Welkom in het bitcoinmuseum. Ik zie dat je een Alpha-jaarkaart hebt, dus je kunt direct naar binnen. Gelukkig ben je vroeg gekomen, we hebben namelijk veel te zien en te bespreken. Er is voor ieder wat wils. De eerste post van Satoshi, de val van een darknet-admin, pizza’s, de start van iets nieuws en een bezoek aan de CIA. Loop maar achter mij aan, dan starten we met de tour.

Voordat we doorlopen naar het eerste kunstwerk is het misschien aardig om uit te leggen waar we onze rijke collectie vandaan hebben. Alle werken die ik je vandaag ga laten zien, komen van het BitcoinTalk-forum. Dit forum werd eind 2009 geopend door niemand minder dan Satoshi Nakamoto zelf en diende in de jaren erna als dé plek waar alles rondom bitcoin besproken werd, een beetje zoals dat later gebeurde op Reddit en Twitter.

De eerste post van Satoshi

We beginnen onze tour bij het begin: de eerste post van Satoshi op BitcoinTalk. Met dit bericht heet hij (toekomstige) gebruikers welkom op het nieuwe forum, dat als vervanging dient van het oude (Bitcoin SourceForge).

Welcome to the new Bitcoin forum!
Welcome to the new Bitcoin forum!

Deze post is echter niet de eerste publieke post van Satoshi. Die schreef hij een paar maanden eerder op het forum van de P2P Foundation. Hierin introduceert hij voor het eerst de bitcoinsoftware (inclusief download-link). Interessant is het volgende citaat:

The root problem with conventional currency is all the trust that's required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve. We have to trust them with our privacy, trust them not to let identity thieves drain our accounts. Their massive overhead costs make micropayments impossible.

Satoshi laat met deze quote meer kleur zien dan hij doet in de whitepaper zelf. Tuurlijk, ook in de whitepaper legt hij uit waarom decentralisatie van geld belangrijk is (en centralisatie bij banken gevaarlijk), maar hier gaat hij een stuk verder. De verwatering van het geld, kredietbubbels en fractioneel bankieren zijn allemaal termen die je in de whitepaper niet terugvindt.

Bitcoin open source implementation of P2P currency
I’ve developed a new open source P2P e-cash system called Bitcoin. It’s completely decentralized, with no central server or trusted parties, because everything…

Grappig feitje voor we doorgaan naar het volgende stuk in de collectie: Satoshi maakte eerder al gebruik van de Cryptography Mailing List. Hieronder vind je de eerste mail die hij daaraan richtte met betrekking tot bitcoin.

Bitcoin P2P e-cash paper

De ondergang van Ross Ulbricht

Het volgende stuk in de collectie lijkt onschuldig, maar brengt een duister verhaal met zich mee. Deze post was de nagel aan de doodskist van Dread Pirate Roberts, de beruchte admin van de dark web-marktplaats Silk Road. Het was IRS Special Agent Gary Alford die het idee had om te kijken naar oude zoekresultaten voor ‘Silk Road’ en ‘.onion’. Al vrij snel kwam hij op een BitcoinTalk-thread terecht waar een gebruiker met de naam Altoid zich positief uitliet over de marktplaats (het desbetreffende bericht is inmiddels verwijderd). Toen Alford verder klikte op het profiel van Altoid kwam hij onder andere onderstaande post tegen waarin hij vraagt om IT hulp bij het maken van zijn nieuwe website. Geïnteresseerd? Mailen kan naar rossulbricht@gmail.com...

IT pro needed for venture backed bitcoin startup
IT pro needed for venture backed bitcoin startup

De Pizza

We laten Ross achter ons en lopen verder. Aan uw linkerhand ziet u misschien wel het pronkstuk uit de collectie: de bitcoinpizza.

Op 18 mei 2010 was BitcoinTalk-gebruiker Laszlo op een missie. Hij wilde een aantal pizza’s kopen en betalen met bitcoin. Jullie weten hoe moeilijk het is om anno 2023 met bitcoin te betalen, dus je kunt je voorstellen hoe lastig dat geweest moest zijn in 2010.

