Het is vrijdag 1 oktober, de start van een nieuwe maand. Veel analisten zien hierin goed nieuws. Historisch gezien is oktober bitcoin welwillend geweest, en dit zou de maand moeten worden waarin de weg omhoog wordt hervat. Of wij die mening delen? Dat, en meer, lees je in deze Roundup!

Marktupdate

Toen ik vorige week aan de marktupdate begon, was de bitcoinkoers 44.400 dollar. Op dit moment is die 44.800 dollar. Je zou haast kunnen denken dat er niets gebeurd is deze week.

Maar schijn bedriegt. Deze week zagen we voor het eerst sinds 7 september weer tekenen van kracht in de markt. De koers maakte (gekeken naar de dagsluiting) een dubbele bodem, terwijl de RSI een hogere bodem neerzette.

Bitcoinkoers op 1 oktober om 12:00 uur

We hebben al eerder opgemerkt dat de dalingen sinds de top op bijna 65.000 dollar in april voornamelijk gedreven worden door short term holders die tegen verlies verkopen. Dat heb ik hieronder gemarkeerd met rood.

De afgelopen week zagen we dat weer eventjes, waarbij de short term holders steeds minder bereid lijken om tegen verlies te verkopen. Zie de blauwe markering.

Het zijn aanwijzingen dat de waterscheiding van 40.600 dollar een stevige steun is en dat hier de volgende periode van stijging begint naar een higher high boven de 53.000 dollar.

Spent output profit ratio van short term holders

De alinea's hierboven schreef ik aan het eind van deze ochtend. En de inkt was nog niet droog of bitcoin voegde de daad bij het woord en brak uit. In een uur tijd steeg de koers 3000 dollar naar 47.800 dollar. Het handelsvolume is vrij hoog, en dat is een goed teken.

Vanaf hier ligt het meest voor de hand dat we een higher high uitzoeken nog onder de all time high van 64.900 dollar ergens in de maand oktober.

Bitcoinkoers op 1 oktober om 13:46 uur

Long en short term holders

Dit leek me een mooi moment om uit te leggen hoe Glassnode het verschil maakt tussen long term holders en short term holders.

Hiervoor kijken ze naar het aantal dagen dat een output (dat is een bitcoinbedrag in de blockchain) oud is. De achterliggende gedachte is dat naarmate een output ouder wordt, dat de kans afneemt dat die spoedig besteed zal worden.

Hieronder zie je die (historische) waarschijnlijkheid. De lichtste lijn geeft aan hoe groot de kans is dat een output van x dagen oud binnen 120 dagen zal worden besteed.

Ze hebben op de zwarte stippellijn de grens gelegd tussen short en long term, omdat vanaf dat moment de curve is afgevlakt. Dat punt ligt op 155 dagen, zo’n 5 maanden.

Voor de overgang van short naar long term hanteert men een overgangsperiode van tien dagen.

Dylan LeClair schreef een verdiepend draadje over wat je vervolgens met de scheiding tussen short en long term holders kunt.

Zijn uiteindelijke conclusie is dat als je kijkt naar de verhouding tussen deze twee groepen in de mate waarin ze ongerealiseerde winst hebben, dat je iets kunt zeggen over de positie in de cyclus. De gedachte erachter: als alle short term holders ofwel tegen verlies verkocht hebben, of long term holders zijn geworden, dan kan de volgende periode van stijging beginnen.

Een nieuw kwartaal

Het is vandaag 1 oktober, de eerste dag van een nieuw kwartaal. Het laatste kwartaal van het jaar is historisch gezien relatief vaak een sterk kwartaal. Het zijn te weinig datapunten om heel stellige beweringen mee te staven, maar het is wel data waar handelaars naar kijken.

Als dit kwartaal vergelijkbaar is met het vierde kwartaal van 2017 of 2020, dan zou de koers zo'n 200% stijgen van 43.800 (de openingskoers) naar zo'n 130.000 dollar.

Als we dit verwerken in ons tweede scenario uit mei van dit jaar, dan zou dat er uitzien zoals de rode lijn aangeeft.

Laten we niet op de zaken vooruitlopen. Er zijn zeker aanwijzigingen die dit scenario ondersteunen. Maar dat gebeurt niet in de dynamiek die we nu zien in de markt. Dan zou er echt een sterke versnelling moeten plaatsvinden van de instroom van nieuwe gebruikers.

Er zou een grote katalysator nodig zijn om dit op gang te brengen. In de richting van een ETF in de VS en daarbij nog enkele andere ontwikkelingen. Zonder iets dergelijks is dit onwaarschijnlijk omdat er dan onvoldoende vraag zal zijn om koersen boven de 100.000 dollar te ondersteunen.

