Al ruim twee maanden koerst bitcoin zijwaarts. Tijd om de markt onder de loep te nemen en een blik te werpen op onze positie en investment thesis, aangevuld met de vragen: wat is een altseason, en komt die weer terug? Dit, en meer, in Alpha Roundup #11.

Maar eerst: een bericht van onze knappe CEO.

Marktupdate

Laten we eens even de gemiddelde koers op een rijtje zetten van de afgelopen vrijdagen, de dag waarop de Alpha Roundup in je mailbox ligt:

  • Vrijdag 23 juli: 32.588 dollar
  • Vrijdag 16 juli: 31.657 dollar
  • Vrijdag 9 juli: 33.148 dollar
  • Vrijdag 2 juli: 33.341 dollar
  • Vrijdag 25 juni: 33.379 dollar

Tussendoor is de koers soms wat hoger en soms wat lager geweest, maar de belangrijkste richting was zijwaarts. Deze periode begon na de heftige crash op 19 mei en duurt dus nu al ruim twee maanden.

Het mechanisme wat erachter zit is dat alle participanten in de markt opnieuw de mogelijkheid krijgen om hun positie en investment thesis te heroverwegen. Alle hete hangijzers worden op tafel gelegd: de rol van China, energieverbruik, toekomstige regelgeving, de kwaliteit van stablecoins en ga zo maar door. Dat moet, want de bedoeling is dat alleen de partijen overblijven die ondanks twijfel en onzekerheid bitcoin willen bezitten.

Inmiddels zijn we daar zo’n beetje wel aangekomen. Dit prijsniveau heeft z’n werk gedaan. Er zijn nu twee opties: de markt raakt verder in staat van depressie en negativiteit of de koers gaat weer aansluiten bij de fundamentele werkelijkheid waarin:

  • Het aantal nieuwe gebruikers op recordsnelheid groeit
  • De financiële infrastructuur met de week sterker wordt
  • Technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen
Aantal nieuwe gebruikers is onverminderd hoog.

Lees de Roundup van vorige week voor een uitgebreidere toelichting op het dringen van de tijd. Vandaag willen we een aantal updates geven van eerdere grafieken om te zien hoe het ontwikkelt.

Laten we beginnen met de RSI waarop een dalende trend van toppen te zien was. Het lijkt erop dat we die vandaag aan het doorbreken zijn. Wat we willen zien is dat na een uitbraak van momentum een uitbraak van koers en volume gaan volgen. Dat zou dit vroege signaal bevestigen.

De tweede grafiek is die met de omgekeerde boog. We zien dat de steun rond 29.000 dollar dinsdag en woensdag nog een keer getest is, en dat de koers nu uitbreekt naar boven. We zien rondom het eind van zo’n boog nog wel eens een fake-out, waarbij de koers rondom het einde van de boog beweegt. Waar we op letten is dat we stijgingen of dalingen zien met een hoger volume.

En dan de twee scenario’s voor de lange termijn die we eind mei maakten. De eerste is duidelijk geïnvalideerd. De tweede zou vereisen dat we nu het laagste punt van deze correctie gezien hebben. Als dat niet uitspeelt, dan wordt zoals gezegd een langere bearmarkt een realistisch scenario.

When alt season?

Bitcoin Alpha neemt bitcoin als uitgangspunt in de analyse van de cryptomarkt. Bitcoin is de oudste en grootste in termen van marktwaarde, aantal gebruikers en netwerkeffecten zoals diensten, apps, financiële infrastructuur en regelgeving.

De essentie van bitcoin is dat een grote groep mensen die elkaar niet kent, en misschien zelfs elkaars vijand is, met elkaar consensus bereiken over welk digitale eigendom van wie is. Dat maakt bitcoin neutraal: niemand kan terugdraaien, tegenhouden of voortrekken.

