De markt kan op termijn van dagen of weken alle kanten op. Maar onder de oppervlakte groeit het netwerk door. Het signaal? De groei neemt weer toe. En meer gebruikers en meer gebruik leidt uiteindelijk tot hogere koersen.

Marktupdate

De afgelopen week is de indrukwekkende opmars van bitcoin wat afgekoeld. Tussen 20 juli en 23 augustus steeg de koers van 29.000 dollar naar iets boven de 50.000 dollar. Gerekend met de dagkoersen van coin360.com kom je over deze periode op een stijging van 66% voor bitcoin en nog hogere getallen voor veel andere crypto-assets.

Bron: coin360

In het begin ging die stijging snel en daarna steeds iets langzamer. De afgelopen week bewoog de koers tussen 46.000 en 50.000 dollar. De structuur van de markt is nog intact: we zien nog steeds hogere toppen en hogere bodems op de dagkaart.

Er zijn wat signalen die erop wijzen dat we de komende weken nog niet direct verder stijgen naar ruim boven de 50.000 dollar en daar ook boven blijven.

We zien het bij de handel op exchanges, waar een prijsdaling steeds minder agressief opgekocht wordt door gretige kopers. Volumes lopen wat terug en de toppen steken steeds minder ver boven de vorige uit. We zien het on-chain waar de uitstroom uit exchanges wat lijkt te stagneren. En ook in het sentiment zien we wat twijfel: ‘zou dit het zijn? gaan we nu weer dalen?’.

Stagneert de uitstroom van exchanges?

Op de termijn van weken is goed denkbaar dat we eerst zijwaarts bewegen, wellicht zelfs eerst de eerdere weerstand op 42.000 dollar testen als steun, en daarna pas de stijgende trend hervatten. Onder de marktbewegingen op termijn van dagen en weken bevindt zich een krachtig signaal dat wijst op een in stand gebleven interesse van investeerders.

De netto toename van het aantal entiteiten groeit weer: er komen vandaag meer entiteiten bij op het netwerk dan vorige week. De groei groeit. Nog niet op het niveau van maart tot mei, maar een duidelijke trendbreuk met de daling in juni.

Het aantal bitcoins dat Glassnode classificeert als illiquid, dat wil zeggen: waarschijnlijk niet van plan spoedig te verkopen, blijft toenemen. Dit is historisch gezien een goede voorspeller van verdere koersstijgingen, omdat in de balans tussen vraag en aanbod het aanbod afneemt.

De long-term holders blijven maar trouw hun sats stacken. De hoeveelheid bitcoin in bezit van hodlers is op het hoogste punt ooit. Het zijn vaak de hodlers die kopen als de koers relatief laag is en wat van hun positie verkopen als n00bs de markt opkomen en naar hun idee de stijging tegen het einde loopt.

Op de derivatenmarkt neemt de handel ook weer toe. De open interest op futures is weer wat aan het stijgen, maar nog lang niet op het niveau van het tweede kwartaal. Ook de funding rate is maar lichtjes positief, wat erop duidt dat een deel van de handelaars long is en een deel short. Geen overspannen markt dus nog, en geen enorme long squeezes te verwachten van roekeloze hefboomhandelaren.

De bitcoincycle

In de Roundup van vorige week hadden we het over de cyclus van bitcoin, en de vraag of we ook in de toekomst nog het eerdere patroon van bull- en bearmarkt in een periode van vier jaar zullen zien. We zien wat aanwijzingen dat het ritme van vier jaar een minder sterke invloed zal hebben in de toekomst.

Maar niemand kan in de toekomst kijken. En dat hoeft ook niet. Want waar het eigenlijk om gaat is het principe dat bitcoin een afwijking naar boven heeft. De koers lijkt alle kanten op te gaan, maar als je de ruis verwijdert, dan volgt de bitcoinkoers de adoptiecurve. We spraken daar gisterenavond in de Satoshi Radio liveshow over, hier een linkje naar precies dat moment.

In het evenwicht tussen vraag en aanbod hebben supply shocks, plotslinge veranderingen van het aanbod, in het verleden een stevige stempel gedrukt op de turbulente prijsontwikkeling: de halvings. Die invloed neemt af, en wordt vervangen door een veel gelijkmatiger dynamiek aan de aanbodzijde. Denk aan exchanges die de bitcoin die ze verzamelen als transactiekosten verkopen. En Grayscale die een deel van hun beheerd vermogen verkopen om de salarissen te betalen.

