De week waar dromen in duigen vielen. Even windje tegen. Hoort erbij natuurlijk. Bert stuurde afgelopen woensdag al een korte update om je op de hoogte te houden. Naast het feit dat de prijs niet meewerkt, is er ook niet al te veel nieuws. Daarom hebben we een korte Taproot update toegevoegd aan deze Alpha. Verder natuurlijk een paar lekkere podcasts en leuke nieuwtjes.
Marktupdate
Een korte marktupdate vandaag. Woensdag stonden we al even stil bij de dalende koers die toen met 58.000 dollar zo’n 15 procent onder de top stond. De gegevens voor de koers op korte termijn waren (en zijn nog steeds) niet eensluidend.
Een verdere correctie volgde, naar inmiddels 55.600 dollar, zo’n 19 procent onder de top. Een logisch doel voor deze correctie is 53.000 dollar, waar de top van 6 september, de marktwaarde van 1 biljoen dollar en de 100-daagse moving average bij elkaar komen.
Tegelijk horen we zoveel mensen deze analyse maken, dat frontrunning op de loer ligt, en we dat niveau wellicht helemaal niet gaan halen. Veel onzekerheid over de koersen op korte termijn dus.
Ook in de on-chain data is weinig nieuws te bespeuren ten opzichte van woensdag. Of, zoals Glassnode het mooi samenvat: ‘Zelf op een bijna 20 procent correctie lijken long term holders hun muntjes nog niet in paniek te verkopen’.
Laten we nog even kijken naar de SOPR. Een waarde van 1 is in bull-condities vaak steun en in bear-condities vaak weerstand. Een waarde onder de 1 geeft aan dat transacties gemiddeld genomen tegen verlies plaatsvinden.
De waarde die we nu zien past bij een lokale bodem. En dat geldt voor veel meer indicatoren. Die zijn niet langer verhit maar weer neutraal. Of ze zitten op een waarde waar vaak de kortetermijntrend weer omkeert.
Dure dollar
Afgelopen week viel de sterker wordende dollar op. De dollar-index DXY steeg bijna 2,5 procent in 9 dagen, wat vrij veel is voor een mandje van de grootste valutaparen ter wereld. De grootste in dat mandje is het dollar-euro paar. De dollar werd ruim 3 procent duurder.
Eind mei kreeg je voor 1 euro nog 1,22 dollar. Dat is nu zo’n 8 procent gedaald naar 1,12 dollar.
Diensten en producten uit de VS zijn daardoor voor ons duurder geworden, net als daar op vakantie gaan. Maar in de context van bitcoin is dit voordelig. Leverde een bitcoin van 50.000 dollar in mei nog 41.000 euro op, met de huidige dollarkoers is het 44.500 euro. Gunstig dus!
Hoe de dollarkoers zich verder zal ontwikkelen is onduidelijk. Macro-economisch is er veel aan de hand, en de dollar kan om verschillende redenen sterker of zwakker worden. Als de dalende trend voortgezet wordt, ligt een koers van 1,08 dollar per euro voor de hand. En dat zou best mooi kunnen samenvallen met de periode waarin een deel van de bitcoiners wat winst wil nemen!
Buying the dip
Om af te sluiten wil ik twee heatmaps delen. Allereerst deze van Willy Woo, met de titel ‘buying the dip’. Het laat zien waar long term investors kopen en verkopen. Nu zijn ze aan het kopen, ze verwachten blijkbaar niet heel veel downside meer.
De tweede is deze van ecoinometrics die toont of het vooral kleine spelers zijn die accumuleren of ook de grotere. Interessant is om het cluster van de afgelopen weken te vergelijken met die van november/december vorig jaar (aangegeven met het pijltje). Heel vergelijkbaar patroon, en destijds het begin van een lange stijging.
In de media
FTM: Is bitcoin de oplossing?
Op het platform Follow the Money verscheen vanochtend een recensie op Ons geld is stuk. Auteur Thomas Bollen vraagt zich af of bitcoin een oplossing kan zijn voor de onrechtvaardigheid die inherent is aan het huidige financiële bestel, en richt zijn essay daarom op een klein en specifiek deel van het boek dat daarop ingaat. Als je door de roddelbladachtige aannames en ondertoon heen prikt, verschijnt een in potentie interessante discussie die je met zijn vele voors en tegens uren zoet kan houden.
Adopting Bitcoin: ‘Communities are important for the Lightning Network’
Op deze zijn we erg trots. Afgelopen week kregen we een berichtje van community members die in El Salvador aanwezig waren bij de Adopting Bitcoin conferentie. Tijdens de presentatie van Anders Helseth (Arcane Research) was een slide te zien waarop werd aangegeven hoe belangrijk verschillende Lightning communities zijn voor de adoptie van het netwerk. Zoals je in de onderstaande afbeelding kan zien hebben ze uit eigen beweging de 65 node Satoshi Radio Ring of Fire toegevoegd!
