Die gespannen veer waar we het vorige week over hadden? Die ging af, maar sprong minder hoog op dan verwacht; de all-time high van deze week leek daarom een beetje laf. Wat er is gebeurd? En wat voor vervolg we verwachten? Je leest dat, en meer, in deze Roundup!

Marktupdate

Middelmatigheid. Dat lijkt het thema van de afgelopen week. De bitcoin-ETF is nu drie weken oud en blijft na een spectaculaire start hangen op 1,5 miljard aan beheerd vermogen. Toch niet bepaald de ‘walls of money’ die sommigen verwachtten.

En dan de grote institutionele partijen die het vierde kwartaal binnen zouden stromen. We zien er weinig van. Het nieuws wordt gedomineerd door veilingen van NFT’s, een airdrop van ENS-tokens en de burgermeester van Miami die een eigen muntje gaat uitgeven.

Zelfs de twee all time highs die we deze week op de borden zagen waren lafjes. Van 67.000 dollar op 20 oktober naar 68.500 dollar op 9 november en 69.000 dollar op 10 november. Niet het vuurwerk dat we hoopten. Een paar uur later crashte de boel naar 63.000 dollar. Zelfs de crash was zouteloos. Wat is er aan de hand?

Laten we eerst naar de volatiliteit kijken op woensdag. Om 14.30 werden de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt: de consumentenprijzen zijn 6,2 procent hoger dan een jaar geleden, nog hoger dan de verwachte 5,9 procent. De financiële markten reageerden hier onstuimig op, en ook bitcoin. Die steeg zo’n 6 procent in een uurtje naar de nieuwe recordkoers van 69.000 dollar.

Even tussendoor: die hoge inflatiecijfers zijn belangrijk voor de financiële markten. Want wat gaat de Amerikaanse centrale bank doen? Blijft die erbij dat het allemaal transitory (van voorbijgaande aard) is? En gelooft de markt dat? Laat de Fed zich verleiden om toch eerder te verkrappen?

Daar komt bij dat deze hoge inflatie gepaard gaat met lage rente. De vorige keer dat de inflatie op 6,2 procent stond was dertig jaar geleden in 1990. Maar toen was de rente boven de 8 procent. Nu is die 0 procent. Het spaargeld van een huishouden of de kasreserves van een bedrijf behielden toen netjes hun koopkracht. Nu niet, waardoor partijen gedwongen worden om meer risico te nemen. Lees hier meer over deze ‘zoektocht naar rendement’ zoals DNB het noemt.

De inflatie was 30 jaar geleden ook 6,2% - maar de rente veel hoger dan nu

Terug naar woensdag. Enkele uren dobberde de koers tussen 68.000 en 69.000 dollar. Tot er in de avond ineens een stevige daling werd ingezet. Sommigen koppelen dit aan de onrust op de Aziatische markt rond nieuws van Evergrande dat een rentebetaling zou hebben gemist.

Iets versneld door liquidaties van hefboomhandelaars die iets te enthousiast speculeerden op verdere stijging raakte de koers kort de 63.000 dollar en zit sindsdien rond de 65.000 dollar.

Stacking sats

Laten we eens wat afstand nemen van de koersen van deze week en kijken wat er onder het oppervlak gebeurt. We kijken vaak naar het koop- en verkoopgedrag van long term holders. Gaan zij stevig verkopen, dan kom je in de laatste fase van de bullmarkt waar steeds meer nieuwe kopers nodig zijn om de stijging van de koers in stand te houden.

We zien de laatste weken een eerste kleine afname van de positie van de long term holders. Een andere manier om dit te kwantificeren is met de revived supply: hoeveel bitcoin per dag van een jaar of ouder wordt weer tot leven gewekt?

Omdat de grens nu nog verder in het verleden ligt (1 jaar) dan bij de long term holders (5 maanden)  weten we zeker dat alles wat hiertoe gerekend wordt ruim op winst staat. Je zou ze kunnen karakteriseren als ervaren en behoedzame spelers.

Daar zien we nog weinig interesse in de huidige prijzen. Het zijn de niveaus die horen bij het begin van een bullmarkt, niet het einde.

Uit de wekelijkse analyse van Glassnode (bron)

De ervaren spelers verkopen niet tegen de huidige koersen. Ook de positie van miners neemt toe. Miningbedrijf Hut8 maakte deze week bekend dat ze inmiddels meer dan 5000 bitcoin op de balans hebben staan.

