek.

Dat is overigens goed verklaarbaar als je de marktwaarde van bitcoin zou verbinden aan het doorlopen van de adoptiecurve die we bij nieuwe technologie vaak zien. Daar zien we dat de groeifactor van de exponentiële groei afneemt tot de markt verzadigd is. Dat wordt ook wel logistische groei genoemd.

Zou je de koers op een lineaire schaal zetten, dan zie je ineens terug hoe je dit jaar wellicht zelf beleefd hebt: als volatiel. Maar het is goed denkbaar dat over 5 jaar de volatiliteit van vandaag op de grafiek te zien is als een minuscuul hobbeltje. We illustreerden dat eerder uitgebreid in deze Alpha.

De koers van bitcoin van 2011 tot nu op lineaire schaal

De komende week

Van heel ver uitzoomen terug naar het heden. Zoals we vorige weken al aankondigden, is deze eindejaarsperiode lastig te voorspellen. Veel handelaars hebben een paar dagen vrij. Sommige beleggers handelen om administratieve redenen. Het volume is laag waardoor koersbewegingen uitvergroot worden.

On-chain gebeurt er niets opzienbarends. De eerder genoemde trends zetten zich voort. Fundamenteel nieuws is er nauwelijks en het sentiment is wat verstrooid tussen hoopvol (voor het nieuwe jaar) en negatief (door het niet halen van de gehoopte doelen.

Voor de eerste weken van januari is het merendeel van de metrics positief. De verkoopdruk uit Azië en van het herbalanceren van portefeuilles en belastingoptimalisatie ligt dan achter ons. On-chain en technische indicatoren laten een lichte voorkeur zien voor een aanstaand einde van de huidige correctie.

Op de weekkaart hieronder zien we de zones waar wij naar kijken. Boven de 53.000 dollar is aannemelijk dat we de stijgende trend hervatten en op weg gaan naar nieuwe recordkoersen. De bullish divergence is een aanwijzing hiervoor. Pas onder de 40.000 dollar verwachten we een langere periode van zwakte, denk aan enkele maanden.

Tot slot deel ik graag nog onderstaande bitcoin-spiraal met jullie. Die visualiseert mooi dat de bitcoinkoers nog nooit lager is geweest dan vier jaar eerder.

Dat werd altijd gekoppeld aan de vierjaarscyclus van de bitcoin halving. Hoewel de invloed daarvan op de koers vermoedelijk steeds kleiner wordt, blijft het een interessant perspectief. Het helpt om de lange termijn te blijven zien!

Bron

In de media

RTL Z: ‘Bitcoin breekt door als betaalmiddel’

Niemand minder dan ‘cryptokenner’ Bert mocht donderdag bij RTL Z Nieuws aanschuiven om het bitcoinjaar door te nemen. Terecht was daarin uitgebreid aandacht voor de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador. Die gebeurtenis was immers ook goed voor een boost van het gebruik van het lightningnetwerk. Genoeg om op televisie op terug te blikken!

RTL Z Nieuws - 10:00 uur
Live nieuwsupdate met het laatste nieuws uit binnen- en buitenland, het financieel-economische nieuws en de actuele beurskoersen.

DFT: ‘Verdiep je serieus in bitcoin’

Dat is de oproep van Telegraaf-columnist Janneke Willemse. “Ik weet nog lang niet genoeg over crypto, maar vind het wel waanzinnig interessant er meer over te ontdekken”, schrijft ze. “Het boek Ons geld is stuk van Bert en Peter Slagter was een mooi startpunt. Maar ik heb nog zoveel vragen.”

Janneke snijdt hier een van de thema’s van 2021 aan. Ergens in het derde kwartaal ontstond brede consensus in de markt: bitcoin is niet meer weg te denken. “Bitcoin en andere crypto’s negeren en er lacherig over doen kan niet meer”, schrijft Janneke daarom. “Verdiep je serieus in crypto, daar wordt iedereen beter van. Het is een van mijn goede voornemens voor 2022, misschien ook voor jou?”

We hopen dat politici, journalisten en redacties haar oproep ter harte hebben genomen!

Column: verdiep je komend jaar serieus in bitcoin
Crypto’s worden door veel journalisten en beleggingsexperts afgedaan als onzin. Het zou een groot piramidespel zijn, op lucht gebaseerd. Vaak wordt lacherig gedaan over de believers die er geld in steken – er wordt weinig serieus over geschreven. Maar onzin of niet: crypto is nu zo groot dat journal…

Cryptocast: Het jaar van de institutionele aandacht

Afgelopen dinsdag was Bert te horen in Cryptocast numero 200, de jaarafsluiting van onze vrienden bij BNR. Samen met Madelon Vos en Lucas Wensing (CEO van AMDAX) blikte hij terug op een jaar waarin bitcoin onderdeel van gesprek is geweest aan zo'n beetje alle vergadertafels.

