Na een nieuw record volgt onbekend terrein. Welke scenario's zien wij voor de komende weken? We bespreken twee scenario's: eerst een korte correctie of direct verder stijgen naar nieuwe hoogtes.
Marktupdate
Woensdagmiddag was het zo ver: de recordkoers van 64.900 dollar van 14 april 2021 werd verbroken. Rond half vier ’s middags ging de koers door de 65.000 dollar heen en een uurtje later stond er 67.000 dollar op de borden.
ETF’s
De markt was de hele week al positief gestemd in afwachting van de lancering van de eerste bitcoin-ETF in de Verenigde Staten. Hoewel daar best wat op aan te merken is, zie de Roundup van vorige week, is het toch een belangrijke ontwikkeling.
Natuurlijk, het biedt een nieuwe groep investeerders toegang tot bitcoin, maar het is ook een belangrijk signaal over de volwassenheid van de bitcoinmarkt. De handel in CME-futures is volledig gereguleerd en voldoet aan alle eisen die toezichthouders stellen.
ETF's die daarop voortbouwen zorgen voor hogere volumes in de CME-futures, wat deze nog betrouwbaarder maakt als prijssignaal. Bitwise CIO Matt Hougan zei vorige week: ‘The CME is now the leading source of price discovery in the bitcoin market!’ Statistisch gezien beweegt de prijs het eerst op CME en daarna pas op Coinbase, Kraken, Binance, Huobi, BitMEX en zelfs FTX.
Dat biedt ruimte om daar bovenop gereguleerde opties te bouwen en zou de toezichthouder comfort kunnen geven om ook een spot-ETF goed te keuren, waarbij een fonds fysieke bitcoins aanhoudt in plaats van opties. En zo'n spot-ETF is dan weer veel bruikbaarder voor mensen die bitcoin voor de lange termijn willen vasthouden.
De eerste ETF is die van Proshares en draagt de naam $BITO. Op de eerste dagen sneuvelden al een paar ETF-records. Het hoogste handelsvolume op de eerste dag ooit en de ETF die het snelt op een totale marktwaarde van 1 miljard dollar zat.
Als tweede bitcoin-ETF zal vandaag $BTF van Valkyrie gelanceerd worden. Dat is goed nieuws omdat de ETF van Proshares al last begon te krijgen van grenzen die handelsplatform CME stelt aan maximale posities die een enkele partij mag hebben om al te grote concentratie te voorkomen. Komende weken zullen meer ETF’s volgen, waaronder die van Van Eck, waarschijnlijk op maandag de 25e.
Dan nog kort deze vraag: heeft een futures-ETF wel invloed op de koers van bitcoin? Ja, een ETF die bitcoin-futures koopt, brengt indirect de prijs omhoog. Als er meer futures gekocht worden, zal de koers van de future stijgen. Het verschil tussen de koers van de future en de koers van spot-bitcoins wordt groter. Daar kunnen arbitrageurs van profiteren. Zij kopen spot-bitcoins, verkopen futures en wachten met die posities tot de expiratiedatum van de future. De koers van spot-bitcoin stijgt en het gat tussen de twee koersen wordt weer kleiner.
De timing van de toelating van ETF’s is goed. De markt was klaar voor verdere stijging. Iedereen die wilde verkopen, heeft de afgelopen maanden de kans gehad om dat te doen. Iedereen die nu nog over is, is een long term holder geworden.
Long term holders
In Roundup #22 spraken we uitgebreid over short en long term holders: hoe de short term holders door niet te verkopen na 155 dagen long term holders worden, waarna de verwachting is dat ze voorlopig niet zullen verkopen.
We zien in historische data dat long term holders pas verkopen als ze echt fors op winst staan en de koers al een tijdje goed aan het stijgen is. Je zou kunnen zeggen: ze kopen laag en verkopen hoog. Ze kopen van particulieren in paniek en kopen aan particulieren met FOMO.
De afgelopen maanden hebben we regelmatig gewezen op de toenemende positie van de long term holders, de uitstroom van bitcoin van exchanges af, de miners die meer vasthouden dan verkopen, enzovoorts.