Om de boel een beetje aan te jagen, stelt Laszlo voor om 10.000 BTC te betalen voor de pizza’s. Dat is in 2023 natuurlijk een enorm bedrag, maar in 2010 liep het geen storm. Laszlo vraagt zich zelfs publiekelijk af “of het aantal bitcoin dat hij wil betalen te laag is”. Uiteindelijk laat hij op 22 mei 2010, 4 dagen na de start van het topic, weten dat het gelukt is. Om het te bewijzen plaatst hij de volgende foto:

Laszlo, zijn kinderen en zijn pizza's

Waarom is dit verhaal zo bijzonder? De reden die het eerst omhoog komt, is natuurlijk het feit dat hij 10.000 bitcoin betaald heeft voor twee pizza’s. Als we echter iets verder kijken, zien we dat dit de eerste keer was dat iemand bitcoin gebruikte om een ‘echte’ transactie te doen. Laszlo liet de wereld zien dat je daadwerkelijk iets kon kopen van bitcoin. Om die reden vieren we elk jaar op 22 mei Bitcoin Pizza Day!

Pizza for bitcoins?
Pizza for bitcoins?
🎆
Heb je al een kijkje genomen in onze community?
Deze week kwamen er weer een paar leuke posts voorbij, waaronder deze vraag van Philip:

Ik ben op zoek naar een verklaring voor het grote verschil tussen de fees die je betaalt voor betalingen met Lightning. Ik heb hier als voorbeeld twee betalingen tussen mijn Muun wallet en mijn Zeus (aan de LN Node) beiden van 7000 sats. De éne betaling vergde 2 sats en de andere 236 sats. Het zijn beiden vlak na elkaar gemaakte Lightning betalingen (géén Unified) en je zou verwachten dat de fees gelijk zouden zijn. De volgende vraag die ik zou willen stellen is wanneer de grens van de hoeveelheid BTC is om betalingen via Lightning te doen en wanneer On-Chain..?

Benieuwd naar het antwoord? Kijk dan hier.

Welcome to the New Beginning

We verlaten de drukke zaal en verplaatsen onszelf naar een andere vleugel van het museum. Hier staan alternate cryptocurrencies centraal. Ja, dames en heren, vroeger kon dat nog, altcoins bespreken op een bitcoinforum.

Op 23 januari 2014 kondigt Vitalik Buterin in deze post ethereum aan. Vitalik is al jaren actief op BitcoinTalk, bekijk bijvoorbeeld deze post eens waar hij zijn programmeer-skills aanbiedt tegen betaling in bitcoin. Terug naar de aankondiging van ethereum. Vitalik zegt in zijn post dat bitcoin heeft laten zien dat er vraag is naar een “trustless, decentralized database enjoying security enforced by the austere relentlessness of cryptography and a robust transaction system capable of sending value across the world without intermediaries”.

Er is echter een derde parameter nodig volgens hem en die parameter mist in bitcoin. Hij heeft het over een “Turing-complete scripting language”. In normale mensentaal staat dat voor een programmeertaal die het mogelijk maakt om geavanceerde software te ontwikkelen, hetgeen nodig is voor bijvoorbeeld smart contracts en decentrale exchanges. Het duurt overigens niet lang voordat de eerste negatieve comments verschijnen in de discussie die Vitalik startte. Zo vraagt deze gebruiker zich af of de verdeling van de tokens wel eerlijk is en noemt deze gebruiker de ICO een illegal securities offering. Dat blijkt een vooruitziende blik, want die discussie is relevanter dan ooit.

[ANN] Ethereum: Welcome to the Beginning
[ANN] Ethereum: Welcome to the Beginning

I’ve got an idea

Ho! Stop! Jullie lopen zomaar een stuk crypto-geschiedenis voorbij. Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat het niet echt opvalt, maar laten we toch even stil staan bij de geboorte van de term Proof of Stake (PoS). Inmiddels hebben we er allemaal van gehoord, zeker nadat ethereum vorig jaar de overstap maakte van Proof of Work (PoW) naar PoS.

