Na de turbulente start van het jaar lijkt het alsof we deze week in wat rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. Bitcoin hikt wat tegen die grens van 40.000 dollar aan, maar gaat niet meer zo hard onderuit als een aantal weken terug. In de rest van de wereld is de rust nog niet teruggekeerd: tech-aandelen vliegen alle kanten op en de inflatie is met 7.6% hoger dan hij in tientallen jaren is geweest. In deze Alpha zetten we dit (en meer) weer netjes voor je op een rijtje.

Marktupdate

Het was een rustige week voor bitcoin. De koers is met 37.500 dollar ongeveer gelijk aan vorige week. De markt lijkt hier tot rust te zijn gekomen en de eerste signalen bouwen zich op dat we in deze prijsrange een bodem vinden.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 maanden

We zagen op verschillende beurzen spot-aankopen de prijsvorming domineren. Ook is de uitstroom van bitcoin van exchanges af groter dan de instroom, waardoor deze week het laagste saldo op exchanges werd aangetikt sinds november 2018.

Een interessante aanwijzing is de flinke sprong van meer dan 100.000 bitcoin die het saldo in handen van short term holders maakte. Dit betekent dat er deze week een flinke bak ‘oude bitcoins’ in nieuwe handen is gekomen, terwijl de koers keurig op niveau bleef. Analist @therationalroot noemde het ‘a proxy for new demand’.

Een aantal andere grote crypto-assets deden het iets beter, zoals ether (+17 procent) en solana (+18 procent). Die laatste is verrassend omdat de Wormhole-hack waarbij zo’n 300 miljoen dollar aan crypto-assets is buitgemaakt een dreiging vormde voor het Solana-ecosysteem.

Op de traditionele aandelenmarkten is het earnings season. Een heel rijtje grote bedrijven maakte deze week z’n cijfers bekend, met vuurwerk tot gevolg. Facebook/Meta verloor 27 procent in een dag, waarmee bijna 300 miljard dollar aan marktwaarde verdampte. Google/Alphabet sprong juist 10 procent omhoog. Snapchat verloor gisteren 24 procent tijdens de beursdag en sprong bijna 60 procent omhoog na sluiting. En dan noemen ze bitcoin volatiel!

Terug naar bitcoin. De correctie sinds de top op 10 november duurt nu 87 dagen, dat is bijna net zo lang als de mini-bearmarkt in de zomer van vorig jaar. Ook de periode van fear en extreme fear is nu vergelijkbaar met toen. Het aantal aanwijzingen dat hier zich een bodem vormt, neemt toe.

Dat zou pleiten voor ons bullish scenario uit de vooruitblik. De eerstvolgende test komt bij een stijging naar de zone tussen 40.000 en 43.000 dollar. Daar zien we een samenvloeiing van weerstanden, zoals met het gele hokje op de eerste grafiek aangegeven. Gaat de koers daar dwars doorheen? Dat bevestigt een omkering van de trend naar stijgend. Lukt dat niet, dan is dat een sterke aanwijzing dat we nog een tijdje tussen 30.000 en 40.000 blijven, in dit scenario een geweldige zone om te kopen.

En het bearish scenario dan? Voor een capitulatie naar onder de 30.000 dollar is een katalysator nodig, een onverwachte gebeurtenis die de cryptomarkt op haar grondvesten doet schudden. Die zien we nu niet zo direct voor ons. Sterker nog, veel ontwikkelingen de afgelopen weken wijzen op toenemende adoptie in belangrijke gebieden zoals India, Rusland, China, Afrikaanse landen en staten als Arizona en Texas.

Laten we afsluiten met onderstaande grafiek waarin de afstand tussen de koers en het 200-weeks gemiddelde met kleuren zichtbaar gemaakt wordt. Gebaseerd op de aanname dat bitcoin op de lange termijn slaagt en dus adoptie toeneemt, is bitcoin nu voor het eerst weer net zo goedkoop als in oktober 2020.

De afstand tussen koers en 200-weeks gemiddelde in kleuren

Hoogste inflatie in 45 jaar

De inflatie in Nederland was in januari 7,6 procent. De laatste keer dat de HICP-inflatie op deze hoogte stond was in januari 1977. Volgens Twitter-econoom Wim uit Voorhout de snelste prijsstijging in 45 jaar. Achter dat account gaat overigens Wim Suyker, ‘de grote rekenaar achter de macro-economische CPB-ramingen’ schuil. De inmiddels gepensioneerde econoom twittert haast dagelijks over macro-economische cijfers, voorzien van grafieken en duiding.