Bitcoin is het enige netwerk dat dit bewezen heeft voor langere tijd en onder extreem hoge druk. Dat betekent niet dat ‘digitaal geld’ de enige interessante toepassing is van deze innovatie. Denk ook aan:

  • Decentralized finance (DeFi): algoritmen nemen de rol van de bankier en verzekeraar over. Lenen, uitlenen (= sparen met rente), handelen, verzekeren en derivaten, om maar een paar bouwstenen te noemen.
  • Non-fungible tokens (NFT’s): bij geld willen we dat het uitwisselbaar is, als ik je een tientje uitleen, dan hoef ik niet per se hetzelfde tientje terug. Het meeste in de wereld is niet uitwisselbaar. NFT’s gaan over niet uitwisselbare digitale eigendommen.
  • Self-sovereign identity (SSI): het probleem van de honderden databases die mijn gegevens bevatten en ze zo nu en dan misbruiken en lekken. Bij SSI blijven je identiteitsgegevens in je bezit: het zijn digitale bezittingen geworden.

Er zijn talloze cryptoprojecten die hiermee experimenteren. Het grootste deel zal falen. Een klein deel zal slagen. En het zou maar zo kunnen dat over 10 of 20 jaar het grootste deel bitcoin als basislaag gebruikt. Voor andere digitale eigendommen dan geld is het immers ook belangrijk dat ze 'op zichzelf staan' en niet afhankelijk zijn van een derde partij die naar believen de regels kan aanpassen.

We zijn heel terughoudend met investeren in andere cryptovaluta dan bitcoin. Een analogie: met bitcoin bezit je een aandeel in het internet en altcoins zijn aandelen in internetbedrijven. De life span van een bedrijf is gemiddeld veel korter dan de technologie die eronder ligt, en de slagingskans lager.

Er is niets mis met investeren in andere cryptoprojecten, als je maar beseft dat je een andere categorie te pakken hebt. Het zou best kunnen dat het hogere risico ook een hogere beloning met zich mee brengt. Je zult alleen wel heel veel research moeten doen (of heel veel geluk hebben) wil je het beter doen dan bitcoin.

Maar ook voor mensen die bitcoin-only zijn is het belangrijk om zicht te hebben op de rest van de cryptomarkt. Het zegt namelijk iets over de geldstromen, het sentiment, de hype, de maatschappelijke onrust, enzovoorts.

De meest basale indicator is de verhouding tussen bitcoin en de rest, vaak uitgedrukt in het deel dat bitcoin uitmaakt van het geheel, de bitcoin dominance.

  • Een stijgende dominance betekent dat bitcoin het beter doet dan de rest.
  • Een dalende dominance betekent dat altcoins het beter doen dan bitcoin.

Op de kaart hieronder zie je dat de periodes waarin de dominance snel daalde ook de periodes zijn dat altcoins het discours bepaalden. In de volksmond is dat alt season. Maar let op dat altcoins een aggregaat zijn: gemiddeld doen ze het beter, maar in de praktijk kwakkelt een deel, doet een deel het goed, en zijn er een paar die het idioot goed doen. Die laatsten vaak nog door marktmanipulatie ook, zoals bij safemoon en dogecoin afgelopen voorjaar.

We willen hierover nog twee observaties met jullie delen. Primo: De dominance is nu in historisch perspectief vrij laag. Secundo: Toen de bitcoinkoers in oktober 2020 na lange tijd zijwaarts bewegen begon te stijgen, steeg eerst de dominance. Terwijl bitcoin steeg van 10.000 naar 30.000 dollar bleef de rest van de markt achter, alle aandacht was gericht op bitcoin. Vanaf januari 2021 draaide dat om, de dominance daalde snel en de aandacht ging naar allerlei altcoins.

Het is daarom niet gek om je voor te bereiden op het volgende scenario.

  • Eerst gaat de bitcoinkoers weer stijgen richting de all time high van 64.000 dollar. Bitcoin is het onderwerp van gesprek. Consumenten hoor je nog nauwelijks en alleen de sterke altcoins met eigen netwerkeffecten zoals ethereum doen het aardig. De dominance stijgt.
  • Pas na 2 tot 3 maanden van stijgen en na nieuwe all time highs worden consumenten weer wakker, komt de hype weer op gang en krijgen we weer een periode waarin altcoins relatief sneller stijgen dan bitcoin - een nieuw alt season. De dominance daalt weer.

