Wat een week hebben we achter de rug. Die is met recht historisch te noemen. Wat er in El Salvador is gebeurd, zal nog lang over nagesproken worden. Ondertussen lijkt de markt zich verzoend te hebben met een langer durende correctie van de koers. Meer daarover na de break; eerst een bericht van Bart!

Marktupdate

De markt lijkt zich verzoend te hebben met het scenario van een langer durende correctie van de koers.

Veel bitcoiners hadden hun verwachtingen gebaseerd op de bullmarkt in 2017, waarin we een stuk of vijf flinke correcties zagen van tegen de 40 procent daling ten opzichte van de net neergezette all time high. Het duurde dan typisch tussen de 6 en 8 weken voordat de koers hersteld was en een nieuw record neerzette.

De bodems van 30.000 dollar op 19 mei en 31.000 dollar op 23 mei en 8 juni liggen ruim 50 procent onder de top van bijna 65.000 dollar op 14 april. Dat is inmiddels bijna twee maanden geleden en er zijn weinig aanwijzingen voor een heel spoedig herstel.

We zien nu een langere correctie dan in 2017

In Alpha Roundup #3 zagen we die signalen al en maakten we een aantal scenario’s. De twee waarschijnlijkste scenario’s wezen op een langere periode van zwakte in de markt. Inmiddels noemen sommigen het een (mini-)bearmarkt. Is dat terecht?

In deze Roundup nemen we wat tijd om te kijken naar wat ‘bear’ en ‘bull’ eigenlijk betekenen, welke waarnemingen daarbij zouden passen, en of we die kunnen rijmen met wat we zien.

Het scenario 'snel herstel' vereist nu snelle stijging.

Bulls & bears

Vaak worden markten beschreven als een strijd tussen de bears en de bulls. De beren duwen de markt naar beneden en de stieren stoten ‘m omhoog.

Technisch herken je een bearmarkt aan lagere toppen en lagere bodems en on-chain aan een dalende instroom van nieuwe gebruikers en afnemend transactievolume. In het sentiment zie je dat positief nieuws weinig doet met mensen en koers. De critici hebben het hoogste woord en voelen zich sterk. De angst regeert.

In een bullmarkt is het precies andersom. Slecht nieuws lijkt weinig uit te maken en iedereen wil bij de winnaar op de beurs horen. De stemming is goed en bij vlagen euforisch. In de grafieken schitteren hogere toppen en hogere bodems. Nieuwe gebruikers stromen binnen.

Natuurlijk is er veel meer te zeggen over bear- en bullmarkten, maar dit geeft een aardig beeld.

De termen bullmarkt en bearmarkt reserveren we vaak voor jarenlange periodes waarin een bepaalde trend overheerst. Het is heel gebruikelijk dat in die periode de heersende trend wordt onderbroken met een tegengestelde beweging.

Als binnen een bullmarkt de koers een stuk daalt en de stemming bearish is, noemen we dat vaak een correctie, en nog niet meteen een bearmarkt. Maar waar eindigt ‘correctie’ en wordt het ‘bearmarkt’? Waar ligt die grens?

Uiteindelijk zullen we dat pas achteraf kunnen zeggen. Voor nu is het voldoende om te herkennen dat de markt bearish is.

Twijfelaars

Een stevige correctie zou je kunnen zien als test van de overtuiging die marktparticipanten hebben. Is zo’n periode kort en ondiep dan verkopen alleen de grootste twijfelaars.

In een dieper en langer dal wordt iedereen op de proef gesteld. Geloof ik er wel echt in? Willen politici, economen en bankiers die lelijke dingen zeggen over mijn bezittingen gewoon het bestaande systeem beschermen, of hebben ze eigenlijk gelijk?

Iedereen met twijfel verkoopt, en pas als haast niemand meer bij dit prijspeil wil verkopen dan gaat de prijs omhoog.

Dan ontstaat er weer een stijgende trend met hogere bodems en hogere toppen. Dan zal het sentiment omslaan, het negatieve nieuws wordt genegeerd en het positieve nieuws wordt uitvergroot. Dan zien handelaars bullish momentum en stappen daarop in. Twijfelaars krijgen nieuwe overtuiging en gaan weer meedoen.

Hoe lang dat proces duurt is moeilijk te voorspellen, maar enkele maanden is realistisch.

In de on-chain data willen we zien dat het aantal mensen dat tegen verlies verkoopt steeds verder afneemt. We willen daarna zien dat transactievolume terugkomt en het aantal actieve adressen weer gaat stijgen.

