Op 16 september 2022 schreven we over een grote mijlpaal voor de ethereum-gemeenschap, de oplevering van ‘de merge’. Deze term staat voor het wisselen van het door ethereum gebruikte consensusmechanisme, de overstap van Proof of Work naar Proof of Stake (PoS). Het werd destijds beschreven als een uiterst complexe procedure. Alsof het team van Max Verstappen rijdend een bandenwissel moet uitvoeren.
De merge ging net zo snel voorbij als een pitstop van Verstappen. Het beeld van ethereums panda, die de activatie van PoS inluidde, maakte een kort applaus los en daarna ging men weer back to business. Doorbouwen naar de volgende mijlpaal, want er zijn nog losse eindjes aan elkaar te knopen.
Een voorbeeld daarvan was het ontbreken van een opnamefunctie voor de ethers die voor staking zijn vastgezet. Dit hiaat is weggenomen met het doorvoeren van de Shapella-upgrade. Afgelopen woensdagnacht ging de knop om, een maand of zeven na de omschakeling naar PoS. Voor ethereum-ontwikkelaars en -investeerders markeert dit moment de afronding van een jarenlange transitie.
Shapella is een samentrekking van Shanghai en Capella. Onder de noemer Shanghai vallen wijzigingen aan ethereums execution layer. Die ondersteunt nu nieuwe transactietypen waarmee stakers de opdracht kunnen geven om met staking gemoeide ethers te ontgrendelen. Capella is de naam voor wijzigingen aan ethereums consensus layer. Die moet iets begrijpen van die nieuwe transactietypen om de opdrachten te kunnen goedkeuren. Logischerwijs moesten deze upgrades tegelijkertijd plaatsvinden.
Staking is in korte tijd erg populair geworden. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 477.000 zogeheten validators aan het werk, die elk minimaal 32 ETH hebben ingelegd. In totaal zijn alle validators goed voor meer dan 17 miljoen ETH, omgerekend zo’n 36 miljard dollar. Meer dan 14 procent van alle ether is op deze manier tijdelijk uit roulatie gehaald.
Vanwege deze upgrade hing er een vraag boven de markt. Ontgrendelen stakers na de activatie van Shapella hun ether massaal? En komt daardoor de prijs van ether onder druk te staan?
Op dit moment is daar geen sprake van. Van de 477.280 validators staan er nu een kleine 27.000 in de rij om te stoppen. Op het totaal is dat minder dan 6 procent. Sinds de livegang van Shapella ging iets meer dan 1 miljoen ether met pensioen, maar is er ook 430.000 ether aan nieuw werk geholpen. We zien hierin geen signalen van een massale uittocht.
Een validator geeft aan te willen stoppen met een zogeheten full withdrawal-transactie. Als dat verzoek is verwerkt, mag hij achteraan aansluiten in de rij van validators die de uitgang willen gebruiken, de exit queue. Dit vertragingsmechanisme voorkomt dat teveel ETH tegelijkertijd het systeem verlaat en dat daardoor de stabiliteit ervan in het geding komt. In iedere periode van 32 blocks (zo’n 6,4 minuten) ontvangen 7 validators goedkeuring om de poort gebruiken. De snelheid van deze filedosering stijgt of daalt naar gelang het aantal actieve validators toe- of afneemt.
Na deze stempel van goedkeuring komt de validator in een nieuwe wachtrij te staan. In deze withdrawal queue kan hij zijn vrijheid eindelijk ruiken. Ieder block worden er 16 validators vrijgelaten, tot maximaal 115.200 per dag. Na een wachttijd van minimaal 27 uur in deze rij heeft de bezitter van de validator weer beschikking over de ether die hij erin stak. In totaal kan het gehele proces enkele weken in beslag nemen.
De term full withdrawal verraadt het bestaan van een partial withdrawal. Dit type transactie wordt gebruikt voor het afromen van de beloningen die validators ontvangen voor hun werk. Deze beloningen mogen voordringen en worden direct in de tweede wachtrij gezet. Van alle opnameverzoeken beslaat dit type het grootste deel.
Voor een aantal analisten is dat overigens geen verrassing. Zij voorzagen dat het doorvoeren van Shapella niet zou leiden tot een grote exodus van stakers. Sterker, zij vermoeden op termijn juist een stijging, omdat met de introductie van withdrawals een risico wegvalt. Het is immers niet langer een vraag of en wanneer het ontgrendelen van ether mogelijk wordt.
De teams die aan ethereum werken, richten zich nu op de volgende upgrade. Die heeft de naam Dencun gekregen. Dat is weer een samentrekking van twee upgrades die tegelijkertijd op de agenda staan, Cancun en Deneb. Het belangrijkste onderwerp van deze upgrade is Proto-Danksharding, of EIP-4844. Daarmee moet het gebruik van tweedelaagsapplicaties en -protocollen veel goedkoper worden. Volgens ethereum is dat een belangrijke stap op weg naar een “echt schaalbare blockchain”.
We hebben alle podcasts, discussies, en whitepapers over dit onderwerp teruggebracht tot de essentie. Smaakt het naar meer? Luister dan de Bankless-aflevering van afgelopen woensdag over dit onderwerp, waarin Tim Beiko, Justin Drake en Anthony Sassano de upgrade in meer detail doornemen.
