In de nacht van 17 op 18 april heeft de prijs van bitcoin een flinke dreun gekregen. Dit heeft twee effecten: media die de prijsdaling proberen te koppelen aan de hand van opvallende gebeurtenissen, en onzekerheid op de markt: wat gaat de prijs van bitcoin nu doen?
Deze nieuwsbrief dient als preview en geeft je een beeld van de kwaliteit die je kan verwachten als je een abonnement neemt. Veel leesplezier!
Samenvatting
- De prijs van bitcoin is ~15 procent gedaald. Dit is in de bitcoinwereld een normale correctie.
- De media koppelt de daling foutief aan (1) daling van de hashrate en (2) een gerucht vanuit de VS.
- Tussen $49.000 en $56.000 beschouwen wij als uitstekend instapmoment.
Waarom daalde de bitcoinprijs?
De koers van bitcoin daalde in een paar uur tijd zo'n 15%, wat bij sommigen voor flink wat onzekerheid en twijfel zorgde. In de media zijn twee verhaallijnen gekozen om de prijsdaling mee te verklaren:
- Een forse daling van de hashrate van bitcoin, en
- Een gerucht vanuit het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Wees gerust: beide verhaallijnen zijn volledig uit de lucht gegrepen.
Met hashrate wordt de ‘rekenkracht’ bedoeld die alle miners samen aan het bitcoinnetwerk leveren. Er bestaat een relatie tussen rekenkracht en bitcoinprijs, maar die is altijd eenrichtingsverkeer: rekenkracht volgt de prijs, en niet andersom.
Wat is er dan gebeurd met de hashrate? In maart en april hebben zich in de Chinese regio Xinjiang enkele ongevallen voorgedaan in de infrastructuur rond de kolencentrales waarvan de stroom gretig aftrek vindt in het droge seizoen. Volgens Chinese media heeft dat een serie perioden van stroomuitval tot gevolg vanwege veiligheidsinspecties. En dat zorgt er weer voor dat de machines van enkele grote Chinese miners uitgeschakeld zijn, een situatie die na uiterlijk een week weer hersteld moet zijn.
Het gerucht vanuit het Amerikaanse ministerie van Financiën zou draaien om witwaspraktijken met gebruik van cryptovaluta. Let wel, het gaat hier om één tweet gebaseerd op niet nader te noemen bronnen. Saillant detail is dat het ministerie helemaal niet betrokken is bij het opleggen van sancties; zo gaat het gerucht bij nadere inspectie direct mank.
Enfin, een storm in een glas water, blijkbaar. Maar toch is de prijs van bitcoin flink gedaald. En nu?
Liquidaties
Eerst even een geruststelling: In de afgelopen 12 jaar is het meer dan 85 keer voorgekomen dat de koers van bitcoin met meer dan 10 procent daalt. Correcties als deze horen erbij.
Maar waarom zijn ze soms zo explosief?
Dat komt omdat in sommige perioden veel speculanten actief zijn. Niet zomaar speculanten, maar handelaars die orders plaatsen met geleend geld. Zij doen aan margin trading. De kern ervan is dat ze geld lenen om te handelen, zodat ze met een kleine inleg een grote positie kunt innemen.
Dit type speculant moet het risico afdekken dat zijn eigen inleg door koersdaling verdampt. Daarom geven ze het handelsplatform de opdracht om hun ingenomen positie automatisch te verkopen als de koers een vooraf opgegeven prijs bereikt. Op dat punt, of als zijn inleg niet meer toereikend is, zorgt de beurs ervoor dat de ingenomen positie wordt geliquideerd. Zo voorkomt de beurs dat het verlies van de handelaar onbedoeld in de eigen boeken terechtkomt.
Wat nu als er heel veel speculanten zijn van wie de positie verkocht moet worden? Juist ja, dan valt er een dominoveld van verkooporders. Tel daarbij op dat de markt in het weekend wat minder liquide is, en het feest is compleet: een koersexplosie, dit keer naar beneden.
Een goed instapmoment
Met deze daling heeft bitcoin een stijgende trendlijn doorbroken die vanaf eind januari een aantal keer richting heeft gegeven. Dat is geen ramp. Het betekent dat je moet uitzoomen en van grotere afstand naar de kaart moet kijken.
Maar voordat we dat doet, laten we kijken wat er nu aan de hand is. De daling omvat nu iets meer dan 20% naar een laagste punt van $51.000, en herstelde zich snel naar net boven de $53.000, de koers waar de totale market cap van bitcoin $1 biljoen is.
Het doorbreken van een bestaande marktstructuur met bijbehorende verwachtingen, waarin handelaars hun verliezen nemen, posities sluiten en opnieuw naar de markt gaan kijken, kan een langere periode van bezinning inluiden, waarin binnen een bepaalde range wordt gehandeld.
In de vorige bull market, in 2017, hebben we vaker dergelijke wat langere periodes gezien van enkele weken waarin de koers een flink stuk onder het tot dan toe hoogste punt verbleef. Op de kaart hieronder staan de 50, 100 en 200-daagse EMA's getekend die meerdere keren als steun dienden. Pas na het einde van de bull market kwam de koers weer onder alledrie de voortschrijdende gemiddelden.
Onderaan de kaart zie je de Mayer Multiple, een andere manier om naar de verhouding tussen de huidige koers en de voortschrijdende gemiddelden te kijken. Achteraf gezien waren de momenten dat de koers de 100-daagse EMA raakte een uitstekend instapmoment.
Laten we eens kijken hoe dat er op dit moment voor staat. Sinds oktober heeft de 50-daagse EMA een aantal keer steun geboden, maar de koers is nog niet één keer onder de 100-daagse EMA geweest.
Je zou kunnen zeggen dat we ook wel erg verwend zijn geweest met de stevige stijging van $10.000 begin oktober naar ruim boven de $60.000 deze maand. Anders gezegd, het is een keer tijd voor een wat langere correctie.
Wij kijken de komende weken naar verdere correctie tot onder de 100-daagse EMA, nu iets onder de $49.000, en beschouwen dat opnieuw als een uitstekend instapmoment.