Na een pittige discussie over het verbieden van bitcoin volgde een week waarin bitcoin langzaam aan kracht wint. Onder de oppervlakte lijkt de temperatuur op te lopen, en dat is een goed teken! Voordat we je vertellen wat wij verwachten van de markt, eerst een update van onze CEO:

Marktupdate

Het tij is aan het keren.

Hysterische pump en dumps zoals SafeMoon, SaferMoon en SafeMars verdwijnen naar de achtergrond. Gesprekken over crypto gaat weer hoofdzakelijk over bitcoin, hoe dat zal werken voor als nationale munt en of we het moeten verbieden of niet.

Elon Musk bevestigt dat Tesla sinds de crash eind mei niets van de bitcoin heeft verkocht, en het weer zal accepteren als meer dan 50 procent van de mining met groene energie plaatsvindt.

Michael Saylor vertelde dat MicroStrategy deze week 500 miljoen dollar heeft geleend tegen 6,125 procent rente om daarmee bitcoin te kopen, en dat het voor 1 miljard dollar aan aandelen uit gaat geven. Wat ze met de opbrengsten gaan doen staat er niet bij, maar we hebben een vermoeden.

De Federal Reserve sprak woensdag over een onverwacht snel herstel van de economie en daarom minder ruim monetair beleid en suggereert renteverhogingen in 2023. De koersen van goud en zilver stonden stevig in het rood en bitcoin bleef rustig waar ie was.

Grote beleggers en hedge fund managers geven weer positieve quotes over bitcoin, zoals Paul Tudor Jones die maandag vertelde dat hij 5 procent van zijn portefeuille in bitcoin wilde. De mensen zeggen dit soort dingen pas als ze tevreden zijn met hun eigen positie, en de koers van hen weer mag stijgen.

Ook on-chain zien we verschillende indicatoren meer bullish signalen geven. Zo is deze week voor het eerst sinds 28 april weer een netto daling van ‘liquid supply’ te zien. Anders gezegd: er verdwijnen bitcoins in zakken van mensen die niet van plan zijn te verkopen. Andere metrics, zoals de long term hodler supply en de hodler net position change wijzen op hetzelfde.

Hodlers bergen weer bitcoin op in diepe zakken (bron)

Glassnode wees erop dat sinds begin juni de liveliness aan het dalen is, dat betekent dat long term hodlers (ervaren bitcoiners) zijn gestopt met verkopen en netto weer verzamelen. Zie deze blog voor uitleg. Als je kijkt naar het patroon dan zie je de liveliness dalen de periode voorafgaand aan een stijging (zoals september en oktober vorig jaar) en stijgen tijdens de stijging omdat smart money dan verkoopt aan nieuwe investeerders.

Ervaren beleggers zijn aan het kopen (bron)

Tot slot noemen we de groei van nieuwe entiteiten. Een entiteit is een groepje wallets van één bedrijf of persoon. Die is overigens dit hele jaar nog niet onder de 10.000 nieuwe entiteiten per dag gekomen, maar opvallend is dat sinds begin juni dat aantal weer groeit nadat de groei sinds 19 mei was afgenomen.

Sinds begin juni groeit het aantal dagelijkse nieuwe bitcoiners weer (bron)

Het borrelt

We hadden het net over de liveliness. Dat is ‘het containerschip onder de metrics’ zei deze Glassnode-analist en verwijst met het woord ‘levensloop’ naar de langetermijnwaarde ervan. Je zou de daling van liveliness kunnen zien als het opbouwen van druk in het bassin onder een geiser door de oplopende temperatuur voorafgaand aan de uitbarsting. Je ziet nog weinig omhoog spuiten, maar het voorbereidende werk is in volle gang.

Dát is wat we bedoelen met accumulatie. Terwijl de koers zijwaarts gaat en de laatste opportunisten en amateurs teleurgesteld vertrekken, kopen de ervaren investeerders.

Dat kan best een tijdje duren. Na de top van de bullmarkt van 2017 duurde het een jaar voor het laagste punt bereikt was. Daar ging dan ook een stijging van bijna 9000% in ruim twee jaar tijd aan vooraf.

We hebben tussen oktober en maart een stijging van 600% gezien in 5 maanden. Niet misselijk, maar minder extreem dan in 2017. Daarom zou nu een kortere periode van accumulatie logisch zijn.

Wat we nu zien past uitstekend bij de eerste twee scenario’s die we in Roundup #3 schetsten, zie de grafiek hieronder.

Laten we ter afsluiting ook kijken naar andere signalen, voordat we overmoedig in blinde stierigheid vervallen. Wat zou de koers verder naar beneden kunnen brengen?

De grootste onzekerheid zien we in de reactie van officiële instituten op het voornemen van El Salvador om bitcoin een grote rol in de economie te geven. Het IMF en de Wereldbank hebben zich al kritisch uitgelaten. Als dit leidt tot een gecoördineerde aanval op bitcoin - een verbod of extreem ongunstige regelgeving - dan kan dit verdere adoptie flink vertragen. Dit houden we daarom goed in de gaten!

In de media

Bert bij BNR: El Salvador

Het Zuid-Amerikaanse El Salvador voert als eerste land ter wereld bitcoin in als wettig betaalmiddel. Wordt het een crypto-utopia aan de Stille Oceaan of stort, zoals top-econoom Steve Hanke voorspelt, de economie volledig in? En hoe kijken de buurlanden, de VS en het IMF naar deze stap?

