In een zonnige week voor bitcoin steeg de koers zo'n 20 procent. Is dit het begin van een nieuwe trend waarbij bitcoin zich losrukt van de tech-aandelen en zijn eigen pad kiest? En natuurlijk een geweldige verzameling lees-, kijk- en luistertips om je weekend goed te beginnen!

Marktupdate

De afgelopen week heeft de bitcoinkoers een mooie sprong gemaakt van 37.000 dollar naar rond de 44.000 dollar. De stijging vorige week vrijdag was zelfs de grootste dagstijging sinds 8 februari 2021.

Het gele vierkant uit Roundup #40 heb ik in de grafiek hieronder laten staan om te laten zien dat we door de weerstanden die daar samenvloeiden zijn gebroken en nu het 50-daagse voortschrijdende gemiddelde (blauw) aan het testen zijn.

Aan de macro-economische omstandigheden is weinig veranderd dat deze stijging zou verklaren. We zien de correlatie met de NASDAQ dan ook snel dalen, deze beweging komt vanuit bitcoin zelf!

De bitcoinkoers de afgelopen 6 maanden met onderin de correlatie met NASDAQ

Verschillende analisten wezen er de afgelopen twee weken op dat de spotmarkt deze stijging aandrijft, en niet langer de derivatenmarkt. Sterk versimpeld zou je kunnen zeggen dat speculanten en daghandelaars het roer hebben overgegeven aan investeerders.

We zien TWAP-aankooppatronen bij Coinbase en Binance, waarbij een heel grote order in kleine stukjes uitgevoerd wordt. Dit wijst op grote spelers. Ook kijkt men naar het verschil tussen de koers van perps (futures) en spot ('fysieke' bitcoin) om te zien waar meer vraag naar is en welke leidend is in timing. En naar verschillen tussen exchanges om een beeld te krijgen bij het soort koper. Op FTX zitten bijvoorbeeld andere spelers dan op Binance.

Alles bij elkaar ontstaat het beeld dat grotere professionele spelers spot-bitcoin aan het kopen zijn. Een voorbeeld van zo'n speler zou KPMG Canada kunnen zijn, die deze week bekend maakte dat ze bitcoin en ether op de balans hebben staan.

Een signaal dat hierbij past is dat de Grayscale discount weer wat aan het teruglopen is van 29 naar 23 procent. Door de (noodgedwongen gebrekkige) manier waarop het Grayscale-fonds is opgezet ontstaat een premium bij grote vraag en een discount bij lage vraag. Een teruglopende discount is een vroeg signaal van terugkerende interesse.

Gisteren zijn de definitieve inflatie-cijfers in Nederland bekend gemaakt. De CPI-inflatie komt op 6,4 procent. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen merkte op dat dit nog 1 procentpunt hoger zou zijn geweest als de overheid de belasting op energie niet had verlaagd. De HICP zou dan richting de 9 procent gaan!

In de VS was de inflatie met 7,5 procent ook hoger dan verwacht. De obligatiemarkt verwacht nu een rentestijging van 50 bps in maart en in totaal 7 rentestijgingen dit jaar. Dat is heel erg snel en stevig.

Een beleidsfout ligt op de loer, zo lijkt het. Daarbij ontstaat een situatie dat het monetair beleid een marktcrash of recessie veroorzaakt. We zien de eerste signalen van een opdoemende inverted yield curve, een aanwijzing voor een komende recessie, nog voor de eerste renteverhoging heeft plaatsgevonden.

Houd rekening met het scenario dat er in de komende 2 maanden flinke turbulentie ontstaat op de financiële markten. Het hoeft niet te gebeuren, maar als het gebeurt ben je de pineut als je bijvoorbeeld een te grote hefboom gebruikt of in paniek verkoopt.