Glassnode CTO Rafael Schultze-Kraft maakte een mooie grafiek waarin hij laat zien wat voor soort entiteiten nu kopen, kleintjes of grote. Hieronder zie je de grafiek en zijn tweet waarin hij de kleurcodering uitlegt. En zijn conclusie: ‘Ja, je wilt die donkere kleuren zien, grote spelers die BTC oplepelen’.

De structuur van de markt is onverminderd krap. Steeds meer bitcoin is in bezit van partijen die niet van plan zijn er tegen deze koersen afstand van te doen. De afgelopen week is er dagelijks zo’n 50.000 bitcoin van exchanges afgehaald.

Een grote golf aan nieuwe, onervaren, speculerende particuliere beleggers zien we nog niet. Hoewel de markt hefboomhandel de laatste tijd snel en stevig afstraft, is het niveau heel veel lager dan dit voor jaar.

Ook op Google Trends zien we nog geen nieuwe records in zoekopdrachten naar bitcoin kopen en dergelijke. Ik wilde er een mooi grafiekje van laten zien, maar Google Trends is nu onbereikbaar, dus die volgt een andere keer.

De kern van de zaak is dat de middelmatigheid waar we mee begonnen vooral van toepassing is op de oppervlakkige waarnemingen. Het nieuws. De koersen. De ruis dus.

Het signaal is dat de hogere koersen (nog) niet gedreven worden door hype en speculatie. In plaats daarvan zien we  voortdurende en sterke adoptie door financiële instellingen en grote beleggers, maar ook door gewone mensen in landen waar bitcoin op dit moment een acuut probleem oplost.

Bitcoin wordt nu met grote sprongen beter. Op technisch vlak wordt over een paar dagen Taproot actief. Op juridisch vlak wordt in steeds meer landen duidelijk hoe toezichthouders bitcoin behandelen. Financiële infrastructuur wordt steeds beter, gebruiksvriendelijkheid van lightning wordt steeds beter, de volwassenheid van de markt neemt toe.

Dat zijn alleen geen trends die zich afspelen op niveau van een week, maar op niveau van maanden en kwartalen.

Ik wil afsluiten met een andere grafiek van Glassnode waarin ze hebben getekend hoeveel bitcoin al van eigenaar wisselde boven de 53.000 dollar. Dat is inmiddels ruim 3,4 miljoen bitcoin, of 18 procent van het totaal. Merk op dat dit alleen gaat over de bitcoins die buiten exchanges verplaatst werd, we rekenen de daghandel dus niet mee.

Dat is een aanwijzing dat velen bitcoin zien als een asset waar een beurswaarde van $1 trillion (1 biljoen dollar) bij past. Een mijlpaal op het pad van een experimenteel project in 2009 naar een volwassen en invloedrijk onderdeel van het wereldwijde geldsysteem in 2030.

In de media

BNR: Hoe stabiel zijn stablecoins?

De afgelopen weken is het in de media regelmatig gegaan over stablecoins. Over de manier waarop ze gereguleerd worden, wat daarin strenger moet, en vooral: de rook rondom Tether. Het is aanleiding voor BNR om er een aflevering van De Technoloog aan te wijden. Bert vertelt daarin over het gevaar van Tether, de alternatieven, en de opkomst van digitaal centralebankgeld.

Hoe stabiel zijn de stablecoins van de cryptowereld?
Het rommelt in de cryptomarkt. Waar bitcoin weer regelmatig nieuwe pieken neerzet, is er twijfel over het onderpand van stablecoin Tether. De tether (USDT) geldt als het smeermiddel van de cryptomarkt. Handelaren kunnen op deze manier snel tussen bitcoin, ethereum en de stabielere dollarmunt wissele…

Emerce: Xpose tentoongesteld

Een gebruik waar we wel aan kunnen wennen. Als er een Nederlandse scam wordt ontdekt, die veelvuldig in het daglicht zetten. Zo besteedde Emerce afgelopen week nog eens aandacht aan Xpose Protocol, en gebruikte de uitleg van Bert daarin als rode draad. Toevallig, of niet, overkwam Peter hetzelfde; in de Metro werden zijn uitspraken over een verbod op bitcoin nog eens herkauwd.

