Knijp me even. Bitcoin die 15% stijgt in een paar dagen? Dat kan haast niet kloppen. Het was alweer even geleden dat we een stijging van onze favoriete internetmunt zagen. Bert legt je in de marktupdate uit hoe je je kan voorbereiden op een mogelijke bullmarkt. Verder hebben we natuurlijk een paar leuke podcasts en leggen we je uit hoe het nu zit met die ruzie tussen Cameron Winklevoss en Barry Silbert.

đŸ§Ÿ
Deze Roundup samengevat:
De bitcoinkoers steeg dit jaar al met 15 procent naar boven de 19.000 dollar. Is het al een nieuwe bullmarkt? Nee. Maar het is nu wel een uitstekend moment om je daarop voor te bereiden!

In het nieuws kijken we wat uitgebreider dan normaal naar de soap tussen de Digital Currency Group (DCG) en Gemini. Beide partijen plaatsten recent een boodschap. Gemini om DCG in beweging te krijgen, en DCG om de boel te sussen. Het mooiste nieuws kwam overigens uit Afrika!

Luister de discussie tussen Matt Odell en Peter McCormack over ethiek en het laten sponsoren van je podcast. Een andere tip die je niet mag missen is de podast over Nostr, waar onder andere Jack Dorsey te gast is.

Markt

Het jaar 2023 is zonnig gestart. In de eerste 12 dagen steeg de koers in kleine dagelijkse stapjes in totaal 15 procent. Van 16.500 dollar naar boven de 19.000 dollar.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 maanden t/m donderdag 12 januari

Dat is erg kalm en beheerst voor bitcoin. In 2021 en 2022 zagen we geregeld een stijging of daling van meer dan tien procent in een dag.

Maar een kinderhand is snel gevuld. De sfeer in de cryptowereld sloeg al snel om van de post-FTX depressie naar opgetogen en hoopvol. Dat verschillende andere cryptoactiva en aan crypto gerelateerde aandelen nog veel sterker stegen, droeg daar zeker aan bij.

Solana steeg 60 procent, Cardano steeg 30 procent en Filecoin steeg 25 procent. Onder de aandelen zagen we ook tientallen procenten stijging in korte tijd, bijvoorbeeld van Coinbase en Microstrategy en miners zoals Marathon en Riot.

Maar dit is geen teken van ongekende sterkte. Het zijn stuk voor stuk activa die in de periode hiervoor juist buitengewoon veel verloren. Bijvoorbeeld door verbinding met FTX of Genesis/DCG. In de grafiek hieronder zie je de koersen van een paar van bovengenoemde activa vanaf 1 september.

Bitcoin (groen) en andere activa tussen 1 september 2022 en 12 januari 2023

Het stevige herstel van de assets die het meeste onder druk stonden wijst erop dat de markt iets ontspant. Dat de eerste beleggers die aan de zijlijn afwachten weer instappen. Of dat handelaars die short waren hun posities sluiten.

Dat was tot aan donderdag. Toen werden om 14.30 uur de Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt. De hele dag waren financiële markten gespannen. Bij een hoger-dan-verwachte inflatie moet de Fed zijn tanden laten zien. Is de inflatie lager dan wat analisten denken dan zullen markten opgelucht reageren.

Het werd precies wat het panel aan experts had ingeschat: 6,5 procent voor de CPI en 5,7 procent voor de Core CPI.

En dus volgde niet onmiddellijk een grote reactie. De bitcoinkoers bleef iets onder de vorige piek van 18.400 dollar hangen. Nu volgt de komende dagen ongetwijfeld een analyse van de samenstelling van de CPI. We weten immers dat Jerome Powell vooral geĂŻnteresseerd is in aan arbeidsmarkt gerelateerde diensten.

De CPI in de VS daalde naar 6,5 procent

Blijkbaar was het ontbreken van grote verrassingen voor bitcoin voldoende voor verdere stijging. In de avond begon de koers verder te stijgen naar boven de 19.000 dollar. Dat is betekenisvol: mogelijk verlaat daarmee de koers het prijsbereik waarin het na de FTX-crash terecht kwam.

We zeggen ‘mogelijk’ omdat prijsbereiken kunnen samenvloeien tot een groter patroon. Zeker rond de vorming van toppen en bodems kan het lang zijwaarts gaan met periodes van hoop (bodems) en twijfel (toppen) tussendoor.