Wat de driver van het volgende alt season wordt, is niet te voorspellen. Is het gekte en manie onder consumenten? Is het DeFi of NFT's of andere meer technologie-gedreven interesse? We moeten het afwachten!

Bull of bear?

Als afsluiting kijken we naar de Mayer Multiple: de verhouding tussen de koers en het 200-daagse voortschrijdend gemiddelde. Op dit moment is die 0,73. Dat is in absolute termen al laag, 89% van de historie was die hoger dan dit, maar in een bullmarkt is het uitzonderlijk.

Dat kan natuurlijk betekenen dat er helemaal geen sprake meer is van een bullmarkt, maar van alle aanwijzingen die wij verzameld hebben past de meerderheid toch echt bij een bullmarkt. In dat geval zou dit een bijzonder mooi instapmoment zijn, dat je normaal gesproken alleen aantreft aan het begin van een periode van stevige stijging.

In de media

De Telegraaf - bitcoin onder de $30.000

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat bitcoin deze week even een prijs onder de 30.000 dollar heeft genoteerd. Zo’n gebeurtenis is een aanleiding voor media om over de stand van zaken in de bitcoinmarkt te rapporteren. Journalist Theo Besteman klopte bij Peter aan voor zijn gedachten erover. Omdat het artikel enkel achter een betaalmuur te bewonderen is, hieronder zijn uitspraken.

Het artikel staat achter een betaalmuur, maar zo krijg je tóch een beeld van Peters bijdrage

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Hoe reist een betaling over het lightningnetwerk?

Betalen met lightning is magisch. De ontvanger presenteert een QR-code, de verzender scant die, en een seconde later heeft de ontvanger z’n geld. Zonder wachttijd en vrijwel gratis. Als je dit nog nooit geprobeerd hebt, download dan BlueWallet, stuur een QR-code naar hallo@bitcoinalpha.nl en we sturen je een paar sats. Die je dan met groot enthousiasme weer aan iemand anders kunt doorsturen.

Als je een tijdje lightning gebruikt dan ga je je misschien afvragen hoe dat nou eigenlijk werkt, achter de schermen. Luister dan deze podcast van Aaron van Wirdum en Sjors Provoost waarin ze met ontwikkelaar Joost Jager praten over hoe betalingen hun weg vinden over het lightningnetwerk.

‎The Van Wirdum Sjorsnado - The Technical Side of Bitcoin: Lightning Network Routing op Apple Podcasts
In this episode of The Van Wirdum Sjorsnado, hosts Aaron van Wirdum and Sjors Provoost are joined by Lightning developer Joost Jager to discuss everything about Lightning Network routing.

Leestip: Maandelijkse update van LightningLabs

We kennen Lightning Labs natuurlijk  als het team achter de lightning node implementatie "LND" en services als Loop en Pool. Echter maken ze ook een hele goede maandelijkse nieuwsbrief rondom het lightning network. De editie voor juli is net uit en is zeker het lezen waard.

The Flywheel Is Starting to Spin: Lightning Network Effects in Action 🕸
Welcome to the July edition of the Lightning Lab, a newsletter filled with Lightning Network updates, community coverage, and, of course, memes! In this issue, we discuss how the Lightning Network flywheel is really starting to spin as the efforts of the past several years are beginning to compound.

Longread: Bitcoin in Palestina

Dit is weer zo’n pareltje van de hand van Alex Gladstein, bestuurder bij de Human Rights Foundation. Hij sprak met een bitcoingebruiker die binnen de Gazastrook leeft. Over vernielde wegen, ingestortte gebouwen, en een structureel tekort aan electriciteit en andere basale levensmiddelen. Wat bitcoin voor hem en mensen in zijn buurt betekent? Pak wat te eten en drinken, en ga daar maar eens goed voor zitten.

Can Bitcoin Be Palestine’s Currency Of Freedom?
Bitcoin gives Palestinians a powerful avenue for peaceful protest, and the opportunity to find sovereignty among oppressive economic policies.

