We zitten boven de 60.000 dollar! De markt wacht hier vlak onder de all-time-high van 14 april in spanning af of die ETF er gaat komen. In deze Roundup bekijken we hoe het zit met die ETF en wat het betekent dat die op futures gebaseerd is, en niet op ‘fysieke’ bitcoins.
Marktupdate
De afgelopen week steeg de koers van bitcoin van zo’n 54.000 dollar naar net onder de 60.000 dollar vanmorgen vroeg. Het is de derde sterke week op rij met een grote groene candle.
De grens van 53.000 dollar was een betekenisvolle. Het was de vorige top in de uptrend sinds 20 juli en de koers waarbij de totale marktkapitalisatie van bitcoin 1 biljoen dollar is. Die grens is doorbroken en ligt inmiddels ruim 10 procent onder de huidige koers.
In de vorige Roundup beschreven we een aantal belangrijke verschillen tussen de marktomstandigheden nu en die in februari, de eerste keer dat de koers 53.000 dollar was.
- Er is nu minder leverage in de markt, er wordt minder met geleend geld gehandeld.
- Er is nu minder ongerealiseerde winst, er zijn minder investeerders die wellicht winst zouden willen nemen.
- Er is nu minder interesse van consumenten, de groep die historisch gezien vaak aan het eind van een periode van stijging instroomt en dan (te) veel risico neemt.
On-chain analist Dylan LeClair plaatste maandag deze tweet waarin hij de leverage van dat moment vergeleek met eind februari en concludeert: ‘andere markt.’
De marktomstandigheden lijken meer op begin november 2020, toen de koers uitbrak boven de 12.500 dollar en op weg ging naar de all time high van toen, iets onder de 20.000 dollar. Vanaf dat moment lag er nog zo’n 400 tot 500 procent stijging in het verschiet.
Voor de ongerealiseerde winst kun je kijken naar de MVRV, de verhouding tussen de market value (MV) en de realized value (RV). Als de MVRV hoger is, is er meer ongerealiseerde winst, en meer (over)verhitting van de markt.
Analist @dilutionproof heeft de temperatuur in de markt op basis van de MVRV in beeld gebracht door verschillende MVRV-banden te tekenen. In de onderstaande grafiek zie je mooi dat de vorig keer dat de koersen op dit niveau waren, dat de markt verhitter was dan nu.
En iets meer ingezoomd zien we dat er nu veel meer ruimte naar de bovenkant is dan in het voorjaar van dit jaar.
Een andere manier om hierover te praten reikte Peter ons gisteren aan in de Satoshi Radio podcast. De markt moet wennen aan een bepaalde koers. De eerste keer dat die 50.000 dollar is, dan voelt dat onwennig. Een soort hoogtevrees.
Iedereen die zich er oncomfortabel bij voelde heeft de mogelijkheid gehad om te verkopen en is nu weg. Iedereen die over is gebleven, vind dit een prima koers. Wie nu bitcoin koopt vindt het blijkbaar zelfs een goed moment om in te stappen.
Een bitcoin ETF
Macroeconomisch analist Raoul Pal deelde een update van zijn hypothese dat bitcoin wellicht een vergelijkbaar patroon volgt als in 2012-2013. Een vreselijk bullish scenario waarbij de koers eind december boven de $200.000 uitkomt.
Om dergelijke koersen voor langere tijd vast te houden is een enorme hoeveelheid nieuw kapitaal nodig. Maar zelfs om met hype en speculatie op dat niveau te komen is meer nodig dan wat we nu zien. De goedkeuring en introductie van een bitcoin ETF zou zo'n katalysator kunnen zijn.
ETF-watchers schatten de kans steeds hoger in dat er de komende twee weken daadwerkelijk een bitcoin ETF wordt toegelaten op de Amerikaanse markt. Daarmee zou een grote groep nieuwe investeerders toegang krijgen tot bitcoin.