Het ligt daarom voor de hand dat de koers in de toekomst met steeds minder verstoring de adoptie zal weerspiegelen. En zolang er steeds meer mensen bitcoin gaan gebruiken, is de hoofdrichting van de koers omhoog.

Geworteld in de halving-cyclus is er een vuistregel ontstaan dat iemand die bitcoin koopt na vier jaar nog nooit op verlies heeft gestaan. Op clockworkpartners.com hebben ze daar een mooie visualisatie van gemaakt. Klik maar eens over die site, ze hebben leuke andere grafieken gemaakt op ditzelfde principe.

Wat bitcoiners graag willen zien is dat de roze lijn zichzelf nooit snijdt, en er altijd een stukje wit tussen te zien blijft!

In de media

FD: ‘De mogelijkheden zijn enorm’

Een paar maanden geleden heeft Bert uitgebreid met een groep FD-journalisten om tafel gezeten om van gedachten te wisselen over bitcoin en de markt die eromheen ontstaan is. Hij zat daar samen met Paul Buitink, een naam die je wellicht kent van BNR’s Cryptocast, waar hij regelmatig aanschuift als co-host. Hoewel het samenkomen niet primair gericht was op de productie van een artikel, leidde het wel tot een mooi profiel waarin Bert en Paul uitgebreid aan het woord komen.

Het stuk, geschreven door Rutger Betlem, met medewerking van Joost van Kuppeveld en Lennart Zandbergen, geeft een heel ander beeld dan je gewend bent. In de bitcoinwereld wordt veel lawaai gemaakt, en die lawaai zie je geregeld in de krant terug. Hacks, risico’s, onzekerheden, prijsbewegingen. Veel ervan is ruis, en de nuance is daarin ver te zoeken. Dit weekend-artikel van de hand van Rutger zoomt in op de nuance: ‘Geef het een kans.’

‘Er is nu nog veel dat het gesprek over crypto’s vervuilt’
Zelfbenoemde cryptospecialisten gedragen zich vaak als voetbalhooligans in een stadion: veel lawaai, weinig nuance. Dat wekt weerzin bij professionals die gerede twijfels hebben bij zulke hosanna-verhalen. Maar er zijn ook crypto-apologeten die wél een realistisch geluid laten horen. ’Geef het een k…

BNR Cryptocast: In debat met een energiecriticus

Dinsdag kwam de eerste aflevering van de Cryptocast in nieuwe stijl online te staan. Het eerste deel ervan is gericht op een breed publiek en wordt live op de radio uitgezonden. Het gesprek zoekt de verdieping op in het tweede deel, dat enkel als podcast beschikbaar is. In de primeur van dit format schoof Bert aan om in debat te gaan met Alex de Vries, een activist die regelmatig opduikt in de media om het energieverbruik van bitcoin aan te kaarten.

De meest toonaangevende bron voor informatie over de stroomhonger van bitcoin komt van de Universiteit van Cambridge. Als klap op de vuurpijl nuanceren de onderzoekers diverse misvattingen rond energieverbruik, waaronder de stroomkosten per transactie. Duidelijk is: deze onderzoekers willen de data op tafel leggen, zonder oordeel, om daarover een objectief en eerlijk gesprek te faciliteren.

Alex heeft een heel andere afslag genomen. Die legt ook data op tafel, om die vervolgens sterk gekleurd te beoordelen. Op zichzelf  is daar niets mis mee; onder de vlag van activisme kan je ver gaan. Waar Alex de bocht uit vliegt, is dat hij zichzelf presenteert als neutrale wetenschapper. Op dat punt krijgt zijn verhaal charlatanesque tinten. In deze Cryptocast-aflevering wordt de vinger enkele keren op die zere plek gelegd. Luisteren dus!

