Het is zover. Na ruim twee maanden aan krachtopbouw, brak de prijs van bitcoin uit de range die hem gevangen hield. Het vervolg dat wij verwachten? Je leest het, en veel meer, in deze Roundup. Dat geeft je Alpha!

Marktupdate

‘In de bullmarkt van 2017 maakte bitcoin regelmatig een correctie van 30 tot 40 procent’, zo klonk de vaderlijke waarschuwing van ervaren bitcoiners die de nieuwe lichting wilde voorbereiden op een onstuimige rit.

Het was daarom niet vreemd dat velen na de top op bijna 65.000 dollar hadden verwacht dat 40.000 dollar wel echt de bodem moest zijn. Totdat op woensdag 19 mei de koers met grof geweld naar beneden kletterde, duizenden dollars in een paar minuten, en op sommige exchanges zelfs de 30.000 dollar aantikte. Een daling van bijna 55 procent.

Ruim 11 weken hebben we in een range grofweg tussen 30.000 en 42.000 dollar gezeten, tot afgelopen weekend. Met overtuiging brak de de koers uit naar boven, tot ongeveer 46.700 dollar op woensdag.

Gefeliciteerd, je hebt een mini-bearmarkt doorgemaakt! Want daar leek het in allerlei opzichten wel op:

  • Het sentiment was uitermate pessimistisch. Eind juli, toen de koers op 29.000 dollar stond, leek de meerderheid op de sociale media een verdere daling te verwachten. Alpha lezers wisten beter: er waren veel aanwijzingen dat dit juist de bodem was.
  • De media hoorde je nauwelijks meer over bitcoin en negatief nieuws had steeds minder effect. Hefboomhandelaars en speculerende consumenten waren grotendeels verdwenen.
  • Technisch zagen we steeds lager volume bij dalingen, een teken dat de trend uitgeput raakt. We zagen  op allerlei indicatoren divergenties ontstaan, waarbij de koers lager is dan je zou verwachten.

Nu zijn we uitgebruiken uit de trading range en boven de neergaande trendlijn die de eerdere toppen met elkaar verbond. Is dan nu alle ellende achter de rug? Op naar nieuwe all time highs?

De komende weken

We zien veel aanwijzigingen voor voortzetting van deze stijging naar koersen tussen 50.000 en 60.000 dollar in de komende weken. Laten we er eens een aantal bekijken.

Sinds het begin van de stijging houden miners netto weer meer bitcoin in kas dan dat ze verkopen. Dat scheelt een beetje aan verkoopdruk, maar is vooral een signaal van partijen die bovengemiddeld veel inzicht hebben in de markt. Ze verwachten blijkbaar dat ze in de toekomst meer krijgen voor hun bitcoin.

De bitcoin-balansen van miners groeien weer

In dezelfde periode is ook de uitstroom van bitcoin van exchanges gestegen naar het niveau van november vorig jaar. Dit kan verschillende dingen betekenen, maar meest waarschijnlijk is dit bitcoin die naar opslag voor de lange termijn verplaatst wordt.

De hoeveelheid bitcoin op exchanges daalt snel

Het stevig van exchanges afhalen van bitcoin zien we vaker in het beginstuk van een koersstijging. Het past bij het nu veelgehoorde verhaal van de ‘supply shock’, waar Willy Woo deze week een artikel over schreef.

Je kunt naast de verhouding tussen bitcoin binnen en buiten exchanges ook kijken naar de verhouding tussen liquide en niet-liquide bitcoin op basis van de heuristieken van Glassnode. Op de grafiek hieronder laat Woo zien dat een toename van niet-liquide bitcoin soms voorafgaat aan een prijsstijging.

Verandering van supply gaat vooraf aan verandering van prijs (bron)

Laten we eens kijken naar het aantal nieuwe gebruikers op het netwerk. De recentste data die we hebben is een week oud omdat Glassnode die tijd nodig heeft voor het clusteren van adressen. We zien dat de toename van het aantal entiteiten op een all time high zit. Voor de grotere context heb ik uitgezoomd zodat we ook de bullmarkt van 2017 kunnen zien. De hoogste piek van toen was rond laatste weken van de bullmarkt toen de hype en gekte maximaal waren. Daar is nu nog geen sprake van.

