‘Buying the dip’, meldde president Bukele (El Salvador) kort na de koersval van dinsdag laconiek. Het vallen van de koers hebben we uitgebreid besproken, maar hoe zit het met het opstaan ervan? Dat, en meer, lees je in deze Roundup!

Marktupdate

Nou, dat was me het weekje wel. Het begon zondag met een snelle stijging door de eerdere bovengrens van 51.000 dollar. Velen hadden dit nog niet verwacht en de stemming was opgetogen. Tot de koers op dinsdag kelderde van bijna 53.000 dollar naar rond de 43.000 dollar. Een daling van zo’n 18 procent.

Het is opmerkelijk dat het gebeurde precies op de dag dat El Salvador bitcoin invoerde als wettig betaalmiddel. Is het een bewuste actie van grote spelers die bitcoin in een kwaad daglicht willen zetten? Of is het puur toeval?

Dinsdagavond schreven we een Alpha over de gebeurtenissen op de markt die dag, van de 4 miljard dollar aan hefboomposities die gesloten werden tot de president van El Salvador die in de dip een goed moment zag om te kopen. Inmiddels zijn we een paar dagen verder, en kunnen we van iets grotere afstand naar deze mini-crash kijken.

Allereerst twee observaties:

  • De daling van 53.000 naar 49.000 dollar verliep gecontroleerd en ordelijk. Daarna konden veel exchanges het niet meer aan. Er is dan geen beurs die de handel stillegt, maar praktisch gezien kwam het voor veel mensen op hetzelfde neer: achterlopende orderboeken, oude koersdata en uiteindelijk onbereikbare sites. Dat verklaart de flits-crash van 10 minuten.
  • Afgelopen maandag was het Labor Day in de VS, waardoor er minder gehandeld werd en de markt eerder in een dergelijke stroomversnelling raakt.

Dan een kijkje op de grafieken. Op de grafiek hieronder heb ik de afgelopen week weer groen gemarkeerd. Aan de vorm zien we dat de koers inderdaad een flinke beweging heeft gemaakt. Journalisten waren er als de kippen bij om het over de ‘enorme crash van bitcoin’ te hebben. Maar eigenlijk was het niet zo spectaculair als het leek. De koers staat weer ongeveer op het niveau waar die vorige week ook stond en we zien nog steeds hogere toppen en hogere bodems, een eigenschap van een opgaande trend.

Opvallend is dat de dagsluiting nog elke dag boven het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde lag, een niveau dat sommige analisten als steun zien in bullmarkten.

Ik heb er deze keer ook het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde in getekend, omdat die binnenkort een bullish golden cross maakt met de 200-daagse MA. Ik hecht daar bij bitcoin persoonlijk niet veel waarde aan omdat het een vrij trage indicator is die vooral bevestigt wat we al gezien hebben, maar je weet: het gaat er ook om waar anderen naar kijken.

Opmerkelijk trouwens dat in juni het internet vol stond met spookverhalen over de cross of death en dat je nu niets hoort over de golden cross. Zo zie je maar dat de verhalen die rondgaan op sociale media soms meer zeggen over het sentiment dan over de feitelijke gebeurtenissen.

Laten we eens kijken naar wat de meer fundamentele indicatoren ons te zeggen hebben. Allereerst is het aardig om weer eens naar de hashrate te kijken. Dat is zowel een graadmeter van de gezondheid van het netwerk als een aanwijzing van hoe miners denken over de toekomst.

De hashrate is inmiddels zo’n 60 procent gestegen ten opzichte van de bodem na de mining ban in China, en is nu vergelijkbaar met september t/m december 2020.

Er wordt nog steeds meer bitcoin van exchanges afgehaald dan erop gezet. Dit kan wijzen op steeds meer hodlers die bitcoin sparen voor de lange termijn. Een instroom van bitcoin op exchanges kan wijzen op mensen die van plan zijn spoedig te verkopen. Na de mini-crash dinsdag zien we de uittocht uit exchanges alleen maar toenemen.

Ook de illiquid supply laat een gezond beeld zien. Entiteiten waarvan Glassnode met heuristieken heeft bepaald dat ze vermoedelijk niet van plan zijn te verkopen hebben ook de afgelopen dagen hun positie vergroot. Na een dipje overigens, wat suggereert dat bij het doorbreken van de 50.000 dollar ook sommige hodlers wat verkocht hebben.

Interessant is ook de spent output profit ratio (SOPR), de mate waarin bitcointransacties op winst/verlies plaatsvonden. In bearcondities zien we dat vaak onder de 1 liggen omdat men dan bereid is tegen verlies te verkopen. Dinsdag noteerden we nog netjes een SOPR boven de 1. Ook wat dat betreft heeft de markt er blijkbaar vertrouwen in dat verkopen tegen verlies niet nodig is.