En in de tussentijd zien we:

  • Fundamentele berichten die duiden op komende adoptie. Landen, staten, steden, senators, bedrijven en financiële instellingen.
  • Miners die de bitcoins die ze verdienden aan hun balans toevoegen en niet verkopen, zoals Marathon en Core Scientific. Zij verwachten in de toekomst blijkbaar een hogere koers.
  • Het aantal actieve entiteiten is sinds de eerste week van januari weer aan het stijgen. Een prille indicatie van meer gebruik van het netwerk. Zie de grafiek hieronder.

We sluiten af met de grafiek hieronder van analist TXMC die toont dat de hoeveelheid bitcoin in bezit van HODLers op het hoogste punt sinds juli 2017 staat. Een HODLer is hier gedefinieerd als iemand die minstens twee keer bitcoin heeft ontvangen en nooit heeft uitgegeven.

In de media

MNOT: Decentraal digitaal eigendom

Bert mocht deze week aanschuiven bij de podcast Met Nerds om Tafel (MNOT). Een leuke aflevering waarin het gesprek gevoerd wordt over fungibiliteit, NFT's, Play-to-Earn en Web3. En dat is pas het eerste deel van de podcast. Daarna worden er luisteraarsvragen behandeld, over energieverbruik, waarom ons geld stuk is, en wat er gebeurt als stablecoins imploderen. De podcast is hier te beluisteren:

S10E24 - De toekomst van NFT’s en decentraal digitaal eigendom met Bert Slagter - Met Nerds om Tafel
Onze gastnerd Bert Slagter is een bekende naam in de crypto-wereld. Hij is mede-auteur van het boek ‘ons geld is stuk’, analyst bij Bitcoin Alpha, schrijver bij Lekker Cryptisch en host bij Satoshi Radio en […]

Jortcast: Scheiding van staat en geld

Afgelopen week was Bert ook bij de podcast van Jort Kelder te gast. De vraag die centraal stond: wat minder staat en wat meer anarchie dankzij bitcoin? Een geslaagd gesprek over digitalisering van geld, blockchains, private crypto's en publieke belangen in het geldstelsel.

De Jortcast - Beluister #410 - Scheiding van staat en geld: over crypto en bitcoin | Podcasts
Beluister De Jortcast: #410 - Scheiding van staat en geld: over crypto en bitcoin

Cryptocast: De nieuwe cryptowet MiCAR

Er staan nieuwe Europese regels voor de deur van de cryptowereld. Teunis Brosens, hoofdeconoom digital finance & regulation bij ING, weet daar wel wat vanaf. De nieuwe afspraken richten zich op veel aspecten van de cryptowereld, bijvoorbeeld de aanbieders van assets, maar ook stablecoins. Welke gevolgen gaat dat hebben voor de Europese cryptomarkt? Dat hoor je in deze podcast, waar Bert een mooie rol in speelde als co-host.

206 B: Welke gevolgen heeft de nieuwe cryptowet MiCAR?
In deze Cryptocast bespreken we MiCAR, nieuwe regulering vanuit Europa voor de cryptowereld. Teunis Brosens, hoofdeconoom digital finance & regulation bij ING, weet alles van MiCAR. De nieuwe afspraken richten zich op veel aspecten van de cryptowereld, bijvoorbeeld de aanbieders van assets, maar ook…

RTL Z: Digitale euro’s, het geld van de toekomst?

Afgelopen maandag werd aflevering 8 opgenomen van RTL Z Crypto, een online programma waarin diverse thema’s rond cryptovaluta’s geraakt worden. Deze keer was Mahir Alkaya (SP-kamerlid) te gast, samen met Aaron Loupatty (BNR-journalist) en onze eigen Bert. Onderwerpen: digitaal centralebankgeld, cryptocowboys, en netwerkeffecten. De gehele seminar kan je hier terugkijken.

