Craig Wright heeft het er maar druk mee, elke maand een nieuwe rechtzaak. Binnenkort staat hij tegenover Hodlonaut, die inmiddels 55 bitcoin heeft opgehaald om de kosten te kunnen dragen. Wij blikken vooruit. Verder breken we ons brein over de reden waarom de FIOD de tornado.cash developer nog 90 dagen vasthoudt en heeft Bert een prachtige nieuwe marktupdate. Veel plezier!

Marktupdate

De koers van bitcoin was de afgelopen week behoorlijk stabiel en kabbelde tussen de 20.700 en 21.700 dollar. Deze rust volgde op een snelle koersdaling vorige week vrijdagochtend, en zien we ook in andere financiële markten.

De bitcoinkoers in de afgelopen 4 maanden

Bitcoin is daardoor terug onder de twee niveau’s die weleens gezien worden als waterscheiding tussen verdere zwakte en eerste herstel, de 200-week moving average en de realized price.

De afgelopen 10 weken zat de bitcoinkoers tussen de 17.500 en 25.000 dollar. De 21.500 van vandaag zit ongeveer in het midden.

De grote aandelenindexen in de Verenigde Staten hebben ook een stuk van hun recente winsten terug moeten geven, maar zitten nog een heel eind boven hun laagste punt. De roze pijl in de grafiek hieronder markeert de laatste 10 weken.

Amerikaanse aandelen (blauw) vs. bitcoin (geel) in de afgelopen 3 jaar

Twijfel hangt als een donkere wolk boven de financiële markten.

De afgelopen 8 maanden stonden in het teken van uitzonderlijk snelle verkrapping van het monetaire beleid in de VS. De rente steeg, de dollar werd sterker en aandelen en obligaties verloren flink aan waarde.

Bron: The Economist

Maar nu, wat volgt er nu? Gaat de inflatie dalen? Komt er een recessie, en zo ja hoe hevig?

De markt zoekt naarstig naar aanwijzingen voor het antwoord op deze vragen. Elke toespraak van een centrale bankier wordt tot op de punt en komma ontleden. Van elke leading indicator wordt de grafiek met een vergrootglas bestudeerd.

De realiteit is dat we het niet precies weten. Er zijn op dit moment verschillende scenario’s te maken die allemaal plausibel zijn en te onderbouwen met argumenten en cijfers.

De inflatie kan nu sterk gaan dalen en zelfs in de loop van volgend jaar negatief worden. Maar kan ook verder stijgen. Afhankelijk van hoe de energiemarkt zich ontwikkelt, en de situatie in China, en de oorlog in Oekraïne, en ons begrip van de arbeidsmarkt in de VS, en ga zo maar door.

En dit soort onzekerheid is er voor tal van krachten. Monetair beleid van centrale banken, wisselkoersen, rentes en werkgelegenheid bijvoorbeeld.

Sommige cijfers stellen economen voor een raadsel. Waarom is het consumentenvertrouwen in veel landen op historisch lage niveaus (Duitsland, UK, Zuid-Korea, China), maar blijven consumenten desondanks besteden? En waarom blijft de werkloosheid zo laag, is er iets fundamenteel veranderd op de arbeidsmarkt?

Onze aanpak is daarom om de komende maanden terughoudend te zijn in het stellig innemen van een positie, zowel in onze analyse als in het actief zijn op de markt.

Ons hoofdscenario voor aandelenmarkten is dat er de komende maanden een volgende periode van zwakte aanbreekt, omdat wereldwijd zichtbaar wordt dat de economische groei sterk vertraagt of zelfs in recessie komt. En dat heeft gevolgen voor inkomsten van bedrijven, en dus hun beurskoers.

Het is best redelijk om aan te nemen dat de koersen dan zullen dalen onder de lokale bodem in juni.

Maar geldt dat ook voor bitcoin?

De cryptomarkt zit middenin een bearmarkt die eerder kwam dan menigeen verwachtte, en sneller tot een dieptepunt kwam dan waarschijnlijk leek. De extreem agressieve verkrapping van de Amerikaanse centrale bank speelt hierbij een rol, net als de buitenissige risico’s die grote cryptobedrijven zoals Celsius en 3AC namen.