Alle ETF-aanvragen die voor de komende twee weken op de agenda staan zijn gebaseerd op futures. Daarbij houdt het fonds geen bitcoins aan maar bitcoin futures.
Een future is een verplichting om op een bepaald moment in de toekomst iets te leveren of af te nemen. De verkoper van de future moet leveren en de koper moet afnemen. Op LekkerCryptisch schreven we in 2019 twee artikelen over wat futures zijn, hoe ze werken en hoe de koers wordt bepaald: deel 1 en deel 2.
Vlak voor het moment dat de future afloopt zal de koers van de future vrijwel gelijk zijn aan de koers van de onderliggende waarde, in dit geval dus bitcoin. Maar hoe verder je van de expiratiedatum afzit, hoe groter het verschil kan zijn. Dat kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de omstandigheden. In een bullmarkt is de future vaak een stukje duurder dan de bitcoin zelf.
En ETF bezit futures met een bepaalde expiratiedatum, en als die datum dichterbij komt zal het fonds deze futures verkopen en vervangen door futures met een latere datum. Dit ‘doorrollen’ van de future is pijnlijk als de latere future duurder is dan de vroegere. Je verkoopt dan bijvoorbeeld 100 november-futures en kan er maar 98 december-futures voor terugkopen.
Daarnaast verhinderen regels de op futures gebaseerde ETF’s om 100% in bitcoin-futures aan te houden. Volgens de CIO van Bitwise richten de meeste fondsen op 85%. Alles bij elkaar kan een op futures gebaseerde ETF op jaarbasis maar zo 10 tot 20 procent slechter presteren dan een ETF die zelf bitcoins aanhoudt.
Waarom is er dan toch zoveel hype over die ETF’s? Waarom zou iemand hierin geïnteresseerd zijn? En zou zo’n ETF wel iets doen met de koers van echte bitcoins?
Analisten verschillen van inzicht over hoeveel interesse er gaat zijn in een bitcoin ETF die in een bullmarkt 10 tot 20 procent onderpresteert ten opzichte van zelf bitcoins aanhouden. Maar de verwachting wordt toch vaak uitgesproken dat we die interesse nog altijd onderschatten. Met name van de wat oudere investeerders (‘boomer capital’), de leeftijdsgroep waar nog altijd het meeste vermogen zit.
En áls die futures ETF’s inderdaad groot worden, dan is dat daadwerkelijk positief voor de bitcoinkoers. Als er veel futures gekocht worden, en de koers daarvan stijgt, dan wordt het interessant voor professionele investeerders om door middel van arbitrage te profiteren van het verschil tussen de spotprijs en de futuresprijs. Ze verkopen dan de future (wat de futuresprijs omlaag brengt) en kopen spot bitcoin (wat de spotprijs omhoog brengt). Het verschil steken ze in hun zak.
Deze arbitrage levert nu een rendement van 15% op jaarbasis op, zie de grafiek hieronder. Als een ETF veel CME-futures zou kopen, dan loopt dit flink op, totdat arbitrageurs dit behoorlijk risicoarme rendement komen halen.
Tot slot nog dit. Bitwise heeft deze week ook een aanvraag voor een ETF ingediend met ‘fysieke’ bitcoins. Ze zijn ervan overtuigd dat die deze keer wel goedgekeurd gaat worden.
De redenering is als volgt. Vorige aanvragen werden afgekeurd door de SEC omdat er een gereguleerde markt moet zijn waar price discovery plaatsvindt. De spotmarkt is niet gereguleerd, maar de CME futuresmarkt wel. En uit hun onderzoek blijkt dat de CME futures de ‘leading source of price discovery’ voor bitcoin zijn geworden. Zo kan een ETF gebaseerd op futures de weg bereiden voor een ETF gebaseerd op fysieke bitcoin!
Komende week
De koers zit nu vlak onder de all-time-high. In dollars is het misschien nog wel een eindje, maar er is hier zo weinig gehandeld, dat het snel kan gaan.