Crypto cowboys, crypto-roepie en red flags
In RTL Z Crypto kijken we wekelijks naar alles wat met investeren in crypto’s te maken heeft. Is het iets waar je als langetermijnbelegger naar moet kijken, is het een onmisbare technologie voor de toekomst of is het vooral een gokje? De drie experts van deze week delen hun ideeën en gaan in op de a…
Digitale euro’s, het geld van de toekomst?
Elke week nodigt presentator Rens de Jong in RTL Z Crypto een speciale gast uit om het over de wereld van crypto’s te hebben. Deze week gaat hij in gesprek met Mahir Alkaya, SP-kamerlid, auteur van het boek ‘Van wie wordt ons geld?’ en pleiter voor democratisering van een digitale munt. Kijk hier he…

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Jack Mallers versus het IMF, Facebook, en Jeff Bezos

Satoshi Radio-luisteraars weten: wij hebben een haat-liefdeverhouding met Jack Mallers, de CEO van Strike. Jack heeft als bevlogen verteller de uitzonderlijke gave om mensen mee te nemen in zijn verhaal, maar we kunnen moeilijk inschatten of zijn woorden ook in daden worden omgezet. Toch is deze podcastaflevering van Peter McCormack’s What Bitcoin Did het beluisteren waard: Jack legt eindelijk uit hoe Strike nu precies werkt.

Orange Pilling the IMF with Jack Mallers — What Bitcoin Did
In this interview, I talk to Jack Mallers, CEO of Strike. We discuss his interactions with the IMF, Facebook, Jeff Bezos, and Argentina, and the global implications of the Bitcoin network.

Artikel: Zijn venture capitalists het kwaad?

“Die kwaadaardige VC’s hebben een oneerlijk voordeel; ze dumpen hun goedkoop ingekochte assets op ons”. Wellicht herken je dit sentiment, dat in 2021 sterk aan populariteit won. Het voelt een beetje alsof VC’s in bezit zijn van cheatcodes, en dat je als eenvoudige particulier daarom altijd achter het net vist. Auteur Cobie, die zich doorgaans vooral bezighoudt met memes en shitposts op Twitter, houdt dit sentiment tegen het licht en laat zien dat het genuanceerder ligt.

(3,3)
One overriding sentiment of the last year or so has been “the evil VCs have an unfair advantage, they are dumping on us”. Such sentiment became popular enough that it became an effective marketing and community building tool for crypto projects. You can hardly blame retail investors for resonating w…

Artikel: Zo verplaatsen sats zich door het lightningnetwerk

Het lijkt wel magie. Je hebt thuis ergens een lightning node staan, start een betaling, en de verstuurde sats vinden automatisch hun weg naar de ontvanger ervan. Wil je weten hoe dat werkt? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Het lightningnetwerk maakt gebruik van onion routing, bekend van de manier waarop verkeer door het Tor-netwerk beweegt. Auteur Fanis Michalakis maakt dit concreet, vertelt wat de voordelen zijn, en werpt wat licht op de limitaties ervan.

Onion Routing
This article is the first (out of two) concerning Onion Routing. It is also the first of the Routing Series, where I’ll try to cover in depth how routing works in the Lightning Network, and how it could work differently (ever heard this story about an ant jumping on a trampoline?). This article is a…

Podcast: Hou je transacties voor jezelf!

De afgelopen jaren heeft de gebruiksvriendelijkheid van bitcoin een vlucht genomen. Apps zijn mooier, makkelijker in gebruik en een stuk stabieler dan hun voorgangers die het niveau van proefballon zelden ontstegen. Al die vooruitgang heeft ook een keerzijde: je zit, soms zonder dat je het doorhebt, vast aan een bedrijf achter de gelikte app die je gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld een exchange, betalingsverwerker of wallet-aanbieder zijn. Is het nog mogelijk om je transacties privé te houden? En zo ja, hoe dan? Luister deze podcast en je komt erachter.

Keep your Bitcoin transactions private with @SamouraiWallet - Bit Buy Bit
In todays episode I speak to @SamouraiWallet about Bitcoin privacy and why avoiding KYC and using the tools available to preserve our privacy matters. Keep your transactions private, your identity masked, and your funds secure.