Podcast: Olifant ECB baart een muis

In podcast De Nieuwe Wereld gaat Paul van Liempt in gesprek met hoogleraar economie Lex Hoogduin. Onderwerp van gesprek: het monetair beleid van de ECB en de recente uitspraken van de centrale bank over inflatie. Het gesprek geeft een kijkje achter de schermen via iemand die zelf diep in de centrale bank-cultuur heeft geopereerd. Luisteren!

Olifant ECB baart een muis. Een gesprek met Lex Hoogduin
Listen to this episode from De Nieuwe Wereld on Spotify. Paul van Liempt in gesprek met Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de RUG, over het recent gepubliceerde rapport Commissie Europese economie.

In het kort

Zo, afgelopen week stond onze radar weer op scherp om de belangrijkste weetjes uit de oorverdovende ruis te vissen. Dit moet je weten:

  • Deze week werd breed uitgemeten dat ‘Europa anonieme cryptowallets gaat verbieden’. Dat ging al snel een eigen leven leiden, met het idee dat wallets waarmee je je eigen bitcoin beheert óók verboden zouden worden. Dat is niet zo. Wel wil de Europese Commissie de regels voor dienstverleners aanscherpen, in een poging om het speelveld gelijk te maken met die van andere financiële markten.
  • Zijn je adresgegevens naar buiten gelekt bij de Ledger-hack van 2020? Dikke kans dat je afgelopen week post hebt ontvangen van Richard Heart, de man achter de scam HEX. Onze eigen Bart kreeg hem in de bus. Hij prijst een nieuw project aan, in de hoop dat de groep HEX-slachtoffers nog wat groter wordt. Negeren en weggooien die envelop. Het signaal: wees je ervan bewust dat je postadres misbruikt kan worden.
  • Circle heeft een accountantsrapport gepubliceerd waarin iedereen kan lezen waaruit de reserves van stablecoin USDC zijn opgebouwd. Meer dan 85 procent is gedekt door geld of staatsobligaties. Niet slecht, maar het kan beter. Paxos overtoept Circle met het bericht dat hun reserve voor 100 procent uit die veilige ingrediënten bestaat.
  • Financieel adviseurs van JP Morgan hebben groen licht gekregen om bitcoin aan te bieden aan alle klanten, niet alleen de rijken. Volgens Business Insider is het de eerste Amerikaanse bank die dat op deze manier doet.
  • Bijna de helft van alle family offices wil digitale valuta aan hun portfolio’s toevoegen, aldus een survey van Goldman Sachs onder hun cliënten.
  • Woensdag gingen Jack Dorsey (Twitter en Square), Cathie Wood (Ark Investments) en Elon Musk (Tesla, SpaceX) digitaal met elkaar om tafel om over bitcoin te praten. Dat gesprek terugkijken doe je hier, en hier hoor je wat wij ervan vonden.
  • Zes Amerikaanse institutionele spelers gaan een nieuwe exchange bouwen waarop bitcoin verhandeld moet worden. Onder het zestal zitten banken BNY Mellon en State Street.
  • Derivatenbeurs FTX heeft 900 miljoen dollar (!) opgehaald in een nieuwe kapitaalronde, tegen een waardering van 18 miljard. Het signaal: er is blijkbaar nog ruim voldoende interesse in investeringen in de infrastructuur van producten en diensten rond bitcoin.
  • Turkije ziet af van een verbod op bitcoin, en heeft besloten over te gaan tot regulatie: de spelregels uitschrijven voor het bezit en gebruik van bitcoin. In oktober moet een en ander zwart op wit staan.

Ten slotte

Deze week willen we graag de gelegenheid nemen om je te bedanken. Waarom? Gewoon, omdat je onze abonnee bent. We krijgen positieve reacties en de energie die we daarvan krijgen, kaatsen we graag terug: door jullie kunnen we Alpha blijven maken én verbeteren.

We spelen met het idee om een referralprogramma op te zetten. Bijvoorbeeld: als jij een nieuwe abonnee aanbrengt, krijgen jullie allebei een maand kado. Zou je daarvan gebruik maken? Of heb je een ander idee? Let us know!

Groet,
Bert, Peter en Bart