De vraag is vooral of we nu eerst een periode van afkoelen krijgen, een weekje dalen naar een hogere bodem, bijvoorbeeld 53.000 dollar. Of dat we nu in één keer doorgaan naar boven de 64.900 dollar. Het zou mij niets verbazen als de markt tot maandag wacht met beslissen. Wordt die ETF toch uitgesteld? Dan eerst flink naar beneden. Komt die ETF er? Dan door naar boven. Kortom: even afwachten!
In de media
BNR: ‘Digitale contracten voor iedereen’
Steeds meer mensen zijn bezig met NFT’s. Maar hoe ingrijpend ze ons leven écht gaan veranderen? Over deze vraag mocht Bert vertellen tijdens de radiouitzending BNR Digitaal, samen met Herbert Blankesteijn en Huibert-Jan van Roest, mede-eigenaar van Dutch NFT Drops. Het grootste deel van dit ecosysteem speelt zich nog buiten bitcoin af, maar dat mag de pret niet drukken om even over digitale eigendommen te filosoferen.
Wist je trouwens dat ook rond bitcoin steeds meer NFT-activiteit zichtbaar wordt? Aanjager daarvan is Stacks, een aan bitcoin verbonden smart contracting-ecosysteem. En ja, ook daar zijn Punks een ding...
Kijk-, lees-, en luistertips
Longread: De zoektocht naar digitaal cash
Nadat je jezelf in de bitcoinwereld ondergedompeld hebt, vergeet je al snel dat er vóór bitcoin ook pogingen zijn gedaan om digitaal cash te lanceren. Wat in de jaren 70 en 80 nog science fiction was, werd in de jaren 90 en vroege 20’s concreet uitgeprobeerd. Maar elk van die pogingen ging ten onder aan een ogenschijnlijk onontkoombaar probleem: centralisatie. Hoe de zoektocht naar de oplossing eruit zag? Pak een kop koffie en ga goed zitten voor het laatste essay van de hand van Alex Gladstein. Aanrader!
Podcast: Kritische blik op DeFi
In de podcats Unhashed is één van de auteurs van het veelbesproken paper Only The Strong Survive te gast. In dat paper betogen de auteurs dat veel van wat we nu kennen als ‘decentralized finance’ een stille dood zal sterven; veel van de initiatieven missen 1 of meer eigenschappen die nodig zijn om uit de greep van centrale autoriteiten te blijven. De podcastaflevering gaat de diepte in rond DeFi, de metrics die daarin gebruikt worden en wat de rol is van durfinvesteerders. Je begrijpt: door hier naar te luisteren, stel je jezelf bloot aan een kritische noot.
Epic Rant: If you don’t believe it or don’t get it, I don’t have the time to try to convince you, sorry.
We kwamen gister deze epische rant tegen van Dominic Frisby (comedian en host Money Pit). Hij was als expert gevraagd om bij GB News wat te komen vertellen over bitcoin. Zodra de nieuwslezer zegt dat ze niets snapt van bitcoin, lijkt er iets te knappen bij Dominic. De rant die volgt kan je hieronder bekijken:
In het kort
Het is even geleden, maar deze week is er weer sprake van: ETF-mania. We kunnen gerust de conclusie trekken dat speculatie over de lancering van een bitcoin ETF in de Verenigde Staten deze week de boventoon voerde.