Kijk-, lees-, en luistertips
Podcast: bitcoinmining als milieuvriendelijk alternatief?
Bijna niets is zo gepolariseerd als het debat rond bitcoins energieverbruik. Niet gek, want de beelden van grote fabriekshallen met daarin duizenden machines die ogenschijnlijk niets zinvols produceren maar wel energie verbruiken spreken boekdelen. Het vereist nieuwsgierigheid, onderzoek en verdieping om erachter te komen dat de vork anders in de steel zit, en dat is voor veel mensen een brug te ver. Mooi dus dat de Cryptocast deze week aandacht heeft besteed aan een andere kant van deze industrie. Daarmee is de discussie niet van tafel - integendeel -, maar de nieuwsgierigheid misschien wél gewekt. Leuke aflevering!
Podcast: hoe gaat de toekomst eruit zien?
Oké, oké we geven het toe: we zijn nog niet helemaal door deze aflevering heen. In deze vier uur durende knaller praat internet ondernemer Tim Ferris met angel investor Balaji Srinivasan. Balaji heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot gerespecteerde spreker als het gaat om bitcoin en gerelateerde onderwerpen. In deze aflevering komen lekker veel meta onderwerpen naar voren: Open- Source ecology, het creëren van nieuwe steden en de strijd tussen Amerika en China.
Podcast: Saifedean in gesprek met Peterson
Saifedean en Peterson vallen voor veel mensen in dezelfde categorie: you either hate them or love them. Wij denken dat er wel een tussenweg is en dat komt in deze podcast mooi naar boven. Het is vooral leuk om te zien (kijken dus!) hoe het satje midden in de podcast opeens valt bij Peterson. Er was misschien nog wel meer uit de podcast te halen door een betere host, maar alsnog het luisteren waard.
In het kort
Het is een bekend fenomeen: een markt die zich in een zwakke periode bevindt, lijkt gepaard te gaan met zwartgalligere nieuwsberichten en gebeurtenissen dan normaliter het geval is. “Dit soort momenten van zwakte in de markt worden door grote spelers vaker gebruikt om de prijs wat omlaag te duwen met bijvoorbeeld ‘nieuws’ over China, Tether en toezichthouders. Een oude tactiek van Wall Street”, schreef Bert woensdag. Natuurlijk speelt ook de eigen perceptie en kleuring mee; rode cijfers kunnen je waarnemingen flink beïnvloeden. Probeer je daarom vast te houden aan je eigen strategie en gepaste afstand te houden.
Eén zo’n opvallende uitspraak van deze week komt van Hillary Clinton. Zij hield een spreekbeurt op Bloomberg’s New Economy Forum en wist daarin ook de aandacht op cryptovaluta’s te vestigen: “What looks like a very interesting and exotic effort [..] has the potential for undermining currencies, for undermining the role of the dollars as reserve currencies, for destabilizing nations.” Vanuit de Europese Centrale Bank klonk deze week soortgelijk geluid, en maandag hield plaatsvervangend gouverneur van de Engelse centrale bank een soortgelijk pleidooi.
Hier kunnen we twee onderliggende signalen uit halen: bitcoin et al. (1) zijn de fase van onbeduidendheid ontgroeid, en (2) onderdeel geworden van de politieke agenda, zowel in populistische als conservatieve zin.
Afijn, er is de afgelopen week natuurlijk meer gebeurd:
- PayPal heeft de features rond bitcoin uitgebreid. Naast aan- en verkopen kunnen gebruikers hun saldo nu versturen naar andere PayPal-gebruikers of hun eigen wallet. Alleen klanten uit de VS en het VK kunnen hiervan gebruikmaken. Wanneer en of deze dienst naar Nederland komt, is onbekend.
- Herinner je je het Amerikaanse wetsvoorstel nog dat door tegenstanders ervan als een ‘gevaar voor bitcoin en cryptovaluta’ werd gezien? Uiteindelijk passeerde dat voorstel zonder aanpassing het congres. ‘Slag verloren, maar de strijd gaat door’, sprak de cryptolobby. Donderdag verscheen een nieuw wetsvoorstel waarmee het gepasseerde voorstel alsnog aangepast moet worden. We moeten nog even wachten op de uitkomst ervan.
- Op nummer 2 van legislative noise staat, na China, India. Uit de meest recente ontwikkeling lijkt de overheid daar te kiezen voor de acceptatie van het bestaan van cryptovaluta’s als asset, maar niet als betaalmiddel.
- De kogel is nu definitief door de kerk: slachtoffers van de hack van Mt.Gox krijgen hun geld terug. Daarmee wordt een punt gezet achter een jarenlange procedure. Hoewel, misschien is een puntkomma beter; nog steeds is onduidelijk of de slachtoffers hun bitcoins terugkrijgen of een geldbedrag ter hoogte van het verlies.