De toename van het aantal entiteiten op een record

De volgende on-chain metric is de SOPR, de spent output profit ratio, die beschrijft of een bitcoinbedrag nu gemiddeld tegen winst of verlies besteed wordt. In bear-omstandigheden zien we vaak dat een SOPR van 1 als weerstand werkt: mensen zijn dan blij als ze net zonder verlies kunnen verkopen. In bull-omstandigheden werkt een SOPR van 1 als steun. Ik heb dat op de kaart aangegeven met rood en groen.

De afgelopen weken zagen we de SOPR oplopen tot boven de 1 en daar in een dipje netjes steun vinden, een signaal van sterkte in de markt.

De SOPR wijst op een stijgende trend

We hadden het al over de miners gehad die hun bitcoin opsparen. Dat kunnen ze ook makkelijk doen omdat veel miners dikke winst maken omdat de hashrate flink gedaald is na het miningverbod in China. Op onderstaande grafiek zie je bovenaan de bitcoinkoers en daaronder de energy value. Dat is een fair value waardering van Charles Edwards op basis van de hoeveelheid energie die miners besteden, zie hier zijn uitleg. Het is een indicatie dat hoge verkoopdruk van miners ook niet op korte termijn te verwachten is.

Je ziet onderin de hashrate, die weer netjes aan het stijgen is. De onzekerheid over de veiligheid of stabiliteit van het netwerk die even in de markt was is achter de rug. De hash ribbon geeft een koop-sigaal. Dat is fundamenteel nu niet zo'n sterk signaal omdat de oorzaak van de daling niet prijsgedreven was, maar toch kijken sommige mensen ernaar, en dat is reden voor ons om het ook in de gaten te houden.

De komende week

De trend voor de komende weken en maanden ziet er nog steeds uitstekend uit, en ons primaire scenario is nog steeds dat we in september opnieuw boven de 60.000 dollar zitten, en voor het eind van het jaar ruim boven de 100.000 dollar.

Op korte termijn kunnen er best nog wat hobbels in de weg zitten. Na zo'n snelle stijging is het billijk dat we kort pauzeren. Het zou zelfs goed zijn als we de eerdere weerstand op 42.000 dollar testen als steun. Wat bearish divergence op de RSI wees ook in die richting, hoewel de correctie die gisteren volgde heel snel weer herstelde, en we nu opnieuw rond de 46.000 zitten. En dat is dan weer bullish, omdat hier het gevecht gevoerd wordt om het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde, historisch vaak een scheidslijn tussen bear- en bullmarkten.

Wij beschouwen het vooral als vermaak. Of het nu de komende dagen daalt of stijgt, de trend van de komende weken zal waarschijnlijk omhoog zijn!

In de media

FD: ‘grootste hack op decentrale financiële markt ooit’

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, omdat het overal in het nieuws was: de hack op Poly Network, waar meer dan 600 miljoen dollar mee gemoeid was. Mocht je er meer over willen weten, of een korte primer willen: in Satoshi Radio stonden we er uitgebreid bij stil. Peter werd door de Telegraaf gebeld voor uitleg, en het FD vond zijn weg naar Bert:

Volgens Slagter laat de aanval vooral zien dat de technologie nog jong is. 'Het is net zoals bij zelfrijdende auto's: daarbij gaat ook wel eens wat mis.' Slagter verwacht dat veel bedrijven achter smart contracts hun code voortaan beter zullen controleren op vergelijkbare fouten. Bij grote cryptomunten zoals bitcoin — veruit de grootste blockchain — is de softwarecode volgens hem beter gecontroleerd. 'Je ziet ook dat de koers helemaal niet reageert.'
Hack van $611 mln op cryptoplatform laat andere blockchainprojecten beven
Niet eerder werd er voor zoveel aan crypotvaluta buitgemaakt. De aanval dwingt bedrijven in de sector beter te controleren op soortgelijke fouten.

BNR: ‘bitcoin wordt politiek relevant’

Bart mocht deze week aanschuiven bij de Cryptocast. Samen met Herbert Blankesteijn ontving hij Tuur Demeester, die al sinds jaar en dat bezig is met bitcoin en sinds kort bij Blockstream aan de slag is gegaan. Tuur deelt zijn visie op de staat van de bitcoinmarkt, en Bart vertelt vol passie over de ‘Ring of Fire’ die vanuit Satoshi Radio is aangestoken.