Met deze inleiding start het gesprek dat Bert voerde samen met Herbert Blankesteijn en Martijn van der Linden over de adoptie van bitcoin in El Salvador. Het werd een mooi gesprek! Terugluisteren kan hier.

Bert & Peter in het FD: bitcoinverbod

Je herinnert je het ongetwijfeld: de directeur van het CPB die uit het niets kwam met een oproep om bitcoin te verbieden. Een onnavolgbare actie, die niet op veel steun kon rekenen.

Op LekkerCryptisch is Peter er uitgebreid op ingegaan. Ook in het FD kregen we de ruimte om op het opiniestuk van Pieter Hasekamp te reageren. In zo’n 400 woorden konden we hem van repliek dienen. Lezen kan hier, of met gebruik van de afbeelding hieronder.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Darknet Diaries - The Pirate Bay

Je verwacht het niet, maar we zijn ook geïnteresseerd in andere dingen dan bitcoin. Darknet Diaries is een podcast rondom cyber security en het internet. In deze aflevering gaat het over het ontstaan van The Pirate Bay en waarom de website na 20 jaar nog steeds online is. Deze aflevering geeft een goed beeld van wat bitcoin mogelijk te wachten staat en wat voor mogelijkheden er zijn om het systeem te verdedigen.

Deze aflevering doet het goed tijdens een wandeling!

Podcast: Onder de Streep - Bitcoin

Onder de Streep is de economie-podcast van het NRC. Host Egbert Kalse praat met Maarten Schinkel (journalist economie) en Wouter van Noort (journalist technologie). Erg knap is dat Wouter, ondanks zijn bedenkingen bij bitcoin, zichzelf dwong om een open blik te hebben. Dit leidt tot een leuke discussie met Maarten, die enigszins halsstarrig vast blijft houden aan zijn idee dat bitcoin niets is. De podcast is verder leuk geproduceerd en luistert lekker weg.

Podcast: Het Nieuwe Geld - Wat is het nieuwe geld?

De BNR-podcast Het Nieuwe Geld blijft leuk om naar te luisteren. In aflevering 8 zet Reinjan Prakke zijn eerste stappen in de wereld der cryptovaluta. Niemand minder dan onze eigen Bert begeleidt hem daarbij. Ook Alfred Prevoo van Blockchain Investments & Co doet een goede bijdrage over hoe het ‘internet van waarde’ ons leven kan gaan veranderen.

Longread: Kanttekeningen bij bitcoin in El Salvador

Macro-econoom en historicus George Selgin heeft een mooi artikel geschreven waarin hij enkele kanttekeningen plaatst bij de bitcoinadoptie in El Salvador. Zijn grootste bezwaar: het feit dat burgers verplicht worden om bitcoin te accepteren als betaalmiddel. De Oostenrijks econoom Hayek lijkt aan zijn kant te staan.

Selgin is niet tegen bitcoin. Integendeel, hij heeft zich er goed in verdiept en weet zijn eigen expertise goed te verbinden met die van de nieuwe wereld die door bitcoin vertegenwoordigd wordt. Een leuk profiel om op Twitter te volgen.

In het kort

Dit zijn de nieuwsberichten die afgelopen week de cryptowereld bezig hielden:

  • Gebruikers van hardware wallets zijn het doelwit van een aanval waarbij ze via de post malafide Ledgers krijgen opgestuurd. Het doel is dat nietsvermoedende gebruikers hun bestaande apparaat wegdoen, en de nieuwe in gebruik nemen. Volgens de bijgesloten brief is het vanwege datalekken noodzakelijk om het apparaat  te vervangen. Niet doen!
  • De burgemeester van Miami wil miners die China uitgetrapt worden naar de stad toe lokken met aantrekkelijke stroomprijzen.
  • De Wereldbank heeft er geen interesse in om El Salvador te helpen met allerlei technische details rond de ingebruikname van bitcoin.
  • MicroStrategy blijft maar bitcoin kopen. Nadat het bedrijf bekendmaakte voor nog eens 500 miljoen dollar in te kopen, kwam het bericht dat een aanvullende investering van 1 miljard dollar verkend wordt.
  • NFL-ster Russel Okung kwam met een opvallend pleidooi gericht aan de overheid van Nigeria: ‘zorg ervoor dat je overstapt op de bitcoin standard’.
  • Ajax en Feyenoord willen hun fans gaan leren om verantwoord met cryptovaluta om te gaan.
  • Taproot komt eraan, één van de meest impactvolle verbeteringen aan het bitcoinprotocol tot dusver. Hier lees je wat je erover weten moet.

Komende week

Het was een relatief rustige week in bitcointermen. Gelukkig was die periode goed afgestemd op het weer in Nederland, want even bijkomen gaat in de zon een stuk makkelijker dan in de motregen.

Maar: we sukkelen niet in slaap. Voor de bitcoinwereld geldt ook dat het ineens weer alle hens aan dek is. Onze oren en ogen staan altijd op scherp; als er wat gebeurt, zijn jullie de eersten die het horen.

Groet, goed weekend, en dank dat jullie onze abonnees zijn,
Bert, Peter en Bart