182: In discussie met energiecriticus Alex de Vries
Welkom bij de allereerste Cryptocast op de radio! Inderdaad, de eerste helft van deze podcast is ook uitgezonden op de radiozender van BNR en is los te vinden. Wekelijks zijn we te horen om 15.00 uur, met duiding van het nieuws en commentaar op de prijzen van huisanalist Bert Slagter. In de tweede h…

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: Financiële vrijheid in Afghanistan

Roya Mahboob was zeven jaar oud toen de Taliban voor het eerst aan de macht kwam in haar thuisland. Het was toen 1996. Bijna 20 jaar later staat Roya bekend als eerste Afghaanse tech CEO en staat ze in de lijst van TIME’s meest invloedrijke personen. Ergens in de reis op weg naar die status heeft Roya bitcoin ontmoet en nooit meer losgelaten. Lees wat ‘bitcoin fixes this’ betekent voor Roya in een wederom zeer lezenswaardig stuk van Alex Gladstein.

Finding Financial Freedom In Afghanistan
A pioneering female CEO has been promoting Bitcoin in Afghanistan since 2013 and sees it needed in her home country now more than ever.

Longread: ‘Bitcoin is beter voor de wereld dan Tesla’

Ethan Buchman heeft donderdag interessant stuk online gezet over de waarde van bitcoin voor de wereld. Hij zet het tegenover Tesla, door velen gezien als boegbeeld voor een wereld die moet vergroenen. We horen je denken: hoe kan bitcoin daar nou mee vergeleken worden? “We hebben grotere, structurele veranderingen nodig aan ons economisch bestel als we duurzaamheid echt serieus willen nemen”, schrijft Ethan. “Tesla helpt daar niet bij. Bitcoin misschien wel.”

Orange is the new Green
Table of Contents: Introduction - Tesla vs. Bitcoin Green Tech - The Problem with Tesla Orange Money - The Promise of Bitcoin The Root of All Evil - Monetary Institutions and Political Economy In Proof We Trust - Proof of Work and International Trust Mind the Miners - Mining Is Not As Bad As You Th…

Longread: Bitcoin als oplossing voor fiat-problemen

Waarom heeft de fysieke wereld zich niet ontwikkeld zoals de digitale heeft gedaan? Die vraag nestelde zich in de hersenen van Rob Hamilton, geïnspireerd op gedachtengoed van Eric Weinstein. Dat zaadje groeide uit tot een interessant stuk over de manier waarop het systeem van fiatgeld voortgang in de weg zit, en hoe bitcoin die impasse kan doorbreken.

Why Has The Physical World Not Progressed Like The Digital?
Bitcoin is poised to fix the fiat-created problems which inhibit potential progress.

Longread: Over the counter trading van Tethers in Libanon

Na het artikel over Afghanistan nog een interessante longread. Dit artikel gaat over de levendige OTC (over-the-counter) handel van USDT (Tether) in Libanon. In Libanon is het al een tijd erg onrustig, met als gevolg hoge inflatie, werkloosheid en corruptie. In een poging om een uitweg te vinden, proberen de mensen daar hun geld te investeren in verschillende cryptocurrencies. De een doet het om te speculeren, de ander om waarde te behouden. Omdat veel Libanezen uitgesloten zijn van het internationale betaalverkeer, zijn er OTC brokers die Tethers verkopen tegen cash Dollars. Dit artikel geeft een interessant kijkje in die wereld.

The cryptocurrency dons of Beirut
Meet the men making a killing in Lebanon’s underground cryptocurrency market.

Update: Lightning Labs Maandelijkse Update

Gaat het je soms even duizelen we het hebben over het Lightning Netwerk? Dat kunnen we begrijpen. Het nieuws volgt elkaar in rap tempo op. Gelukkig schrijft Lightning Labs elke maand een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van het Lightning Netwerk. Lees de update van deze maand hier.

Lightning to the Moon: Building for Exponential Growth 🚀
Welcome to the August edition of the Lightning Lab, a newsletter filled with Lightning Network updates, community coverage, and, of course, memes! In this issue, we discuss how those building the Lightning Network over the last 3 years are finally seeing their work pay off this summer in exponential…

Podcast: NFT Mania!