De bitcoinkoers bijgewerkt tot vrijdag 13 januari 2023

Maar een paar groene candles maken nog geen zomer. In alle opzichten zitten we nu middenin een bearmarkt. Voordat we zouden spreken van een nieuwe beginnende bullmarkt, zouden we het volgende willen zien:

Hogere toppen en hogere bodems op de weekkaart. Dat betekent een top boven de top van 15 augustus 2022 op 25.000 dollar. Om daar te komen moet een hele lijst aan weerstanden worden doorbroken. De realized price rond 20.000 dollar en het 200- en 50-weekse gemiddelde rond 25.000 dollar zijn de belangrijkste.

Marktdynamiek die dat ondersteunt. Oplopend handelsvolume op exchanges. Toename van aantal transacties en actieve entiteiten in de on-chain data. En andere signalen van toenemende interesse van nieuwe beleggers.

Een heel spectrum aan weerstanden voor we van een bullmarkt kunnen spreken

Als deze bearmarkt lijkt op de vorige twee, dan zou het best nog een jaar, of zelfs twee, kunnen duren voordat we een nieuwe bullmarkt uitroepen. Laten we zeggen grofweg voorjaar 2024.

We zijn van plan om eind januari onze vooruitblik op de komende 12-18 maanden met jullie te delen. Daarin zullen we een aantal scenario’s laten zien voor het verloop van de bearmarkt.

Maar hoe het ook verloopt, dit is een goed moment om te bedenken hoe je de volgende bullmarkt benadert. Zowel het instappen als het uitstappen. Er zijn verschillende routes mogelijk. Allemaal zijn ze verdedigbaar, maar niet allemaal zullen ze bij je passen.

De cyclische belegger werkt met het natuurlijke ritme van de markt. De conjunctuurcyclus, de halving cycle of een van de vele andere afwisselingen van eb en vloed die mensen menen te bespeuren. Hij koopt in stukjes rondom de bodem en verkoopt rondom de top. Een deel te vroeg en een deel te laat, maar gemiddeld tegen een mooie prijs.

De momentum trader wacht met kopen tot hij voldoende bevestiging heeft van een nieuwe bullmarkt. Hij mist het eerste stuk, misschien wel de eerste 100% stijging. Maar daarna is er nog zat over. Verkopen doet hij bij bevestiging van omkering naar een bearmarkt.

De investeerder die tien jaar wil vasthouden is wat minder geĂŻnteresseerd in de timing van bull en bearmarkten. Zijn thesis is binair: er is een kans dat deze technologie volwassen wordt en grootschalige adoptie ziet - of het gaat naar nul. Hierbij past een maandelijkse inleg, ongeacht de koers. Met wellicht wat extra als een asset ondergewaardeerd is (rond de bodem), en wat minder als hij overgewaardeerd is (rond de top).

Merk op dat de hypothese in alle gevallen is dat bitcoin en andere decentrale technologie in de toekomst op steeds grotere schaal in gebruik genomen wordt. Door meer mensen en intensiever. Dat zorgt voor toenemende waarde.

Dat is geen gegeven. Er zijn zat technologieën te noemen die kort in trek waren, maar snel weer verdwenen. De CDI-speler en de minidisc bijvoorbeeld. En de compactcamera die een paar jaar razend populair was, maar na 2008 in korte tijd werd verdrongen door de smartphone.

De opkomst en ondergang van de compactcamera

Daartegenover staat technologie die decennialang een prominente rol speelt in de economie en maatschappij. De benzineauto, wasmachine en personal computer bijvoorbeeld.

Is bitcoin een CDI-speler of een personal computer?

Mathijs Bouman en de ECB denken het te weten: alles is zwendel en bitcoin is op weg naar irrelevantie.

Wij denken dat bitcoin en in het kielzog andere decentrale technologie een goede kans maakt om in de komende jaren voor honderden miljoenen mensen een beter alternatief te bieden dan nu voorhanden is. Voor sparen, betalen, bezitten, bewijzen en samenwerken bijvoorbeeld.

