Nog steeds zit de bitcoinkoers gevangen in de range waarin het zich al meer dan twee maanden in bevindt. Blijft de prijs achter op wat on-chain metrics aangeven? We vertellen je hoe wij er tegenaan kijken in een uitgebreide marktanalyse. Maar eerst: bericht van de CEO.

Marktupdate

Toen we vorige week de marktupdate schreven, was de bitcoinkoers in acht dagen 40 procent gestegen van 29.500 naar bijna 41.000 dollar. We hadden de bovenkant van de trading range bereikt waar we sinds 18 mei inzitten, en een korte pauze was het meest waarschijnlijk.

Precies dat is gebeurd. Het hele vorige weekend bivakkeerde de koers rond de 42.000 dollar, waarna een rustige correctie begon naar 37.000 dollar. Analyse van on-chain data en de koersen had al aanwijzingen gegeven dat 42.000 dollar een belangrijke weerstand zou vormen. Kijk bijvoorbeeld naar de grafiek hieronder met het scenario dat we op 28 mei maakten.

Het is gebruikelijk dat de markt er tijd voor nodig heeft om een belangrijke horde te nemen. Denk nog even terug aan de schoonheidswedstrijd van Keynes: iedereen kijkt nu naar die 42.000 dollar als sterke weerstand en handelt daarnaar.

Dat betekent andersom ook dat als we erdoorheen breken, dat het hard kan gaan. Mensen die short gaan hebben iets erboven hun stop losses geplaatst, waardoor een flinke short squeeze kan volgen. Daarnaast zullen flink wat handelaren het verlaten van de trading range als belangrijk signaal zien om long te gaan.

Gisteren was er wat turbulentie op de cryptomarkt. Dat begon bij de London-upgrade van ethereum. Onderdeel daarvan is ethereum improvement proposal (EIP) 1559 die de manier waarop transactiekosten werken aanpast. Hoewel dit in eerste instantie bedoeld is als verbetering van de gebruiksvriendelijkheid, verlaagt het ook de inflatie omdat een deel van de transactiekosten verbrand (vernietigd) worden. Een soort mini-halving, maar dan voor ether in plaats van bitcoin.

Zo’n upgrade is altijd spannend, en toen bleek dat die succesvol was, steeg de koers van ether flink. Bitcoin volgde een paar uur later vanuit het niets met een stijging van 4000 dollar in een paar uur. En zo zijn we terug waar we begonnen, iets onder de 42.000 dollar.

Verder omhoog

De eerstvolgende grote beweging is waarschijnlijk omhoog. De meeste aanwijzigingen die wij kunnen verzamelen wijzen in die richting:

  • Negatief sentiment is verstomd: paniek en angst zijn grotendeels verdwenen.
  • Fundamenteel zijn er hoofdzakelijk goede ontwikkelingen. Eerdere onzekerheden over China, Grayscale, Tether en Tesla zijn opgehelderd of minder relevant geworden.
  • Nieuwe onzekerheden, zoals regelgeving in de VS en kritiek op El Salvador, lijken minder effect te hebben.
  • Technisch is de markt behoorlijk sterk, met hogere toppen en hogere bodems en veel interesse in de bovenkant van de trading range.
  • On-chain data wijst op een voortzetting van de bullmarkt waarbij indicatoren zoals liquid supply en groei van entiteiten op hetzelfde niveau zitten als toen de koers tussen 50.000 en 65.000 dollar was.

Willy Woo heeft het altijd over ‘Rick Astley’ die weer bitcoin aan het kopen is, waarbij hij refereert aan de tekst ‘never gonna give you up’. Het zijn de hodlers die een geschiedenis hebben van kopen en niet verkopen.

Op onderstaande grafiek van Woo zie je de punten waarop deze groep van ‘long term holders’ koopt. De omvang van het rondje staat voor de hoeveelheid die ze kopen. De afgelopen week zijn het grote groene rondjes: “de Rick Astleys van deze wereld scheppen grote hoeveelheden munten op”.

Wanneer en hoeveel verkopen de long term holders? (bron)

Het argument dat Woo daarmee maakt is dat als er steeds minder bitcoin beschikbaar is om te worden verkocht, dat de prijs uiteindelijk wel moet stijgen, in dit verband zie je termen als supply squeeze en supply shortage langskomen. Ook de term liquid supply wordt soms genoemd, waarbij liquid verwijst naar de bitcoins die een historie hebben van vaak verhandeld worden.

Dit gaat dus niet om liquiditeit in de oorspronkelijke betekenis: kun je grote orders plaatsen zonder dat dit veel invloed heeft op de prijs. Dat kan namelijk gewoon, er is meer dan genoeg liquiditeit op de grote exchanges, zo veel dat grote partijen voor honderden miljoenen dollars kunnen in- en uitstappen.

