Welkom in het bitcoinmuseum. Ik zie dat je een Alpha-jaarkaart hebt, dus je kunt direct naar binnen. Gelukkig ben je vroeg gekomen, we hebben namelijk veel te zien en te bespreken. Er is voor ieder wat wils. De eerste post van Satoshi, de val van een darknet-admin, pizza’s, de start van iets nieuws en een bezoek aan de CIA. Loop maar achter mij aan, dan starten we met de tour.

Voordat we doorlopen naar het eerste kunstwerk is het misschien aardig om uit te leggen waar we onze rijke collectie vandaan hebben. Alle werken die ik je vandaag ga laten zien, komen van het BitcoinTalk-forum. Dit forum werd eind 2009 geopend door niemand minder dan Satoshi Nakamoto zelf en diende in de jaren erna als dé plek waar alles rondom bitcoin besproken werd, een beetje zoals dat later gebeurde op Reddit en Twitter.

De eerste post van Satoshi

We beginnen onze tour bij het begin: de eerste post van Satoshi op BitcoinTalk. Met dit bericht heet hij (toekomstige) gebruikers welkom op het nieuwe forum, dat als vervanging dient van het oude (Bitcoin SourceForge).

Welcome to the new Bitcoin forum!
Welcome to the new Bitcoin forum!

Deze post is echter niet de eerste publieke post van Satoshi. Die schreef hij een paar maanden eerder op het forum van de P2P Foundation. Hierin introduceert hij voor het eerst de bitcoinsoftware (inclusief download-link). Interessant is het volgende citaat:

The root problem with conventional currency is all the trust that's required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve. We have to trust them with our privacy, trust them not to let identity thieves drain our accounts. Their massive overhead costs make micropayments impossible.

Satoshi laat met deze quote meer kleur zien dan hij doet in de whitepaper zelf. Tuurlijk, ook in de whitepaper legt hij uit waarom decentralisatie van geld belangrijk is (en centralisatie bij banken gevaarlijk), maar hier gaat hij een stuk verder. De verwatering van het geld, kredietbubbels en fractioneel bankieren zijn allemaal termen die je in de whitepaper niet terugvindt.

Bitcoin open source implementation of P2P currency
I’ve developed a new open source P2P e-cash system called Bitcoin. It’s completely decentralized, with no central server or trusted parties, because everything…

Grappig feitje voor we doorgaan naar het volgende stuk in de collectie: Satoshi maakte eerder al gebruik van de Cryptography Mailing List. Hieronder vind je de eerste mail die hij daaraan richtte met betrekking tot bitcoin.

Bitcoin P2P e-cash paper

De ondergang van Ross Ulbricht