Er is veel voor te zeggen dat bear- en bullmarkten beide nuttig zijn, noodzakelijk zelfs.

In de bullmarkt brengt de hype nieuwe gebruikers, de euforie nieuwe ideeën en de hebzucht nieuw kapitaal. Alles lijkt mogelijk en niets is te gek. Het Overton-venster verschuift en de lat wordt in korte tijd een stuk hoger gelegd.

In de bearmarkt spoelt de teleurstelling de ongeduldigste lieden uit de markt. De bosbrand van kelderende prijzen verwijdert niet-levensvatbare bedrijven en projecten. De twijfel zet een streep door ideeën die eigenlijk helemaal niet goed zijn.

We zitten nu middenin een bearmarkt en het voelt helemaal niet alsof het nuttig is. Het voelt ellendig.

Velen zijn op zoek naar heel positieve verhalen (hopium!) of juist heel negatieve verhalen (dan kan het alleen maar meevallen, ja toch?).

Maar de realiteit is dat bodems en toppen notoir lastig te voorspellen zijn, zowel de timing als de koersen. Het patroon van een cyclus is misschien telkens hetzelfde, de opeenvolging van gebeurtenissen is elke cyclus anders.

Er is best wat voor te zeggen dat bitcoin het laagste punt al gezien heeft, terwijl andere asset classes nog lagere koersen gaan zien.

Lyn Alden wijst soms op de samenhang tussen de PMI-cyclus en de bitcoinkoers. De inkoopmanagersindex is een leading indicator voor economische groei. Bodems in de bitcoincyclus vallen een flink stuk voor de bodems van de PMI’s.

Bitcoin vs. PMI (purchasing managers index)

Raoul Pal ziet de samenhang met de conjunctuurcyclus ook, maar beargumenteert dat dit komt doordat de PMI’s een voorspeller zijn van de groei van de geldhoeveelheid, en dat die de werkelijke aandrijver is van de groei van bitcoin.

En die wereldwijde geldhoeveelheid zou maar zo eens op het punt kunnen staan om weer te gaan groeien. In dit gesprek met Fidelity-analist Jurrien Timmer noemt Pal bitcoin een strandbal die je onder water probeert te duwen. Dat lukt eventjes als de geldhoeveelheid krimpt, maar zodra die weer gaat groeien dan springt de bal boven water.

Groei van geldhoeveelheid (wit) vs. groei in cryptomarkt (blauw)

Nog weer een ander perspectief is dat bitcoin al grootschalige capitulatie heeft gezien, in tegenstelling tot aandelenmarkten. Een aardige manier om dat te visualiseren is door de totale hoeveelheid bitcoin die tegen verlies is verkocht in de afgelopen tijd tekenen.

Hieronder zie je een grafiek met het 90-daagse totaal van gerealiseerde verliezen. De pieken vielen telkens samen met lokale of cyclische bodems.

90-daagse som van gerealiseerde verliezen in bitcoin on-chaindata

Maar dit alles is geen garantie dat we de bodem gezien hebben. Er zijn ook argumenten voor een scenario dat bitcoin bij een crash in de aandelenmarkten ook nieuwe bodems zal zien, bijvoorbeeld rond de 14.000 dollar.

Glassnode bekeek in hun Insights van deze week naar prijsniveaus waar lagere bodems zouden kunnen zitten, zie de grafiek hieronder.

Bron: Glassnode Insights

In een aantal andere grafieken laten ze zien dat de activiteit op de blockchain laag is en geen teken van spoedig herstel laat zien. Zelfs de shrimps, de kleine bitcoiners, zijn minder gretig aan het kopen.

Bron: Glassnode Insights

Dit alles overwegend zou het volgende te rechtvaardigen zijn: We hebben de bodem van deze bitcoin-bearmarkt gezien op de voorwaarde dat zich geen grote macro-economische ongelukken meer voordoen.

Dan nog duurt nog een tijdje voor de late bearmarkt overgaat in de vroege bullmarkt. In de grafiek hieronder zie je de eerdere bearmarkten, de periode van bodemvorming (groene vakjes) en de tijd die het daarna duurde voordat de volgende bullmarkt zichtbaar en voelbaar werd (roze pijlen, lengte is grofweg een jaar).