Laten we daarom stap voor stap kijken wat er gebeurt. Het eerstvolgende waar we op letten is een hogere top boven de 53.000 dollar.

In de media

DFT: ‘China verbiedt alle cryptohandel’

Dat China afgelopen week in het nieuws is geweest, kan je haast niet zijn ontgaan; we hebben er immers zelf ook een Alpha-editie aan gewijd. In De Financiële Telegraaf (DFT) kreeg Peter de gelegenheid om het nieuws wat te nuanceren en op te helderen dat er in het origineel op Bloomberg wat bochten zijn afgesneden.

Toelichting van Peter in DFT

FD: ‘China doet cryptohandel opnieuw in de ban’

Ook het Financieele Dagblad kon niet om de overdreven kop van Bloomberg heen. Journalist Achmed Majid spreekt daarom gevat – en terecht – van ‘opnieuw’ in de titel van het FD-stuk dat de Chinese krachttaal behandelt; Peter kreeg de ruimte om hierover een en ander toe te lichten.

Toelichting van Peter in het FD

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: ons geld is stuk

In de tweede aflevering van de Cryptotrein was onze eigen Bert te gast om het te hebben over het huidige geldsysteem, de rol van centrale banken, en de tang waar commerciële banken in zitten. Ons geld is stuk, en de vraag is: kan bitcoin een oplossing bieden?

BERT SLAGTER over DONALD TRUMP, CENTRALE BANKEN en NETWERKEFFECT | CRYPTOTREIN
Crypto-analist en schrijver Bert Slagter stapt vandaag bij Mark Koster in de trein. Ze hebben het over het huidige geldsysteem, Donald Trump, en speculeren over het einde van de banken. Verder vertelt Bert over zijn bedrijf, zijn boek en geeft de luisteraar heldere uitleg over alle cryptobegrippen.…

Longread: de geboorte van de bitcoindollar

Je bent vast bekend met de petrodollar; het idee dat de dollar zijn waarde ontleent aan (obscure) de olie-economie, ongelijkheid en het militair-industrieel complex. Auteur Mark Goodwin filosofeert op BitcoinMagazine.com over een mogelijke opvolger. De bitcoindollar, een staatsmunt die gekoppeld is aan een systeem van opgeslagen energie en arbeid.

The Birth Of The Bitcoin-Dollar
Bitcoin represents the next evolution of the American currency being tied to a system of energy storage.

Longread: alleen de sterkste overleeft

Niet schrikken, want dit is met recht een hele lange longread: een paper van 48 pagina’s lang. Hij is gelukkig wel in duidelijke delen geknipt en leest eenvoudiger weg dan een wetenschappelijk artikel. De auteurs betogen dat het vooruitzicht van de ‘crypto’-markt op de lange termijn onzeker is. Ze schrijven daarover vanuit filosofische, technische, en sociale perspectieven. De rode draad: om te overleven is de pure decentralisatie nodig die enkel bij bitcoin te vinden.

Only The Strong Survive
A Philosophical, Technical, and Economic Critique of Prospects in “Crypto” Beyond Bitcoin

Ben je meer een luisteraar dan een lezer? De eerste drie delen van dit paper zijn ingesproken door Guy Swann van Bitcoin Audible.

Longread: een ethische kijk op bitcoin maximalisme

Zoals de meeste lezers wel weten bestempelen wij onszelf, ondanks dat we ons hoofdzakelijk met bitcoin bezig houden, niet als pure maximalisten. In dit artikel vraag journalist Pete Rizzo zich af wat de verhouding tussen bitcoin en de duizenden andere cryptocurrencies precies is.

Against Cryptocurrency: The Ethical Argument for Bitcoin Maximalism
Journalist Pete Rizzo argues Bitcoin and cryptocurrency offer contrasting visions for how the financial rights of users should be managed – and that Bitcoin maximalism is a more ethical stance.

Longread: het WOB verzoek rondom de kosten toezicht DNB

Deze week kwam de eerste van een aantal WOB verzoeken rondom de implementatie van de AMLD5 wetgeving online. Als je geen zin hebt om door deze droge stof heen te gaan, lees dan even dit goede artikel in het FD van gister. Mocht je de real deal willen lezen, hieronder kan je de verschillende documenten vinden.

