Deze maand hebben we weer een aantal prachtige artikelen voor je geselecteerd die gratis te lezen zijn. We geven je de beste tips om je bitcoin te beschermen, leggen uit hoe de mempool werkt, beoordelen de waarde van memecoins en vertellen wat je kan verwachten van de volgende bitcoin halving. Veel leesplezier!

💡
Als free member van Bitcoin Alpha ontvangt je iedere maand de Alpha Digest. Daarin blikken we terug, vertellen we je waar de betaalmuur verdween, en schrijven we kort over wat we recent publiceerden. Veel leesplezier!

Nu gratis te lezen

‘Vijf tips om je bitcoin te beschermen’

Deze Alpha Insights geven we iets eerder weg dan gepland. Bart schreef dit artikel in juni omdat hij (net als Bert en Peter) regelmatig vragen van lezers krijgt over het veilig bewaren van bitcoin. Het is namelijk nog niet zo makkelijk om ‘je eigen bank te zijn’. Kleine foutjes kunnen al snel desastreuze gevolgen hebben, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de talloze scams die de cryptowereld rijk is. In dit artikel krijg je vijf tips waardoor je al een stuk beter bestand bent tegen deze risico’s.

Vijf tips om je bitcoin te beschermen
Bitcoin is één van de grootste innovaties van de afgelopen decennia. Dat brengt veel leuke dingen met zich mee, maar het kent ook negatieve kanten. Zo krijgen wij regelmatig berichten van lezers die hun bitcoin zijn kwijtgeraakt.

‘Ongekende drukte in de Mempool: hoe uniek is dat?’

In mei was de wachtrij voor nieuwe transacties bijzonder lang. Bart besloot in de materie te duiken en uit te zoeken hoe dat kwam en hoe uniek deze situatie was. De uitkomst? De situatie was zeker uniek. Zo waren er nog nooit eerder zo veel blocks waar de transaction fees hoger waren dan de block subsidy. Daarnaast legt Bart uit hoe de mempool precies werkt. Leuk feitje: sinds we het artikel geschreven hebben is de mempool niet meer leeggeraakt.

Ongekende drukte in de Mempool: hoe uniek is dat?
Het is drukker dan ooit op het bitcoin netwerk. Op dit moment zijn er meer dan 400.000 onbevestigde transacties. Je leest het goed: dat is meer dan in de bull runs van 2017 en 2021. Deze drukte zorgt ervoor dat het op dit moment erg duur is om een bitcoin transactie te versturen. Hoe uniek is dit?

‘Memes grijpen de aandacht’

Mei was ook de maand van de memes. Peter schreef erover in deze Alpha News. Het Pepe-token steeg in een aantal dagen naar recordhoogte. Deze hype waaide ook over naar bitcoin, waardoor de mempool (zie het artikel hierboven) erg vol raakte. Hoe kijken wij tegen deze memecoins aan? Moet je snel investeren of kan je ze beter links laten liggen?

Memes grijpen de aandacht
De afgelopen weken is de cryptomarkt in de ban van memes. Zo steeg het Pepe-token in korte tijd naar een marktwaarde van $1 miljard. Wat betekent deze hype precies?

‘Nog maar 12 maanden tot de volgende bitcoinhalving’

De halving is een bijna mythische gebeurtenis in de bitcoinwereld. Peter behandelde het onderwerp in de Alpha News. Het duurde op moment van schrijven nog twaalf (en inmiddels nog maar negen) maanden voor het zover is. Voor de mensen die het niet weten: elke vier jaar gaat de block subsidy door de helft. Dat is het aantal bitcoin dat miners krijgen voor het vinden van een nieuw block. Anders gezegd: elke vier jaar gaat de monetaire inflatie in bitcoin-land door de helft. In deze News lees je er meer over.

Nog maar 12 maanden tot de volgende bitcoinhalving
Zaterdag bereikte bitcoin block 787.500, niet ver van de volgende halving op block 840.000. Over ongeveer 12 maanden is die een feit. Wat betekent dat? En hoe staat het bitcoinnetwerk er voor?

Recent gepubliceerd

‘Een mager herstel’

In de laatste Alpha Markets van augustus besteedt Bert aandacht aan Jerome Powell en de inflatie. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank zei vorig jaar namelijk dat we met z’n allen ‘pijn zullen voelen’ om de inflatie op een acceptabel niveau te brengen. Een jaar later hebben we die pijn nog niet (echt) gevoeld. Komt die nog? Daarnaast legt Bert uit wat ‘grijze zwanen’ zijn en geeft hij een paar voorbeelden van die zwanen.

Een mager herstel
In het Amerikaanse bergdorp Jackson Hole vergaderen centrale bankiers van over de hele wereld. Zullen ze dit jaar opnieuw financiële markten in beroering brengen met een onverwachte uitspraak? Verder kijken we naar het magere herstel van bitcoin en mogelijke grijze zwanen in de komende maanden.

‘De wondere wereld van Worldcoin’

Worldcoin, een project van OpenAI-ceo Sam Altman, maakte de tongen los in augustus. Na jaren van voorbereiding ging het project live. Worldcoin belooft de rijkdom die AI voorbrengt eerlijk te verdelen door een universal basic income. Althans, dat zegt Worldcoin zelf. De daden van het bedrijf zijn namelijk anders dan de woorden. Bart schreef er een Alpha Insights over.

De wondere wereld van Worldcoin
Mijn ogen laten scannen zodat ik in de toekomst verzekerd ben van een uitkering als kunstmatige intelligentie mijn baan heeft afgepakt. Dat is niet het scenario voor een Terminator reboot, maar de belofte van Worldcoin.

‘Beleggen in bitcoin is duurzaam investeren’

De meest gehoorde kritiek tegen bitcoin is de impact die mining heeft op het klimaat. Doordat miners 24/7 aanstaan, ‘slurpt’ bitcoin energie. De laatste tijd zien we dat verhaal langzaam omslaan. In augustus schreef Big-4 consultancybedrijf KPMG een rapport over de positieve impact van bitcoin op de ESG-doelen (Environment, Sustainability & Governance). Peter schreef erover in de Alpha News.

Beleggen in bitcoin is duurzaam investeren
Bitcoincritici interpreteren de ESG-impact van bitcoin structureel verkeerd. Dat betoogt KPMG in een nieuw rapport. Bitcoin kan een nuttige bondgenoot zijn bij de overgang naar meer hernieuwbare energiebronnen.

Met het voorbijgaan van augustus naderen we het einde van een zomer die gekenmerkt werd door weinig koersbeweging en weinig optimistisch nieuws. Wij hopen op een betere maand in september. We houden jullie op de hoogte!