Grafiek van de HICP-inflatie in Nederland van Wim uit Voorhout

De ECB is niet van plan om spoedig in te grijpen, zo bleek gisteren uit de persconferentie van Christine Lagarde, al laat ze de deur op een kier voor verhogingen later dit jaar. De hoge inflatie wordt vooral veroorzaakt door hoge energieprijzen, en dat los je niet op door nu de rente verhogen, zo is de redenering. Bovendien zou de inflatie sowieso flink omlaag komen en later dit jaar dicht bij de 2 procent uitkomen.

Daar is Nicolai Tangen het niet mee eens. De baas van grootste staatsfonds ter wereld, het Noorse oliefonds van $1300 miljard, verwacht dat inflatie voorlopig hoog blijft. In gesprek met de Financial Times verwacht hij ‘extremely low interest rates and a very high stock market, with increasing - and in some places, accelerating - inflation’.

Bron: Financial Times

Dat de ECB de inflatie spoedig ziet dalen kan ook komen door de modellen die ze gebruiken, stelt oud ECB-directeur Otmar Issing. In een interview met WirtschaftsWoche zegt hij: ‘ze zijn zo ontworpen dat wat de centrale bank ook doet, de inflatie aan het einde van de prognoseperiode op 2% uitkomt’.

Bron: WirtschaftsWoche

Tsja, dan is het niet zo gek dat je die beroemde plaatjes krijgt waarin de renteverwachtingen er telkens flink naast zitten. Hieronder zie je de verwachtingen in het groen en de feitelijke HICP in het rood.

Bron: ECB

Wij zien net als de ECB dat er veel grote, structurele krachten zijn die de inflatie verlagen, zoals globalisering, schaalvergroting, robotisering en vergrijzing. Maar dat laat best de mogelijkheid open dat er een aantal jaar telkens elkaar opvolgende impulsen zijn die de inflatie verhogen. Tekort aan timmerhout, een schip in het Suezkanaal, lockdowns en te weinig gas uit Rusland.

Is het denkbaar dat de ECB, verblind door de uitkomst van hun modellen, een aantal van dit soort toekomstige inflatie-impulsen mist? Laten we er een paar langslopen.

  1. Structurele veranderingen in arbeidsmarkt na corona. Denk aan the great resignation in de VS. Het kan jaren duren voordat productie en logistiek zijn afgestemd op een nieuwe realiteit.
  2. Langdurig hogere energieprijzen door rommelig verlopende energietransitie, CO2-belastingen en geopolitieke onrust.
  3. De mogelijkheid dat de globalisering de komende decennia niet verder toeneemt. China kan niet nóg veel goedkoper produceren. VS en EU brengen productie terug naar eigen bodem.

Stel nou dat de inflatie tóch op 3 tot 5 procent blijft steken. Kan de rente dan net zo stevig omhoog als in de jaren zeventig waar we het eerder over hadden? Of kunnen we de situatie van nu beter vergelijken met de jaren veertig, waarin de inflatie ook hoog opliep maar de rente laag bleef?

Inflatie (blauw) en rente (rood) in de VS tussen 1930 en nu.

Net als in de jaren veertig zijn wereldwijde de staatsschulden nu flink opgelopen, terwijl die in de jaren zeventig in veel landen een stuk lager waren. Met veel schulden is een hoge rente een probleem omdat het herfinancieren van die schulden veel duurder wordt.

Amerikaanse staatsschuld als deel van de economie (blauw) - Bron: Lyn Alden

Het zou maar zo kunnen dat centrale banken dit het liefst zouden zien: een tijdje hoge inflatie terwijl de rente laag blijft. Het ‘reset’ de schulden naar een dragelijker niveau. Of dat gaat lukken? Wij hebben daar sterke twijfels bij.

Onze basisverwachting is:

  1. Dat centrale banken de komende maanden beginnen te verhogen, en dat rond de zomer zichtbaar wordt dat de economie vertraagt, financiële markten wankelen en schuldenaars in de problemen komen. Met in de tweede helft van het jaar een draai naar opnieuw ruim beleid als gevolg.
  2. Dat bitcoin (en digital assets als asset class) zich de komende maanden loskoppelt van de andere financiële markten, omdat investeerders erachter komen dat het de enige beleggingscategorie is waar nog muziek in zit.