Onderin staat de 90-daagse verandering in realized price, naar een idee van @therationalroot. Hij ziet de verandering in momentum van de realized price, dat wil zeggen dat de daling afneemt, als signaal van bodemvorming.

Daar is best wat voor te zeggen, maar wel met de voorwaarde dat die eerder genoemde macro-economische ongelukken uitblijven. En dat is ‘a big if’, want er speelt nogal wat.

Wij verwachten dat in de komende twee maanden veel van de onzekerheden worden ontsluierd, zowel binnen crypto (the merge van ethereum bijvoorbeeld) als daarbuiten. Met de woorden van Matt Odell: ‘stay humble, stack sats’!

In de echokamer

Afgelopen week voerde één onderwerp de boventoon in de bitcoin echokamer op Twitter: de rechtszaak tussen de Noorse bitcoiner die we kennen onder de pseudoniem Hodlonaut en seriefraudeur Craig S. Wright (CSW), die blijft volhouden dat bitcoin zijn geesteskind is, de vele bewijzen tegen die pretentie ten spijt.

Op 12 september start een zeven daags proces tussen de twee. Wat deze rechtszaak bijzonder maakt, is dat het de allereerste keer is dat de vele claims van CSW door een rechter wordt getoetst. Het web van leugens van CSW komt eindelijk onder het vergrootglas te liggen. En Hodlonaut? Die lijkt zich te verheugen op een glansrijke overwinning:

De tegenpartij is overigens van hetzelfde overtuigd; Calvin Ayre, financier van CSW, denkt dat Hodlonaut knockout gaat.

De zaak in Noorwegen is aangespannen tegen CSW door Hodlonaut zelf. Dat was een tegenreactie op een zaak die door CSW in Engeland is aangespannen tegen Hodlonaut, net zoals hij Peter McCormack op het matje had geroepen. Hodlonaut hoopt de uitkomst van de Noorse zaak in te kunnen brengen bij de Engelse rechtbank, waar hij moet bewijzen dat zijn claim dat CSW een fraudeur is – en dus níet Satoshi Nakamoto – op waarheid berust.

De verwachting is dat de Engelse zaak veel tijd en geld gaat kosten. Er is daarom een inzamelingsactie gestart door de bitcoin community om Hodlonaut te ondersteunen in zijn strijd tegen onrecht. In totaal is op het moment van schrijven zo’n 55 BTC opgehaald.

#weareallhodlonaut

We gaan door naar een mijlpaal die in het zonnetje werd gezet door David Puell, onderzoeker bij ARK Invest. De totale dollarwaarde van alle door bitcoin verwerkte transacties passeerde woensdag de 100 biljoen.

Maar is dit nu een omvangrijk bedrag of is bitcoin ten opzichte van concurrenten nog een kleine speler? Ja, en ja. Een bedrag met 14 nullen is haast onbevattelijk groot, maar kijken we naar vergelijkbare netwerken, dan zien we dat het nog veel gortiger kan. Zo verwerkten Fedwire en CHIPS samen in 2020 meer dan 60 keer het BBP van de Verenigde Staten: een kleine 1300 biljoen dollar. Bitcoin heeft nog een hele weg te gaan.

We maken de overstap naar een ander domein: AI’s die afbeeldingen genereren. Steeds meer mensen krijgen toegang tot dergelijke diensten, zoals DALL-E, Midjourney, of StableDiffusion. Dat leidt vaak tot Twitter-draadjes met prachtige afbeeldingen die getekend zijn door computers op basis van simpele beschrijvingen, zoals “Satoshi Nakamoto crossing the Delaware River”:

Toegang tot zo’n AI is voorbehouden aan mensen die daarvoor worden uitgenodigd, of zich inschrijven voor beta-programma’s en de benodigde software installeren. Maar voor bitcoiners werd het deze week ineens eenvoudig om eens te gaan testen hoe DALL-E reageert op de opdrachten die je hem voorschotelt: op Telegram is een bot beschikbaar die je verzoek aan DALL-E doorgeeft voor een kleine lightningbetaling (1000 sats, of ~20 eurocent). Een kleine 60 seconden later zie je het resultaat.