- Umbrel, de veelgebruikte software voor het beheer van bitcoin/lightning nodes, bleek met open achterdeuren te draaien. Daar kwamen we - helaas - met een dreun achter toen bleek dat de sats van één van onze community-leden verdwenen was. Het probleem is inmiddels opgelost, maar het laat alsnog een bittere nasmaak achter. Maak je zelf gebruik van Umbrel? Zorg er dan voor dat je update naar de laatste versie. Als je daarna zin hebt in meer: in de meest recente aflevering van Satoshi Radio hebben we hier uitvoerig over gediscussieerd.
- De Turkse lira bereikte vorige week vrijdag zijn laagste punt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds het begin van 2021 verloor de munt 35 procent van zijn waarde. Sinds 2002 is het verlies meer dan 85 procent.
- Het verzoek van VanEck aan de Amerikaanse SEC om een bitcoin spot ETF goed te keuren is er niet doorheen gekomen. Gabor Gurbacs, directeur digitale strategie bij VanEck, kan niet goed plaatsen waarom de SEC er niet over te spreken is en maakt zijn frustratie daarover op Twitter kenbaar.
We sluiten de In het kort van deze week af met een kort fragment over Taproot, de technische upgrade aan bitcoin die deze week live is gegaan.
Taproot dus. Het feit dat deze grote update enigszins geruisloos voorbij ging is eigenlijk een goed teken. De vorige keer dat er zo een grote update doorgevoerd werd ging dat namelijk minder soepel. In 2017 splitste de bitcoin development community op in twee delen, hetgeen leidde tot een hard-fork waaruit bitcoin cash ontstond. Dat gebeurde nu dus niet. Er was in de aanloop naar deze taproot update nog wel gesteggel over de manier waarop de update doorgevoerd zou gaan worden. In april van dit jaar was er eindelijk duidelijkheid: in november 2021 zal taproot geactiveerd worden. Dat is het punt waar we nu zitten. Gefeliciteerd! Misschien is dit wel de eerste grote update die je meemaakt als bitcoiner. Maar wat is Taproot nu eigenlijk?
Taproot is de naam van de update, die eigenlijk bestaat uit drie onderdelen (BIPs, oftewel Bitcoin Improvement Proposals):
Als je de techniek in wil duiken kan je de uitleg lezen in de links naar de BIPs. In deze Alpha staan we vooral stil bij de voordelen die de update oplevert. Laten we beginnen met de Schnorr Signatures. Op dit moment maakt bitcoin gebruik van ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm) om transacties te ondertekenen. Dat algoritme wordt in de Taproot update vervangen door zogenaamde Schnorr Signatures. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Kleinere transacties. Een Schnorr signature is al zo'n 10 bytes kleiner dan een ECDSA signature. Hierdoor passen er meer transacties in een block. Daarnaast betaal je een lagere fee (sat per vbyte) voor een transactie.
- Efficiënter om te valideren. Schnorr signatures zijn, onder andere door batch validation, met minder computerkracht te valideren dan ECDSA signatures. Dit helpt bij het opschalen van het bitcoin netwerk.
- Multisig verbeteringen. Met de komst van MuSig worden multi-signature scripts efficiënter en wordt de privacy verbeterd.
Dan het Taproot gedeelte van de update. Dat bestaat eigenlijk uit MAST (Merkelized Abstract Syntax Trees) met een paar kleine tweaks. Dat is voor deze Alpha allemaal vrij technisch, daarom houden we het bij een simpele samenvatting. Op dit moment is het zo dat elke mogelijkheid (spending script) in een multi-sig transactie openbaar gemaakt moet worden op het moment dat de transactie (en dus één van de spending scripts) daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Met Taproot hoeft dat niet meer: alleen het spending script dat daadwerkelijk wordt uitgevoerd is zichtbaar. Dat brengt een aantal (grote) voordelen met zich mee.
- Meer privacy. Waar een multisig transactie nu nog gemakkelijk te herkennen is (omdat alle spending scripts openbaar worden gemaakt) is dat met Taproot niet het geval.
- Complexere transacties. Dare I say smart contracts. Omdat alleen het uiteindelijk gebruikte spending script zichtbaar is op de blockchain (en dus kleiner moet zijn dan 100 kilobytes), kan het het gehele pakket aan spending scripts veel groter zijn. Hierdoor zijn veel complexere transacties mogelijk.
Maar wat moet jij als lezer hiermee? Eigenlijk nog niets. Deze update verandert vooral iets aan de kern-laag van bitcoin. Omdat het een soft-fork is blijven je wallets en adressen gewoon werken. Het is nu aan de ontwikkelaars van wallets, applicaties en andere bitcoin software om hiermee aan de slag te gaan. Wij houden je op de hoogte!
Meme van de week
Ten slotte
Wind mee of wind tegen, met Alpha fietsen we door en jullie zitten achterop. En in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, fietsen we met iedere nieuwe passagier die opstapt weer een beetje sneller. Dank dat jullie ons scherp houden, voor de aanhoudende feedback en reacties, en bovenal voor het lezen van wat wij op onze levers hebben. Tot volgende week!
Groet,
Bert, Bart, en Peter