200 A: Het jaar van de institutionele aandacht
In het eerste deel van Cryptocast 200 blikken we terug op de institutionele aandacht die bitcoin in 2021 voor het eerst kreeg. Het Microstrategy van Michael Saylor bleek een trend te hebben gestart, want het afgelopen jaar kochten Tesla, Square, Nexon en andere bedrijven flinke hoeveelheden bitcoin.…
200 B: El Salvador, regelgeving rond crypto en wat brengt 2022?
In het tweede deel van Cryptocast 200 kijken we terug op alle andere zaken die in 2021 onze aandacht trokken. Zonder twijfel het meest opvallende nieuws kwam uit El Salvador. Dat land nam onder leiding van president Nayib Bukele bitcoin als wettig betaalmiddel. Van de aankondiging in Miami tot het m…

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Het konijnenhol genaamd tbDEX

Dikke kans dat je wel eens gehoord hebt van de term tbDEX, maar dat je niet precies weet wat erachter schuilt. Het is de naam van een initiatief van TBD, een van de labels van moederbedrijf Block, waar ook Square, Cash App, Spiral, en TIDAL aan verbonden zijn. De bedoeling is om tot een protocol te komen voor decentrale uitwisseling van (digitale) goederen waar ook centrale partijen als banken en brokers op aangesloten kunnen worden. Sterker, waarin zij een belangrijke rol kunnen spelen. Hoe dit precies zit? En waarom het belangrijk is? In de podcast Tales from the Crypt gaan Marty en Matt zitten met Mike Brock, een van de drijvende krachten achter TBD. Check aflevering 292 in de link hieronder.

Tales from the Crypt: A Bitcoin Podcast
Tales from the Crypt is a podcast hosted by Marty Bent about Bitcoin. Join Marty, Editor in Chief of “the best newsletter in Bitcoin”, as he sits down to discuss Bitcoin with interesting people.

Podcast: De valuta-oorlog van de 2020's

“Politici vertonen een haast reflexmatige reactie om het dollarsysteem te verdedigen. Maar als ze zich daarin verdiepen, beseffen ze dat voor misschien 90 procent van de Amerikanen dit systeem niet echt meer voor hen werkt”, zegt Lyn Alden in gesprek met Peter McCormack. Het is een podcastaflevering over de valuta-oorlog die meer en meer zichtbaar wordt. Een strijd tussen China en de VS, met een derde partij die voor beiden ongrijpbaar is: bitcoin. Luisteren!

Bitcoin & the Currency Wars with Lyn Alden — What Bitcoin Did
In this interview, I talk to macroeconomist and investment strategist Lyn Alden. We discuss currency wars, the pros & cons of the US having a global reserve currency and whether Bitcoin can become an alternative reserve currency.

Podcast: Web3 is erger dan Web2

Het is weer tijd voor een motie. In The Blockchain Debate Podcast staan Liron Shapira en Kyle Samani tegenover elkaar om het debat aan te gaan over de opkomst van Web3. Dat is een nieuw modewoord dat veel opwinding heeft veroorzaakt, maar ook veel verwarring en verdeeldheid. Aan beide kanten van het dispuut staan intelligente en gerenommeerde individuen, die het ofwel als dé toekomst bepleiten, ofwel als een waanidee aan de kaak stellen.

Motion: Web3 is worse than Web2 (Liron Shapira vs. Kyle Samani) - The Blockchain Debate Podcast
Announcement: I have a new show called “Crypto This Week.” It’s a weekly, five-minute news comedy satire focused on the world of crypto. Check it out on YouTube here: Crypto This Week with Richard YanGuests:Liron Shapira (twitter.com/liron)Kyle Sa...

Podcast: Elon Musk bij Lex Fridman

Misschien heb je al een kleine snippet langs zien komen op social media, maar voor de mensen die het nog niet gezien hebben: Elon Musk was bij podcaster Lex Fridman. Het ging kort over bitcoin, lightning en doge. Verder de moeite waard om te luisteren als je wat dieper in de hersenen van Musk wil kruipen. Hier te luisteren.

Longread: Year in Review door Glassnode

Bitcoin sluit het jaar af met een koerswinst van 78 procent; een “tumultueus en volatiel jaar” volgens de analisten van Glassnode. Dat onderbouwen ze met een uitgebreide terugblik op 2021 vanuit het perspectief van on-chain metrics, exchanges, derivaten, en miners. Bereid je eerst even voor op een tsunami aan gegevens (wij adviseren champagne en oliebollen), en dompel jezelf daarna onder in een wereld van cijfers en grafieken.

The Week Onchain (Week 52, 2021)
Bitcoin closes the year up 78%, having experienced a tumultuous, and volatile 2021. We provide a macro review of 2021 across the onchain, exchange, derivatives, and mining markets.

Artikel: The future is not only useless, it's expensive

We kwamen deze week dit mooie artikel van Dan Brooks tegen. Mooi omdat het een andere insteek heeft dan veel van de pro en anti NFT artikelen die we tot nu toe gelezen hadden. Dan ergert zich vooral aan het totale gebrek aan inspiratie en schoonheid als hij kijkt naar de huidige NFT's. Duizenden apen die allemaal op deze dode manier uit hun ogen kijken terwijl ze zich van elkaar onderscheiden met gouden tanden en dure kleding. Is dit de toekomst die we voor ons zien?