Bart werd gegrepen door het gemak waarmee je nu origineel creatief werk kunt (laten) maken en schreef er een uitgebreide blogpost over, waarin hij je een kijkje geeft in het konijnenhol van het schrijven en optimaliseren van de opdrachten die je AI’s geeft: prompt design.

We eindigen dit overzicht met een bericht van Tether. Het bedrijf geeft aan vooralsnog geen maatregelen te nemen naar aanleiding van de Amerikaanse Tornado Cash-sancties:

De bitcoin-gemeenschap lijkt de vraagtekens rond Tether even te vergeten, en deze actie massaal te steunen. De beslissing wordt geduid als verdediging van privacy en vrijheid, en dat valt vanzelfsprekend goed. In het persbericht spreekt Tether concurrent USDC direct aan: “The move by USDC to blacklist Tornado Cash smart contracts was premature and might have jeopardized the work of other regulators and law enforcement agencies around the world.”

Gedachte om mee af te sluiten: wat zegt het dat een centrale partij als Tether zich meer weerbaar toont tegen censuur dan sommige ‘DeFi’-protocollen? 🤔

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: 'Hoe effectief zijn de sancties tegen Rusland?'

De sancties die de Westerse wereld hebben opgelegd aan Rusland zijn het gesprek van de dag. Waar het er een paar maanden geleden op leek dat de sancties de Russische economie een mokerslag toedienden ziet de wereld er nu compleet andres uit. Door de afhankelijkheid van Russisch gas (en in mindere mate olie) en de bereidheid van andere landen om wel (met een dikke korting) van de Russen te kopen zit Europa nu met de gebakken peren (en een torenhoge gasrekening). Toch is dat niet het hele verhaal; de exportsancties raken de Russische economie hard, al duurt dat langer voordat die effecten zichtbaar zijn. In de Money Talks podcast wordt alles op een rijtje gezet.

Who is winning the sanctions war?
Our podcast on markets, the economy and business. This week, we look at why Russia’s economy has defied expectations and ask what else the West can do

Podcast: 'Hoe balanceren we het Europese hoogspanningsnet?'

We blijven even in de energie-hoek hangen. In aflevering 273 van de Met Nerds Om Tafel podcast is Joost Greunsven te gast. Joost is Electricity Market Developer bij Tennet en praat de nerds aan tafel bij over het de werking van het Europese hoogspanningsnet. Super interessante aflevering over elektriciteit, het balanceren van de grid, verschillende congestie niveaus en de Europese marktwerking.

273 - Het Europese hoogspanningsnet balanceren met Joost Greunsven - Met Nerds om Tafel
We spreken Joost Greunsven over de groeiende uitdagingen van het bouwen en beheren van stroomnetten. En dan niet bij jou in de straat, nee: op nationale en internationale schaal. Die […]

Podcast: 'Virtual reality, disinformatie en censuur'

Misinformatie, disinformatie en desinformatie. Drie verschillende begrippen die bijna hetzelfde betekenen. In deze podcast gaan twee mensen in gesprek die met alle drie de bovenstaande begrippen te maken hebben gehad afgelopen jaar: Joe Rogan en Mark Zuckerberg. De eerste helft van de podcast gaat vooral over Meta en virtual reality, maar wij vonden het tweede gedeelte (nog) interessanter. Daar gaat het namelijk over censuur op facebook, de rol van het algoritme, de verantwoordelijkheid van Meta en de politieke segregatie in de VS. Luisteren doe je hier.

Podcast: 'In gesprek met een professioneel pokerspeelster'

Liv Boeree is een Engels professioneel pokerspeelster. Dat is interessant voor bitcoiners, want pokeraars weten (vaak) veel van kansberekening, fat tails, game theory en risico-analyse. Dat blijkt ook in het geval van Liv zo te zijn. Daarnaast raakt het gesprek nog veel meer onderwerpen die wij erg interessant vinden (AI en simulaties). Zeker de moeite waard voor tijdens een lange wandeling.