Het is belangrijk om te beseffen dat die long term holders een verzameling is van verschillende groepen. Er zijn maximalisten die daadwerkelijk nooit zullen verkopen, maar ook oude bitcoin-whales die wel tegen het einde van elke bullmarkt een stuk verkopen. De bitcoins die dan op de markt komen worden eerst nog gretig gekocht door nieuwe spelers, tot de bullmarkt z’n top bereikt, en er onvoldoende vraag is om het aanbod te absorberen. Maar over deze dynamiek zullen we het later nog veel uitgebreider hebben, als we in de buurt komen van een typische bullmarkttop.

De grafiek hieronder laat zien hoe de liquid supply toe- en afneemt, waarbij een afname dus een bullish voorteken is.

Een andere perspectief hierop is de afname van de hoeveelheid bitcoin op exchanges. Dat kan een signaal zijn dat er meer bitcoin verdwijnt in de cold storage van investeerders voor de lange termijn. Dit zit nu op het niveau van oktober en november vorig jaar, voorafgaand aan de sterke stijging van 10.000 naar 65.000 dollar.

Ook het dagelijkse aantal nieuwe entiteiten op het netwerk neemt toe en zit weer op het niveau van november 2020.

Tot slot het aantal actieve entiteiten. Ook daar klimmen we weer uit een dal. Dat een partij actief is op het netwerk is niet bij voorbaat positief of negatief. Maar het kan andere aanwijzingen kracht bij zetten.

Komende week

Of de doorbraak naar boven de 42.000 dollar de komende week gaat plaatsvinden weet niemand: op korte termijn regeert de waan van de dag. Maar met de kennis van nu is de kans groot dat we voor het einde van augustus een stevige beweging omhoog gezien hebben.

In de media

Deze week was het relatief rustig rond bitcoin in de media. Mocht je tóch even een van onze gezichten willen terugzien, kijk dan het optreden van Bart terug, waarin hij in debat treedt met Nout Wellink en Peter de Waard. Dat blijft een mooi emotioneel betoog!

Wordt bitcoin ook in Nederland een betaalmiddel?
Betalen met je bitcoins. Dat kan binnenkort in El Salvador waar gisteren een wet werd aangenomen die de cryptomunt de status van wettig betaalmiddel geeft. Ook je belasting kun je daar binnenkort met bitcoins betalen. Omringende landen reageren enthousiast, dus is deze wet in El Salvador daarmee een…

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: de belofte van de metaverse

De term ‘metaverse’ komt voor het eerst voor in de sciencefictionroman Snow Crash van Neal Stephenson uit 1992. Die verwijst naar een mengeling van fysieke, toegevoegde en virtuele realiteit in een gedeelde online ruimte. Investeerders in Roblox geloven in de belofte van zo’n online leefwereld. Kunstenaar Everest Pipkin schreef er een steengoed artikel over, en neemt je op creatieve manier mee naar het digitale ondermaanse.

I Know a Place
Beauty and solace in the abandoned worlds of Roblox.

Longread: bitcoin minen vanuit huis

Heb je weleens overwogen om bitcoin te minen vanuit huis? Waarschijnlijk kwam je al vrij snel tot de conclusie dat het niet meer rendabel is, omdat je de kracht en efficiëntie van grote spelers met warenhuizen vol ASIC-machines nooit kan evenaren. Of je schrok van de complexiteit ervan. Tijd om dat veelgehoorde paradigma te vernieuwen, moet schrijver econoalchemist gedacht hebben. Hij heeft nu thuis een ASIC-miner draaien, het proces van aankoop tot installatie uitgebreid beschreven, met als klap op de vuurpijl een onverwachte conclusie: ‘sats stacken via je energierekening is zo gek nog niet’.

Home mining for non-KYC Bitcoin.
An article on setting up an ASIC Bitcoin miner at home with the goal of generating a non-KYC stack. Procurement, electrical infrastructure, ventilation requirements, noise treatment, connecting to a pool, and operational costs/rewards will be covered here. Additionally, community questions from Twit…

Podcast: ‘door fiatgeld ontspoord’

Onlangs was Saifedean Ammous op bezoek bij Stephan Livera om te praten over fiatgeld en diens maatschappelijke en economische effecten. De aanleiding is ongetwijfeld het uitkomen van Saifedeans nieuwe boek, The Fiat Standard. Daarin schrijft hij onder andere over de kosten van inflatie, geld dat op een verkeerde manier gebruikt is, wat bitcoin precies vervangt, en hoe een hyperbitcoinized wereld eruit zou zien. Bijkomend voordeel van deze podcast: je weet daarna of je dit boek op je verlanglijstje moet zetten.

SLP296 Saifedean – The Biggest Fiat Malinvestment
Saifedean Ammous, author of the Bitcoin Standard and the upcoming book, The Fiat standard rejoins me on the show for an illuminating episode where we explore various ideas: What bitcoin reall…

Longread: waarom bitcoin groeit in Nigeria

Dit keer is het niet Alex Gladstein, maar Emmanuel Akinwotu, correspondent West-Afrika bij de Guardian. Emmanuel schrijft over de groei van het gebruik van bitcoin en cryptovaluta in Nigeria en de invloed van de regering daarop. Hij noemt een breed scala aan oorzaken, waaronder repressie en inflatie. Lezenswaardig!