Het is vrijdagochtend en ik – Peter hier – moet naar de garage. Uur heen, uur terug, en dus tijd voor een podcast. Al even zit me iets dwars: het gevoel totaal ontkoppeld te zijn van een hype die zich in het domein afspeelt waar ik dag in, dag uit mee bezig ben: de handel in NFT’s. ‘Dit is hoe je je voelt als boomer’, dacht ik, en ik kreeg spontaan meer begrip voor de miljoenen mensen die bitcoin niet (kunnen) begrijpen.

Ik open mijn podcast-app en mijn oog valt op Bankless, een beweging die zich niet exclusief op bitcoin richt. De laatste aflevering: ‘NFT Mania!’, met als beschrijving dat er gasten aanschuiven die vuistdiep in deze bubbel zitten om uit te leggen wat er speelt. Ook benieuwd waar JPEG-zomer voor staat, hoe deze hysterie gestart is, en hoe lang het nog duurt? Dan is deze aflevering wat voor jou!

Bankless: NFT Mania! | Andy8052 & DeeZe (SotN)
The NFT Boom rages on. We bring on Fractional team members and CryptoPunk holders DeeZe and Andy to make sense of all this. Is this just the beginning? Is this a speculative mania? Maybe it’s something more. This could be the genesis of a new set of passionate communities, where culture has a quanti…

In het kort

Zoals iedere week hebben we alle bitcoinruis door ons filters heen laten stromen, om daaruit het belangrijkste aan jullie voor te schotelen. Dit is wat je weten moet:

  • Vorige week vrijdag heeft Binance bekendgemaakt KYC-procedures toe te passen op alle diensten die ze aanbiedt. Had je daar al een account en was je nog niet geverifieerd? Dan mag je alleen nog assets opnemen.
  • Dinsdag liet Michael Saylor weer een teken van leven zien. MicroStrategy heeft nog eens 3.907 BTC aangeschaft voor 177 miljoen dollar. In totaal heeft het bedrag nu 108.992 BTC op de balans staan.
  • In El Salvador hebben de president en minister van Financiën verduidelijkt dat het niet verplicht is om bitcoin te gebruiken of aan te nemen. “Als iemand contant geld wil blijven gebruiken, geen aanmeldbonus wil ontvangen, geen klanten wil winnen die bitcoin hebben, zijn bedrijf niet wil laten groeien, en commissie wil betalen over overmakingen, dan kunnen hij dat blijven doen", schreef Bukele.
  • Het eind van een hoofdstuk: de hacker van Poly Network, die meer dan 600 miljoen dollar buitmaakte, heeft de hele opbrengst teruggestort naar het Poly-team. “Dit was een van mijn wildste avonturen ooit”, schreef de hacker in een notitie.
  • PayPal rolt haar bitcoindiensten uit in het Verenigd Koninkrijk. Ergens in “komende weken” moeten klanten ervan gebruik kunnen maken.
  • Bitvavo heeft onderzoek laten doen naar de status van bitcoin in Nederland, België, en Duitsland. De rode draad: Nederlanders staan minder welwillend tegenover het nieuwe geld dan hun ooster- en zuiderburen.
  • De rekenkracht van het bitcoinnetwerk is de afgelopen weken flink hersteld. Meer dan 67 procent van het verlies na de exodus van miners uit China is weer goedgemaakt. De moeilijkheidsgraad is woensdag met bijna 14 procent naar boven bijgesteld. Het signaal: bitcoin is wel bestand tegen een stootje.
  • Meer dan 80 procent van leiders in de (internationale) financiële industrie gaat er vanuit dat digital assets de komende 24 maanden een belangrijke rol gaan spelen in hun domein. Niet eerder was het optimisme rond blockchain en cryptovaluta onder deze doelgroep zo hoog.

Meme van de week

Ten slotte

Het lijkt erop dat we een wisselvallig weekend voor de boeg hebben. Beetje zon, beetje wolken, beetje regen. Het voordeel daarvan: het geeft je tijd om een podcastwandeling af te wisselen met een longreadzit. Zondag zijn we terug met een Off Chain van Bart, en daarnaast houden we onze oren en ogen voor jullie open. Als er wat noemenswaardigs gebeurt, hoor je het hier het eerst!

Fijn weekend,
Bart, Bert, en Peter

PS. Vind je het leuk om Alpha-abonnementen kado te doen? Doe mee met het Iedereen Blij-programma. Wordt gewaardeerd, door ons en door de ontvangers! :)