#314 – Liv Boeree: Poker, Game Theory, AI, Simulation, Aliens & Existential Risk | Lex Fridman Podcast
Liv Boeree is a poker champion and science educator on topics of game theory, physics, complexity, and life. Please support this podcast by checking out our sponsors: – Audible: https://audible.com/lex to get 30-day free trial – GiveWell: https://www.givewell.org and use code Lex Fridman Podcast – L…

Artikel: 'Nuances rond de ethereum merge en OFAC sancties'

Met de podcasts zijn we deze week wat buiten de crypto bubbel getreden, dus daarom hebben we een paar artikelen bij elkaar gezocht die wel dicht bij huis blijven. Laten we beginnen met de ethereum merge, die na de tornado.cash soap toch wat onder druk is komen te staan (schreven we vorige week over). Inmiddels heeft Bitmex Research een interessant artikel geschreven met wat technische nuances omtrent de OFAC sancties, grote stakers en ethereum proof of stake. Ook Eric Wall schreef een blog omtrent social slashing, het mechanisme waar de stake van een validator weggenomen kan worden als die validator niet ter goeder trouw handelt. Wij weten nog niet helemaal of we het met de conlcusie van het artikel eens zijn, maar het is wel de moeite waard om te lezen.

OFAC Sanctions & Ethereum PoS - Some Technical Nuances | BitMEX Blog
Abstract: In this piece we discuss the degree of censorship resistance in Ethereum after the merge, in the context of the recent decision by the United States Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) to sanction the Tornado Cash contract on Ethereum. This report focuses on the technical ch…
The Case for Social Slashing
“You gotta slash the hell outta them”

Artikel: 'Een deep dive in het security model van bitcoin'

Sluiten we af met een artikel van Jameson Lopp. Die heeft naar aanleiding van de Ethereum merge een interessante deep dive geschreven over het security model van bitcoin. In het stuk heeft hij het over assumptions en guarantees die elk security model met zich meebrengen om daaarna diep in de unieke aspecten van bitcoin te duiken.

Bitcoin’s Security Model: A Deep Dive
When discussing consensus mechanisms for different cryptocurrencies, one issue that often causes arguments is a lack of understanding of the security model that they provide for the historical data in the ledger.

In het kort

In de vorige twee roundups hebben we het gehad over de gevolgen van de Amerikaanse sancties op aan Tornado Cash-gerelateerde contracten en adressen. De eerste keer gingen we dieper in op de directe gevolgen ervan, zoals DeFi-applicaties en -protocollen die op meerdere manieren gevoelig bleken voor censuur. In de editie daarna legden we ethereum’s overstap naar Proof of Stake onder het vergrootglas, met de nadruk op de gevolgen daarvan voor de censuurgevoeligheid van dat ecosysteem als geheel.

Deze week bekijken we dit thema nogmaals, en weer vanuit een ander perspectief. Want geloof het of niet: Nederland pakte deze week de hoofdrol.

Eerst even een korte opfrisser. Tornado Cash is een mixer, in dit geval in de vorm van een smart contract op ethereum. Dit type mixer is in de kern eenvoudig. Iemand stuurt er geld naartoe vanaf adres A (de deposit), en neemt op een later moment datzelfde geld weer op naar adres B (de withdrawal). Dat adres A en B van dezelfde eigenaar zijn, is daarna op basis van de blockchain-data niet meer te zien; de link is verbroken. Natuurlijk schuilt er veel meer achter Tornado Cash dan deze platgeslagen uitleg. Coin Center heeft er donderdag een uitgebreid artikel over geschreven, dat onder meer dient als uitleg voor politici die hierover een mening moeten vormen.

How does Tornado Cash work? - Coin Center
In August 2022, the US Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) sanctioned Tornado Cash, adding 45 Ethereum addresses to the Specially Designated Nationals (SDN) List of sanctioned persons.

Lang verhaal kort: met een mixer kan je je financiële privacy verhogen. Daar zijn heel veel legitieme redenen voor te bedenken. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat je baas niet kan zien hoe jij je salaris uitgeeft. Of omdat je wilt voorkomen dat anderen weten dat je een politieke partij financieel ondersteunt.

Er is nog een groep die belang heeft bij privacy: criminelen. Voor hen is het ook essentieel dat hun geldsporen uitgewist worden. En dus maken ze ook gebruik van mixers. Volgens de Amerikanen is er meer dan 7 miljard dollar witgewassen via Tornado Cash. TRM Labs stelt dat ongeveer 1 miljard dollar op conto staat van de Noord-Koreanen.

