Welke thema’s zullen in 2023 kleur geven aan bitcoin en de bredere wereld van cryptoactiva en decentrale technologie?

In het eerste deel van onze driedelige vooruitblik kijken we naar de lange termijn. Onze verwachting is onveranderd positief. We zien een goede kans dat bitcoin de komende jaren de sprong maakt van de early adopters naar de early majority.

In het tweede deel zoomen we in op de thema’s van dit jaar en de verschillende krachten die invloed zullen hebben op bitcoin. Invloed op wat het kan, hoe het gebruikt wordt, hoe het gezien wordt, en hoeveel het waard is.

In het derde deel bekijken we waar we zitten in de marktcyclus van bitcoin en welke krachten daar dit jaar invloed op hebben. We bespreken een aantal macro-economische scenario’s en daarna welke vooruitzichten er zijn voor bitcoin.


Vorig jaar beschreven we het krachtenspel van 2022. We zaten een aantal keer in de roos. De pijnlijkste is wellicht die over full reserve:

Het grote risico [van veel assets bij centrale platforms] is dat deze partijen fractioneel gaan bankieren om zo hun eigen omzet te verruimen en het principe van full reserve loslaten. [..]

Het meest voor de hand ligt dat ze de bitcoins van hun klanten uitlenen aan derden en daarmee risico lopen dat ze die niet terugkrijgen. In een ernstiger geval verkopen deze partijen niet-bestaande bitcoins aan klanten.

[..] Op lange termijn is het risico groot dat een deel van de fractioneel bankierende partijen door de mand valt. Dat betekent dat hun klanten pech hebben en dat het vertrouwen in bitcoin een stevige knauw oploopt.

Dit is voor ons altijd de reden geweest om van partijen als Celsius, Blockfi en Nexo weg te blijven. Een rendement van een paar procent per jaar is onvoldoende om te compenseren voor het risico alles te verliezen.

Maar ook wij hadden niet verwacht dat dit risico zo spoedig en op zo’n spectaculaire manier zou materialiseren. En dat is een rode draad door onze verwachtingen: het is goed te doen om de richting in te schatten, maar het is ontzettend lastig om de timing precies goed te hebben.

Met dat in het achterhoofd gaan we naar de thema’s die wij dit jaar in de gaten houden!

Adoptie

We zeggen het vaak, en doen dat hier nog maar een keer: de massa neemt technologie pas in gebruik zodra het beter is dan de alternatieven die ze voorhanden hebben.

Dat betekent dat adoptie gedreven wordt door twee krachten:

Nieuwe technologie wordt beter. In plaats van ‘beter’ kun je ook denken aan handiger, leuker, goedkoper, sneller, veiliger, zekerder. Bijvoorbeeld door technologische doorbraken, slimmere apps, betere dienstverlening, duidelijker regels.