Het is aan iedereen individueel om deze vraag te beantwoorden. Geloof je dat bitcoin spoedig verdwijnt, dan zal de koers volgen en steeds lager komen te liggen. Geloof je dat adoptie doorzet? Dan ligt voor de hand dat te zijner tijd ook weer een bullmarkt volgt met nieuwe recordkoersen.

Hoe je er ook naar kijkt, het begint bij een doordacht plan. Om je te beschermen tegen de sirenen die in de bullmarkt zingen dat de koers nog veel hoger gaat en in de bearmarkt dat alles naar nul gaat.

De community van Bitcoin Alpha is een mooie plek om je aanpak aan anderen voor te leggen en van hen te horen of er nog gaten in je plan zitten.

Tot slot. In een bearmarkt heb je Ă©Ă©n belangrijke opdracht: overleef.

Voorkom dat je alles kwijtraakt. Door tegenpartijrisico bij een cryptobedrijf, door slordig zelf te bewaren of door als een kip zonder kop achter hijgerige finfluencers aan te lopen die muntjes of NFT’s shillen.

To finish first, you first have to finish!

Verdieping

We beginnen deze week met de What Bitcoin Did podcast. Hardcore bitcoiner Matt Odell was te gast bij Peter McCormack. Samen bespreken ze het afgelopen jaar: Luna, FTX, de Canadese Truckers en het bitcoin park project van Odell. Het meest interessante stuk van de podcast begint vanaf 01:30:00, als McCormack begint over zijn voormalige sponsor BlockFi. Moet je als bitcoin podcast wel sponsoren hebben? En zo ja, welke sponsoren? Een discussie die wij op de redactie ook regelmatig voeren en waar aan beide kanten goede argumenten te bedenken zijn.

‎What Bitcoin Did with Peter McCormack: Bitcoin: A Year in Review with Matt Odell on Apple Podcasts
‎Show What Bitcoin Did with Peter McCormack, Ep Bitcoin: A Year in Review with Matt Odell - 11 Jan 2023

Deze podcast kenden we nog niet, maar blijven we zeker volgen: de Bitcoin Review podcast. Misschien heb je het de afgelopen tijd wel langs zien komen: Nostr. Veel bitcoiners proberen dit nieuwe social media platform uit. Althans, platform is niet het goede woord. Je kan het beter een protocol noemen, waar verschillende clients op aan kunnen sluiten. Benieuwd? Luister dan de podcast. Bart is al actief op Nostr, dit is zijn pubkey: npub17h7h2jzhq3hn06h93jvz67sfjxaq3jvk7kenjrazht28aun33hks42sd76.

‎Bitcoin.Review Podcast with NVK & Guests: BR018 - Nostr Deep Dive Panel with NVK ft. Jack Dorsey, Fiatjaf & William Casarin on Apple Podcasts
‎Show Bitcoin.Review Podcast with NVK & Guests, Ep BR018 - Nostr Deep Dive Panel with NVK ft. Jack Dorsey, Fiatjaf & William Casarin - Jan 10, 2023

We stappen even uit de bitcoin bubbel en gaan het hebben over de macro economie. Bert heeft het al vaak besproken in de marktupdate: de soft landing van de FED. Het gaat in de VS namelijk nog steeds goed op de arbeidsmarkt: er zijn voldoende banen en de werkloosheid is laag. Aan de andere kant is de inflatie nog steeds hoog en de lonen stijgen niet hard genoeg mee. Lukt het Jerome Powell om het vliegtuig zachtjes op de grond te zetten?

‎Odd Lots: Neil Dutta and Conor Sen on the Chances of a US Soft Landing on Apple Podcasts
‎Show Odd Lots, Ep Neil Dutta and Conor Sen on the Chances of a US Soft Landing - 12 Jan 2023

Met de podcasts achter de rug hebben we nog twee aanbevelingen voor jullie. De eerste aanbeveling is deze longread van The New York Times. Het lijkt erop dat de FED de strijd tegen inflatie aan het winnen is, maar tegen welke kosten? En gaan we met zijn allen voor die kosten opdraaien of worden bepaalde sociale groepen harder geraakt dan andere groepen? Laatste tip is de serie Planet Finance die vanaf 16 januari wekelijks uitgezonden gaat worden bij de vpro. De trailer ziet er in ieder geval interessant uit.