Goed, we gaan door naar 12 augustus. Precies twee weken geleden verscheen een persbericht van de FIOD: ‘Aanhouding verdachte ontwikkelaar van Tornado Cash’. Het blijkt om Alex Pertsev te gaan, van wie bekend is dat hij als ontwikkelaar betrokken is bij de mixer. Een formele aanklacht wordt niet gegeven, maar men vermoedt logischerwijs dat het iets te maken heeft met het al dan niet faciliteren van witwaspraktijken.

Het nieuws zong even rond, maar werd overschaduwd door de thema’s die we de afgelopen weken behandeld hebben. Op de achtergrond hield het wel degelijk groepen mensen bezig. Er werd een website gelanceerd met daarop een pleidooi om Alex vrij te krijgen, en teksten om mensen te activeren dat geluid te laten horen. En op de Amsterdamse Dam protesteerde een kleine groep tegen het oppakken van Alex, waar De Telegraaf over rapporteerde.

Langzaam maar zeker werd het geluid rond Alex ook buiten Nederland luider, en afgelopen week kwam het meer en meer centraal te staan in Twitter-draadjes en -discussies. Want waarom is er een ontwikkelaar opgepakt? Wat is de aanklacht? Hoe zit het met vrijheid van meningsuiting? Wat kan Alex er aan doen dat criminelen – net als anderen – privacy nodig hebben? Wat heeft dit voor gevolgen voor andere ontwikkelaars? En voor bedrijven die software publiceren op basis van decentrale technologieën?

In het Engelse taalgebied beginnen steeds meer partijen zich in het debat te mengen. Zo sprak het EFF zich begin deze week uit tegen de genomen sancties, op grond van de Amerikaanse grondwet waarin het recht om jezelf te uiten in de vorm van tekst of code een belangrijke plek inneemt.

Code, Speech, and the Tornado Cash Mixer
The U.S. Office of Foreign Assets Control (OFAC)’s placement of “Tornado Cash” as an entity on the Specially Designated Nationals (SDN) sanction list raises important questions that are being discussed around the world. OFAC explained its sanction by saying “Tornado Cash (Tornado) is a virtual...

Het lijkt er sterk op dat de genomen sancties beproefd gaan worden. Mooi, natuurlijk, maar in Nederland zit er een ontwikkelaar vast, en dat verdient volgens velen minimaal net zoveel aandacht.

De vragen die we hierboven gesteld hebben, kunnen op dit moment nog niet beantwoord worden. Dat is inherent aan de manier waarop de Nederlandse rechtspraak georganiseerd is, en dat is voor velen buiten Nederland onbevredigend én onbegrijpelijk.

Het zit zo. Alex is in voorarrest genomen. Dat is de periode dat een verdachte wordt vastgehouden voordat zijn zaak door een rechter is beoordeeld. Die periode start met verhoor, gevolgd door inverzekeringstelling (max. 6 dagen), een voorlopige hechtenis (max. 14 dagen), en daarna – als dat nodig is – een verlenging van die hechtenis (max. 90 dagen).

Het is niet zo dat iemand zomaar in voorarrest genomen mag worden. Dat mag alleen als er sterke aanwijzigingen zijn dat iemand iets heeft gedaan waarvoor tenminste 4 jaar gevangenisstraf staat, én er sprake is van 1 of meer verzwarende gronden, zoals vluchtgevaar, de ernst van het feit, vrees voor herhaling, of het belang van het onderzoek. Om te voorkomen dat iemand onterecht in voorarrest wordt vastgehouden, wordt er tijdens deze periode tweemaal door een rechter naar gekeken.

Het voorarrest is ervoor bedoeld om die sterke aanwijzingen verder te onderzoeken en de aanklager de tijd te geven om tot formele aanklachten te komen. Dat die aanklachten er nog niet zijn én dat de rechter verlenging van het arrest heeft goedgekeurd, viel op zijn zachtst gezegd niet in goede aarde.