De term is verzonnen door de gebruiker QuantumMechanic, die zich 13 jaar geleden afvroeg of dit consensusalgoritme een vervanging van PoW kan zijn. Opvallend in dit topic is de beschaafde manier waarop men met elkaar in discussie gaat. Wat een prachtige tijd was het toch, zo rond 2010. Afijn, we dwalen af, laten we verder wandelen.

Proof of stake instead of proof of work
Proof of stake instead of proof of work

Bitcoin and me

Gaat u voor, hier door de deur heen, de binnentuin in. Hier staat een van onze meest dierbare werken: het bericht Bitcoin and me van Hall Finney. Waarschijnlijk ken je Hall Finney van de volgende tweet:

Hij was één van de eerste miners en dé eerste persoon die bitcoin ontving van Satoshi zelf. In deze post beschrijft hij zijn verhaal, van het moment dat hij in aanraking kwam met bitcoin, wat hem daarin greep, tot zijn beeld van Satoshi zelf. Wist je bijvoorbeeld dat Hall in 2009 zijn miner heeft uitgezet omdat zijn computer er te warm van werd? Hij kwam ‘pas’ in 2010 weer terug naar bitcoin, toen hij zag dat het project nog steeds doorliep.

In deze post laat Finney ook weten dat hij kampt met de spierziekte ALS, die hem in 2014 fataal zou worden. Een post om eens in de zoveel tijd even te lezen en dankbaar te zijn voor alles wat we hebben.

Bitcoin and me (Hal Finney)
Bitcoin and me (Hal Finney)

Een trip naar de CIA

We zijn aangekomen bij een ander pronkstuk uit de collectie, namelijk een bericht van Gavin Andresen. Waarschijnlijk een naam die je kent, want hij was vanaf 2010 tot 2014 de lead maintainer en het gezicht van bitcoin (meer over de rol van maintainers lees je in deze Alpha). In deze post besluit hij de geruchten voor te zijn en te vertellen dat hij uitgenodigd is om te spreken op het hoofdkwartier van de CIA. De reden om de uitnodiging te accepteren: “als bitcoin al op de radar staat, kan ik maar beter zelf uitleg komen geven.”

Het interessante is dat Gavin na zijn presentatie zijn slides heeft gedeeld in het topic. De links werken nog steeds, dus je kan ze zelf hier downloaden.

Gavin will visit the CIA
Gavin will visit the CIA

Misschien wel het meest iconische beeld uit onze collectie: het bitcoin logo. In eerste instantie was het Satoshi zelf die de B met de streepjes verzon. Dit logo verving het oude logo (een munt met BC erop).

New icon/logo
New icon/logo

Het was echter forumgebruiker Bitboy (niet te verwarren met shitcoin-influencer BitBoy Crypto) die met het ontwerp kwam dat we nog steeds gebruiken. Wist je dat er een paar foutjes in het ontwerp zitten?

More Bitcoin logos, buttons, and also some other graphics
More Bitcoin logos, buttons, and also some other graphics

*Het is bijna 17:00, we gaan sluiten*

De dag is voorbij gevlogen! Ik ben benieuwd of jullie het naar je zin hebben gehad in het bitcoinmuseum. We hebben behoorlijk veel gezien, maar er is nog zo veel meer te vertellen. De veiling van 10.000 bitcoin bijvoorbeeld, de technische discussies van Satoshi en Hall Finney, of het ontstaan van de HODL meme. Laat het weten als je terug wil komen, je Alpha lidmaatschap geeft je toegang. Tot snel!

Lees-, kijk- en luistertips

We sluiten deze Deepen zoals elke twee weken af met de lees-, kijk- en luistertips. Deze week hebben we vooral podcasts voor je.