Nieuws

Vorige week sloten we het nieuwsoverzicht af met de stand van zaken rond de Digital Currency Group (DCG) en Gemini. In dit saga is een nieuw hoofdstuk begonnen.

“Voor 8 januari moet alles geregeld zijn.” Met die woorden sloot Cameron Winklevoss de boodschap af die hij vorige week op Twitter plaatste. Hij bedoelt daarmee dat Barry Silbert en dienst DCG voor die tijd aan de eisen van de crediteuren moeten voldoen. Zij willen hun miljoenen terug en zijn ervan overtuigd dat DCG eenvoudig aan dat verzoek kan voldoen. Je voelt al aan: dat door Cameron ingestelde ultimatum maakte op Barry weinig indruk.

Dinsdag plaatste Gemini, bij monde van Cameron, daarom opnieuw een boodschap. De beperkte constructiviteit van de vorige brief is daarin volledig verdwenen. Als er nog een brug was, is die nu verbrand. Volgens Gemini is Barry een leugenaar, fraudeur, en incompetent bestuurder. Via deze verwijten komt de boodschap tot een climax: een oproep aan het DCG-bestuur om Barry te vervangen. ‘Alleen dan kan de patstelling doorbroken worden’, is het idee.

Deze hele soap doet ons denken aan een polemiek. Dat woord komt van het Griekse póleméo, dat oorlog voeren betekent. Een polemiek is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Het vervelende ervan voor de toeschouwers is dat het allemaal nogal sneu en kinderachtig overkomt. Men hangt de vuile was buiten, en de voorbijganger krijgt het vuile ondergoed in het gezicht.

Afijn, het is een polemiek, en dus klom ook Barry weer in de pen om zijn verweer te formuleren. Dat volgde een uur of zes later in de vorm van een aandeelhoudersbrief. Hij reflecteert daarin op afgelopen jaar, vertelt over zijn goede voornemens, positioneert zichzelf als de meest verstandige van de twee partijen, en deelt een lijvige Q&A. Daarmee pareert hij een deel van Gemini’s argumenten en geeft hij de markt een signaal: ‘bij DCG is niets aan de hand’.

Zo zijn we met z’n allen getuige van een bokswedstrijd tussen twee grote cryptobedrijven. Vanwege de grootte van beide partijen is het gevecht sectorrelevant. Ruis, maar een niet te negeren ruis. Een knockout kan betekenen dat de cryptomarkt als geheel nog een klap te verwerken krijgt. Men kijkt daarbij primair naar DCG, die via Grayscale aan het roer staat van het grootste bitcoinfonds ter wereld.

Een deel van het bokspubliek vindt het verhaal van Barry ongeloofwaardig. Zo speelt hij in zijn repliek de Rutte-kaart, en stelt aan diverse aantijgingen ‘geen actieve herinnering meer te hebben’.

Speelt Barry de Rutte-kaart?

Het probleem is dat het verhaal van beide kampen waar kan zijn. Barry schetst al weken het beeld dat DCG netjes is opgedeeld in zelfstandige entiteiten, elk met een eigen directie en bestuur. Als dat zo is, ligt het voor de hand dat Barry zelf niet bij alle beslissingen betrokken is geweest. In dat geval vervalt een deel van de argumenten van de tegenpartij, en vallen de woorden van Gemini wellicht in de categorie ‘laster’.

We moeten ook in het achterhoofd houden dat de polemiek niet op zichzelf staat. Het gaat hier om onderhandelingen, waarvan een deel voor de schermen en een deel erachter plaatsvindt. Voor het publiek is het daarom onmogelijk om de hele puzzel te leggen.

En alsof het hanengevecht tussen Barry en Cameron nog niet genoeg was, volgde donderdagavond een nieuwe plot twist. Niemand minder dan SEC baas Gary Gensler betreedt de arena: "compliance with securities laws is not optional". Volgens de SEC zouden zowel Genesis als Gemini zich niet aan de securities laws gehouden hebben door middels het Earn programma geld opgehaald te hebben voor unregistered securities. Hoe dit verder afloopt weten we nog niet, maar het is in ieder geval een nieuw hoofdstuk in een toch al vermakelijk schouwspel.