‘Bitcoin wordt politiek relevant’
In aflevering 180 van de Cryptocast is Tuur Demeester weer te gast. Tuur is al sinds jaar en dag bezig met Bitcoin en sinds kort werkzaam bij Blockstream. Deze week stond bol van het nieuws, dus genoeg te bespreken. Zo behandelen we bijvoorbeeld de ingrijpende infrastructure bill uit de Verenigde St…

Kijk-, lees-, en luistertips

Longread: bitcoinrevolutie in Cuba

Alex Gladstein is back at it again. De strategiedirecteur van de Human Rights Foundation heeft een essay gepubliceerd over de manier waarop bitcoin het leven van mensen beïnvloed in Cuba. De peso verloor daar 65 procent van zijn waarde in een jaar tijd, lonen stagneerden, en er zijn constant tekorten van basale levensmiddelen. “Het systeem werkt niet, en mensen keren naar bitcoin als uitvlucht”. Pak een bak koffie en ga er even goed voor zitten. Bitcoin als ‘cheat code’ voor het Cubaanse systeem.

Inside Cuba’s Bitcoin Revolution
As political demonstrations show the world that Cubans are tired of dictatorship, Bitcoin is providing an option to peacefully protest and opt out of a broken system.

Podcast: decentralisatie als wapenfeit

In de podcast What Bitcoin Did van Peter McCormack was Erik Voorhees onlangs te gast. Erik is de oprichter van ShapeShift, een handelsplatform dat van origine volledig KYC-vrij was. Ergens onderweg moest het bedrijf buigen voor de autoriteiten, en dat heeft bij Erik nooit lekker gezeten. Hij neemt daarom een nieuwe afslag: alles decentraliseren, tot aan de ophef van het bedrijf aan toe. Een interessant gesprek over decentralisatie als wapen(feit) in de strijd met wet- en regelgeving en surveillance, en wat daar allemaal bij komt kijken.

Fighting Regulation with Decentralisation with Erik Voorhees & Udi Wertheimer — What Bitcoin Did
In this interview, I talk to Shapeshift Founder & CEO Erik Voorhees and Developer & Consultant Udi Wertheimer. We discuss the increasing regulatory pressure, decentralising a company and whether tokens have merit.

Longread: ‘bitcoins energieverbruik is geen probleem’

Je hebt haar naam vast weleens horen vallen: Lyn Alden. Deze analist weet hete hangijzers op goed onderbouwde en elegante wijze te fileren. Ditmaal zoomt ze in op de stroomhonger van bitcoin, en komt tot de conclusie dat het een erg overtrokken thema is: “het energieverbruik van bitcoin gaat hand-in-hand met het nut waarin het voorziet, en wordt ieder jaar efficiënter”.

Bitcoin’s Energy Usage Isn’t a Problem. Here’s Why.
Whether Bitcoin continues to be successful or fails, there’s no risk of the network using too much energy in the grand scheme of things.

Techread: Gids om BTCPay Server achter SSL te krijgen

Het is een vaak gehoord probleem van mensen die BTCPay Server willen gebruiken: hoe krijg ik het betaal menu netjes achter een SSL verbinding? Voor de minder technische mensen onder ons: dat is dat groene slotje dat je in de adresbalk van de browser ziet. Het geeft aan dat de website gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Om dit voor elkaar te krijgen moet je een NGINX Reverse Proxy installeren, en dat is niet voor iedereen een makkelijke klus. Gelukkig heeft Jorijn (hij maakte ook de DCA-Tool en de Satoshi Radio Bot) een handige gids geschreven, die het voor iedereen mogelijk maakt om dit voor elkaar te krijgen.

Installing the NGINX reverse proxy with an SSL certificate for Umbrel / BTCPay Server
This manual will allow you to expose your Umbrel node with BTCPay Server to the internet using your own domain name, secured with SSL.

Techread: Jameson Lopp over zijn ervaringen met Lightning

Bitcoin guru Jameson Lopp is aan de slag gegaan met het Lightning Netwerk en heeft zijn ervaringen gebundeld in een artikel. Hij gaat onder andere in op het openen (en sluiten) van kanalen, het herbalanceren van de liquiditeit op je node, het kopen van liquiditeit en fee management. Een behoorlijk compleet artikel en eigenlijk een must voor elke Lightning node bezitter.