The Future Is Not Only Useless, It’s Expensive
In the end, we’re all bored apes

In het kort

Deze week geen nieuwsbericht waardoor de wereld op z’n kop heeft gestaan. Traditiegetrouw stond de laatste week van december in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Dat wordt met zo’n passie gedaan, dat zelfs de ruis van de oneindige stroom van nieuwtjes naar de achtergrond verschuift. Maar ook dat hebben we in de smiezen; dit is wat je weten moet:

  • De Canadese toezichthouder Ontario Securities Commission (OSC) is boos op Binance. De club van CZ beloofde de toezichthouder dat inwoners van Ontario na 31 december geen toegang meer zouden hebben tot derivaten en securities, om vervolgens aan haar Canadese gebruikers het tegenovergestelde te vertellen. “Dit is onacceptabel”, meldt de OSC. Misschien dacht CZ dat een eerder verkregen registratie voldoende zou zijn?
  • Gebruikers van de Zuid-Koreaanse exchange Coinone kunnen binnenkort geen bitcoin meer opnemen naar hun eigen wallet. De exchange stuurt enkel nog naar adressen die geregistreerd en geverifieerd zijn. Persoonlijke adressen horen daar niet bij; daarvan is immers niet onomstotelijk vast te stellen dat het van de gebruiker zelf is, zegt de exchange. Met de implementatie van de travel rule in het achterhoofd, zijn maatregelen als deze mogelijk minder ver van ons bed dan menigeen hoopt.
  • “Investeer in bitcoin!”, instrueert Salinas Pliego in zijn nieuwjaarswens voor 2022. De naam zegt je misschien niets, maar Pliego is de op twee na rijkste inwoner van Mexico. “Blijf weg van fiatgeld. Of het nu de dollar, de euro of de yen is, ze zijn allemaal hetzelfde. Het is nepgeld, gemaakt van papieren leugens.” Waarvan akte!
  • Naar verluidt komt Turkije binnenkort met doortastende plannen rond cryptovaluta’s. Ze worden in een adem genoemd met Erdogans “sprong voorwaarts” met een “nieuw economisch model”. Of bitcoin daar een rol in speelt is onduidelijk, maar wij geven het een kleine kans: Erdogans Turkije is al een tijdje bezig met een eigen digitale munt.
  • Op Reddit trokken cryptovaluta’s dit jaar meer bekijks dan thema’s als gaming, sport, en bruiloften. Het woord “crypto” is meer dan 6,6 miljoen keer gebruikt op de website.
  • In de VS is de laatste jaren meermaals gesproken over een nieuwe toezichthouder die zich uitsluitend toelegt op cryptovaluta’s. “Niet nodig”, zegt SEC-commissaris Hester Peirce in gesprek met CoinDesk TV. Volgens haar heeft de SEC alle benodigde kennis en middelen in huis om die taak op zich te nemen. Tussen neus en lippen door vertelt ze ook dat ze niet begrijpt waarom er nog geen spot ETF (bitcoin) is goedgekeurd. “De argumenten waarmee dat gebeurt, zijn al een tijdje verouderd.”
  • In Iran is een verbod op mining afgevaardigd. De reden? Tijdens de winter is er een tekort aan stroom en moet er energie bespaard worden. Het verbod is daarom tijdelijk; in maart mogen de machines weer aangezet worden.
  • De groep Salvadoranen met klachten over de Chivo-wallet groeit gestaag. Getuige een Twitter-thread van 16 december zou er al zo’n 96.000 dollar aan bitcoin op mysterieuze wijze verdwenen zijn. De regering heeft nog niet gereageerd op de klachten, noch de fouten erkend.
  • Eén van de thema’s van 2021: memecoins die alle aandacht naar zich toetrekken, al dan niet onder invloed van de megafoon voor Elon Musks mond. CoinMarketCap meldt dat Shiba Inu de meest bekeken munt is, voor bitcoin (2) en dogecoin (3). Het signaal: we hebben nog een lange weg te gaan…
  • Ook de Mexicaanse centrale bank is bezig met een eigen digitale munt. Volgens de overheid moet die in 2024 op de markt zijn gebracht.Het aantal bitcoin dat op andere netwerken is vastgezet in de vorm van ‘wrapped tokens’ is in 2021 gegroeid naar ruim boven de 400.000 BTC. Meer dan 300.000 daarvan staan vast op het Ethereum-netwerk.

Meme van het jaar

Dit is vaak het gevoel dat wij kregen als we ergens in de media ons verhaal probeerden te doen.

Ten slotte

Rest ons verder niets anders dan jullie te bedanken. Bij deze: bedankt! Toen we acht maanden terug begonnen met Alpha hadden we niet verwacht dat het zo snel zou groeien. Daar zijn we enorm trots op. Maar het stop niet hier! We zijn al hard na aan het denken om Alpha volgend jaar nog beter te maken. Voor nu: geniet van de oliebollen en pas op met het vuurwerk. Tot volgend jaar!

Groet,
Bert, Bart en Peter