De afgelopen maanden hoorden jullie ons verschillende keren over een gebied rond de 25.000 dollar als een belangrijk prijsniveau voor bitcoin. Laten we er eens een paar citaten bijpakken.

Al maanden hebben we voor bitcoin de zone rond de 25.000 dollar op onze radar staan. Op belangrijke momenten in het verleden was die koers een keerpunt. Ook liggen er langlopende gemiddelden die eerder goed onderscheid maakten tussen bull- en bearmarkten.” – 17 februari 2023

De afgelopen week stond in het teken van de strijd om de 25.000 dollar. Daar liggen de 50- en 200-weekse gemiddelden die door hun traagheid een zwaarwegend signaal zijn voor de trend: bearish of bullish.” – 24 februari 2023

De maand maart belooft spannend te worden. In het gunstigste geval is deze daling onderdeel van een groter bodempatroon met 25.000 dollar als neklijn.” – 10 maart 2023

Hebben we die magische 25k dan nu beslecht? Kunnen we de champagne ontkurken omdat we de bodem definitief achter ons hebben gelaten?

In deze korte Alpha Alert praten we jullie snel bij over de betekenis van de ‘pump’ van vandaag.

On brink of second bailout

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” – Satoshi Nakamoto

Met die tekst bewees Satoshi Nakamoto dat het eerste block van bitcoin daadwerkelijk op 3 januari 2009 gepubliceerd is. Maar de gekozen tekst zal vast geen toeval zijn. De uitvinding van bitcoin is geworteld in zorgen over de fragiliteit van het bankensysteem.

In de afgelopen week hebben drie voor de cryptosector belangrijke banken hun deuren gesloten: Silvergate Bank (SI), Silicon Valley Bank (SVB), en Signature Bank (SBNY).

Lees voor de achtergrond de Alpha Markets van afgelopen vrijdag en de Alpha News van afgelopen maandag.

De problemen bij deze banken hebben niet rechtstreeks met crypto te maken, maar zijn ontstaan door deze opeenvolging:

  1. De instroom van veel geld in 2020 en 2021 waarmee obligaties werden gekocht toen de rente erg laag was.
  2. Blootstelling aan duration risk van die obligaties door inadequate afdekking van renterisico’s.
  3. Uitstroom van veel geld in 2022 en 2023 waardoor obligaties tegen verlies verkocht moesten worden.

De bitcoinkoers daalde donderdag en vrijdag primair door de algemene onrust en onzekerheid in de markt. Een aanwijzing hiervoor is dat bitcoin synchroon met de S&P-500 mee daalde.

Er waren natuurlijk ook wel voor crypto specifieke problemen, zoals de problemen bij USDC en zorgen over verlies van toegang tot bankdiensten voor cryptobedrijven. Maar die leken niet de overhand te hebben.

Zondagavond maakte de Fed bekend dat ze alle rekeninghouders zullen redden. Die kunnen de volgende dag weer over hun hele saldo beschikken.

Een uitgebreide bespreking van wat er in de markt gebeurde bewaren we voor in de Markets van aanstaande vrijdag. We beperken ons nu tot bitcoin.