Vooruitblik

De meest signalen wijzen op een voortzetting van de bullmarkt in de komende 3-6 maanden:

  • Op allerlei fronten groeit het gebruik van bitcoin. Aantal downloads van apps, capaciteit van het lightningnetwerk, aantal entiteiten in de blockchain-data en het aantal landen dat bitcoin een serieuze plek geeft in het financiële systeem.
  • Er is nog geen sprake van bubbelvorming, waarbij er een groot bedrag aan ongerealiseerde winst boven de markt hangt.
  • Het sentiment is gematigd positief, niet alleen in de bitcoinwereld zelf, maar ook daarbuiten. Denk aan investeerders, toezichthouders, ondernemers en media. Geen FUD en geen hype.
  • De supply squeeze is nog steeds actueel: steeds meer bitcoin is in bezit van partijen die niet van plan zijn er binnenkort afstand van te doen.

Ook opvallend is dat het totale vermogen in stablecoins gedurende de afgelopen maanden niet is teruggelopen, en de laatste weken zelfs weer sterker toeneemt. Volgens Celcius-baas Alex Mashinsky is dat een bullish signaal.

Ons primaire scenario is daarom nog steeds het tweede scenario dat we eind mei opstelden, zie de grafiek hieronder.

De Mayer Multiple zegt iets over hoe goedkoop of duur bitcoin is in historisch perspectief, en die is nu nog steeds vrij laag: precies 1.

Op onderstaande grafiek zie je mooi hoeveel ruimte er op basis van de Mayer Multiple nog is voor groei naar nieuwe records. De daling van de afgelopen dinsdag is in dat scenario niet meer dan een afrondingsfoutje op de koersstijging die nog gaat volgen. Dan zou je de huidige koersen kunnen zien als een tijdelijke korting op toch al een prima deal. Of zoals de president van El Salvador dinsdag zei: ‘Buying the dip’.

In de media

Draadje van Bart: Boots on the ground in San Salvador

Bart was deze week aanwezig op Bitcoin Day in El Salvador. Jullie zaten als Alphas op de eerste rij en kregen uitgebreid verslag. Het draadje met daarin het live-verslag ging viral en werd door meerdere kanalen opgepakt. Heb je het nog niet gelezen? Zet dan een bakje koffie en maak een paar minuten tijd vrij. We beloven je dat het je tijd waard is.

NOS: ‘we stappen in een achtbaan’

Media wereldwijd waren ter plaatse in El Salvador om verslag te doen van een historische gebeurtenis. Want historisch is het, dat een land bitcoin als wettig betaalmiddel aanneemt, of het later nu goed of slecht uitpakt. Onze eigen NOS was er met een cameraploeg bij voor een korte reportage, en thuis in Nederland schreef de economieredactie er een artikel over. Daarin laten ze Peter aan het woord. Teaser: “Voor twee dingen is bitcoin in de praktijk een oplossing voor de Salvadoranen”.

Salvadoranen kunnen betalen met bitcoin, ‘we stappen in een achtbaan’
Sinds de aankondiging afgelopen zomer zijn er verschillende waarschuwingen geweest. President Bukele wijst vooral op praktische voordelen.

BNR: ‘bitcoin énorm in waarde geduikeld’

Bij BNR Nieuwsradio mocht Bart aanschuiven voor een bijdrage vanuit El Salvador. De presentatoren hadden net de bitcoinkoers zien kelderen, en konden daar maar moeilijk voorbij kijken. Toch weet Bart vragen daarover mooi te pareren en te vertellen waar het om gaat: een geldsysteem dat niet te stoppen is.

Luister naar dit fragment van BNR Nieuwsradio
Luister naar dit fragment van BNR Nieuwsradio

Coindesk: ‘Oekraïne legaliseert bitcoin’

Deze keer eens geen Nederlandse media, maar een Amerikaanse, en ook nog binnen de bitcoinniche: Coindesk. In de podcast The Breakdown bespreekt Nathaniel Whittemore het nieuws en - hoe kan het ook anders - ook daar gaat het over El Salvador. Het rapportagewerk van Bart wordt daarin besproken, en daarom alleen al is het leuk om terug te luisteren.

CoinDesk: Bitcoin, Ethereum, Crypto News and Price Data
Leader in cryptocurrency, Bitcoin, Ethereum, XRP, blockchain, DeFi, digital finance and Web 3.0 news with analysis, video and live price updates.

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: de impact van een bitcoinstandaard

Hoe ziet een wereld eruit waarvan de economie draait op een bitcoinstandaard? Veel wordt daar - en plein public - niet over gefilosofeerd en de groep die het wel doet is klein; denk aan Saifedean Ammous en Peter St. Onge. Woensdag publiceerde Handre van Heerden zijn gedachten erover in een stuk over de toekomst van geld en de wereldeconomie.

