Op 14 juni verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente niet, maar voorzitter Jerome Powell sprak de verzamelde pers wel streng toe: we zijn nog lang niet klaar met het bevechten van de inflatie. Betekent higher for longer ook langer ongunstige omstandigheden voor bitcoin en tech-aandelen?

Maar eerst kijken we naar de afgelopen week. De bitcoinkoers steeg 20 procent, aangejaagd door een voortdurende stroom van grote financiële instellingen die zich op de cryptomarkt begeven. Bitcoin doet het goed, kunnen altcoins het een beetje bijbenen? En is dit nu het begin van een nieuwe weekly cycle voor bitcoin?

Een indrukwekkende lijst

Vorige week donderdag maakte BlackRock bekend dat het een aanvraag heeft ingediend voor een spot bitcoin ETF voor de Amerikaanse markt, de iShares Bitcoin Trust.

Dat maakte indruk. Allereerst omdat BlackRock met 9.000 miljard dollar in beheer de grootste vermogensbeheerder ter wereld is, nog voor Vanguard en Fidelity. Maar ook omdat BlackRock er niet om bekend staat maar in het wilde weg wat te proberen. We schreven daar uitgebreider over in de Alpha News.

Na BlackRock volgden snel andere partijen met een soortgelijke ETF-aanvraag: Investco, Wisdom Tree en Bitwise. Samen met Ark Invest, die al een aanvraag had lopen, wachten deze partijen nu op de reactie van de SEC.

De beslissing van de toezichthouder kan deze zomer al vallen, maar hij kan ook met een aantal verlengingen van de beslistermijn tot in het eerste kwartaal van 2024 worden uitgesteld. In dezelfde periode wordt de uitspraak in de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC verwacht, die draait om het mogen omzetten van het gesloten GBTC-fonds naar een ETF.

Bron: K33 Research

Het lijkt wel alsof BlackRock met z’n aankondiging het signaal heeft gegeven dat de kust veilig is voor grote financiële instellingen om zich op de cryptomarkt te begeven.

Deze week ging de institutionele cryptobeurs EDX Markets live. Hier kunnen firma’s uit de cryptowereld en traditionele financiële wereld voor zichzelf of hun klanten in een beperkte selectie van cryptoactiva handelen. In eerste instantie alleen bitcoin, ether, litecoin en bitcoin cash.

De beurs noemt zich non-custodial, wat inhoudt dat ze alleen de kopers en verkopers aan elkaar verbindt. De feitelijke afhandeling van de order gebeurt later, in een gescheiden clearinghouse. Achter EDX zitten bekende namen uit de financiële sector, zoals Fidelity, Citadel en Charles Schwab.

In Duitsland heeft Deutsche Bank een vergunning aangevraagd om cryptoactiva te mogen bewaren voor hun klanten.

In Frankrijk heeft CACEIS Bank, de asset servicing tak van Crédit Agricole en Santander, een dergelijke vergunning gekregen. Banco Santander kwam deze week ook met een educatief artikel over het lightningnetwerk van bitcoin.

ERP-bouwer SAP, het grootste niet-Amerikaanse softwarebedrijf ter wereld, schreef deze week een blog over het gebruik van stablecoins om goedkoop en snel geld naar het buitenland te sturen.

Zo bij elkaar is het een opvallende wending van de berichtgeving over de cryptomarkt. Het zal niemand verbazen dat de bitcoinkoers hier positief op reageerde, zie de grafiek hieronder.

De koers van bitcoin, ether en drie altcoins sinds 1 juni

Een nieuwe weekly cycle

In de Markets van 26 mei gaven we onze verwachting van het einde van de toen lopende weekly cycle:

De prijsactie van de afgelopen twee weken suggereert dat we begonnen zijn aan de laatste daily cycle van de huidige weekly cycle. Als deze daily cycle een normale lengte heeft, zou dat de weekly cycle low rond eind juni plaatsen.

Wat wij zouden willen zien is dat zich in het prijsbereik van 21.500 tot 25.000 dollar een bodem vormt. Rond de bodem willen we on-chain een overschakeling zien van distributie naar accumulatie en in het sentiment een sterke overheersing van negativiteit. En dan vanuit die bodem een krachtige beweging omhoog. Dat zijn karakteristieken van een weekly cycle low.

Voordat we dieper op de gebeurtenissen van deze week ingaan, zoomen we even uit en pakken de cycle-theorie erbij die we in deze Alpha Markets uitgebreid hebben toegelicht.

We verwachten dat een nieuwe yearly cycle begint met een stijgende weekly cycle. Of in de taal van cycle-analisten, een right translated weekly cycle, wat betekent dat het hoogste punt in de tweede helft ervan ligt.

Een stijgende weekly cycle bestaat in de regel uit twee tot drie stijgende daily cycles en dan één dalende daily cycle. We hebben sterke aanwijzingen dat we op 15 juni de eerste weekly cycle van de nieuwe yearly cycle hebben afgesloten.