Lightning Liquidity Management Guide
Lessons learning from running a routing node on the Lightning Network.

In het kort

  • In een gesprek met een lokaal nieuwsplatform, heeft de Argentijnse president Alberto Fernande aangegeven open te staan voor de introductie van bitcoin als wettig ebtaalmiddel. “Het voordeel is dat inflatie er praktisch door verdwijnt”, vertelt Alberto.
  • Dat Twitter-oprichter Jack Dorsey pal achter bitcoin staat, mag geen verrassing meer heten. Hij ziet in bitcoin de beste kandidaat als valuta voor het internet, en besteed veel middelen om dat te verwezenlijken. Op Twitter hintte hij deze week op vergaande integratie: ieder Twitter-profiel gelinkt aan een Lightning-wallet?
  • Van de top 100 banken heeft meer dan de helft (55) geïnvesteerd in aan cryptovaluta of blockchain gerelateerde technologie of bedrijven, rapporteert Blockdata.
  • Uit de financiële cijfers over het tweede kwartaal blijkt dat de Amerikaanse autoverzekeraar Metromile voor 1 miljoen dollar aan bitcoin op de balans heeft gezet. Klanten van Metromile kunnen er ook voor kiezen om hun premies met bitcoin te betalen.
  • Uit de kwartaalcijfers van Coinbase blijkt dat de beurs een erg goed kwartaal achter de rug heeft. Er werd maar liefst voor 462 miljard dollar aan transacties verwerkt. Dat leverde maar liefst $1,9 miljard aan inkomsten op. Opvallend: er werd voor het eerst meer ETH (26%) verhandeld dan BTC (24%).
  • Voetbalclubs zijn voor cryptobedrijven een belangrijk doelwit voor sponsoring. BitMEX heeft een deal bereikt met AC Milan, en is vanaf 23 augustus op het shirt te zien. Daarnaast wordt de Nederlandse broker BLOX één van de hoofsponsoren van Ajax.
  • De Amerikaanse marktleider op het gebied van bioscopen wil in 2022 bitcoin als betaalmiddel accepteren. Topman Adam Aron deed de aankondiging tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.
  • De bitcoinlobby heeft een slag verloren in de strijd om strenge belastingregels voor brokers, maar de strijd gaat door. Hoewel er een compromis op tafel lag, is die door één senator tegengehouden: hij wilde zijn eigen wensen erop meeliften, en dat slikte het Senaat niet. Over het hele verhaal praten we hier verder.
  • Brian Brooks is opgestapt bij Binance US, nadat hij daar 3 maanden geleden aan de slag ging als directeur. Een maand eerder stapte ook de baas op van Binance Brazil. Over de reden wordt weinig gezegd, maar dikke kans dat het te maken heeft met het vergrootglas waar Binance onder ligt: toezichthouders wereldwijd hebben een appeltje te schillen met de beurs.
  • Ooit gaat hij er komen, is de overtuiging. VanEck heeft opnieuw een aanvraag bij de SEC ingediend voor een bitcoin ETF. Minpuntje: het beoogde fonds investeert niet direct in bitcoin, maar geeft enkel blootstelling via derivaten.
  • Je kan het niet gemist hebben, de hack van het Poly platform waar 611 miljoen dollar werd buitgemaakt (zie het stuk van Bert in het FD). Benieuwd naar een post-mortem? Check deze blog.
  • Vers van de pers: een nieuw initiatief om Lightning adressen makkelijker leesbaar en te onthouden te maken. De komende tijd gaan we zien hoe dit in de praktijk werkt, maar het is interessant de specs nu alvast door te lezen.

Afbeelding van de week

Dat de gevestigde orde de status quo graag wil behouden is niets nieuws. In 1996 probeerde de telecomsector het ontstaan van internettelefonie tegen te houden.

Ten slotte

Vanaf aanstaande zondag stuurt Bart je elke week een kort verhaal. Dat kan een inzicht, een idee of gewoon een observatie zijn. Zie het als de zaadjes die kunnen leiden tot een uitgebreid artikel. We horen graag wat jullie daarvan vinden. Fijn weekend!

Groet,
Bart, Peter, en Bert