Verkopen tegen verlies is teken van bearish sentiment (bron)

Nieuw kapitaal

Voor de stijging van 600 miljard dollar, de market cap nu, naar 1200 miljard dollar, de market cap bij een nieuw all time high, is een flinke bak aan nieuw kapitaal nodig.

Voor een deel zal dat komen van handelaars die aan de zijlijn staan te wachten met dollars of altcoins. Voor een deel zijn het bestaande bitcoiners die nieuwe overtuiging krijgen en bijstorten.

Maar voor dit soort grote geldstromen zijn ook grote investeerders nodig. En die maken nu even pas op de plaats.

Grote beleggers zoals bedrijven en fondsen wachten af tot duidelijk is hoe de maatschappij en de aandeelhouders aankijken tegen energieverbruik en koolstofvoetafdruk. Een deel zal ook wachten op nog meer duidelijkheid vanuit toezichthouders over hoe ze bestaande wetgeving gaan toepassen op cryptovaluta.

De beslissing van El Salvador om bitcoin te gaan accepteren als wettig betaalmiddel lijkt heel positief voor bitcoin, maar introduceert voor de komende drie maanden veel onzekerheid. Gaan de VS en IMF dit toestaan of gaan ze nu bitcoin keihard aanpakken?

In de on-chain data zijn grote transacties vanaf een exchanges naar een extern adres een aanwijzing voor nieuwe grote beleggers. Hieronder zie je de in- en uitstroom op Coinbase, een exchange die vaak wordt gebruikt door professionele investeerders. Tot maart nam de uitstroom toe, daarna neemt het af.

In- en uitstroom bij Coinbase (bron)

De komende week

Al een tijdje blijft de bitcoinkoers netjes in de range tussen 30.000 en 40.000 dollar. De bitcoin dominance neemt wat toe, wat betekent dat alts het slechter doen dan bitcoin. Een verklaring zou kunnen zijn dat het nieuws rond El Salvador vooral voor interesse in bitcoin zorgt.

Technisch en on-chain zijn er gemengde signalen en ontstaat er geen eenduidig beeld over welke kant we uit deze range gaan breken en wanneer dat dan zou zijn.

Dat past bij het scenario dat we nog een paar weken zijwaarts bewegen, maar betekent ook dat als de markt een kant kiest, dat het ook snel kan gaan door handelaars die weer instappen en leveraged posities die weer ingenomen worden. Dus be careful!

In de media

Bart bij Blok & Toine

Bart mocht aanschuiven bij Blok & Toine op NPO Radio 1. De kwestie die centraal stond, was de FBI hack die ervoor gezorgd zou hebben dat de bitcoinprijs gedaald was. In een kleine vier minuten geeft Bart duiding en beantwoordt hij enkele vragen. Terugluisteren kan hier.

Bert in het FD

‘Bitcoin wil ineens niet meer omhoog’, schreef Joost van Kuppeveld op 8 juni. In datzelfde artikel raakt hij kort hetzelfde FBI-debacle als waar Bart voor opgetrommeld werd bij Blok & Toine. Bert kon de impact ervan nuanceren:

Bert over de FBI-hack in het FD

Bert in het NRC

Het energieverbruik van bitcoin blijft interessant om over te schrijven. Cosette Molijn, journalist bij NRC, heeft uitgebreid gesproken met Bert om meer te leren over hoe bitcoin werkt en waarom het energie nodig heeft. Het resultaat is een leuk stuk over bitcoins stroombehoefte. Daar doet de flagrante onzin van Alex de Vries die er nog in is blijven steken niets aan af.

Bart bij Dit is de Dag

Bart mocht donderdag aantreden in de studio van NPO Radio 1 om uit te leggen of het een historisch moment is dat El Salvador bitcoin aan heeft genomen als wettig betaalmiddel. Van uitleggen kwam het niet echt, omdat hij door de mangel werd gehaald door Peter de Waard van de Volkskrant en oud-president van de DNB Nout Wellink. Benieuwd hoe dat afliep? Terugkijken doe je hier!

Bart bij BNR Nieuwsradio

Als klap op de vuurpijl betoogt Pieter Hasekamp, de president van het Centraal Planbureau, dat bitcoin verboden zou moeten worden. Hoe hij dit voor elkaar wil krijgen is vooralsnog onduidelijk. Bart geeft duiding op BNR, Peter heeft er een uitgebreid opiniestuk aan gewijd, en morgen verschijnt er ook een repliek van onze hand in het Financieele Dagblad.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast - Bitcoin special: bubbel of belofte?