We gaan niet speculeren over de afloop van deze ‘onderhandelingen’. We vinden het belangrijk dat je op de hoogte bent over wat er speelt. Mocht er nog een dominosteen vallen, dan ben jij op z’n minst ingelezen. Het geruchtencircuit is al oververhit, en van deelname daaraan worden we niet wijzer. Over het verdere verloop houden we je op de hoogte!

In ander nieuws:

  • Bitvavo wijst terugbetalingsvoorstel van DCG af. Op 9 januari ontving de beurs een tegenvoorstel. Daarin “werd aangeboden om in ieder geval alvast 70 procent van het openstaande bedrag in een voor Bitvavo acceptabele termijn terug te betalen”. Het akkoord ketst af op het restant: DCG is “slechts bereid om daarvan een gedeelte terug te betalen binnen een voor Bitvavo acceptabele termijn”. Bitvavo herhaalt er voor klanten niets is veranderd; zij zijn door de beurs schadeloos gesteld.
  • Gemini stopt met Earn-programma. De dienst werd gebruikt door klanten om rendement te genereren op de cryptoactiva die ze bij de beurs hadden gestald. Door het programma officieel te beĂ«indigen, vervalt ook de contractrelatie tussen Gemini en DCG. Volgens sommige speculanten opent dat de deur om een faillissementsprocedure te starten tegen tegenpartij Genesis.
  • FTX-curator vindt 5 miljard dollar terug. Dat blijkt uit een hoorzitting die woensdag gehouden werd. Het gaat om een combinatie van cash, liquide voorraden cryptovaluta, en andere liquide bezittingen. De faillissementsrechter besloot ook dat namen en rugnummers van crediteuren de komende 3 maanden niet onthuld mogen worden. Bert sprak gisteren uitgebreider over dit nieuws bij BNR.
  • Celcius-ceo Mashinsky moet voor de rechter verschijnen. Volgens de New Yorkse aanklager heeft hij gelogen tegen investeerders, verhulde hij de slechte financiĂ«le toestand van het bedrijf, en liet hij na om de juiste juridische vinkjes te halen.
  • Bitcoinmining helpt Afrikaanse platteland aan stroom. Een Keniaans bedrijf heeft in december miners neergezet die draaien op de overtollige stroom van zogeheten micro-waterkrachtcentrales. Voor de Afrikanen is het een doorbraak: door de afname van de bitcoinminers wordt het rendabel om de stroomcentrales te bouwen. Of, zoals het FD het formuleert: “Het maakt de cryptovaluta groener en de centrales rendabeler. Zo kan sneller worden opgeschaald op een continent waar 43% van de bevolking nog geen stroom heeft.”
  • El Salvador stap dichterbij bitcoin bonds. Het schuldpapier kon niet worden uitgegeven, omdat daar geen wettelijke basis voor was. Dat is nu veranderd. De toon van het nationale bitcoinministerie is optimistisch: “We willen dat de wereld weet dat we pas net zijn gestart.” Voorstanders van het schuldpapier zijn al aan het rekenen geslagen: een obligatie van 500 miljoen dollar levert een aankoop van meer dan 27.000 BTC op.
  • SBF kruipt in de pen. We zouden niet graag in de schoenen willen staan van de advocaten van Sam Bankman-Fried. De ex-CEO van FTX zit in afwachting van zijn proces thuis bij zijn ouders in Palo Alto. Daar verveelt hij zich blijkbaar zo erg dat hij nogmaals besloot om (om 4 uur 's nachts) zijn rammelende verhaal op internet te zetten. tl;dr hij geeft nog steeds CZ de schuld en als hij een week extra tijd had gehad was alles goedgekomen. Hij rept met geen woord over de klanttegoeden van FTX gebruikers die door Alameda gebruikt werden voor risicovolle trades.

Doordenker

Stel dat cryptoactiva massaal als effect (security) worden geclassificeerd, hoe moet ons bedrijf dan zijn ingericht? Op het antwoord op die vraag probeert Coinbase zich voor te bereiden. Goed om bij stil te staan!

Ten slotte

Dat was ’m weer voor deze week. Het was verre van een goednieuwsshow, maar her en der zien we wat voorzichtig optimisme ontstaan. Hoe duurzaam dat is? Goede vraag, maar wat het antwoord ook is, wij zijn erbij!

Volgende week ligt er weer een nieuwe Roundup op je digitale deurmat!

Groet, goed weekend,
Peter, Bert, en Bart