Wekelijks zijn er fondsmanagers, analisten en handelaars bezig met deze draai. Vorige week noemden we er een aantal. Deze week zagen we Jeroen Blokland, voormalig vermogensbeheerder bij Robeco, een pleidooi houden voor bitcoin als onderdeel van de portefeuille.

Laten we als afsluiting kijken naar de dormancy flow, een indicator van David Puell. Die is laag als er boven de huidige koers het afgelopen jaar veel bitcoins zijn verhandeld die heel lang in wallets hebben gezeten. Anders gezegd, het slimme geld heeft op veel hogere koersen dan de huidige verkocht, en zou nu wel eens toe kunnen zijn aan weer kopen!

In de media

BNR: ‘India komt met cryptoroepie’

De Indische regering maakt haast met de introductie van een eigen CBDC, de digitale roepie. Eind 2021 werd het werk eraan aangekondigd, en afgelopen week kwam een follow-up: hij moet al in het fiscale jaar 2022/2023 gelanceerd worden. Wat de burger daar precies aan heeft? Dat bespreekt Peter op BNR, en tijdens Satoshi Radio zijn we dieper ingegaan op de vraag wat die CBDC’s nu precies toevoegen aan de wereld.

Gemist | BNR Nieuwsradio
Luister naar dit fragment van 02-02-2022 18:16 uur. BNR Nieuwsradio. Blijf scherp.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Blockchains zijn steden

Je ziet tegenwoordig de een na de andere blockchain opduiken, die vervolgens aan elkaar geknoopt worden met bridges of andere infrastructuur. Is die diversiteit wel nodig? Beweegt de markt richting één winnaar, of gaan we richting een toekomst waarin voor iedere toepassing een blockchain bestaat? In de podcast Bankless geeft Haseeb Qureshi antwoord op deze vragen aan de hand van de analogie waarin blockchains als steden worden neergezet.

🎙 103 - Blockchains are Cities | Haseeb Qureshi
Reframing Blockchains from Networks to Cities

Podcast: Privacybehoudende netwerken

Sinds het moment dat er een digitale wereld ontstond, hebben burgers veel van hun soevereiniteit en zelfbeschikking ingeleverd. De ontvangers ervan: centrale partijen die zich ontfermen over jouw gegevens én bezittingen. Vraag je je weleens af wat er in de wereld van anonieme netwerken en privacy gebeurt? Dan is de podcast Opt Out leuk om te volgen. In deze aflevering is Harry Halpin te gast om te praten over het Nym-netwerk waar nu al een paar jaar aan gebouwd wordt. Liever iets luisteren dat specifiek over bitcoin gaat? In deze aflevering gaat het over bitcoin’s privacy, en in deze aflevering hoor je meer over het veiligstellen (en -stallen) van je bitcoins.

Privacy-preserving networks w/ Harry Halpin from Nym
Wondering what’s coming in the network anonymity and privacy space, or what alternatives are out there for Tor? This episode, we’re sitting down with Harry Halpin to chat about the upcoming Nym network.

Podcast: Onderzoek herkomst vermogen en middelen bij virtuele valuta

Deze is voor de liefhebber, maar daarom niet minder goed. Vriend van de show Simon Lelieveldt legt in de podcast "Compliance adviseert" uit wat een crypto broker allemaal moet doen om te voldoen aan wet en regelgeving. Hij gaat in op de vraag wat regulier gebruik is, waar het risico in zit en hoe vermogen logisch verklaard kan worden.

Podcast Luisteren (PodNL): Simon Lelieveldt - Onderzoek herkomst vermogen en middelen bij virtuele valuta
From Compliance adviseert: Ervaringen van experts uit de financiële wereld. Onderzoek naar herkomst vermogen en middelen is al langere tijd gewoon voor financiële instellingen. Maar op een dag komt er een alert uit het transactiemonitoring systeem naar boven en verklaart de klant de opvallende winst…

Podcast: Is there life after democracy?

Deze week is auteur Vijay Boyapati te gast in de What Bitcoin Did podcast van Peter McCormack. Het gesprek gaat verder dan bitcoin alleen: ze praten over de Fermi paradox en the great filter, de geschiktheid van democratie en of we ooit als soort de aarde moeten ontvluchten.

Is There Life After Democracy? with Vijay Boyapati — What Bitcoin Did
In this interview, I talk to Software Engineer and Author Vijay Boyapati. We discuss the Fermi paradox and the Great Filter, whether solutions involve centralisation and reducing freedoms, if society is best served by democracy, and the inevitable need for humans to escape the earth.