Bitcoin: The Future Of Money And The World Economy
The true innovation behind Bitcoin is the ability to transact value instantly around the world.

Podcast: NFT’s op bitcoin

De hele wereld heeft het vandaag de dag over NFT’s, gedreven door de onwaarschijnlijke winsten die gemaakt worden met plaatjes van apen en rotsen. Onder al die ruis schuilt innovatie rond het verplaatsen van eigendomsrechten in een digitale wereld. Vinden in die context ook ontwikkelingen plaats rond bitcoin? In deze podcast praat Peter McCormack hierover met Adam Back & Samson Mow, beide verbonden aan Blockstream.

Tokenised Securities & NFTs on Bitcoin with Adam Back & Samson Mow — What Bitcoin Did — Overcast

Podcast: niets kan Ethereum redden

We hebben het wel eens gehad over positieve scenario’s rond de toekomst van Ethereum. Dat gaan we in deze Roundup niet herhalen; integendeel. Deze week was Alex B. te gast bij Stephan Livera om de antithese te presenteren. Goed voor stevige stellingen, zoals ‘Ethereum cannot be ultra sound money’. Een podcast om je gedachten over (de)centralisatie nog eens aan te scherpen. Leuk!

SLP303 Ethereum’s Path to Centralisation with Alex B
Alex B joins me on the show to talk about why Ethereum is predictably on a path to centralisation. How does Bitcoin contrast in terms of and long term possibilities? We chat: MEVCan MEV be stopped?…

In het kort

Een nadeel van een week waarin geschiedenis geschreven wordt: de hele wereld heeft het maar over één ding. Nou ja, bijna dan. De rest hebben we ook gevolgd:

  • SEC stelt oordeel over bitcoin ETF van VanEck uit. Dat hadden we verwacht; het betreft hier een ETF dat verrekend wordt in bitcoin, het type waar de SEC nog niet warm van wordt. ETF’s die zich uitsluitend op derivaten baseren gaan het waarschijnlijk beter doen.
  • Mastercard heeft het blockchainanalysebedrijf CipherTrace overgenomen. Dat zegt wel wat over hoe serieus Mastercard deze opkomende markt neemt: hiermee haalt ze in een keer veel technologie en expertise in huis.
  • In Oekraïne is de handel in en het bezit van bitcoin sinds donderdag legaal. Was het daarvoor dan illegaal? Nee, er stond eenvoudigweg niets over in de wet. Nu wel, en de uitkomst valt in het voordeel uit van digitale assets.
  • Het rommelt tussen de Amerikaanse SEC en Coinbase. Coinbase wil Lend lanceren, een product waarmee klanten rente kunnen krijgen op assets die ze bij het handelshuis stallen. ‘Dat is een effect!’, zegt de SEC, die dreigt met een rechtszaak als Coinbase hiermee doorgaat. ‘Maar waarom dan?!’, vraagt Coinbase aan de toezichthouder. Daar komt helaas geen antwoord op; de SEC stelt zich op als ontoegankelijke ivoren toren. Eindigen de twee in de rechtszaal? Dat is de cliffhanger waar ook wij het mee moeten doen.
  • Grupo Elektra omarmt bitcoin’s lightning netwerk. De Mexicaanse betaalgigant is marktleider op het gebied van transactiediensten en voornamelijk in Zuid-Amerika populair.
  • Bitcoin is populairder dan goud onder Russische investeerders, blijkt uit de uitslag van een enquete. Een leuk weetje, vooral omdat er relatief weinig bekend is over de adoptie van bitcoin in Rusland.
  • Donderdag werd Bitmain’s Digital Mining Conference gehouden in... jawel, Miami. Eén van de sprekers: burgermeester Francis Suarez. Hij sloot zijn toespraak af met een opdracht: “Go out there and elect the next President of the United States to be a pro Bitcoin president.”
  • Edward Snowden laat in een tweet doorschemeren de speltheorie achter bitcoin te begrijpen. Nu El Salvador met bitcoin is getrouwd, wijst hij erop dat de bal nu bij andere landen ligt: ‘latecomers may regret hesitating’.
  • Bloomberg publiceert periodiek hun vooruitzicht op de cryptomarkt. De belangrijkste headline deze keer: ‘bitcoin naar $100.000 en ether naar $5000 is de weg van de minste weerstand’. Je begrijpt: ze zijn bullish.

Meme van de week

Nu al een legendarische editie van de El Salvador Diario...

Ten slotte

We hebben een tumultueuse week achter de rug. Het stof is nog aan het neerdalen, om vervolgens weer plaats te maken voor nieuwe ontwikkelingen. Dat die gaan komen is zeker, en wij zijn er bij om het voor jullie vast te leggen; wat er ook gebeurt.

Groet, fijn weekend, en buen día vanuit El Zonte,
Bert, Peter, en Bart