Het voorarrest is een ingrijpend instrument dat in Nederland ingezet kan worden. Dat gebeurt overigens regelmatig. Het percentage van alle Nederlandse gevangenen dat géén straf uitzit is met 45% (2021) hoog te noemen. En van alle mensen die in 2021 vrij kwamen, had 34% geen definitief vonnis gekregen. De manier waarop we in Nederland met het voorarrest omspringen is daarom regelmatig onderwerp van discussie, tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan toe. Kortom, voorlopige hechtenis is een buikpijndossier.

Voor nu rest ons niets anders dan wachten op het resultaat van het voorarrest. We gaan de zaak op de voet volgen, want de uitkomst ervan heeft mogelijk allerlei afgeleide gevolgen; de chilling effects waarover we het eerder hebben gehad in de context van de ingestelde sancties. Ontwikkelaars die zich niet meer vrij voelen om code te publiceren. Ondernemers die hun heil ergens anders zoeken. Mensen zoals jij en ik die geen middelen meer overhouden om de privacy te waarborgen. Belangrijke thema’s!

We gaan door met wat er afgelopen week nog meer gebeurde:

  • Professor Matthew Green, verbonden aan de John Hopkins-universiteit in de Verenigde Staten, heeft de broncode van Tornado Cash opnieuw gepubliceerd op GitHub. “Het verdwijnen van deze broncode is schadelijk voor de wetenschappelijke gemeenschap”, stelt de professor. Green voelt zich gesteund door de EFF, die toegezegd heeft hem te vertegenwoordigen als zijn actie leidt tot een rechtszaak.
  • Het Tornado Cash-debacle is natuurlijk ook onderwerp van gesprek in de Amerikaanse politiek. Lid van het Congres Tom Emmer heeft zich fel tegen de sancties uitgesproken: “Het sanctioneren van neutrale, open source, decentrale technologie werpt een reeks nieuwe vragen op, die niet alleen onze nationale veiligheid beïnvloeden, maar ook het recht op privacy van elke Amerikaanse burger.”
  • Op dinsdag 23 augustus vierde de meest omvangrijke bitcoin-upgrade zijn vijfde verjaardag: de introductie van SegWit. Sindsdien passen er meer transacties in een bitcoin block, én namen de mogelijkheden om tegen bitcoin aan te programmeren toe. Onder meer het ontstaan van het lightningnetwerk was afhankelijk van deze upgrade.
  • De vier grootste Amerikaanse miners hebben een brief gekregen van de overheid. Die wil meer weten over hun energieverbruik, wat ze doen om hun voetafdruk te verlagen, en welke stappen genomen worden om overbelasting van het energienet tegen te gaan. Mogelijk is dit een moment waarop duidelijkheid komt over politieke feiten en fabels rond het energieverbruik van bitcoin.
  • In Zuid-Korea hebben zeven middelgrote tot grote financiële instellingen toestemming gevraagd aan de toezichthouder om een cryptocurrency exchange op te tuigen. Opvallende naam in het rijtje: Samsung Securities.
  • Tether heeft gegevens over een nieuwe accountantscontrole gepubliceerd. Dit keer is het gedaan door “top 5-kantoor BDO”. Opvallend is de grote daling van blootstelling aan bedrijfsobligaties; van 20 miljard dollar naar 8,5 miljard dollar. Volgens Paolo Ardoino, CTO van het bedrijf, daalt die blootstelling in augustus verder naar 200 miljoen dollar, om moet het in oktober helemaal uit de boeken zijn verdwenen.
  • Jack Mallers kwam deze week met een aankondiging: Strike wordt een bank. Althans, niet echt natuurlijk. Strike gaat een creditcard aanbieden, waardoor je volgens Mallers je bankrekening wel op kan zeggen, Strike biedt nu namelijk alle betaalfunctionaliteit aan die je nodig hebt. Behalve als je Europeaan bent, dan moeten we nog even wachten.

Meme van de week

Vitalik was op bezoek in Mexico

Ten slotte

We hebben een prachtige week achter de rug, en hopen dat jij er ook van hebt kunnen genieten, ondanks dat financiële markten gekenmerkt worden door bearmarkt-sentimenten. Het is een relatief rustige periode om te bouwen en je voor te bereiden op het moment dat het tij weer keert. Wat ons betreft is het niet de vraag óf, maar wánneer dat gebeurt.

Groet, goed weekend,
Bert, Peter, en Bart