1e deelbesluit Wob-verzoek aanbevelingen en regelgeving cryptodienstverlening
Besluit op een verzoek om informatie over cryptodienstverlening in de aanbevelingen van de Financial Action Task Force, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Het gaat om een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Summary: Lightning nieuws van de maand september

De maandelijkse nieuwsbrief van Lightning Labs is weer uit en ook deze maand is het een aanrader als je op de hoogte wil blijven van al het nieuws in Lightning land. Men spreekt van "The Summer of Lightning Adoption", omdat we inmiddels op bijna 3.000 btc liquiditeit zitten. Het leukste van de nieuwsbrief vinden wij het overzicht van Lightning projecten, waar er deze maand weer een hoop van zijn bijgekomen.

The Summer of Lightning: Reaching the Tipping Point 🏔
Welcome to the September edition of the Lightning Lab, a newsletter filled with Lightning Network updates, community coverage, and, of course, memes! In this issue, we discuss the massive amount of adoption that’s taken place this summer — from El Salvador to Starbucks to Twitter — all thanks to our…

Podcast: het Openbaar Ministerie en bitcoin

Deze week was Bert co-host bij de Cryptocast, en sprak samen met Herbert Blankesteijn met gast Reinier Bredenoord, senior beleidsadviseur bij het Openbaar Ministerie. Reinier is gespecialiseerd in cryptovaluta en nauw betrokken bij het digitaal sporenonderzoek naar crimineel gebruik van bitcoin en andere munten. Maakt het gebruik van bitcoin de opsporing makkelijker of moeilijker? Welke mogelijkheden heeft het OM in de opsporing en vervolging? En welke impact heeft de implementatie van AMLD5 in Nederland gehad?

187 B: Cryptocriminaliteit in Nederland
Te gast is Reinier Bredenoord, senior beleidsadviseur bij het Openbaar Ministerie. Reinier is gespecialiseerd in cryptovaluta en nauw betrokken bij het digitaal sporenonderzoek naar crimineel gebruik van bitcoin en andere munten. In het podcastdeel van Cryptocast 187 gaan we dieper in op de link tus…

In het kort

Het was een week vol spanning en sensatie. Het debacle rond Evergrande is nog lang niet afgewikkeld en dat is op financiële markten te merken. Gooi daar wat onzekerheid rond China’s houding jegens bitcoin bovenop, en er ontstaat een recept voor een markt-impasse. Misschien was daarom de opluchting voelbaar toen Jerome Powell gisteren voor het Amerikaanse Congres onder eed vertelde dat de VS geen plannen heeft om het Chinese voorbeeld te volgen. Daar werd niet aan getwijfeld, maar de bevestiging is prettig.

Maar er is uiteraard meer gebeurd:

  • De moeder van alle centrale banken maakt zich zorgen over het mandaat van haar kinderen; de opkomst van cryptovaluta kan weleens roet in het eten gooien. Het inzicht: CBDC’s gaan crypto niet vervangen. Tja... De zorgen zijn overigens primair gericht op stablecoins.
  • Woensdag sprak SEC-voorzitter Gary Gensler nog eens zijn voorzichtige steun uit voor een bitcoin ETF. Kanttekening: het gaat hier om de op derivaten gebaseerde ETF.
  • In El Salvador is de overheid gestart met het minen van bitcoin met gebruik van geothermische warmte als energiebron. De eerste sats zijn ontvangen. Daarnaast geeft de president korting op benzine als je betaald met sats.
  • In Zwitserland heeft het eerste cryptofonds groen licht gekregen van toezichthouder FINMA. Ondanks dat ’ie enkel beschikbaar is voor geaccrediteerde beleggers, wordt het als een belangrijke stap gezien: na de eerste toelating volgen er meerdere, is het idee.
  • Doorgaans is het geluid vanuit (groot)banken over bitcoin zeer kritisch, zeker in Nederland. Het kwam daarom als een verrassing dat de Deutsche Bank met ‘nieuw’ geluid op de proppen kwam: “I could potentially see Bitcoin to become the 21st century gold”.
  • In Nigeria is men een stap dichterbij de ingebruikname van de eigen CBDC, de e-naira. Tegelijkertijd zijn drempels opgeworpen om de toegang tot cryptovaluta’s te bemoeilijken. Zeker bitcoin is populair in het land, niet in de minste plaats om de hoge inflatie op de naira te ontvluchten.

Meme van de week

Vorige week stond Bert in de Rode Hoed te oreren over het werk van Taleb. Voer voor meme’s, uiteraard!

Ten slotte

Dat was hem weer; je bent helemaal bij en hebt er een weekendvullend programma aan podcasts en longreads bij. Wist je trouwens dat het boek van Bert en Peter naar de drukker is gegaan en besteld kan worden? Je kan uiteraard ook betalen met bitcoin. Komende week meer hierover!

Groet, en een fijn weekend,
Peter, Bert, en Bart