De afgelopen maanden hoorden jullie ons verschillende keren over een gebied rond de 25.000 dollar als een belangrijk prijsniveau voor bitcoin. Laten we er eens een paar citaten bijpakken.

Al maanden hebben we voor bitcoin de zone rond de 25.000 dollar op onze radar staan. Op belangrijke momenten in het verleden was die koers een keerpunt. Ook liggen er langlopende gemiddelden die eerder goed onderscheid maakten tussen bull- en bearmarkten.” – 17 februari 2023

De afgelopen week stond in het teken van de strijd om de 25.000 dollar. Daar liggen de 50- en 200-weekse gemiddelden die door hun traagheid een zwaarwegend signaal zijn voor de trend: bearish of bullish.” – 24 februari 2023

De maand maart belooft spannend te worden. In het gunstigste geval is deze daling onderdeel van een groter bodempatroon met 25.000 dollar als neklijn.” – 10 maart 2023

Hebben we die magische 25k dan nu beslecht? Kunnen we de champagne ontkurken omdat we de bodem definitief achter ons hebben gelaten?

In deze korte Alpha Alert praten we jullie snel bij over de betekenis van de ‘pump’ van vandaag.

On brink of second bailout

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” – Satoshi Nakamoto

Met die tekst bewees Satoshi Nakamoto dat het eerste block van bitcoin daadwerkelijk op 3 januari 2009 gepubliceerd is. Maar de gekozen tekst zal vast geen toeval zijn. De uitvinding van bitcoin is geworteld in zorgen over de fragiliteit van het bankensysteem.

In de afgelopen week hebben drie voor de cryptosector belangrijke banken hun deuren gesloten: Silvergate Bank (SI), Silicon Valley Bank (SVB), en Signature Bank (SBNY).

Lees voor de achtergrond de Alpha Markets van afgelopen vrijdag en de Alpha News van afgelopen maandag.

De problemen bij deze banken hebben niet rechtstreeks met crypto te maken, maar zijn ontstaan door deze opeenvolging:

  1. De instroom van veel geld in 2020 en 2021 waarmee obligaties werden gekocht toen de rente erg laag was.
  2. Blootstelling aan duration risk van die obligaties door inadequate afdekking van renterisico’s.
  3. Uitstroom van veel geld in 2022 en 2023 waardoor obligaties tegen verlies verkocht moesten worden.

De bitcoinkoers daalde donderdag en vrijdag primair door de algemene onrust en onzekerheid in de markt. Een aanwijzing hiervoor is dat bitcoin synchroon met de S&P-500 mee daalde.

Er waren natuurlijk ook wel voor crypto specifieke problemen, zoals de problemen bij USDC en zorgen over verlies van toegang tot bankdiensten voor cryptobedrijven. Maar die leken niet de overhand te hebben.

Zondagavond maakte de Fed bekend dat ze alle rekeninghouders zullen redden. Die kunnen de volgende dag weer over hun hele saldo beschikken.

Een uitgebreide bespreking van wat er in de markt gebeurde bewaren we voor in de Markets van aanstaande vrijdag. We beperken ons nu tot bitcoin.

Die sprong op en steeg van 20.500 dollar op zondagavond naar 24.500 dollar maandagavond. En vandaag na het bekendmaken van de Amerikaanse inflatiecijfers steeg de koers verder naar boven de 25.000 dollar en raakte 26.500 dollar als hoogste punt. Dat is 35 procent stijging in vier dagen.

De bitcoinkoers in de afgelopen 12 maanden

Intense circumstances

Relationships that start under intense circumstances, they never last” — Sandra Bullock in de film Speed.

Wat betekent de stijging tot boven de 25.000 dollar nu? Is dit signaal of is dit ruis? We zijn voorzichtig in ons oordeel. Twee redenen.

  1. In extreme omstandigheden kunnen soms extreme afwijkingen van de onderliggende fundamenten ontstaan. Denk aan een elastiek dat je wat verder uitrekt dan normaal. Is de betekenis van deze koers nou een tijdelijke reactie op de extreme omstandigheden (ruis) of is er daadwerkelijk iets veranderd aan vraag en aanbod (signaal)? Dat weten we pas als de omstandigheden niet meer extreem zijn.
  2. De koers van 25.000 dollar heeft betekenis op de tijdsschaal van maanden en jaren. Er liggen bijvoorbeeld de 50- en 200-weekse gemiddelden. Het doorbreken daarvan willen we zien op de weekkaart, met een gesloten week-candle. En het liefst op dat tijdsdomein nog een test als steun.

Daarom trekken we nog even geen grote conclusies tot we (minstens) een week verder zijn en de rust op de financiële markten wat is teruggekeerd.

Met dat in het achterhoofd kunnen we ons best alvast wat verwonderen over de prijsactie. Waar aandelen gisteren licht daalden, stegen goud en bitcoin. Waar goud vandaag licht daalde, stegen aandelen en bitcoin.

Zien we hier bitcoin als digitaal goud, outside money en geld zonder tegenpartijrisico? Zien we een reactie op een mogelijk einde van reeks renteverhogingen? Of zien we manipulatie door grote spelers in een momenteel wat minder liquide markt?

Niemand heeft daar nu een sluitend antwoord op. We zitten in een stevige storm op de financiële markten en in de financiële sector. Niemand weet precies hoe we gebeurtenissen moeten duiden. Niemand weet precies wat er morgen en overmorgen gaat gebeuren.

Voor aandelen lijkt het toekomstperspectief door de ontwikkelingen van de afgelopen week verslechterd. Een bankencrisis is slecht nieuws. Een recessie is slecht nieuws. Inflatie die niet daalt is slecht nieuws.

Sommigen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank volgende week al de beleidsrente zal laten dalen. Maar ook dat is geen goed nieuws voor aandelen. In de meeste bearmarkten ligt de bodem voor aandelen ná de pivot van de Fed.

Zou bitcoin zich daaraan kunnen onttrekken? Dat lijkt ons onwaarschijnlijk. Maar de mate waarin bitcoin erin wordt meegezogen moeten we nog ondervinden.

Laten we tot slot uitzoomen. Hieronder zie je de grafiek van de bitcoinkoers in de afgelopen drie jaar. Boven de 25.000 dollar is de eerstvolgende interessante koers 28.800 dollar. Dat is de openingskoers van 2021 en was steun in januari en juni 2021 en ook in mei en juni van 2022.

Dat is een koers met een betekenis op dezelfde tijdsschaal als de 25.000 dollar waar we vandaag naar kijken. Dus ook daarvan willen we zien dat we er de week boven sluiten. Een korte spike erboven is onvoldoende. Voorlopig lijkt ons dat nog ver weg!

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 jaar