“De ene dag schieten de koersen van cryptomunten als een raket omhoog, de andere dag duiken ze als een meteoriet omlaag. In een jaar tijd steeg de bitcoin met honderden procenten in waarde. Voor wie niet beter weet is het één grote zwendel of piramidespel”, aldus BNR in de inleiding van deze special van de podcast AEX Factor. “Zijn die crypto's inderdaad een steeds grotere plaag? Of zijn er ook mensen die geloven dat ze ooit nog eens echt onze euro’s en dollars gaan vervangen?”

In deze podcast gaat de presentator samen met Teunis Brosens (ING) en Lucas Wensing (AMDAX) op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Het levert een aflevering op die het luisteren waard is!

Podcast - Waarom willen we geen deflatie?

De podcast ‘Het Nieuwe Geld’ blijft met interessante afleveringen komen. Dit keer duikt producent Reinjan de wereld van deflatie in. Waarom zijn centrale banken wereldwijd zo wars van deflatie? Waarom wordt het door veel economen als onwenselijk gezien? Wat ís deflatie überhaupt? En hoe kan het dat er deflatoire krachten aan het werk zijn?

Neem dit weekend zeker een klein half uur de tijd om naar de antwoorden te luisteren.

Podcast - Lex Fridman in gesprek met Vitalik

We luisteren altijd met veel plezier de Lex Fridman podcast. Lex is een computerwetenschapper en zoals hij zelf zegt een “open and curious mind”. Deze keer was Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum voor de tweede keer te gast. De podcast duurt dik drie uur, maar hebben we met veel interesse geluisterd. Het gaat over scaling mogelijkheden van blockchains, zowel op de on-chain laag als op een second layer. Vitalik geeft zijn idee over big blocks versus small blocks, laat weten wat hij van Craig Wright vindt en en geeft zijn kijk op Musk en Doge. Een podcast die nuttige inzichten geeft in de uitdagingen waar Ethereum (maar ook bitcoin) voor staat. Als je niet de volledige 3 uur wil luisteren, kan je het eerste en laatste halfuur overslaan.

De podcast is hier te bekijken en te beluisteren op Spotify en andere podcast platformen.

Twitter Space - De historische Space van Nic Carter

Het begon als een geintje, maar werd een legendarisch moment. Bitcoin expert Nic Carter besloot laat in de avond (voor ons vroeg in de ochtend) een Twitter Space te openen om te praten over de bitcoin wet in El Salvador. Dat is een soort openbare zoom call. Al snel haakten verschillende bekende bitcoiners aan. Daarna voegde Karim Bukele zich bij het gezelschap. Karim is de campagneleider en broer van Nayib Bukele, de president. Je raadt het al, uiteindelijk kwam ook Nayib (Mr. President) in de call om live verslag te doen van het aannemen van de wet. Fantastisch om live mee te maken, maar ook erg de moeite waard om terug te luisteren.

In het kort

Dit zijn de nieuwsberichten die afgelopen week de cryptowereld bezig hielden:

  • In El Salvador lag deze week een wetsvoorstel om bitcoin als wettig betaalmiddel aan te nemen. Dat wetsvoorstel is met grote meerderheid door het Congres heen gekomen. Geschiedenis in de maak! Een ontwikkeling die door de BIS als ‘interessant experiment’ wordt gezien. De IMF heeft er als belanghebbende kredietverstrekker wat meer problemen mee.
  • Probeer Bottlepay eens! Een bitcoin app die het voor iedereen makkelijk maakt om Lightning-betalingen te doen. Heeft wat weg van het door ons zo geliefde BlueWallet.
  • ‘We moeten bitcoin verbieden’, zegt Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau. Hij kan op weinig bijval rekenen, blijkt uit een rondvraag van de NOS. We zijn er zelf ook niet erg over te spreken.
  • In Texas (VS) mogen (staats)banken bitcoin bewaren voor klanten. ‘Texas is open for crypto business’, zegt de gouverneur op Twitter.
  • Volgens Jack is het een ‘kwestie van tijd’ voordat Twitter integreert met bitcoins Lightning Network.
  • Het geluid in India over een potentieel verbod op bitcoin en andere cryptovaluta lijkt te zijn veranderd. Het land lijkt het voorbeeld van andere landen te volgen en te opteren voor regulatie, aldus de New Indian Express.
  • MicroStrategy geeft nog eens 500 miljoen dollar aan schuldpapieren uit om met de opbrengst bitcoin aan te schaffen.

Komende week

We weten nog niet precies wat je komende week aan Alpha-edities in je inbox krijgt, maar zeker is dat ze het lezen waard gaan zijn. De content die we zelf aan het voorbereiden zijn is mooi, en mocht er iets onverwachts gebeuren, zorgen we ervoor dat je daarin meegenomen wordt zoals je dat van ons gewend bent.

Een goede week gewenst, geniet van de zon, en tot snel,
Bert, Peter en Bart