De gebakken lucht van Xpose Protocol - Emerce
Het team achter de token Xpose heeft aangekondigd dat ze half december de strategie voor de komende tijd gaan toelichten. Het team spreekt via Telegram berichten tegen dat het initiatief wordt opgedoekt. Maar de houders van de munt blijven sceptisch.

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: Het einde van de dollar

In 1972, een jaar nadat toenmalig president Richard Nixon de dollar voorgoed ontkoppelde van goud, publiceerde historicus en analist Michael Hudson het boek Super Imperialism, een uitgebreide en kritische lezing van de door de dollar gedomineerde wereldeconomie. Hudsons boek geeft niet alleen uitgebreid antwoord op de vraag hoe én waarom de dollar die positie verwierf, het is ook de aanleiding voor het meest recent gepubliceerde schrijfwerk van Alex Gladstein over het einde van wat Hudson tot superimperialisme had gedoopt, en welke rol bitcoin daarin kan spelen.

Waar we normaal adviseren om een kop koffie te pakken, moet je het nu waarschijnlijk doen met een hele kan; een zeer lezenswaardig artikel, met de lengte van een dun boek.

The End Of Super Imperialism
How the U.S. succeeded in turning the dream of monetary imperialism into our current inequitable reality, and how Bitcoin offers a new standard.

Podcast: Hoe het Openbaar Ministerie achter ransomware groepen aangaat

We hadden gemengde gevoelens bij deze podcast. Enerzijds is het frustrerend om te luisteren naar de ingetogen manier waarop de twee gasten, Wieteke Koorn & Esther Baars (beiden OVJ bij het Landelijk Parket), praten over hun baan. Je hoort dat ze lang niet alles kunnen zeggen wat ze weten. Toch zitten er interessante stukken in deze korte podcast, vooral als het gaat over het traceren en witwassen van de bitcoins die criminelen buitmaken in ransomware attacks.

Episode 37: Wieteke Koorn & Esther Baars – Cyberhelden.nl
2.000 BTC à ~60K per stuk, oftewel $120.000.000, is geïnd door de ransomware groep die recent door de politie en het OM ontmanteld is. 2,5 jaar internationaal onderzoek leverde 12 verdachten op. Ik praat erover met Wieteke Koorn & Esther Baars, beiden OVJ bij het Landelijk Parket.

Podcast: drie on-chain grootheden bij elkaar aan tafel

Sommige mensen hebben niets met prijsanalyse, andere mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Behoor je tot die laatste groep? Dan heb je geluk. Deze week waren PlanB en Willy Woo te gast bij rising star Will Clemente. Eigenlijk mist alleen onze eigen Bert nog, dan had je alle top analisten bij elkaar. In deze bijna 2 uur durende podcast duiken ze dieper in het concept van on-chain analyse en hoe ze het gebruiken in hun modellen.

Shortread: De maandelijkse Lightning Update

In de Alpha besteden we veel aandacht aan het Lightning Network. Dat doen we omdat we het leuk vinden, maar ook omdat we denken dat dit netwerk de potentie heeft om van bitcoin een schaalbaar betaalmiddel te maken. Veel van de punten die in The Lightning Lab nieuwsbrief staan zul je misschien al gelezen hebben, maar het blijft een mooie maandelijkse opsomming van de gebeurtenissen op het gebied van Lightning.

The State of Lightning: More Users, More Capital 💸
A year of massive growth in utility of Lightning payments has lead to the dramatic spike in public network capacity.

Data: De organische groei van het Lightning Network

We sluiten af met een afbeelding, maar wel een die diepe indruk maakte op ons. User Pymoments plaatste deze week een tweet waarin hij een grafische weergave liet zien van het Lightning Network. Hij had alle beschikbare data over de nodes en kanalen op het netwerk opgehaald op zijn eigen node en via verschillende Python scripts visueel gemaakt. Het resultaat is een netwerk dat meer lijkt op een cel, wortels van een boom of een dwarsdoorsnede van een termietenheuvel. Het netwerk lijkt zich dus organisch te ontwikkelen. Ons bekruipt het gevoel dat we wel eens naar iets revolutionairs kunnen zitten te kijken. To be continued..