Sinds afgelopen maandag zien we het eerste kleine signaal dat we wellicht aan de hoofdfase van een maandenlange stijging zijn begonnen: een klein knikje naar beneden in de positie van de long term holders. Net als vorig jaar het begin van een stijging van 500%? Dan zouden we uitkomen boven de 300.000 dollar.
The road ahead
Het mooie aan een all time high is dat je op onbekend terrein terecht komt. Geen enkele handelaar is hier eerder geweest en niemand heeft herinneringen aan de koersen. The sky is the limit!
De meeste signalen wijzen in de richting van een periode van 3 tot 6 maanden van stevige stijging. Vanuit on-chain, technisch, fundamenteel, sentiment en de macroeconomische context zien we deze signalen. Maar die weg omhoog zit vol verraderlijke hobbels. De route van hier naar de top van een bullmarkt gaat nooit in één rechte lijn.
Dát er onderweg correcties zullen zijn, staat vast. Die zijn in een sterke bullmarkt vaak kort en niet bijzonder diep. Ergens tussen 20 en 30 procent daling komt vaak voor. Maar wanneer de volgende komt? Niemand weet het. Precies daarom is het voor veel mensen verstandig om in een bullmarkt gewoon te hodlen. Voor je het weet mis je een paar dagen van stevige stijging en zie je de huidige koers nooit meer terug.
De data voor de komende weken zou je kunnen groeperen in twee scenario’s:
- Eerst verder stijgen en pas later in november de eerste noemenswaardige correctie.
- Nu eerst een periode van enkele weken accumulatie voor verdere stijging.
Voor we de scenario’s ingaan, hier eerst de kaart die we in augustus maakten toen de wekelijkse MACD positief kruiste. Geeft een aardig beeld van hoe de bull run eruit zou kunnen zien!
Scenario 1: direct verdere stijging
Er is wel wat hefboomhandel, maar ten opzichte van dit voorjaar is het nog heel beperkt. Particulieren zijn nog grotendeels afwezig. Weinig hype, weinig speculatie. De dips worden snel opgekocht.
On-chain analist Dylan Leclair merkt op dat grote blokken bitcoins de afgelopen dagen van exchanges zijn afgehaald, en dat de koersstijging de afgelopen weken hint op systematisch tijdsgewogen aankopen. Grote partijen die instappen dus. Dit past bij het beeld dat wij eerder schetsten: de huidige prijsstijging komt hoofdzakelijk door spot-aankopen en niet door speculatie.
De realized cap is behoorlijk hoog ten opzichte van de market cap, zoals we vorige week bespraken. Dat betekent dat er weinig ongerealiseerde winst is. Anders gezegd: de MVRV is erg laag voor een all time high. Zoals Lucas Nuzzi hier opmerkt: ‘Het is zeldzaam dat we een all time high zien met een MVRV onder de 3 - oprecht een woest signaal’.
Dit zijn aanwijzingen voor een vrij soepele stijging in de komende weken naar boven de 80.000 dollar. Daar komen we voor het eerst weer interessante (technische) weerstanden tegen. De (meme) lijn over de toppen van de bullmarkten. De eerstvolgende belangrijke fibonacci-extensie.
Scenario 2: enkele weken accumulatie
We zien inmiddels de eerste signalen dat een correctie de komende week al plausibel is. Zo is de open interest flink aan het stijgen, wat wijst op iets meer hefboomhandel. De funding rate is duidelijk positief, wat wijst op een bullish bias: men gokt op verdere stijging. Bij elkaar is het brandstof voor een bescheiden long squeeze die een kleine correctie iets groter kan maken.
De stijging van de open interest (OI) komt ook door de stijging van de koers, omdat de OI wordt uitgedrukt in dollars. Om het signaal (meer speculatie) te scheiden van de ruis (de koersstijging) meten we de OI hieronder in bitcoins. Ook dan valt de snelle stijging de afgelopen dagen op.