Podcast: Over bots die het internet overspoelen

De volgende aflevering op de menukaart is een interessante aflevering van de podcast Darknet Diaries. Het gaat over ’s werelds grootste botnets die gebruikt worden voor spam-activiteiten. Bekende namen die langskomen zijn Rustock, Waledac, en Cutwail. De podcast gaat in op wie er achter dergelijke netwerken zitten, wat hun doelen zijn, en wat hun lot was. Hoe dit relevant is voor bitcoin? Bitcoin heeft jarenlang last gehad van zogeheten OP_RETURN-spam. Ook het lightningnetwerk is niet ongevoelig voor spam-activiteiten (griefing). Wat nieuwe achtergrondkennis kan daarom geen kwaad!

Spam Botnets – Darknet Diaries
This episode tells the stories of some of the worlds biggest spamming botnets. We’ll talk about the botnets Rustock, Waledac, and Cutwail. We’ll discover who was behind them, what their objectives were and what their fate was.

Podcast: Hoe durfkapitaal de moderne wereld schiep

We sluiten de luistertips deze week af in de venture capital-hoek. Auteur Sebastian Mallaby is te gast bij Azeem Azhar om te praten over de geschiedenis van durfkapitaal, op welke manier de maatschappij erdoor beïnvloed en gevormd is, en hoe de toekomst van deze industrie eruitziet.

How Venture Capital Made the Modern World (with Sebastian Mallaby)
Journalist and author Sebastian Mallaby joins Azeem Azhar to discuss the history (and future) of venture capital.

In het kort

Het nieuws van deze week was natuurlijk de arrestatie van Ilya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan. Ze zijn opgepakt op verdenking van het witwassen van de gestolen bitcoin die buitgemaakt zijn tijdens de Bitfinex-hack in 2016. Er werden toen 120.000 bitcoins gestolen, waarvan Amerikaanse autoriteiten (waaronder de Department of Justice) er nu 94.000 hebben teruggevonden. Waren die bitcoins in 2016 nog zo'n 70 miljoen dollar waard waren, is dat inmiddels opgelopen tot een dikke 4 miljard (!). De DoJ meldt daarom trots dat het de grootste cryptovangst ooit is.

Dit verhaal stopt daar echter niet. Heather Morgan blijkt een nogal markant figuur. Ondanks haar bitcoinmiljarden timmerde ze aan de weg als part-time rapper en gaf ze seminars over social engineering. Een ander interessant punt is hoe het tweetal de bitcoins probeerde wit te wassen; onder andere door ze om te wisselen in privacymunten en ze door dark web markets heen te halen. Het mag duidelijk zijn dat ze ergens in het proces tegen de lamp gelopen zijn, hetgeen nog maar eens aantoont dat bitcoin niet voor iedere crimineel het ideale geld is. Voor de liefhebber: hier kan je het rapport van de agenten vinden die deze zaak uitgeplozen hebben. Er blijven echter vragen onbeantwoord: hebben deze twee iets te maken met de initiële hack? Waarom stonden de versleutelde private keys in de cloud? En gaan de bitcoins terug naar Bitfinex of niet?

We zullen jullie op de hoogte houden als we de antwoorden te weten komen. Gaan we over naar de rest van het nieuws van deze week:

  • If you can't beat them, buy them. Dat moet CZ gedacht hebben toen hij 200 miljoen dollar stuksloeg om zich in te kopen in het Amerikaanse tijdschrift en publicatieplatform Forbes. Binance is nu één van de twee grootste aandeelhouders in het bedrijf, en krijgt twee van de negen stoelen aan de bestuurstafel.
  • Toen Bart in El Salvador zijn Big Mac kocht via het lightningnetwerk viel hem al op dat McDonald’s geen eigen node gebruikt. Ze maken gebruik van OpenNode, een bedrijf dat eigenlijk Lightning Nodes as a Service aanbiedt. Deze week werd bekend dat ze 20 miljoen dollar hebben opgehaald in hun Series A, met onder andere Twitter en Tim Draper als investeerders.
  • Het was deze week precies een jaar geleden dat Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin kocht. Deze week brachten ze hun jaarverslag over 2021 uit. Hoe het nu staat met hun bags? Het bedrijf meldt een zogeheten waardeverminderingsverlies van 101 miljoen dollar en een gerealiseerde winst van 128 miljoen dollar door de verkoop van bitcoin. Netto resultaat: 27 miljoen dollar in de plus. Hoe zit precies zit, wordt later in het verslag verduidelijkt: de afschrijvingen bij een koersdaling moeten direct in de boeken worden opgenomen, maar de winst bij koerstijging wordt daarin pas weggechreven bij verkoop. De fair value van Tesla’s wallet-inhoud was per 31 december 2021 $1,99 miljard, wat neerkomt op een ongerealiseerde winst van een slordige 500 miljoen dollar.
  • Een andere grote jongen die deze week in bitcoin (en ether) stapte is Big Four- kantoor KPMG Canada. Als reden geven ze aan dat ze denken dat de institutionele adoptie van cryptoassets alleen maar groeien zal, en het een “vast onderdeel van de asset mix” wordt. Hoeveel bitcoin en ether ze precies gekocht hebben, is vooralsnog onduidelijk.
  • Een aantal weken geleden besloot de online sneaker en streetwear marktplaats StockX NFT’s uit te geven. De Vault zou middels NFT’s een certificaat van echtheid afgeven over de sneakers die op het platform verkocht worden. Twee weken later hebben ze de advocaat van Nike voor de deur staan: StockX zou namelijk afbeeldingen van Nike-sneakers hebben verkocht als NFT. Het zou ons niets verbazen als dit de eerste in een rij van vele rechtszaken is rond NFT’s en schending van copyright.
  • Volgens blockchainanalysebedrijf Elliptic gebruiken steeds meer Oekraïense NGO’s bitcoin om de strijd tegen Rusland te bekostigen. Even voor de duidelijkheid: dit zijn geen liefdadigheidsinstellingen, maar groepen die het geld gebruiken om de oorlog tegen Rusland te betalen. Denk aan hacktivists en militaire organisaties. Overigens ontvangen deze groeperingen, ondanks de stijging van bitcoinactiviteit, de meeste van hun donaties nog in staatsgeld.
  • Apple introduceert Tap to Pay: een dienst waarmee bedrijven contactloze betalingen kunnen ontvangen op hun iPhone. Is dat heel boeiend? Ja, en wel om meerdere redenen. De eerste is dat ondernemers geen los Pinapparaat meer hoeven aan te schaffen, maar hun iPhone kunnen gebruiken. De tweede is dat er behoorlijk veel bitcoin debit- en creditcards beschikbaar zijn in de Apple Pay Wallet. Op deze manier kun je dus straks op (nog) meer plaatsen met bitcoin betalen. En laten we even dromen: hoe gaaf zou het zijn als er een bitcoin wallet geïntegreerd zou worden in Apple Pay?

Meme van de week

De memes rondom het terugvinden van de Bitfinex-miljarden waren vermakelijk deze week. Men verwachtte een doorgewinterde hackersgroep te vinden achter de diefstal, maar uit de schaduw stapte een... opvallend ludiek tweetal.

Ten slotte

Dank voor het doorlezen van de mooiste weekendkrant van Nederland! We zijn benieuwd wat komende week brengt. Op de beurs koelt de bitcoinkoers wat af, waardoor die zich ook lijkt op te maken voor het weekend en een nieuwe week. Wij zijn erbij, en houden jullie op de hoogte. Cheers!

Groet,
Bert, Bart en Peter