Wij hebben geen glazen bol en geloven ook niet in de voorspellende kracht van theeblaadjes, koffiedik of de vlucht van vogels. Zo schreven we eerder een Alpha-editie over het zien van patronen en verbanden die er niet zijn. Dat betekent echter niet dat de toekomst volstrekt willekeurig is en er niets zinnigs over te zeggen valt.

Daarom nemen we de tijd om vooruit te blikken op 2023. Niet om te voorspellen wat er precies gaat gebeuren, maar om overzicht te krijgen over de krachten en bewegingen binnen en buiten de cryptowereld die, naast alle nu nog onbekende gebeurtenissen, dit jaar zullen vormgeven.

We hebben dat gesplitst in drie delen.

In het eerste deel van onze driedelige vooruitblik kijken we naar de lange termijn. Onze verwachting is onveranderd positief. We zien een goede kans dat bitcoin de komende jaren de sprong maakt van de early adopters naar de early majority.

In het tweede deel zoomen we in op de thema’s van dit jaar en de verschillende krachten die invloed zullen hebben op bitcoin. Invloed op wat het kan, hoe het gebruikt wordt, hoe het gezien wordt, en hoeveel het waard is.

In het derde deel bekijken we waar we zitten in de marktcyclus van bitcoin en welke krachten daar dit jaar invloed op hebben. We bespreken een aantal macro-economische scenario’s en daarna welke vooruitzichten er zijn voor bitcoin.

De stip op de horizon

We zijn long term bullish. We geloven dat er een redelijke kans is dat bitcoin en in het kielzog ervan andere decentrale technologie langdurig een significante rol gaat spelen in de maatschappijen en financiële systemen over de hele wereld.

Er zullen vast landen zijn die zich er grotendeels aan onttrekken, zoals China zich expliciet heeft voorgenomen. Dat proberen ze immers ook met het (vrije) internet en de vele nieuwe diensten die daarop gebouwd worden.

Er zullen vast overheden en centrale banken zijn die zich er fel tegen gaan verzetten. Omdat ze zien dat ‘scheiding tussen geld en staat’ macht bij hen weghaalt en hen beperkt in de mate waarin ze hun CBDC onaangename bestedingsvoorwaarden kunnen geven.

Er zullen ongetwijfeld onverwachte allianties ontstaan. Wellicht met de financiële sector die er nieuwe business modellen omheen bouwt of met techbedrijven die erop inpluggen om vrijwel gratis 24/7 digitale waarde de wereld over te sturen.

Een ‘significante rol spelen’ is nogal vaag. Dat komt omdat nog onweetbaar is op welke manier(en) bitcoin voor lange tijd en wijdverbreid gebruikt zal worden. Een paar voorbeelden:

  • Digitale bezitting, door niemand bij te maken of te vervalsen, vergelijkbaar met de grond onder Manhattan of baren goud. Bedoeld om vermogen op heel lange termijn op te slaan, bijvoorbeeld voor de generaties die na jou komen.
  • Spaarmiddel als alternatief voor obligaties, aandelen en vastgoed. Niet af te pakken door dictators en makkelijk mee te nemen als je moet vluchten. En behoorlijk stabiel als je overheidsmunt in hyperinflatie terechtkomt.
  • Betaalmiddel voor dagelijks gebruik. Ook om geld naar huis te sturen als je in het buitenland woont om je gezin te onderhouden. Of als vrouw en kinderen gevlucht zijn in een oorlog.
  • Open protocol om digitale bezittingen op vast te leggen en mee over te dragen. Zonder afhankelijkheid van big-tech of een lokale overheid. Digitale identiteit maar dan decentraal. Van nature borderless.
  • Rekeneenheid om internationaal grondstoffen in te prijzen en handelsafspraken in te noteren.