Uit de community
Daniël heeft een vraag over staatshoofden die hun aversie tegen de dollarhegemonie uitspreken. Recent riep de Franse president Macron bijvoorbeeld op tot gepaste afstand van de VS. Is er een optie dat dergelijke landen bitcoin in gebruik gaan nemen?
Bert denkt dat adoptie in een andere volgorde plaatsvindt. “Mijn inschatting is dat de kans ontzettend klein is dat grote landen bitcoin in de komende 5 jaar een officiële rol geven”, schrijft hij. “Mocht bitcoin ooit veel groter, stabieler en meer geadopteerd worden, dan kan dit veranderen. Maar dat begint bij de mensen die vrijwillig besluiten bitcoin te gebruiken. Als dat groeit van de tientallen miljoenen van nu naar miljarden dan kunnen overheden volgen.”
Zie je dit anders? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!
Nieuwsoverzicht
We beginnen met wat nieuws rond FTX:
- Interim-ceo FTX bevestigt wanboel in tussentijds rapport. John Ray III beschrijft hoe FTX concreet met klanttegoeden omging (alles zat in hot wallets), hoe de voorkeurspositie van Alameda eruit zag (ze kon onbeperkte hoeveelheden cryptoactiva wegsluizen), en over het gebrek aan IT-controles (bijna iedereen had toegang tot klanttegoeden). Het rapport bevat verder weinig nieuwe informatie over wat zich bij FTX achter de schermen afspeelde.
- FTX vindt 7,3 miljard dollar aan klanttegoeden terug. Dat zeiden bij het faillissement betrokken advocaten woensdag in de rechtszaal. Het gaat onder meer om 2 miljard aan cash, 4,3 miljard aan cryptoactiva, 300 miljoen aan effecten, en 600 miljoen aan toekomstige inkomsten uit investeringen.
- FTX overweegt herstart van de exchange. Volgens FTX-advocaat Andy Dietderich is dat een van de vele opties die overwogen wordt rond de toekomst van het bedrijf. “Als we voor dit pad kiezen, moet er nog veel kapitaal worden opgehaald”, zegt Dietderich. “Er zijn dan mogelijkheden om klanten te laten deelnemen in de exchange.”
- Alameda had geen flauw idee welke posities open stonden. Dat blijkt uit de laatste rapportage van interim-ceo John Ray III. In een bericht aan personeel omschreef SBF het als hilarisch dat de boeken van Alameda dermate ordeloos zijn dat een normale controle ervan uitgesloten is. “Soms vinden we [uit het niets] ergens $50 miljoen aan bezittingen terug. Such is life.”
De overige gebeurtenissen in het kort op een rij:
- Aanklacht tegen Bittrex voor het exploiteren van een ongeregistreerde effectenbeurs. De Amerikaanse SEC is daarvan de afzender. De toezichthouder stelt dat de beurs regels en supervisie jarenlang bewust ontlopen heeft. “Bittrex koos herhaaldelijk voor winsten in plaats van consumentenbescherming”, aldus divisiedirecteur Gurbir S. Grewal. SEC-voorzitter Gary Gensler geeft de aanklacht een politieke tint. “Dit maakt opnieuw duidelijk dat cryptomarkten niet lijden aan een gebrek aan duidelijkheid over regelgeving, maar aan een gebrek aan naleving.”
- Staat Arkansas stelt bitcoinminers gelijk aan datacentra. De wet, die de bijnaam Right to Mine draagt, moet discriminatie van bitcoinminers voorkomen. “Mining biedt positieve economische waarde voor individuen en bedrijven in de Verenigde Staten”, stelt de wet. Zowel het Huis als de Senaat van Arkansas hebben het wetsvoorstel goedgekeurd. Het wachten is nu op de handtekening van gouverneur Sarah Huckabee Sanders.
- Amerikaanse presidentskandidaat noemt bitcoin ‘publieke vluchtroute’. Volgens Robert F. Kennedy komt er onherroepelijk een moment dat de dollarbubbel barst. Via bitcoin kunnen mensen de schade daarvan beperken, denkt Kennedy. Hij reageert daarmee onder meer op het vijandige spervuur van de regering-Biden gericht op de Amerikaanse cryptosector. Volgens Kennedy spant het Witte Huis samen met bankiers “om de huidige status quo van winstbejag en controle in stand te houden”.
- Miljoenste Ordinal in bitcoins blockchain gegraveerd. Begin februari schreven we een Insight over de (op)komst van NFT’s op bitcoin. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zijn ze nog niet verdwenen. Sterker, deze week werd de miljoenste inscription vastgelegd. Ordinals-fans die hoopten op een memorabel stukje kunst bleven teleurgesteld achter; het werd de tekst “piggy”.
- Amerikaanse Huis van Afgevaardigden publiceert wetsvoorstel rond stablecoins. Het Financial Services-comité zit achter het wetsvoorstel, dat als “potentieel baanbrekend” wordt gezien. Bedrijven als Tether en Circle zouden zich moeten registreren op straffe van een gevangenisstraf of een geldboete van 1 miljoen dollar. In het voorstel wordt op zogeheten decentrale stablecoins een moratorium ingesteld, en krijgt de Federal Reserve de rol van toezichthouder toegekend.
Tot slot
Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.