In het kort

In de bitcoinwereld leeft men toe naar de lancering van Taproot. Onder die noemer gaan drie technische veranderingen aan bitcoin schuil, te weten de komst van Schnorr signatures, Taproot, en Tapscript. Samen zorgen die voor verbeteringen in schaalbaarheid, verbeteringen rond fungibiliteit (alle transacties gaan er in technische zin gelijk uitzien), en ondersteuning voor nieuwe toepassingen. Toen afgelopen zomer duidelijk werd dat bitcoin in november zou gaan upgraden, schreven we er een uitgebreid artikel over. De meest recente explainer komt van Bitcoin Magazine-schrijver Namcios:

Why You Should Care About Taproot, The Next Major Bitcoin Upgrade
By making transactions cheaper, more efficient and more private, Taproot sets the stage for extra functionality on the Bitcoin network.

Concreet verandert er voor de gemiddelde bitcoinbezitter niets. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken. Als je de eigenaar bent van een bitcoin node, is het raadzaam om de software bij te werken naar de meest recente versie. Dat hoeft niet, maar je helpt het netwerk er wel mee, en bovendien wordt deze grafiek er groener van ;-)

We gaan verder naar wat er deze week nog meer de revue passeerde:

  • De Russische overheid heeft een werkgroep opgericht om “de circulatie van cryptovaluta’s te adresseren”. Kortgezegd werkt men aan verfijning van wet- en regelgeving, waaronder het heffen van belasting op de inkomsten van (bitcoin)miners. Goed voor de staatskas, maar ook voor de verankering van de industrie in de reële economie.
  • Het Amerikaanse Congres krijgt volgende week woensdag een bijscholingscursus over bitcoin en de rest van de sector rond cryptovaluta’s. Het doel is een transitie van ‘cryptobeten’ naar cryptokenners. Onder de sprekers: Peter Van Valkenburgh, de onderzoeksdirecteur van Coin Center. Hopelijk volgt de Nederlandse politiek dit voorbeeld.
  • De burgermeester van Miami heeft aangekondigd sats uit te gaan delen aan zijn onderdanen. Het geld dat de stad met de eigen cryptomunt verdient, wordt als bitcoindividend uitgekeerd aan de inwoners. “I do see very quickly a world where the satoshi system is what is used to make payments”, zei de burgermeester. “We need for people to understand that … yes, we want you to hold bitcoin but we also want to increase the utility of bitcoin.”
  • Afgelopen week gingen geruchten rond dat Zimbabwe weleens het tweede land zou kunnen worden waar bitcoin als wettig betaalmiddel zou worden geclassificeerd. “Komt niets van in”, zegt de minister van Financiën daarover. Dat gerucht kan je dus naar het land der fabelen verwijzen!
  • Dat Apple CEO Tim Cook ‘crypto’ bezit, deed het afgelopen week lekker op sociale media. Maar om te hoge verwachtingen te voorkomen: plannen om met Apple bitcoin op de balans te zetten, zijn er volgens Cook niet.
  • Cybercriminelen hebben MediaMarkt getroffen met een grote ransomware-aanval. De groep Hive eist 50 miljoen dollar, af te rekenen in bitcoin, meldt RTL Nieuws. Dit is één van de vervelendste bijwerkingen van de opkomst van bitcoin; het verhoogt de effectiviteit van digitale criminaliteit. Gelukkig worden de autoriteiten steeds beter in de opsporing ervan.
  • De inflatie in de VS is opgelopen tot 6,2%, de sterkste jaar-op-jaarstijging in ruim dertig jaar. In de markt neemt de vrees voor aanhoudende hogere geldontwaarding wat toe, maar de Amerikaanse centrale bank blijft uitgaan van een tijdelijk fenomeen. Het zou vooral komen door verstoringen in aanvoerketens en volgend jaar zou de inflatie moeten terugkeren naar rond de 2%.
  • Woensdag was er even paniek rond de Chinese vastgoedgigant Evergrande. Op sociale media zong rond dat het bedrijf failliet zou zijn gegaan, omdat ze de renteaflossingen niet meer kon betalen. Uiteindelijk bleek de paniek ongegrond, want het bedrijf maakte de verschuldigde bedragen op de valreep over.

Meme van de week

Bert, Bart en Peter op de achterbank bij Madelon; aanstaande maandag is het resultaat te zien op het YouTube-kanaal van Madelon!

Ten slotte

Je bent weer helemaal bij! We wensen je een rustig en ontspannen weekend toe, in de wetenschap dat áls er iets baanbrekends in de markt gebeurt, je er via ons van op de hoogte wordt gebracht.

Goed weekend, en tot volgende week,
Bert, Bart, en Peter