Out of control and rising: why bitcoin has Nigeria’s government in a panic
As leaders around the world grapple with cryptocurrencies, what happened when the African country tried to ban them?

Software: Umbrel wordt "Personal Server"

Als je een eigen bitcoin node hebt dan ken je de software Umbrel waarschijnlijk wel. De Umbrel node software is zo makkelijk in gebruik, dat zelfs gemiddelde gebruikers een eigen node op kunnen tuigen. Eat that, Elon Musk:

Anyway, Umbrel heeft deze week een update naar versie 4.0 gekregen. Je kan Umbrel nu als personal server gebruiken, om niet alleen je monetaire soevereiniteit terug te pakken maar ook het eigenaarschap van je data.

Er worden (terecht) al flink wat discussies gevoerd of het handig is om al deze software naast je Lightning Node te draaien. Is dat wel veilig? En is het wel stabiel genoeg? Wij zelf hebben een dedicated Lightning Node, volledige ingericht op stabiliteit. We hebben echter ook een Umbrel test node, waar ik dit zeker op ga proberen. Wie weet schakelen we de bitcoin functionaliteit wel uit en gebruik ik alleen de server mogelijkheid. In ieder geval een leuk project voor dit weekend!

In het kort

We hebben deze week weer de belangrijkste gebeurtenissen en gesprekken gevolgd zodat jij dat niet hoeft te doen. Dit is wat je weten moet:

  • Verreweg de meeste aandacht gaat naar de US Infrastructure Bill. Dit wetsvoorstel behelst een biljoeneninvestering in de Amerikaanse infrastructuur, en ergens in de 2.700 pagina’s zijn de pijlen op cryptovaluta gericht. Het idee is om via belastingen een deel van de investeringen te bekostigen. Het probleem is dat de wettekst zó breed geformuleerd is, dat bijna iedereen die iets met cryptovaluta doet als ‘broker’ gezien wordt, waaronder partijen die technisch gezien niet aan de opgelegde strenge administratieve eisen kunnen voldoen, zoals miners of ontwikkelaars. De bitcoin- en cryptolobby poogt daarom tot een andere wettekst te komen. Er wordt vooruitgang geboekt, maar het is nog niet zoals het zou moeten zijn. Hier komen we – als meer duidelijk is – op terug!
  • SEC-voorzitter Gary Gensler heeft zich deze week uitgebreid uitgesproken over cryptovaluta. Onze indruk van zijn verhaal is gematigd positief. Gensler heeft bovengemiddeld veel kennis over bitcoin als technologie, netwerk en asset, en benadrukt een belangrijke notie: “Nakamoto’s innovation is real”. Hij trekt daarmee een duidelijke lijn tussen bitcoin en de rest van de markt, waarvan hij (terecht) stelt dat er veel dubieuze en discutabele assets tussen zitten. Daarom zit Gensler op het spoor van (veel) strengere consumentenbescherming.
  • Google gaat advertenties rond bitcoin (en cryptovaluta in het algemeen) weer toestaan in de Verenigde Staten.
  • “It’s worse than tulip bulbs.  It won’t end well. Someone is going to get killed”, zei JPMorgan-baas Jamie Dimon in 2017 over bitcoin. Fast forward naar 2021 en wat blijkt: de bank heeft een eigen bitcoinsfonds geopend voor vermogende klanten. Het kan verkeren!
  • De handel in aandelen van Robinhood nam deze week zo’n vlucht dat de zogeheten circuit breakers moesten ingrijpen: de handel werd na een stijging van vele tientallen procenten stopgezet, vermoedelijk uit angst voor een (te) grote short squeeze.
  • In Uruguay ligt een wetsvoorstel op tafel van senator Juan Sartori. Hij wil daarmee het gebruik van bitcoin reguleren, zodat het mogelijk wordt voor bedrijven om erin te handelen, het te bewaren en/of te minen.
  • In Zuid-Korea heeft de toezichthouder (FSC) de deuren van 11 cryptobeurzen gesloten vanwege hun betrokkenheid bij ‘illegale activiteiten’. Upbit en Bithumb, de twee grootste beurzen, blijven operationeel.
  • De grote Amerikaans zakenbank Bank of America ziet wel voordelen van de Salvadoraanse strategie om bitcoin tot wettig betaalmiddel op te waarderen. In een rapport beschrijven ze vier potentiële voordelen, waarvan het kostenvoordeel bij internationale overboekingen de belangrijkste is.

Ten slotte

We hebben een relatief rustige week achter de rug. Lang zal die rust vermoedelijk niet duren, want er zijn voldoende onderwerpen die achter de schermen op het vuur staan te pruttelen, waaronder de prijs van bitcoin. En wat te denken van het rapport dat ABN AMRO vandaag publiceerde? Daar is het laatste niet over gezegd.

Jullie horen het ’t eerst!

Groet, fijn weekend,
Peter, Bert en Bart