De afgelopen weken vergeten we niet snel. Juni begon met rechtszaken van de SEC tegen Coinbase en Binance. Daarna ondernamen verschillende Europese toezichthouders actie tegen Binance. Onder druk van DNB maakte Binance op 16 juni bekend Nederland te verlaten. Het bedrukte sentiment keerde ineens toen bekend werd dat BlackRock een aanvraag heeft ingediend voor een spot bitcoin ETF. Dit, en meer, lees je in de Alpha Roundup.

Markets

De maand juni kun je opdelen in twee ongeveer gelijke stukken. Het eerste deel bevat het einde van de correctie die begon op 14 april en twee maanden duurde. De koers daalde in 62 dagen van 31.000 naar 24.800 dollar. Alles bij elkaar een milde correctie van 21 procent.

Het tweede deel begint met een een felle sprong omhoog in de avond van 15 juni en brengt de koers in korte tijd 27 procent hoger naar 31.500 dollar. Dat is de hoogste koers van 2023. In slechts acht dagen tijd wordt de hele correctie ongedaan gemaakt!

De maand begon met nieuws dat in de meeste kranten en journaals wel een plekje kreeg: Amerikaanse beurstoezichthouder SEC klaagt Coinbase en Binance aan, de twee grootste cryptobeurzen ter wereld. We stuurden direct een Alpha Alert om jullie hierover bij te praten: “We gaan er nu vanuit dat het effect op de bitcoinprijs tijdelijk is”.

Onderstaande grafiek toont de koers van bitcoin, ether en drie grote altcoins in de maand juni, en laat mooi zien hoe de markt reageerde op de gebeurtenissen. De bitcoinkoers was niet onder de indruk van de SEC, en herstelde snel. Ook ether hield zich redelijk goed. Beide munten eindigen de maand in de plus.

Dat geldt echter niet voor het merendeel van de altcoins. Zeker de munten waarvan de SEC stelt dat ze een security zijn kregen harde klappen en herstelden nauwelijks. Hieronder zie je dat Binance, Cardano en Polygon de maand tussen 21% en 26% in de min eindigden.

Maar wat zorgde er nou op 15 juni voor zo’n sterke ommekeer?