Het was rustig in juli. De bitcoinkoers bereikte een historisch lage volatliteit, en de nieuwsredacties staan duidelijk in vakantiemodus. Toch zagen we wat oplevingen. Eerst rond de herstartte ETF-race, daarna over een uitspraak in de rechtszaak tussen Ripple en de SEC, en eind juli maakte de lancering van Worldcoin de tongen los. Dit, en meer, lees je in de Alpha Roundup!

Markets

Eind juni steeg de koers snel van 24.750 naar rond de 31.500 dollar, op dat moment de hoogste koers van het jaar. Deze stijging volgde op het nieuws dat vermogensbeheerder BlackRock een ETF-aanvraag indiende.

In de eerste helft van juli werd die hoogste koers een paar keer iets hoger gezet, met uiteindelijk op 13 juli een maximum op 31.800 dollar. Daarna daalde de koers heel langzaam naar rond de 29.000 dollar. Alles bij elkaar was het in juli erg kalm op de marktplaats. Alle handel speelde zich af tussen de 28.800 en 31.800 dollar, een verschil van maar 10 procent.

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 maanden

Die kalmte zie je terug in de volatiliteit. Die kun je visualiseren met Bollinger Bands, die breed zijn als de koers in de 20 periodes (dagen of weken) ervoor beweeglijk was. Op dagniveau valt het nog wel mee en is de volatiliteit vergelijkbaar met bijvoorbeeld afgelopen oktober, januari en april.

Pakken we de maandgrafiek erbij, dan is de volatiliteit gedaald tot historisch lage niveaus. In de grafiek hieronder zie je bovenin de Bollinger Bands en onderin de breedte ervan. Merk ook op dat periodes van de hoogste volatiliteit samenvallen met explosieve stijging van de bullmarkt.

In deze Markets kun je meer lezen over volatiliteit, Bollinger Bands en de relatie met de huidige fase van de marktcyclus.

De volatiliteit van de bitcoinkoers sinds 2011

De maand juli leent zich ook altijd goed voor een terugblik. Het is vakantietijd en voor velen staat de handel op een laag pitje. En het einde van juni is tevens het einde van het tweede kwartaal en het eerste half jaar.

Hieronder zie je de maandgrafiek van bitcoin. Daarop vertegenwoordigt elke candle een maand waardoor je gemakkelijk een groot tijdvak kunt overzien en de ruis van de korte termijn buiten beeld brengt. De grafiek hieronder beslaat tien jaar.