Seminar: Michael Saylor in gesprek met Jack Dorsey

Het was deze week weer tijd voor een ouderwetse bitcoin seminar, georganiseerd door MicroStrategy. CEO Michael Saylor gaat in het eerste uur in gesprek met Jack Dorsey, CEO van Block en inmiddels uit de kast gekomen als bitcoin maximalist. Ze bespreken wat bitcoin betekent voor bedrijven, voor de wereld en alles daartussen. Vergeet trouwens ook niet het laatste uur met Lyn Alden te luisteren.

In het kort

Afgelopen week werd er uitvoerig geschreven en gesproken over Wormhole. Deze bridge tussen Solana en Ethereum haalde zelfs de voorpagina van de NOS. De reden: een hacker ging er vandoor met tokens ter waarde van 120.000 ETH. Dat leidde uiteraard tot paniek onder consumenten, een ‘decentraal’ netwerk dat werd uitgeschakeld, online onderhandelingen met de hacker, en fundamentele discussies over de manier waarop blockchains met elkaar verbonden worden. Voor gebruikers van Solana en Wormhole liep het debacle met een sisser af: de gestolen ethers zijn vervangen met durfkapitaal van Jump Crypto, een injectie van een slordige 330 miljoen dollar. Wil je precies weten hoe deze brug is ingestort? Dat lees je hier.

Afijn, gelukkig gebeurde er meer dan het zoveelste kaartenhuis dat instortte:

  • "Wie belasting ontduikt met cryptomunten, moet snel aangiftes verbeteren" kopt Trouw. Een enigszins misleidende titel, maar desondanks niet minder belangrijk. Binnenkort krijgt de belastingdienst de mogelijkheid om zelf te kijken hoe veel cryptovaluta iemand heeft staan bij een handelsplatform.
  • Zoals Bert al beschreef in de marktupdate ging Meta (Facebook) deze week flink onderuit op de beurs. Dat had te maken met het stagneren van de gebruikers van het platform en mogelijk met het falen van de Diem stablecoin. Ondertussen sluit Meta zich aan bij de COPA (Crypto Open Paten Alliance).
  • Bart zag het met zijn eigen ogen in september vorig jaar: de Chivo wallet van de El Salvadoraanse overheid werkte niet perfect. Inmiddels heeft president Bukele dat zelf ook door en heeft hij het bedrijf Alphapoint ingeschakeld om de problemen te fixen. Die hebben inmiddels de grootste bugs eruit gehaald en de lightning functionaliteit verbeterd.
  • De kunstmatige limiet die videokaartfabrikant Nvidia op hun modellen heeft gezet is niet effectief, aldus PCmag. Dat komt omdat miners een manier hebben gevonden om de kaart van 50% efficiëntie naar 75% op te krikken. Daarnaast is het zo winstgevend om Ethereum te minen, dat het niet uitmaakt dat de kaart op 75% van de maximale kloksnelheid werkt.
  • India komt niet alleen met een CryptoRupee, ze komen ook met een belasting op crypto. En het percentage is niet mis: 30%. Dat is een aardige meevaller voor de staatskas, omdat er naar schatting 15 tot 20 miljoen crypto investeerders in India zijn.
  • Het volgende nieuwtje kan in de categorie "roddelpraat", maar daarom niet minder interessant: China schijnt bitcoin mining onder strikte voorwaarden weer toe te staan. De vraag is of het met deze regels nog winstgevend is om te minen.
  • Galaxy Digital, een van de grotere mining bedrijven, komt met een sustainability plan waarin het beschrijft hoe ze naar 80% clean mining gaan. Hoe ze dit precies gaan doen wordt dit jaar verder uitgewerkt, aldus CEO Michael Novogratz.
  • Het is koud in Texas en het is maar de vraag of het energienet dat aankan. Daarom heeft het Texas Blockchain Council namens de mining bedrijven uit de regio besloten om hun operaties stil te leggen, zodat er meer capaciteit voor burgers en overheidsinstanties beschikbaar is.

Meme van de week

Wat er ook met de bitcoinprijs gebeurt, het is altijd op weg naar de maan… ;-)

Ten slotte

Dat was ’m weer - de altijd goed gevulde weekendkrant. We horen van veel van jullie dat ’ie vast onderdeel is geworden van je weekendroutine, en daar worden we blij van. Wat ons betreft blijft het daar niet bij. In Q1 buigen we ons over het uitbreiden van de perks van het Alpha-lidmaatschap. Spoiler: wordt gaaf!

Groet,
Bert, Bart en Peter