Een correctie van een procent of 20 komt vanaf de huidige all time high van 67.000 dollar terecht rond de 53.000. Dat is interessant omdat het een belangrijke koers is geweest de afgelopen maanden. Laten we dat eens verder onderzoeken.
In het resterende stukje oktober staan er twee expiraties van opties op de agenda, beide met een flinke OI. Voor opties geldt dat er een prijsniveau is waarop het maximale deel van de opties waardeloos afloopt. Deze koers heet ‘max pain’ - de koers waarop kopers van de opties bij elkaar opgeteld de meeste pijn lijden.
Aan de andere kant van de trade staan de market makers die de opties uitschrijven, en graag willen dat ze waardeloos aflopen. Zij hebben belang bij het precies op die koers uitkomen. Historisch gezien heeft de ‘max pain’ koers flinke aantrekkingskracht.
Op 22 oktober (vandaag) ligt de max pain op 57.000 dollar en op 29 oktober (volgende week) ligt de max pain op 52.000 dollar.
Als dat de vorm van de komende correctie is, dan zien we volgende vrijdag een bodem net onder de 53.000 dollar, een ruime 20 procent onder de top van 67.000 dollar.
Tot slot
De komende week gaan Peet en ik ons boek lanceren. Op 25 en 26 oktober wordt het bij de eerste bestellers thuis afgeleverd en ligt het in de winkel. Op 27 oktober hebben we onze boekpresentatie en bitcoin meetup (komt allen!).
Het zou voor de promotie ideaal zijn als we volgende week gortig hoge koersen zien. Maar met een kleine voorsprong aan waarschijnlijkheid wint op dit moment het scenario van eerst een correctie. Je begrijpt: ik heb het graag fout de komende week 😉.
In de media
Veronica: Ons geld is stuk bij Veronica Inside
Maandag 18 oktober was voor Bert en Peet een speciale dag: hun boek werd afgeleverd bij de uitgever. Vers van de pers en de uitgever stuurde foto’s van nog onaangeraakte exemplaren. De eerste daarvan ging direct per koerier de deur uit. Niet naar Bert of Peet, maar naar Chris Woerts, bekend journalist en zakenman in de sportwereld.
Chris is met enige regelmaat over de vloer bij Genee en consorten en grijpt dat moment regelmatig aan om wat te vertellen over bitcoin. Zijn bericht aan ons: ‘ik laat daar graag jullie boek even zien’. Zo kwam het dat een koerier naar Hilversum snelde en ons boek zijn TV-debuut kreeg. Al in het eerste shot lag hij daar, nog voordat we hem zelf in handen hebben gehad, onder een pet met daarop in grote letters: ‘PlanB’. Gaaf!
BNR: ‘Eindelijk een Bitcoin ETF!’
Het zal je niet ontgaan zijn, deze week kwam de eerste Amerikaanse bitcoin ETF op de markt. Reden voor BNR om onze eigen Bart op te bellen voor achtergrond. Wat voor impact gaat de ETF maken? Voor wie is dit interessant? En wat is nu het verschil tussen een futures ETF en een spot-bitcoin ETF?
Een grappig feitje is dat ze bij het NRC blijkbaar naar de Cryptocast luisteren en een quote van Bart gebruiken in een artikel over de ETF.
BNR: ‘Alles over bitcoinland El Salvador’
In de Cryptocast van deze week gaat het over El Salvador. Bitcoinjournalist Aaron van Wirdum en Bart zijn beiden in het land geweest en waren als ervaringsdeskundige te gast aan de desk van Herbert Blankesteijn. Onderwerpen die langskomen: de geschiedenis van het land, een portret van de president, mankementen van de wallet applicatie en mogelijke scenarios in de toekomst.
Kijk-, lees-, en luistertips
Video: invoering van de creditcard
Deze kijktip kwamen we tegen in het archief van de BBC. Het betreft een verslaggever die (op fantastische wijze) verslag doet van de invoering van de creditcard in 1972. Erg leuk om met de kennis van nu op terug te kijken!
