Deze maand hebben we weer een aantal prachtige artikelen voor je geselecteerd die vanaf 1 oktober gratis te lezen zijn. In juni gebeurde er namelijk erg veel. Het was de maand waarin de SEC een rechtszaak begon tegen zowel Binance als Coinbase. Een paar dagen na die aankondiging vertrok Binance uit Nederland. Als klap op de vuurpijl vroeg de grootste vermogensbeheerder ter wereld een bitcoin-ETF aan. In deze Alpha Digest blikken we terug. Veel leesplezier!

💡
Als free member van Bitcoin Alpha ontvangt je iedere maand de Alpha Digest. Daarin blikken we terug, vertellen we je waar de betaalmuur verdween, en schrijven we kort over wat we recent publiceerden.

Nu gratis te lezen

‘Binance in de problemen’

In juni verstuurden we twee Alpha Alerts en allebei gingen ze over Binance. De grootste crypto exchange ter wereld werd aangeklaagd door de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. Ook de ceo van Binance, Changpeng Zhao, kreeg een aanklacht aan zijn broek. In totaal ging het om dertien punten, waaronder het overtreden van diverse effectenregels. Tien dagen later was het weer raak. Toen werd namelijk duidelijk dat Binance, onder druk van DNB, zou vertrekken uit Nederland. Inmiddels weten we dat dit geen loos alarm was. Het is nu vrijwel onmogelijk om als Nederlander een account te hebben bij de exchange. Interessant om terug te lezen.

Markt beweegt door Amerikaanse aanklacht tegen Binance en CZ
Binance en ceo Changpeng Zhao zijn aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder SEC. De markt reageert erop met forse prijsdalingen. Waar wij nu op letten? Dat lees je hier.
Binance vertrekt uit Nederland, actie vereist
Binance vertrekt per 17 juli uit Nederland. Registraties van Nederlandse klanten zijn per direct gesloten. Bestaande klanten hebben tot 12 juli de tijd om hun tegoeden om te zetten. Na 17 juli kunnen die enkel nog worden opgenomen.

‘Zijn crypto’s gewoon aandelen in een nieuw jasje?’

Niet alleen Binance werd aangeklaagd door de SEC, ook Coinbase was de pineut. Reden genoeg om in de Alpha News dieper in te gaan op het fundament waar beide aanklachten op gebaseerd zijn. De vraag die de rechter moet beantwoorden is of cryptovaluta securities (effecten) zijn. Het antwoord op deze vraag is namelijk de basis om te beoordelen onder welke wetten cryptovaluta vallen. Je snapt natuurlijk dat dit geen makkelijke vraag is. De ene cryptovaluta is namelijk de andere niet. In deze News lees je er meer over.

Zijn crypto’s gewoon aandelen in een nieuw jasje?
De rechtszaken die de SEC aanspande tegen Coinbase en Binance leiden tot verhitte discussies. Centraal daarin staat de classificatie van crypto’s. Wat betekent dit? En is dit wel de belangrijkste vraag?

‘Loopt ’s werelds grootste vermogensbeheerder warm voor bitcoin?’

Niet al het nieuws in juni was bearish. Er was ook goed nieuws. Zo maakte BlackRock bekend dat het bedrijf een aanvraag doet voor een spot bitcoin ETF. Natuurlijk zijn ze niet de eerste die dat doen (de gebroeders Winklevoss proberen het al sinds 2014) maar wel de meest aansprekende naam. BlackRock is namelijk de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met meer dan 9 miljard dollar aan beheerd vermogen. In de Alpha News bespraken we de mogelijke impact van dit nieuws.

’s Werelds grootste vermogensbeheerder loopt warm voor bitcoin?
De race om de eerste spot bitcoin ETF van de Verenigde Staten is weer gestart. BlackRock heeft een aanvraag ingediend en dat houdt de gemoederen bezig. Komt die ETF er dan toch? En wat betekent dat?

‘Bitcoin noteert hoogste koers van 2023’

We sloten juni af met de hoogste koers van 2023. De prijs van bitcoin was op het hoogtepunt ruim boven de 31.000 dollar. Het mocht duidelijk zijn: het enthousiasme rondom de BlackRock ETF won het van de FUD rondom de rechtszaken tegen Binance en Coinbase. In deze editie van de Alpha News bespraken we al het nieuws van de maand nog een keer.

Memes grijpen de aandacht
De afgelopen weken is de cryptomarkt in de ban van memes. Zo steeg het Pepe-token in korte tijd naar een marktwaarde van $1 miljard. Wat betekent deze hype precies?

Recent gepubliceerd

‘Peak Bear’

In de laatste Alpha Markets van september besteedt Bert aandacht aan de marktfase waarin we ons bevinden. In bepaalde opzichten is het nog steeds bearmarkt. De prijs van bitcoin bevindt zich al 6 maanden in hetzelfde prijsbereik (tussen de 25.000 en 30.000 dollar). Bert schetst een aantal factoren die ons uit de bearmarkt kunnen trekken. Daarnaast gaat hij verder in op de hoge rente in de Verenigde Staten.

Peak bear
De bitcoinkoers zit nu zes maanden in hetzelfde prijsbereik. En dat zou best nog even kunnen duren. In deze fase van de marktcyclus is het gat tussen fundamentele ontwikkelingen en koers het grootst.

‘Wat is het security budget?’

Je ziet het vaker in bearmarkten: hevige discussies tussen leden van hetzelfde kamp. Ook deze maand waren er een aantal van dat soort discussies. Bart besloot een Alpha Insights te schrijven over het security budget. Hoe gaan we de miners betalen als er geen block subsidy meer is? En moeten we ons nu al zorgen maken over dat (mogelijke) toekomstige probleem?

Wat is het Security Budget?
Een bekend fenomeen tijdens een bearmarkt is FUD: fear, uncertainty and doubt. In een bullmarkt wordt elk nieuwtje positief uitgelegd, in een bearmarkt is elk gerucht aanleiding voor een doemscenario. Het merendeel blijkt achteraf mee te vallen: de angst, onzekerheid en twijfel blijken ongegrond.

‘Opkomende economieën drijven wereldwijde cryptoadoptie’

Elk jaar publiceert Chainalysis de Crypto Adoption Index. Die index is onderdeel van een groter rapport dat in oktober gepresenteerd wordt. Wat direct opvalt is dat Europese landen schitteren door afwezigheid. De top 20 bestaat vooral uit opkomende economieën. Peter schreef erover in de Alpha News.

Opkomende economieën drijven wereldwijde cryptoadoptie
Vorige week publiceerde analysebedrijf Chainalysis zijn jaarlijkse Crypto Adoption Index, een ranglijst van landen waar de gemiddelde burger crypto het meest omarmt. Conclusie: Opkomende economieën drijven wereldwijde cryptoadoptie.

September was een maand die we niet lang zullen onthouden. Zowel qua koers als nieuws gebeurde er weinig. Toch zien we dit jaar wel spectaculair eindigen. Er lopen diverse rechtszaken en ook rondom de bitcoin ETF's moeten er knopen doorgehakt worden. We houden jullie op de hoogte!