In het vierde kwartaal van dit jaar wachten de volgende ETF-aanvragen op een signaal van de toezichthouder, de Amerikaanse SEC:
- 18 oktober: ProShares Bitcoin Strategy ETF
- 25 oktober: Valkyrie Bitcoin Strategy ETF
- 19 oktober: Invesco Bitcoin Strategy ETF
- 25 oktober: VanEck Bitcoin Strategy ETF
- 1 november: Galaxy Bitcoin Strategy ETF
- 3 november: Advisorshares Managed Bitcoin ETF
- 29 november: Bitwise Bitcoin Strategy Fund
- 22 december: BlockFi Bitcoin Strategy Fund
- 27 december: Ark 21Shares Bitcoin Futures Strategy ETF
Normaliter ging de hele markt uit van 1 van de 2 standaardantwoorden: ‘we hebben langer nodig om erover te beslissen’ of ‘het is nog te vroeg voor een ETF’. Nu is dat anders. “Bitcoin futures ETF krijgt volgens bronnen geen tegengas van de SEC”, schreef ETF watcher Eric Balchunas op Twitter. Daarna werd dat uitgebreider op papier gezet op Bloomberg.com.
Men schat de kans nu in op ~75 procent dat er volgende week maandag of dinsdag een bitcoin ETF verhandelbaar is. ProShares gaat dan de boeken in als de eerste leverancier ervan. Kanttekening is dat het om ETF’s gaat die gebruik maken van derivaten. Wat dat precies betekent, leggen we in de podcast Satoshi Radio uit (vanaf ~48:30 minuten).
Je begrijpt, de lancering van een ETF is een mijlpaal. Maar, wees gerust, er gebeurde meer in de markt:
- Een Australisch pensioenfonds (69 miljard dollar AUM) heeft besloten om de tenen in het cryptowater te dippen. Eerder deze week kwam ook naar buiten dat een Canadees pensioenfonds miljoenen in bitcoinbedrijf Celsius heeft gestoken.
- Volgens de Russische president Putin hebben cryptovaluta’s “het recht om te bestaan en kunnen gebruikt worden als betaalmiddel”. Hij voegt er wel snel aan toe dat het misschien te vroeg is om er olie en andere grondstoffen mee af te rekenen. Eerder deze week zei ook de Russische onderminister van Financiën dat Russen zich best met bitcoin in mogen houden; “daar ga je thuis geen last van krijgen”.
- De gouverneur van de Engelse centrale bank maakt zich zorgen over de financiële stabiliteit en wijst bitcoin en andere cryptovaluta’s aan als een van de grote risico’s. Het mag duidelijk zijn dat toegenomen interesse in cryptovaluta’s slechts een symptoom is van een onderliggende kwaal: het geldsysteem piept en kraakt, en het smeermiddel dat het overeind houdt zorgt ervoor dat marktparticipanten steeds meer risico nemen in hun zoektocht naar rendement.
- Binance trekt zich meer en meer terug uit China. De handel in de yuan is van haar peer-to-peerplatform geschrapt, en er “volgt een inventarisatie van welke gebruikers uit China afkomstig zijn”.
- Cambridge heeft haar data over de mining-industrie bijgewerkt en wat blijkt: de meeste rekenkracht is niet meer afkomstig uit China, maar uit de Verenigde Staten. Kleine kanttekening: de data is onvolledig, maar geeft wel een indruk van de impact van de exodus van miners uit het Chinese vasteland.
- Volgens diverse media gaat betaalgigant Stripe weer aan de slag met bitcoin en cryptovaluta’s. Het is lastig vast te stellen wat Stripe precies van plan is, dus een kleine korrel zout is geen overbodige luxe.
- Arnold Hubach van BitcoinMagazine.nl heeft een documentaire online gezet over de manier waarop bitcoin in El Salvador is geland. Hij neemt je mee in de weken dat hij in het land is om de ingebruikname ervan als wettig betaalmiddel vast te leggen.
Voilá, je bent helemaal bij!
Meme van de week
Ten slotte
Dat was ’m weer voor deze week. Wij zijn klaar voor een nieuwe week, die met een beetje geluk zich met heel wat spektakel zal voltrekken. Heb je een vraag voor ons, of wil je iets delen? Voel je vrij om de webversie van deze editie te openen en daar een reactie achter te laten.
Tot volgende week!
Bert, Peter, Bart