We beginnen met What Bitcoin Did van Peter McCormack. In deze aflevering had hij Michael Sonnenshein, de CEO van Grayscale, te gast. Vooral het einde is het beluisteren waard. McCormack doet daar de handschoenen uit en voelt Sonnenshein flink aan de tand.

‎What Bitcoin Did with Peter McCormack: Grayscale, the SEC & Genesis with Michael Sonnenshein on Apple Podcasts
‎Show What Bitcoin Did with Peter McCormack, Ep Grayscale, the SEC & Genesis with Michael Sonnenshein - 24 Feb 2023

Bert tipte gisteren in de community een podcast-aflevering van Scott Melker. Hij had de Britse econoom Frances Coppola te gast. Dit gesprek begint met de vraag wat er moet gebeuren om Coppola bitcoiner te maken. Waarop ze uitgebreid vertelt waarom ze gedecentraliseerd privaat geld waardevol vindt, CBDC’s een risico zijn, en daadwerkelijk voor bitcoin bestaansrecht ziet.

Daarna gaan ze uitgebreid de economie door. Over hoe Millennials op allerlei fronten pech hebben gehad, en dat het begrijpelijk is dat die een eigen digitale economie en ecosysteem opbouwen. Over de Fed die te ver is gegaan met rente verhogen. Over hoe de huizenmarkt helemaal niet naar beneden gaat komen, tenzij de financiële sector in elkaar dendert.

‎The Wolf Of All Streets: This Economist Doubts We Will Have A Recession, But Crypto Has More To Lose | Frances Coppola on Apple Podcasts
‎Show The Wolf Of All Streets, Ep This Economist Doubts We Will Have A Recession, But Crypto Has More To Lose | Frances Coppola - Mar 5, 2023

We hebben de afgelopen weken best wat aandacht aan Coinbase en hun nieuwe initiatief Base besteed. Als we iets verder uitzoomen zien we nog meer uitdagingen voor Coinbase: de richting waar de sector heengaat en de naderende wetgeving. Precies die vragen krijgt CEO Brian Armstrong toegeworpen in deze aflevering van Odd Lots.

‎Odd Lots: Coinbase CEO Brian Armstrong on the Two Big Challenges Facing Crypto on Apple Podcasts
‎Show Odd Lots, Ep Coinbase CEO Brian Armstrong on the Two Big Challenges Facing Crypto - Mar 6, 2023

Misschien niet direct bitcoin gerelateerd, maar wel macro gerelateerd: de positie van China als fabriek van de wereld. Die positie staat namelijk op de tocht, nu veel landen en bedrijven alternatieve locaties zoeken om hun producten te laten maken. Welke plekken dat zijn? Dat vertellen de hosts je in deze aflevering van Money Talks.

‎Money Talks from The Economist: Money Talks: Not made in China on Apple Podcasts
‎Show Money Talks from The Economist, Ep Money Talks: Not made in China - Mar 2, 2023

Nog behoefte aan meer? Dan kunnen we je deze aflevering van Bitcoin, Explained aanraden. Wij vinden het altijd een feest om naar Aaron en Sjors te luisteren, omdat ze vrij technische onderwerpen op een leuke manier kunnen uitleggen. Deze keer gaat het over OP_VAULT, een voorstel om vaults toe te voegen aan de scripting-taal van bitcoin.

‎Bitcoin Explained - The Technical Side of Bitcoin: Bitcoin, Explained 73: OP_VAULT on Apple Podcasts
‎Show Bitcoin Explained - The Technical Side of Bitcoin, Ep Bitcoin, Explained 73: OP_VAULT - Feb 24, 2023

Tot slot

Dat was hem weer! Wij hopen dat je het naar je zin hebt gehad in het bitcoinmuseum. Laat je in onze community weten wat je er van vond? Het zou helemaal leuk zijn als je zelf je favoriete BitcoinTalk-post deelt.

Tot over twee weken,
Bart, Bert en Peter.