Podcast: Stephan Livera in gesprek met Der Gigi
In deze aflevering van de podcast praat host Stephan Livera met Der Gigi, auteur van onder andere "21 Lessons". Een interessante discussies over de grotere topics die over bitcoin heen hangen. Overigens waren wij niet de enige die met veel plezier naar deze aflevering hebben geluisterd: ook Jack gaf een compliment.
In het kort
In de marktupdate heeft Bert het al gehad over de ETF's en de all time high. Natuurlijk gebeurde er ook voldoende andere dingen:
- Square, het bedrijf van Jack Dorsey, onderzoekt de mogelijkheid om een bitcoin miner op de markt te brengen. In deze serie tweets stelt de CEO een aantal vragen aan het publiek.
- Een interessante Lightning statistiek: 9 van de 10 nodes die afgelopen jaar is opgezet draait de Umbrel node software. Dat verrast ons overigens niet, aangezien wij ook Umbrel aanraden aan nieuwe node eigenaren.
- De stijgende bitcoin koers zorgt er natuurlijk voor dat bedrijven die bitcoin op de balans hebben staan in hun handen wrijven: Square heeft 250 miljoen dollar winst, Tesla staat op dik 1 miljard dollar winst en MicroStrategy heeft al meer dan 3 miljard winst.
- De FATF (Financial Action Task Force) komen volgende week op de proppen met nieuwe voorstellen voor regelgeving. Dat is ook voor de Nederlandse bitcoin bedrijven belangrijk, omdat aanbevelingen van de FATF over het algemeen opgenomen worden in Europese richtlijnen (en dus in de Nederlandse wet).
- Als wij het woord flash crash horen dan denken we direct aan maart 2020, toen bitcoin in de corona chaos 30% van zijn waarde verloor. Of aan de chaos in 2017, toen gekke uitschieters naar beneden ook vaker voorkwamen. Je verwacht het echter niet in een bull markt (anno 2021). Toch gebeurde het op Binance: bitcoin schoot eventjes naar $8.200. De reden waarom lees je hier.
- Wij vragen ons soms af of de lucht al uit de NFT-ballon is. Het antwoord op dit moment? Blijkbaar nog niet. Deze week werd Bored Ape #8585 verkocht voor $2.7 miljoen dollar. Zoals onze oma altijd zei: "Al draagt een aap een gouden ring..".
- Herinner jij je de Libra (inmidels Diem) nog, de stablecoin van Facebook? Mooi, want Zuckerberg heeft de handdoek nog lang niet in de ring gegooid. Deze week gaat namelijk de pilot van de Novi wallet van start, waar uiteindelijk de Diem in bewaard moet worden. Overigens is er door verschillende Amerikaans Senatoren al een brandbrief gestuurd waarin ze Zuckerberg vragen om de pilot stop te zetten.
- Na jaren gesteggel is er eindelijk (een beetje) duidelijkheid rondom Tether. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft Tether (Bitfinex) een boete van $42.5 miljoen opgelegd. Tether heeftnamelijk in de periode van 2016 tot 2019 onterecht gezegd dat Tether volledig gebacked was door Amerikaanse Dollars.
- Een andere langlopende zaak: Mt. Gox. De eisers in het de zaak rondom de failliete exchange stemden voor het gepresenteerde herstelplan. Middels deze schikking kunnen gedupeerden een (klein) beetje van hun verloren bitcoin terug krijgen.
Zo. Jij bent weer up-to-date.
Meme van de week
Ten slotte
Wij weten niet hoe het met jullie is, maar wij zijn toe aan weekend. De weken met een all time high voor bitcoin hakken er toch in. Daarnaast verwachten we dat het de komende tijd, met de stijgende prijs, weer een stuk drukker zal worden. Geniet dus nog even van het weekend!
PS: we kregen vaak te horen van luisteraars van de Satoshi Radio podcast dat het community kanaal op Telegram erg leuk is, maar dat het door de vele berichten amper te volgen is. Daarom hebben we nu de Satoshi Radio Newsfeed opgezet. De beste verhalen uit de community en het belangrijkste nieuws in een strak gecureerde feed. Joinen kan hier!
Tot volgende week!
Bert, Peter, Bart